1,651 (edytowany przez siedlee 2023-05-29 11:50:36)

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Witam.
Czy ktoś spotkał się z tym że MF 286D ma "za czułe " zabezpieczenie przed zbyt dużym napięciem zasilania ?
Szczegóły: MF  286D mam  zasilany bezpośrednio z akumulatora VRLA 12 V 100 Ah z którego zasilam też kamery na działce i jakieś tam drobne oświetlenie LED itp. Akumulator jest doładowywany z panelu solarnego przez regulator MPTT z Volt Polska model: ( 3IPSMPPT09 ) . i teraz  sedno: jak akumulator jest naładowany w 100% czyli napięcie na nim jest ok 14 V wyłącza mi się MF286D ( MF 286A nie robił w tym samym układzie żadnych problemów). Jak odłączę ładowanie i obciążę akumulator np tak że napięcie na nim spadnie poniżej 13 V , odłączę i podłączę MF 286D to wstaje on bez problemu i działa nawet na 11V ( tak wiem to niezbyt zdrowe dla AKKU). Po podłączeniu ładowania i przekroczeniu tych 13,7-13,9 V na Akku sytuacja się powtarza - MF 286D wyłącza się - natomiast MF 286A działa dalej bez problemu ....
Ma ktoś jakieś pomysły poza sztucznym obniżaniem tego napięcia zasilającego do ok 12 V ?

1,652

Spotkał. Też czasami podłączałem go bezpośrednio i czasami nie wstaje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,653 (edytowany przez smereka 2023-05-29 18:05:18)

siedlee napisał/a:

Witam.
Czy ktoś spotkał się z tym że MF 286D ma "za czułe " zabezpieczenie przed zbyt dużym napięciem zasilania ?
Szczegóły: MF  286D mam  zasilany bezpośrednio z akumulatora VRLA 12 V 100 Ah z którego zasilam też kamery na działce i jakieś tam drobne oświetlenie LED itp. Akumulator jest doładowywany z panelu solarnego przez regulator MPTT z Volt Polska model: ( 3IPSMPPT09 ) . i teraz  sedno: jak akumulator jest naładowany w 100% czyli napięcie na nim jest ok 14 V wyłącza mi się MF286D ( MF 286A nie robił w tym samym układzie żadnych problemów). Jak odłączę ładowanie i obciążę akumulator np tak że napięcie na nim spadnie poniżej 13 V , odłączę i podłączę MF 286D to wstaje on bez problemu i działa nawet na 11V ( tak wiem to niezbyt zdrowe dla AKKU). Po podłączeniu ładowania i przekroczeniu tych 13,7-13,9 V na Akku sytuacja się powtarza - MF 286D wyłącza się - natomiast MF 286A działa dalej bez problemu ....
Ma ktoś jakieś pomysły poza sztucznym obniżaniem tego napięcia zasilającego do ok 12 V ?

Pisałem o tym tutaj dawno temu:

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 85#p267385

W twoim przypadku potrzebna będzie prztworniczka z dobrą sprawnością coby straty nie były za duże wink

1,654

Wystarczy taka stara dioda prostownicza ,która ma spadek napięcia 0,6V. ( Albo dwie nowe ze spadkiem 0,3V smile )

Przetwornica ma tą wadę ,że różnica pomiędzy wejściem a wyjściem musi być coś ok 1,5V ,więc trzebaby ustawić jej napięcie wyjściowe 9V... Teoretycznie MF286D na takim napięciu wciąż będzie działać , no ale...

1,655

Niosę małe wieści z frontu połączeń głosowych i VoLTE. Okazuje się, że działa u każdego z polskich operatorów na MF286D, tylko w przypadku Playa i Orange trzeba posunąć się do fortelu, by je aktywować. Fortel polega na włożeniu SIM do oficjalnie wspieranej słuchawki na chwilę i aktywowanie "wifi calling", który jest spięty logicznie z samym VoLTE po stronie operatora. Najlepiej poczekać, aż sam telefon wykryje odpowiednie usługi.
Zadziałało mi to nawet na prepaidach, w tym przypadku play odnowa i nju.

1,656

smereka napisał/a:

W twoim przypadku potrzebna będzie prztworniczka z dobrą sprawnością coby straty nie były za duże wink

Ewentualnie coś dedykowanego - np: https://www.pulsar.pl/PL_6125_RN500_rn- … apiecia-dc smile

1,657

Witam
Dzięki za odzew: diodki miałem 2 szt 1n4007 połączone szeregowo - czyli spadek był o ok 1,2 V - jakąś godzinę było OK ale jako że są to diodki 1A to dostały przebicia - MF286D przy słabym sygnale ma pobory chwilowe ponad 1,5A ..... Rozwiązaniem jest podłączenie szeregowo 2-3 diodek z serii 1N5404  czyli o prądzie przewodzenia 3A smile. Proponowana potwornica  wink to mały przerost formy nad treścią jej cena to praktycznie cena MF286D także pozostanę przy 3 diodkach które dodatkowo mam w swoich zapasach smile
PS
Próbowałem też ze stabilizatorem 7812 - standardowy 1A od razu się wyłączał ... wersja 7812T czyli 1,5A głupiała - prawdopodobnie za mała różnica napięć miedzy wejściem a wyjściem. Stabilizatorki oczywiście na kawałku radiatora posmarowane pastą termo itp smile

1,658

siedlee napisał/a:

Proponowana potwornica  wink to mały przerost formy nad treścią jej cena to praktycznie cena MF286D także pozostanę przy 3 diodkach które dodatkowo mam w swoich zapasach smile
PS
Próbowałem też ze stabilizatorem 7812 - standardowy 1A od razu się wyłączał ... wersja 7812T czyli 1,5A głupiała - prawdopodobnie za mała różnica napięć miedzy wejściem a wyjściem. Stabilizatorki oczywiście na kawałku radiatora posmarowane pastą termo itp smile

Kilka lat temu kupowałem RN500 za ok 50zł - nie sądziłem, że cena tak wystrzeliła smile Problem z diodami jest taki, że spadek masz niezależnie od poziomu napięcia na wejściu czyli na rozładowanym aku (10,5-11V) obetnie jeszcze bardziej.

Są dostępne przetwornice up-down ale to też przerost formy - do tego dość awaryjne jak u chińczyka kupisz.

Zwykłe 7812 lub mocniejsze nie nadają się do pracy z akumulatorem - gdyby to było 7809 to ok (o ile strata na ciepło Ci nie przeszkadza smile)

1,659

Leo-PL napisał/a:

Niosę małe wieści z frontu połączeń głosowych i VoLTE. Okazuje się, że działa u każdego z polskich operatorów na MF286D, tylko w przypadku Playa i Orange trzeba posunąć się do fortelu, by je aktywować. Fortel polega na włożeniu SIM do oficjalnie wspieranej słuchawki na chwilę i aktywowanie "wifi calling", który jest spięty logicznie z samym VoLTE po stronie operatora. Najlepiej poczekać, aż sam telefon wykryje odpowiednie usługi.
Zadziałało mi to nawet na prepaidach, w tym przypadku play odnowa i nju.

No VoLTE działa , tyle ,że nie na każdym FW modemu. Chyba na Telia zrzuca do 3G przy połączeniu...

1,660

A, tak. Zapomniałem dodać, że mam Nordica B12. Przegrzebałem mu też filesystem w poszukiwaniu profili IMS (są pod /firmware) i nie znalazłem specyficznych dla żadnego z polskich operatorów, wszystko leci przez ROW_Generic_3GPP.

1,661

MiG25 napisał/a:

Może odlutowałeś przez przypadek jakiś rezystorek przy tym gnieździe ( są po jednej stronie).

Zmyłem pozostałości topnika i usunąłem cynę. Okazało się, że mam mechaniczne uszkodzenie ścieżki od TX, a dokładnie gniazdo gdzie przychodzi pin. Przylutowany drucik powinien się nie ruszać, a się rusza, więc jest przerwanie.

