26

Odp: Antena zewnętrzna 5G

Sprawdzić możesz, ale T-mobile i Orange mają Networks, więc jest jakieś prawdopodobieństwo, że obie sieci będą korzystały z tego samego nadajnika.

Sprawdź na stronie - https://mapa.btsearch.pl/
Zaznacz źródło danych UKE i kliknij na nadajnik. Będziesz widział jakie pasma masz obok siebie.
W niektórych routerach wystarczy wyłączyć 2100 Mhz na 4G i wszystko zaczyna działać - nie wiem, jak będzie u Ciebie.

27 (edytowany przez _michal 2025-05-23 11:01:00)

escobarpl napisał/a:

Zakupiłem ZTE MC889A PRO i chciałbym żebyście mi podpowiedziali w kilku tematch. Modem mam zamocowany na zewnątrz na wysokości około 5m i skierowany na nadajnik w miejscowości Janczewo k. Gorzowa Wlkp. Na tym samym maszcie mam antenę TV. Czy ona może wnosić zakłócenia? Na ten moment mam włożoną kartę Orange. Problem jest taki, że zrywa połączenie raz na 10-15 minut i po 3-4 minutach łączy się ponownie. Co zrobić żeby było stabilnie? Jeżeli chodzi o prędkośc to też nie ma szału, 250 Mbps wyciągam.

Posiadasz odstęp pomiędzy anteną tv a modemem?
Dzisiaj zastanawiałem się nad zakupem ZTE MC889A PRO. Mogę zapytać w jakiej cenie kupiłeś? W sklepie ZTE jest po 1399zł.

mobilny.net.pl napisał/a:

Ciekawym sprzętem jest też Nokia 5G14-B.

Zamontowałem od was ta Nokię w Puszczy Noteckiej, pośród drzew. Montaż na kominie domu piętrowego. Do nadajnika jest 3,8km. Działa bardzo dobrze.
Jedyny problem z nim mam taki, że nie mogę z nim się połączyć z panelem administracyjnym i nie wiem jakie wartości chwilowe sygnału mam. Przesyła internet, do anteny muszę wchodzić z rusztowania więc nie drążę tematu póki jest sieć.

28

_michal napisał/a:

Jedyny problem z nim mam taki, że nie mogę z nim się połączyć z panelem administracyjnym i nie wiem jakie wartości chwilowe sygnału mam. Przesyła internet, do anteny muszę wchodzić z rusztowania więc nie drążę tematu póki jest sieć.

Sprawdź adresy 192.168.1.1 lub 192.168.192.1 - nawet, jak antena jest w Bridge (a tak jest fabrycznie) to i tak do strony powinieneś mieć dostęp.

Piszę te instrukcje, ale chyba nikt nie czyta smile https://routery.pl/?cat=234

ZTE NR7103 ma ten sam procesor, co Nokia, ale mocniejszą wbudowaną antenę.

29 (edytowany przez escobarpl 2025-05-23 11:45:12)

Odstęp pomiędzy anteną tv a modem jest około 50 cm. Zakupiłem w podanej przez Ciebie cenie.
Jak mam kartę z Orange lepiej ustawić modem na Orange (26003) ID: 4246 Santok, 400 czy na Orange (26003) ID: T-42111 (N!) Janczewo?

30

mobilny.net.pl napisał/a:

Sprawdź adresy 192.168.1.1 lub 192.168.192.1 - nawet, jak antena jest w Bridge (a tak jest fabrycznie) to i tak do strony powinieneś mieć dostęp.

Piszę te instrukcje, ale chyba nikt nie czyta smile https://routery.pl/?cat=234

Przeczytałem smile U mojej sztuce WAN był ustawiony na 192.168.0.10. Na początku był dostęp do GUI, w dniu jak instalowałem to przestał być osiągalny. Ponieważ miałem rozstawione wypożyczone rusztowanie, które musiałem zwrócić, a internet działał to nie wnikałem w to. Jak będę miał fizyczny dostęp do tej instalacji to sprawdzę ponownie - może mu się odmieniło po czasie.
Przy okazji - na alle zauważyłem są same modemy Nokia. Czy są jakieś działające po zwrotach? Zastanawiam się nad jedną sztuką w celu testu w innej lokalizacji.

escobarpl napisał/a:

Odstęp pomiędzy anteną tv a modem jest około 50 cm. Zakupiłem w podanej przez Ciebie cenie.

Jeśli masz możliwość odsunięcia to proszę zrób to i sprawdź. Najlepiej tymczasowo zamontuj w innej lokalizacji. Antena UHF może, choć nie musi mieć wpływu na dziwne zachowanie modemu. Co prawda w Polsce nie mam jeszcze LTE700 ale za to jest LTE420 dla służb (najbliższy Ciebie w Gorzowie przy Przemysłowej).

31 (edytowany przez PiotrekK 2025-05-23 13:40:12)

escobarpl napisał/a:

(...) Na tym samym maszcie mam antenę TV. Czy ona może wnosić zakłócenia? (...)Problem jest taki, że zrywa połączenie raz na 10-15 minut i po 3-4 minutach łączy się ponownie. Co zrobić żeby było stabilnie? (...)

Masz antenę TV ze wzmacniaczem?

Korzystam z: MF286D; r32225 Kernel 6.12.60 i AW1000; r34043 Kernel 6.12.80
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

32

Tak, antenę TV mam ze wzmacniaczem, ustawiona w polaryzacji V do sciagania niemieckiej telewizji DVB-T2.

33 (edytowany przez PiotrekK 2025-05-23 17:51:46)

Wzmacniacze powodują masę zakłóceń intermodulacyjnych.
Zrób testy bez wzmacniacza i zobacz czy to nie jest przyczyną?

Korzystam z: MF286D; r32225 Kernel 6.12.60 i AW1000; r34043 Kernel 6.12.80
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście