1,751

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Ustawia klienta dhcp na interfejs modemu żeby sobie pobrał adres z modemu. Tak działa protokół qmi w openwrt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,752 (edytowany przez matibu06 2023-06-06 20:33:44)

Jakieś problemy ma ten router - internet przez jakiś czas działa spoko, a chwilę później, czasem nawet parę minut po restarcie - robi się tragedia. Sprzed chwili, na pasmie 2100Mhz osiągnąłem zawrotne 5Mb/s download, 3Mb/s upload. B535 na tym samym pasmie, na tym samym BTS osiągnął około 40 Mb/s pobierania, 10Mb/s wysyłania

Mimo że zapowiadało się fajnie, i nawet jakieś 100Mb/s parę dni temu mi mignęło, to narazie wygląda że B535, pomimo że jest w stanie zagregowac 2 pasma, to średnio daje lepsze wyniki, nie rzadko są to kilkukrotnie lepsze osiągi, zarówno pod względem wysyłania jak i pobierania. Pingi wtedy też są wysokie, mimo że urządzenia w sieci są odłączone/nie korzystają z internetu

Na piętrze, w trybie auto B535 agreguje przeważnie 1800+2100, osiągając około 60-80 Mb/s

MF286D w tych samych warunkach czasem nic nie agreguje, czasem agreguje B1+B3+B7 - prędkości to 80-100Mb/s

Czas jeszcze na testy i porównanie na strychu, może tutaj pokaże swoją siłę dzięki trzem pasmom. Ale jak dotąd - średnio zadowolony jestem, mimo że OpenWRT to solidna zaleta

No i jeszcze jedno, zasięg wifi wydaje się porządny, lepiej niż w B535

1,753 (edytowany przez secam7 2023-06-06 22:00:11)

Generalnie to ten router wifi ma kiepskie, taki R6220 ma lepsze.
Mój teraz agreguje teraz 1800+2100 i mam taki wynik: https://www.speedtest.pl/wynik/368935292

https://www.speedtest.net/pl/result/14833742437.png

To na wifi 5G 300Mhz (taka kiepska karta w laptopie). Co ciekawe mój modem to tylko B01 z Play.
Mam też B535, ten nijak nie chce agregować pasm, w gui nie ma takiej opcji,
a poszukiwania jakiejś alternatywy (aplikacji) nic nie dały.

Jak to się mówi: Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia.
Mój BTS ma tak, a inny inaczej, piszę o sieci Play.

Przy okazji, pytanie padło wielokrotnie, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedźi:
Da się z poziomu openwrt zaktualizowć modem z B01, do (np.) B12, czy nie??

1,754

matibu06 napisał/a:

Jakieś problemy ma ten router - internet przez jakiś czas działa spoko, a chwilę później, czasem nawet parę minut po restarcie - robi się tragedia. Sprzed chwili, na pasmie 2100Mhz osiągnąłem zawrotne 5Mb/s download, 3Mb/s upload. B535 na tym samym pasmie, na tym samym BTS osiągnął około 40 Mb/s pobierania, 10Mb/s wysyłania

Mimo że zapowiadało się fajnie, i nawet jakieś 100Mb/s parę dni temu mi mignęło, to narazie wygląda że B535, pomimo że jest w stanie zagregowac 2 pasma, to średnio daje lepsze wyniki, nie rzadko są to kilkukrotnie lepsze osiągi, zarówno pod względem wysyłania jak i pobierania. Pingi wtedy też są wysokie, mimo że urządzenia w sieci są odłączone/nie korzystają z internetu

Na piętrze, w trybie auto B535 agreguje przeważnie 1800+2100, osiągając około 60-80 Mb/s

MF286D w tych samych warunkach czasem nic nie agreguje, czasem agreguje B1+B3+B7 - prędkości to 80-100Mb/s

Czas jeszcze na testy i porównanie na strychu, może tutaj pokaże swoją siłę dzięki trzem pasmom. Ale jak dotąd - średnio zadowolony jestem, mimo że OpenWRT to solidna zaleta

No i jeszcze jedno, zasięg wifi wydaje się porządny, lepiej niż w B535

A w jaki sposób wymusiłeś tylko 2100 na MF286D i w B535 i skąd wiesz, że połączył się z tym samym BTS na jednym i drugim routerze?