Zrobiłem prowizoryczne przybliżenie w postaci lupy i smartfona i widzę gdzie idzie ścieżka ale jest na tyle krótka, że nie idzie jej zdrapać aby się dolutować. Przynajmniej domowymi sposobami nie idzie. Ścieżka idzie do czegoś bardzo małego co wygląda jak rezystor.
Przyłożyłem tam drucik i TX działa.
Ale bez profesjonalnego sprzętu ja się tam w żaden sposób nie wlutuję, bo drucik 1mm, który przyłożyłem jest chyba większy od tego elementu, a gdzie jeszcze luty i to domowym sprzętem lutowniczym smile Mój grot od lutownicy wygląda jak armata przy tym elemencie. Zwykłą cyną to chyba zalałbym ten element po całości smile Musiałbym mieć grot wielkości igły chyba albo i mniejszy smile

Jeżeli to coś jest rezystorem to mógłbym spróbować przylutować normalny rezystor ale nie wiem na 100% czy to rezystor i jakich wartości miałbym w przybliżeniu szukać.

1,662 (edytowany przez matibu06 2023-06-03 10:51:49)

Działa Wam na OpenWRT na MF286D wybieranie pasm?

Mam wersję z LuCi + Easyconfig

Po zainstalowaniu pakietu modemband w Easyconfig pojawiła się taka opcja(zgodnie z dokumentacją: https://eko.one.pl/?p=easyconfig ), ale wybranie jakiegokolwiek pasma i potwierdzenie skutkuje przeładowaniem ekranu wyboru pasm, z odznaczonymi wszystkimi opcjami

Dla LuCi zainstalowałem ten pakiet: https://forum.openwrt.org/t/luci-js-app … ems/122014
Ale po wejściu w Modem--> Preferred LTE Bands mam na górze komunikat "TypeError modemen is undefined", i brak jakiegokolwiek ekranu wyboru pasm

Swoją drogą wziąłem MF286D jako zastępstwo dla Huawei B535, ale jak narazie wypada kiepsko - pomimo że B535 ma agregację dwóch pasm, to osiąga prędkości 3-4 razy większe hmm

EDIT: Modemband również ma problemy:

root@OpenWrt:/etc# modemband.sh getinfo
ZTE MF286D
root@OpenWrt:/etc# modemband.sh getsupportedbands
1 3 7 8 20 28 32 38
root@OpenWrt:/etc# modemband.sh getbands
/usr/bin/modemband.sh: line 18: arithmetic syntax error
root@OpenWrt:/etc# modemband.sh getbandsext
root@OpenWrt:/etc# modemband.sh setbands modemband.sh setbands ^C
root@OpenWrt:/etc# modemband.sh setbands "1 3 7"
root@OpenWrt:/etc# modemband.sh getbandsext
root@OpenWrt:/etc# modemband.sh getbands

1,663

Zrób

/usr/bin/modemband.sh getbands

i pokaż co wyszło. Zwraca coś czego pakiet się nie spodziewał i wyskakuje błąd. Zarówno easyconfig jak i pakiet w luci bazuje na pakiecie modemband, więc sprawę trzeba rozwiązać "u źródła".

1,664 (edytowany przez matibu06 2023-06-03 11:17:08)

Poniżej wynik komendy - to samo co wyżej, linia 18, jakiś błąd. Przy okazji dorzucam wersję pakietu luci-app-modemband i samego modemband

root@OpenWrt:~# /usr/bin/modemband.sh getbands
root@OpenWrt:~# opkg list | grep modem
luci-app-modemband - 1.0.17-20230223
modemband - 20230302
root@OpenWrt:~#

Natomiast tutaj fragment samego pliku /usr/bin/modemband.sh, linia 18 to ta zawierająca T=$((HEX&$POW))

hextobands() {
    HEX="$1"
    LEN=${#HEX}
    if [ $LEN -gt 18 ]; then
        CNT=$((LEN - 16))
        HHEX=${HEX:0:CNT}
        HEX="0x"${HEX:CNT}
    fi

for B in $(seq 0 63); do
        POW=$((2 ** $B))
        T=$((HEX&$POW))
        [ "x$T" = "x$POW" ] && BANDS="${BANDS}$((B + 1)) "
    done
    if [ -n "$HHEX" ]; then
        for B in $(seq 0 63); do
            POW=$((2 ** $B))
            T=$((HHEX&$POW))
            [ "x$T" = "x$POW" ] && BANDS="${BANDS}$((B + 1 + 64)) "
        done
    fi
    echo "$BANDS"
}

A może brakuje jakiegoś pakietu do OpenWRT?

Odnośnie modemband dla LuCi: przeinstalowałem pakiet, zgodnie z tym: https://github.com/4IceG/luci-app-modemband

Teraz mam ekran ładowania z komunikatem:

Modemband

Waiting to read data from the modem...

A w tle jest błąd jak wyżej, z TypeError

1,665

matibu06 napisał/a:

Działa, ostatnio budowałem obraz i było ok. Skąd @matibu06 pobierałeś i instalowałeś obraz?

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

1,666

A teraz pokaż

sh -x  /usr/bin/modemband.sh getbands

1,667 (edytowany przez matibu06 2023-06-03 11:29:28)

IceG napisał/a:
matibu06 napisał/a:

Działa, ostatnio budowałem obraz i było ok. Skąd @matibu06 pobierałeś i instalowałeś obraz?

Już chyba sam zaczynam się gubić smile Prawdopodobnie był to ten obraz:
https://downloads.openwrt.org/releases/ … pgrade.bin

EDIT: @Cezary - wynik podanej przez Ciebie komendy:

+ _DEVICE=
+ _DEFAULT_LTE_BANDS=
+ RES=/usr/share/modemband
+ awk '{gsub("="," ");
if ($0 ~ /Bus.*Lev.*Prnt.*Port.*/) {T=$0}
if ($0 ~ /Vendor.*ProdID/) {idvendor[T]=$3; idproduct[T]=$5}
if ($0 ~ /Product/) {product[T]=$3}}
END {for (idx in idvendor) {printf "%s%s\n%s%s%s\n", idvendor[idx], idproduct[idx], idvendor[idx], idproduct[idx], product[idx]}}' /sys/kernel/debug/usb/devices
+ _DEVS='19d21485
19d21485ZTE
1d6b0002
1d6b0002xHCI
1d6b0002
1d6b0002xHCI
1d6b0003
1d6b0003xHCI
1d6b0003
1d6b0003xHCI'
+ '[' -e /usr/share/modemband/19d21485 ]
+ . /usr/share/modemband/19d21485
+ _DEVICE=/dev/ttyUSB1
+ _DEFAULT_LTE_BANDS='1 3 7 8 20 28 32 38'
+ _NAME='ZTE MF286D'
+ cat /tmp/sysinfo/board_name
+ . /usr/share/modemband/_zte_common
+ break
+ '[' -z /dev/ttyUSB1 ]
+ uci -q get '3ginfo.@3ginfo[0].device'
+ _DEVICE1=
+ '[' -n  ]
+ '[' '!' -e /dev/ttyUSB1 ]
+ getbands
+ sms_tool -d /dev/ttyUSB1 at 'at+znlockband?'
+ O=
+ xargs
+ awk '-F[:,]' '{print $2}'
+ echo
+ HEX=0x
+ hextobands 0x
+ HEX=0x
+ LEN=2
+ '[' 2 -gt 18 ]
+ seq 0 63
+ POW=1

Dorzucam jeszcze plik /etc/config/modemband. Czy tu zamiast wan nie powinno być innego interfejsu? Wskazującego bezpośrednio na modem?

config modemband
        option iface 'wan'
        option wanrestart '0'
        option modemrestart '0'
        option notify '0'

1,668

Nie, jeżeli używasz właśnie wanu.

Pokaż jeszcze

sms_tool -D -d /dev/ttyUSB0 at 'at+znlockband?'
sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at 'at+znlockband?'
sms_tool -D -d /dev/ttyUSB2 at 'at+znlockband?'

Bo u Ciebie nie zwrócił żądnych wyników.

1,669 (edytowany przez matibu06 2023-06-03 12:02:50)

Finalnie udało mi się rozwiązać problem - być może to był mój podstawowy błąd w początkowej konfiguracji. W każdym razie, z poziomu Easyconfig:
Zakładka Ustawienia-->Opcja Typ połączenia. Miałem Modem komórkowy(RAS), zmieniłem na Modem komórkowy(QMI). Zaczęło działać wybieranie pasm, nie działał internet. Aczkolwiek zamiast kombinować jak tu skonfigurować interfejsy wykonałem przywracanie ustawień fabrycznych, i od początku ustawiłem jako QMI

Na chwilę obecną wygląda że jest ok, działa wybieranie pasm, działa agregacja, teraz czas na testy jak wypada w porównaniu do B535

Co prawda mało istotny szczegół, ale easyconfig, w zakładce System nie wyświetla danych modemu(Producent, IMEI, itp). Aczkolwiek to nie jest jakoś potrzebne. W każdym razie dzięki za dotychczasową pomoc

1,670 (edytowany przez Cezary 2023-06-03 12:51:01)

A musi wyświetlać. Pokaż wynik polecenia

ubus call easyconfig system

Ale generalnie tak, jeżeli używałeś ppp i interfejsu do tego, bo siłą rzeczy nie da się odczytać sygnału i ustawić pasm jeżeli ten interfejs jest zajęty do komunikacji.

1,671

Już wyświetla - być może po którymś restarcie routera lub modemu załapało i widzę wszystkie dane. Easyconfig swoją drogą jest ciekawą alternatywą dla LuCi, przejrzysta i prosta obsługa

1,672 (edytowany przez Cezary 2023-06-03 13:36:20)

W system/ustawienia dodatkowe możesz sobie na stałe przypisać interfejs z którego korzystasz. Dla połączenia używaj qmi a jako interfejs do reszty może być /dev/ttyUSB1 dla tego routera. Będzie wtedy szybciej po kolejnych restartach.

1,673

Swoją drogą, ktoś próbował/wie o możliwościach wymuszenia konkretnego BTS, albo wykluczenia innego?
Jestem w zasięgu dwóch BTS - jeden bliżej, lepszy zasięg i regularnie przeciążony, drugi dalej, słabszy sygnał, ale pingi i prędkości sporo lepsze - spodziewałem się że wymuszenie B1, B3 i B7 spowoduje że połączy się tylko z tym dalszym BTS, ale widzę że agreguje 1800+2100 z tym co jest bliżej(co na B535 nie miało miejsca)

No i coś jeszcze co zauważyłem - prędkości wydają mi się być bardzo niskie w porównaniu do B535. Aż nienaturalnie niskie, bo pobieranie na każdym paśmie jest podobne. Poniżej zestawienie w formie screena z excela, routery były w tym samym miejscu, ta sama karta SIM, te same BTSy do których się łączę. Wiem że sygnał jest słaby(około 9km do BTS mam), aczkolwiek na B535 działało stabilnie, osiągając w miejscu testów ~80Mb/s przy agregacji 2 pasm
W czwartek albo w piątek na MF286D w tym miejscu wyciągałem do 100Mb/s pobierania, na fabrycznym sofcie. Wiem że inna pora dnia, inny dzień, ale testy z screena poniżej są praktycznie w tym samym momencie zrobione. Poza tym łącząc się z tym BTS mam dobre prędkości, bez względu na porę dnia
Jestem też ciekaw jak wypadnie na strychu - B535 przy dwóch pasmach wyciągał 130-150Mb/s

https://i.ibb.co/4d96rHs/Bez-tytu-u.png

1,674

Jest w tym wątku - możesz się zbindować to określonego pci/earfcn.

I jeszcze jedno pytanie: jak wgrałeś openwrt? Czasmi nie przez framework i nie zrobiłeś sobie downgrade modemu do B2?

1,675

Ok, temat wymuszania BTS na później sobie zostawię

Jak wgrywałem - tak jak opisane tutaj: https://openwrt.org/toh/zte/mf286d#install_instructions

Czyli w skrócie połączenie szeregowe, czyszczenie partycji, uruchomienie obrazu live, a następnie sysupgrade -n /sciezka/do/pliku

Z tego co widzę(Zakładka system, pozycja Wersja) mam B01 - BD_MF286DMODULEV1.0.0B01. Taka sama zwrotka jest z AT+CGMR
Jaka jest procedura upgrade modemu? Gdzie znajdę pliki? Zrobię to przez SSH czy trzeba serialem się łączyć?