3,226

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Podziel się zdjęciem żeby potomni wiedzieli czego nie robić... Antenki do tego modelu to nie majątek przecież.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3,227

Nie mam żadnych zdjęć, bo do tego routera nie robiłem żadnych anten, nie widzę sensu tego robić.
Miałem dawno temu biquad do e3372 na 800 MHz.
To jak wygląda antenka biquad można znaleźć w sieci.

3,228

adreskontaktowy napisał/a:

Nawet jeśli antena od routera obejmuje tylko częstotliwości 2,4-5,2 GHz, to LTE 2600 powinno wzmacniać (lewa antena) i może też LTE 2100 (prawa).

I tu chyba tkwi sedno tego całego problemu. Jak to nawet jak antena od router'a obejmuje?? Przecież ona niczego nie obejmuje, to są anteny dwuzakresowe, więc działają (dla Wi-Fi, bo rozumiem że o takich antenach piszesz) w okolicy 2400 oraz 5000+ MHz. No, to chyba dalej już pisać nie potrzeba, nie? Musisz mieć właściwe anteny, jeśli chcesz mieć efekty. Ja miałem jakiś X-cross swego czasu (układ 2 anten) i sprawdzałem wyniki, to dostałem sensowne dopiero jak poszedłem z nimi (i routerem) na dach - a odległość od najbliższego sporego BTS w mojej miejscówce to ~600m i LOS(!). Poziom RSSI co prawda znacznie (30 dB) wzrósł, lecz nie odpowiadało mu stosowne polepszenie jakości (RSRQ). Z balkonu (choć tam też jest LOS) było znacznie gorzej.

3,229 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-11 03:01:39)

Dobra już, przestańcie mnie linczować, dziękuję za uwagi.
Odkręciłem anteny od routera montowane na szpilkach, to było dla testów tylko.
Myślałem, że łatwo zastosuję to co mam, zamiast kupić router z zewnętrznymi antenami w komplecie
(bo są oferowane takie zestawy, ale nie wiem czy mają jakąś wartość, jeśli kosztują opcjonalnie ok. 25 zł za dwie).
Sprawdzę w lokalizacji docelowej jak będzie działało i wtedy zdecyduję, czy wydawać kasę na coś zewnętrznego.

PS: Na razie sprawdzałem na sofcie T-Mobile B02 (przed przejściem na 24.10), gdzie widać jedynie sumaryczny poziom sygnału (łącznie z szumami i zakłóceniami), więc to takie mocno prowizoryczne testy. Ale fajnie, że router ma kreseczki na obudowie pokazujące poziom sygnału, choć u mnie albo jest nic, albo czwarta kreska). Ciekawe, czy w OpenWrt (LUCI) można to jakoś ustawić pod siebie np. konkretne kreski przy przekroczeniu wybranej wartości?

3,230

Nie dla tego modemu i routera - diody są sprzętowo obsługiwane przez modem i tego nie zmienisz. Dla innych zwykle możesz to zrobić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3,231 (edytowany przez pswiatki 2025-01-11 12:30:44)

adreskontaktowy napisał/a:

Dobra już, przestańcie mnie linczować, dziękuję za uwagi.
Odkręciłem anteny od routera montowane na szpilkach, to było dla testów tylko.
Myślałem, że łatwo zastosuję to co mam, zamiast kupić router z zewnętrznymi antenami w komplecie
(bo są oferowane takie zestawy, ale nie wiem czy mają jakąś wartość, jeśli kosztują opcjonalnie ok. 25 zł za dwie).
Sprawdzę w lokalizacji docelowej jak będzie działało i wtedy zdecyduję, czy wydawać kasę na coś zewnętrznego.

PS: Na razie sprawdzałem na sofcie T-Mobile B02 (przed przejściem na 24.10), gdzie widać jedynie sumaryczny poziom sygnału (łącznie z szumami i zakłóceniami), więc to takie mocno prowizoryczne testy. Ale fajnie, że router ma kreseczki na obudowie pokazujące poziom sygnału, choć u mnie albo jest nic, albo czwarta kreska). Ciekawe, czy w OpenWrt (LUCI) można to jakoś ustawić pod siebie np. konkretne kreski przy przekroczeniu wybranej wartości?

Ja Cię przepraszam, jeśli odebrałeś moje słowa jako lincz. Jasnym jest, że nie o to chodziło. Może mój dobór słów jest niewłaściwy, czy coś. Ale wiedz, że tu chodzi jedynie o dyskusję (techniczną, a jakże) i możliwość podzielenia się wiedzą, czy doświadczeniami. Tak więc, spokojnym bądź, spróbuj może jeszcze coś podziałać na bazie uwag jakie tu poczyniliśmy, a może się uda osiągnąć więcej niż masz teraz.

A teraz do ostatniego, co napisałeś: jak masz sytuację, że albo sie żadne LEDy nie świecą, albo wszystkie - to albo jakiś okresowy wewnętrzny reset (modemu?), albo może właśnie niedobry styk gdzieś w przewodach antenowych....