1,755 (edytowany przez PiotrekK 2023-06-06 22:48:24)

Cezary napisał/a:

Ustawia klienta dhcp na interfejs modemu żeby sobie pobrał adres z modemu. Tak działa protokół qmi w openwrt.

Teoria sobie ,a życie sobie. DHCP nie widzi działającego modemu. Przeoram go jeszcze raz doszczętnie, skoro z palca nie można go podłączyć do modemu.

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.85 r34359
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

1,756

PiotrekK napisał/a:
Cezary napisał/a:

Teoria sobie ,a życie sobie. DHCP nie widzi działającego modemu. Przeoram go jeszcze raz doszczętnie, skoro z palca nie można go podłączyć do modemu.

To nie teoria tylko praktyka.
To daj option dhcp 0 wtedy pobierze sobie adres nie z dhcp a z konfiga modemu. To ma inne następstwa ale to już inna historia.

1,757

@secam7:
jeśli chcesz zaktualizować modem do B12 to u mnie zadziałało według tego:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 83#p285583
Wyjściowo miałem FW Play, modem B01. Musisz podnieść minimum do B02, jak już będziesz miał B02 to albo dalej lecisz poprzez update z poziomu GUI FW Nordic, albo na OpenWRT według tego:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 10#p285610

W moim przypadku jest to T-Mobile, Orange działa identycznie. WiFi - porównanie dotyczyło 2,4G, nie wiem jeszcze jak an 5G. A co do pasm. Do wybierania pasm używam HManager(aplikacja na telefon), tutaj masz kilka wersji dostępnych: http://www.mediafire.com/file/q8sm8681j … l.zip/file

@Focus:
na MF286D z poziomu Easyconfig lub LuCI, dzięki paczkom Modemband wymuszam pasma. Dla Huawei - z telefonu aplikacją HManager, jak opisane wyżej. Weryfikacja BTS do którego jestem podpięty - dla MF286D Easyconfig pokazuje ID, dla B535 aplikacja HManager

1,758

Idzie Primary band zrobić aby był cały czas na B1 (2100 MHz)?

Komendy z pierwszej strony w ogóle nie działają

root@OpenWrt:~# AT+ZCELLINFO?
-ash: AT+ZCELLINFO?: not found

@matibu06

Musiałbyś jeszcze sprawdzić parametry sygnału RSSI, RSRP, SINR, RSRQ

1,759 (edytowany przez Cezary 2023-06-07 10:19:18)

Oczywiście że działają tylko że to nie jest polecenie do wpisania w linii openwrt tylko po podłączeniu się do modemu przez np. picocom.  Zainstaluj, uruchom przez

picocom -b 115200 /dev/ttyUSB1

i możesz rozmawiać z modemem. /dev/ttyUSB1 może być inne w zależności od modemu i jego konfiguracji.

Możesz albo wymusić tylko B1 albo B1 + kilka innych, ale jawnie nie ma jak powiedzieć że akurat primary ma być taki a nie inny. A przynajmniej nie znamy polecenia na to.

1,760 (edytowany przez matibu06 2023-06-07 11:08:31)

Focus napisał/a:

@matibu06

Tutaj, jeszcze na OFW i modemie B01 robiłem na pasmach B1, B3, B7:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 27#p285427
Tylko wtedy miałem jakiś dziwny limit na pobieraniu

Używasz jakiegoś GUI(easyconfig, Luci) na OpenWRT? Jeśli tak, to możesz doinstalować pakiet i wybór pasm będziesz miał do wyklikania.
Dla LuCI: https://github.com/4IceG/luci-app-modemband
Dla Easyconfig: modemband, tutaj jest info o tym: https://eko.one.pl/?p=easyconfig#modem

Aczkolwiek to wszystko ustawia z jakich pasm router ma korzystać, a nie jakie ma być podstawowym

1,761

matibu06 napisał/a:
Focus napisał/a:

@matibu06

Tutaj, jeszcze na OFW i modemie B01 robiłem na pasmach B1, B3, B7:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 27#p285427
Tylko wtedy miałem jakiś dziwny limit na pobieraniu

Używasz jakiegoś GUI(easyconfig, Luci) na OpenWRT? Jeśli tak, to możesz doinstalować pakiet i wybór pasm będziesz miał do wyklikania.
Dla LuCI: https://github.com/4IceG/luci-app-modemband
Dla Easyconfig: modemband, tutaj jest info o tym: https://eko.one.pl/?p=easyconfig#modem

Aczkolwiek to wszystko ustawia z jakich pasm router ma korzystać, a nie jakie ma być podstawowym

No przecież to ja Tobie wcześniej pisałem, że masz zainstalować modemband od IceG, a teraz Ty mi piszesz, że ja mam to zainstalować big_smile

Ja mam i modemband i 3ginfo-lite gdzie widzę jak agreguje i dlatego pytałem, czy idzie ustawić na sztywno Primary band na jakąś konkretną częstotliwość.

Cezary już mi odpowiedział, że to o co pytałem to się robi w picocom i że nie ustawię żadnej konkretnej częstotliwości jako primary band.

1,762

Kolejny problem który napotkałem - Wi-Fi, przynajmniej 2,4Ghz(narazie wyłączone 5Ghz)

Czasem mocno spowalnia, do takiego poziomu że speedtest na telefonie pokazuje do 1Mb/s pobierania i do 2-3 Mb/s wysyłania. Sprawdzone również na laptopie - tutaj iperf3 pomiędzy routerem a laptopem to 0-5Mb/s(niestabilnie). Normalnie to jest 100-120Mb/s

Co ciekawe - wykonany w tym samym czasie speedtest na routerze daje około 60Mb/s pobierania, 6Mb/s wysyłania. Czyli problem leży w łączności pomiędzy routerem a urządzeniem na wifi. Nie wiem czy to samo występuje na kablu.

Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać?

1,763

I tu jest standardowe pytanie - jesteś pewien ze to wina routera a nie że coś się pojawiło w powietrzu i zakłóca działanie wifi?  Chociaż by jakiś głośniki bezprzewodowo czy inny sprzęt.

1,764 (edytowany przez matibu06 2023-06-07 15:50:09)

100% pewności nigdy nie będę miał, ale jakieś 95% śmiało mogę określić wink

-coś takiego nie zdarzało się na B535
-pojawia się nagle, nie znalazłem żadnego powiązania z czynnikami zewnętrznymi
-restart routera sprawia że wszystko jest wporzadku, łącznie z prędkością przez iperf
-zdarza się to nawet jak jestem 2-3 metry od routera, a w pomieszczeniu brak jakiejś elektroniki która mogłaby w taki sposób wpływać na wifi

Sprawdzałem jeszcze uptime w tym czasie - około 0,1-0,15, czyli spokojnie

1,765

Jak juž robisz jakieś testy typu iperf3 to podawaj wyniki, bo pisanie typu, że coś słabo lub niestabilnie działa niewiele mówi.
To, że Ty niczego nie używasz na wi fi to nie znaczy, że sąsiedzi też nie używają.
Pokaż jakieś wyniki skanowania radia itp., może w logach coś widać,  jakie masz konfigi itd.
Swoją drogą jakie jest źródło pochodzenia tego routera?
Bo może już coś było przy nim robione?
Narzekasz na niego od samego początku

1,766

Moje "3 grosze"
Na moim laptopie używam tylko 5G, bo 2.4G ma własnie takie ograniczenie, 15Mb/s to max.
W okolicy brak innych sieci, co najwyżej jelenie i sarny hasają. wink
Teraz zrobiłem testy i jest jak było, na laptopie kiszka, a na telefonie jest te 100Mb/s.
W laptopie mam badziew typu Intel 7260, tylko 'n', bez 'ac'.

Warto też włączyć 'offloading', bez tego miałem max ~100Mb/s, a po włączeniu, na kablu dobiłem kiedyś do 200Mb/s.

