adreskontaktowy napisał/a:Dobra już, przestańcie mnie linczować, dziękuję za uwagi.
Odkręciłem anteny od routera montowane na szpilkach, to było dla testów tylko.
Myślałem, że łatwo zastosuję to co mam, zamiast kupić router z zewnętrznymi antenami w komplecie
(bo są oferowane takie zestawy, ale nie wiem czy mają jakąś wartość, jeśli kosztują opcjonalnie ok. 25 zł za dwie).
Sprawdzę w lokalizacji docelowej jak będzie działało i wtedy zdecyduję, czy wydawać kasę na coś zewnętrznego.
PS: Na razie sprawdzałem na sofcie T-Mobile B02 (przed przejściem na 24.10), gdzie widać jedynie sumaryczny poziom sygnału (łącznie z szumami i zakłóceniami), więc to takie mocno prowizoryczne testy. Ale fajnie, że router ma kreseczki na obudowie pokazujące poziom sygnału, choć u mnie albo jest nic, albo czwarta kreska). Ciekawe, czy w OpenWrt (LUCI) można to jakoś ustawić pod siebie np. konkretne kreski przy przekroczeniu wybranej wartości?
Ja Cię przepraszam, jeśli odebrałeś moje słowa jako lincz. Jasnym jest, że nie o to chodziło. Może mój dobór słów jest niewłaściwy, czy coś. Ale wiedz, że tu chodzi jedynie o dyskusję (techniczną, a jakże) i możliwość podzielenia się wiedzą, czy doświadczeniami. Tak więc, spokojnym bądź, spróbuj może jeszcze coś podziałać na bazie uwag jakie tu poczyniliśmy, a może się uda osiągnąć więcej niż masz teraz.
A teraz do ostatniego, co napisałeś: jak masz sytuację, że albo sie żadne LEDy nie świecą, albo wszystkie - to albo jakiś okresowy wewnętrzny reset (modemu?), albo może właśnie niedobry styk gdzieś w przewodach antenowych....
Jakbyś Cię to interesowało: mi chodziło o kierunkowość anteny i możliwość wyboru konkretnego BTS w ten sposób (wtedy koledzy tutaj na forum pisali, że
w Polsce nikt nie robi agregacji pasm z wielu BTS
a zatem idea zewnętrznych anten kierunkowych wydawała się być rozsądna.
Na próbę wziąłem zatem L4G MIMO od Hollexów, ale nie miałem wtedy możliwości trwałego montażu na dachu i antena poszła do innego potrzbującego, u którego bardzo dobrze działa na obszarze daleko poza-miejskim (chyba coś ~5 km od pobliskich BTS).
Chociaż kolega inżynier RF opisał ją na podstawie zdjęć jako "suszarkę do majtek"
Jednak ewidentnie działała.
Szczegółów (pasma, poziomy, jakości) nie podam, bo nigdy mnie tam nie było (400 km ode mnie), a obecny właściciel nie jest osobą z wiedzą w tej tematyce, więc go nie męczyłem pytaniami.
Rozumiem, że koszty są dla Ciebie ważne, ale też pokazuję Ci tutaj z jakimi rzeczami przychodzi Ci się mierzyć. Starannie zrobiony sprzęt, z dobrymi antenami (nawet tymi wewnątrz obudowy) nie będzie tani. Samodzielne "usprawnianie" sprzętu używanego niekoniecznie jest proste i tanie.
Powodzenia!