Wracając do mojego pytania o modem, rozumiem że bez przywrócenia OFW z Play nie ma szans na podniesienie wersji modemu z B01 do B02?

1,767

Możesz go wyciągnąć i reanimować, za dużo roboty. Lepiej chyba przejść z play na nordic żeby później podbić modem.

1,768

secam7 napisał/a:

Moje "3 grosze"
Na moim laptopie używam tylko 5G, bo 2.4G ma własnie takie ograniczenie, 15Mb/s to max.
W okolicy brak innych sieci, co najwyżej jelenie i sarny hasają. wink
Teraz zrobiłem testy i jest jak było, na laptopie kiszka, a na telefonie jest te 100Mb/s.
W laptopie mam badziew typu Intel 7260, tylko 'n', bez 'ac'.

Warto też włączyć 'offloading', bez tego miałem max ~100Mb/s, a po włączeniu, na kablu dobiłem kiedyś do 200Mb/s.

Wracając do mojego pytania o modem, rozumiem że bez przywrócenia OFW z Play nie ma szans na podniesienie wersji modemu z B01 do B02?

Dla Twojej karty sieciowej wi fi jeżeli działa w standardzie 802.11g to wynik 15Mb/s nie jest zły.
Maksymalne wartości dla standardu 802.11g Twojej karty są takie:
54, 48, 36, 24, 18, 12, 9, 6 Mb/s

Gdybyś ustawił w routerze i karcie tylko standard 802.11n to maksymalne wartości byłyby takie:
300; 270; 243; 240; 216,7; 195; 180; 173,3; 150; 144; 135; 130; 120; 117; 115,5; 90; 86,667; 72,2; 65; 60; 57,8; 45; 43,3; 30; 28,9; 21,7; 15; 14,4; 7,2 Mb/s.
Ale wtedy mogłoby się okazać, że jakaś część urządzeń w domu może przestać działać, jeżeli używa standardu 802.11g.

Jeżeli ustawione masz, że obsługiwany jest każdy standard to najwolniejsze urządzenie jakie połączy się z wi fi zrzuci działanie wi fi routera do tego standardu i będzie to dotyczyło każdego innego urządzenia połączonego do tego samego routera.

1,769 (edytowany przez matibu06 2023-06-08 00:45:20)

Focus napisał/a:

Jak juž robisz jakieś testy typu iperf3 to podawaj wyniki, bo pisanie typu, że coś słabo lub niestabilnie działa niewiele mówi.
To, że Ty niczego nie używasz na wi fi to nie znaczy, że sąsiedzi też nie używają.
Pokaż jakieś wyniki skanowania radia itp., może w logach coś widać,  jakie masz konfigi itd.

No właśnie podałem - to był iperf bez specjalnych parametrów, tzn iperf3 -c ip routera. zakres 0-5Mb/s - w ciągu 10 próbek które robi iperf miałem pomiędzy 0 a 5 Mb/s, nie pamiętam już średniej
Skanowanie radia - mieszkam na wsi, jedyne sieci poza moją jakie router widzi to szczątkowy sygnał routera sąsiada i jego drukarki big_smile
Logi, configi - jakie konkretne pliki podrzucić?
Źródło pochodzenia OLX, nie było jakichkolwiek śladów rozbierania - te zatrzaski to był koszmar żeby to rozebrać, bałem się że coś połamę. Jak raz rozłożyłem to już z górki szło big_smile

No narzekam, bo jestem zawiedziony tym routerem. W porównaniu do B535 którego używałem ostatnie 2 lata to agreguje 3 pasma(vs 2 w B535) i agreguje upload. A finalnie wyszło że pobieranie mam gorsze lub podobne, za to wysyłanie tylko gorsze - aktualnie 3-5Mb/s, gdzie Huawei w tym samym miejscu robił 8-12Mb/s. Przykład: routery w tym samym miejscu, sprawdzane w różne dni, o rożnych porach dnia:
B535:
-agregacja 1800+2100, pobieranie 60-80 Mb/s, wysyłanie 10-12Mb/s
MF286D:
-agregacja 1800+2100+2600, pobieranie 60-80Mb/s(zdarzały się porywy do 100Mb/s), wysyłanie 3-5 Mb/s

Dodatkowo MF286D ma problemy z agregacją, tam gdzie B535 właściwie większość czasu agregował. Aczkolwiek całkiem dobrze działa na jednym paśmie, bo przed chwilą wykręcił 76Mb/s pobierania na 1800Mhz

Pozostaje mi jeszcze weryfikacja jak działa na strychu - gdzie docelowo planuję postawić router. B535 wyciągał tam 130-150Mb/s, agregując 2100+2600

1,770

secam7 napisał/a:

Trzeba też rozróżnić  to ,że np. NTTPL B.02 może być funkcjonalnie równa Nordic B12 ( w sensie aktualizacji).

A co agregacji i działaniu samego modemu , to też kwestia lokalizacji. MF286D może być bardziej przydatny w bliższych odległościach do BTS , gdzie ma szansę,oprócz agregacji trzech pasm,również na QAM256 i/lub MIMO 4x4.
Dodatkowo mialem MF286D z popsutymi gniazdami antenowymi ( poprzedni wlasciciel wciskał coś chyba na siłę) , z zewnątrz nic nie było widać ,natomiast gniazdo nie przepuszczało sygnału do anten wewnętrznych ,przez co po podłączeniu anten zewnętrznych działał w miarę prawidłowo , natomiast po odłączeniu anten zewnętrznych była kiszka ( choc modem jakby działał).

1,771

Po podniesieniu OpenWRT do najnowszej wersji (23077, build Cezarego) zauważyłem dziwną rzecz - pingowanie do MF286D (bezpośrednie połączenie kablem do MF286D) zwraca wynik 2-2,5 ms (czasem nawet 3 ms). Takie same wyniki uzyskuję z mojego komputera oraz z innego urządzenia z OpenWRT. Czy to normalne? Pingowanie do innych urządzeń w sieci daje wyniki na poziomie 0,4-0,7 ms.
P.S. W ostatnim buildzie (23077) w przypadku ZTE MF286D nie ma sekcji Network -> Switch (na innym urządzeniu w tej samej wersji sekcja Switch nadal jest dostępna) - czyżby nastąpiły jakieś zmiany związane z obsługą switcha? Zastanawiam się czy to ma jakiś związek.

1,772

piter napisał/a:

P.S. W ostatnim buildzie (23077) w przypadku ZTE MF286D nie ma sekcji Network -> Switch (na innym urządzeniu w tej samej wersji sekcja Switch nadal jest dostępna) - czyżby nastąpiły jakieś zmiany związane z obsługą switcha? Zastanawiam się czy to ma jakiś związek.

DSA. Czytaj https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=281381

1,773

matibu06 napisał/a:
Focus napisał/a:

No właśnie podałem - to był iperf bez specjalnych parametrów, tzn iperf3 -c ip routera. zakres 0-5Mb/s - w ciągu 10 próbek które robi iperf miałem pomiędzy 0 a 5 Mb/s, nie pamiętam już średniej
Skanowanie radia - mieszkam na wsi, jedyne sieci poza moją jakie router widzi to szczątkowy sygnał routera sąsiada i jego drukarki big_smile
Logi, configi - jakie konkretne pliki podrzucić?
Źródło pochodzenia OLX, nie było jakichkolwiek śladów rozbierania - te zatrzaski to był koszmar żeby to rozebrać, bałem się że coś połamę. Jak raz rozłożyłem to już z górki szło big_smile

No narzekam, bo jestem zawiedziony tym routerem. W porównaniu do B535 którego używałem ostatnie 2 lata to agreguje 3 pasma(vs 2 w B535) i agreguje upload. A finalnie wyszło że pobieranie mam gorsze lub podobne, za to wysyłanie tylko gorsze - aktualnie 3-5Mb/s, gdzie Huawei w tym samym miejscu robił 8-12Mb/s. Przykład: routery w tym samym miejscu, sprawdzane w różne dni, o rożnych porach dnia:
B535:
-agregacja 1800+2100, pobieranie 60-80 Mb/s, wysyłanie 10-12Mb/s
MF286D:
-agregacja 1800+2100+2600, pobieranie 60-80Mb/s(zdarzały się porywy do 100Mb/s), wysyłanie 3-5 Mb/s

Dodatkowo MF286D ma problemy z agregacją, tam gdzie B535 właściwie większość czasu agregował. Aczkolwiek całkiem dobrze działa na jednym paśmie, bo przed chwilą wykręcił 76Mb/s pobierania na 1800Mhz

Pozostaje mi jeszcze weryfikacja jak działa na strychu - gdzie docelowo planuję postawić router. B535 wyciągał tam 130-150Mb/s, agregując 2100+2600

Podawanie wyników przykładowo to jest coś takiego

root@OpenWrt:~# iperf3 -s
-----------------------------------------------------------
Server listening on 1234 (test #1)
-----------------------------------------------------------
Accepted connection from 192.168.1.2, port 12345
[  5] local 192.168.1.5 port 1234 connected to 192.168.1.2 port 12345
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-1.00   sec  35.5 MBytes   298 Mbits/sec
[  5]   1.00-2.00   sec  37.6 MBytes   315 Mbits/sec
[  5]   2.00-3.00   sec  37.2 MBytes   312 Mbits/sec
[  5]   3.00-4.00   sec  37.1 MBytes   311 Mbits/sec
[  5]   4.00-5.00   sec  37.1 MBytes   311 Mbits/sec
[  5]   5.00-6.00   sec  37.4 MBytes   314 Mbits/sec
[  5]   6.00-7.00   sec  36.8 MBytes   309 Mbits/sec
[  5]   7.00-8.00   sec  37.6 MBytes   315 Mbits/sec
[  5]   8.00-9.00   sec  33.9 MBytes   284 Mbits/sec
[  5]   9.00-10.00  sec  31.4 MBytes   264 Mbits/sec
[  5]  10.00-11.01  sec  34.2 MBytes   285 Mbits/sec
[  5]  11.01-12.00  sec  36.4 MBytes   307 Mbits/sec
[  5]  12.00-13.00  sec  37.2 MBytes   312 Mbits/sec
[  5]  13.00-14.00  sec  37.4 MBytes   314 Mbits/sec
[  5]  14.00-15.00  sec  31.0 MBytes   260 Mbits/sec
[  5]  15.00-16.00  sec  28.7 MBytes   240 Mbits/sec
[  5]  16.00-17.00  sec  35.1 MBytes   294 Mbits/sec
[  5]  17.00-18.00  sec  36.9 MBytes   309 Mbits/sec
[  5]  18.00-19.00  sec  37.0 MBytes   310 Mbits/sec
[  5]  19.00-20.00  sec  36.4 MBytes   306 Mbits/sec
[  5]  20.00-20.00  sec  59.4 KBytes   136 Mbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-20.00  sec   712 MBytes   298 Mbits/sec                  receiver

a nie jak piszesz

Nie chcę wyjść tu na forum na jakiegoś głupio-mądrego, bo sam nie jestem doświadczony ale z moich wyników idzie dowiedzieć się więcej niż z pisania typu, że "iperf miałem pomiędzy 0 a 5 Mb/s, nie pamiętam już średniej".

1,774

Cezary napisał/a:

https://firmware-selector.openwrt.org/ jeżeli chcesz oficjalne obrazy, 22.03.5 będzie miało luci
https://dl.eko.one.pl/firmware/ jeżeli chcesz moje, wybierz luci.

Zainstalowałam na MF286D ostatecznie Twoją wersję i ładnie pracuje łacznie z VPN:
OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r20165-ce32068bf2 / LuCI openwrt-22.03 branch git-23.119.80898-65ef406
a chciałem przejść na 23.05 ale pojawiło się kilka nowych interfejsów i nie mogłem użyć ustawień/backup z poprzedniej wersji.  Przywróciłem poprzednią wersję.
Jak proponowałbyś, żeby zrobić ten upgrade aby płynnie przenieść konfiguracje?

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.85 r34359
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

1,775

Zrób od nowa konfugurację sieci. Tylko to się zmieniło składniowo.