Jakbyś Cię to interesowało: mi chodziło o kierunkowość anteny i możliwość wyboru konkretnego BTS w ten sposób (wtedy koledzy tutaj na forum pisali, że

w Polsce nikt nie robi agregacji pasm z wielu BTS

a zatem idea zewnętrznych anten kierunkowych wydawała się być rozsądna.
Na próbę wziąłem zatem L4G MIMO od Hollexów, ale nie miałem wtedy możliwości trwałego montażu na dachu i antena poszła do innego potrzbującego, u którego bardzo dobrze działa na obszarze daleko poza-miejskim (chyba coś ~5  km od pobliskich BTS).
Chociaż kolega inżynier RF opisał ją na podstawie zdjęć jako "suszarkę do majtek" smile Jednak ewidentnie działała.
Szczegółów (pasma, poziomy, jakości) nie podam, bo nigdy mnie tam nie było (400 km ode mnie), a obecny właściciel nie jest osobą z wiedzą w tej tematyce, więc go nie męczyłem pytaniami.

Rozumiem, że koszty są dla Ciebie ważne, ale też pokazuję Ci tutaj z jakimi rzeczami przychodzi Ci się mierzyć. Starannie zrobiony sprzęt, z dobrymi antenami (nawet tymi wewnątrz obudowy) nie będzie tani. Samodzielne "usprawnianie" sprzętu używanego niekoniecznie jest proste i tanie.

Powodzenia!

3,232

Mi najlepiej działa z tego daleko 15km ale przyłącza mnie do tego 4km który jest zapchany

GL.iNet GL-MT6000, Xiaomi AX3000T,  ZTE MF286D
Pozdrawiam Andrzej

3,233 (edytowany przez PiotrekK 2025-01-11 16:20:34)

A jaki jest kąt pomiędzy stacjami 15km i 4km? Masz zapisane poziomy z każdej z tych stacji? No i czy ruter bez zewn. anteny widzi tą stację z 4km?
Pytam w kontekście stosowanej przez Ciebie atk504

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.89 r34469
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

3,234 (edytowany przez mrnamextv 2025-01-13 18:06:40)

Hi guys, I have a serious problem. I'm connected via the serial port, and after installing OpenWRT with the Telia B12 module, I rebooted the system, but I'm getting the error you see on the screen. How can I fix it? If I press ESC, the boot is not recognized.

Please solution?

https://ibb.co/HTf34Nk

It doesn’t allow me to type any commands, and the LAN connection drops intermittently with a strange IP address.

3,235

Looks like killed uboot?

3,236 (edytowany przez pswiatki 2025-01-13 21:55:26)

Since I am about to try the installation on my own MF286D - if something like this happened, would the router be unrecoverable (i.e. bricked)?

3,237 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-16 02:59:40)

Mam może trywialne pytanie, czemu MF286D ma tylko 11 MB dostępnej pamięci flash na własne pakiety, choć posiada jej 128 MB (tak samo jak AX3000T, oba na najnowszym LUCI 24.10)? Modem zabiera 50MB? Można to jakoś zmodyfikować?

Wykorzystanie pamięci masowej:
                      Miejsce na dysku           Miejsce tymczasowe
MF286D         6.21MB z 11.76 MB        1.27 MB z 120.68 MB
AX2000T        3.07MB z 59.36 MB        3.04 MB z 117.08 MB

3,238

Można , ale wtedy robisz własne kompilacje , bo to co jest oficialnie na openwrt ma rozkład partycji identyczny z orginałem ( tak to sobie ZTE podzieliło) jest tam kilka partycji zupełnie niepotrzebnych z punktu widzenia openWRT , ale jest (w miarę) łatwy powrót do orginału przez to.

3,239

In which version of OpenWRT can I have mtd-utils with the flash_erase command? Thank you very much for the answer.

3,240

Not included by default. Install manually.

3,241

Cezary napisał/a:

Not included by default. Install manually.

I installed flash_erase from the nand-utils package and formatted mtd0, which gave an error: "skip bad block." I installed OpenWrt multiple times, and occasionally it would load the firmware or kernel immediately, while OpenWrt sysupgrade would block it multiple times before starting. Only some versions worked. In the end, it stopped giving me any response from uBoot. Pressing ESC no longer stops anything. If you have any additional suggestions, let me know. By the way, I’m selling the modem module with the original IMEI on eBay.

3,242

How can I rewrite uBoot via JTAG?

3,243

We don't know how or if it's possible.

3,244

In MF286D there are 2 flash , uboot is on SPI one , with have standard 8legs... Should not be a problem to unsolder it and program it with cheap programmer....

3,245

Przepraszam za laickie pytanie, ale przewertowałem kilka tematów na forum, FAQ,wikipedii ect. i wciąż nie mogę znaleźć odpowiedzi na proste pytanie. Po co właściwie instaluje się openWRT w tym modemie? Czy oprócz większej możliwości konfiguracji można uzyskać większe transfery? Jakie są plusy tej zmiany?

3,246

Plusem samym w sobie jest to ,że masz openWRT z jego możliwościami konfiguracyjnymi i możliwością instalowania pakietów , skryptów itp. Tego Ci fabryka nie da. Możesz choćby zautomatyzować coś przy pomocy SMSów....
Czy uzyskasz większe transfery , nie z modemu , ale w lepiej zoptymalizowanej sieci możliwe ,że tak.

3,247

Can you help me understand how to redo via JTAG? Any additional suggestions, like the chip or things like that?

3,248

Raczej bym napisał, że jest taka możliwość wgrania OpenWrt, a nie że instaluje się.
Instaluje ten kto chce i do routera, a nie modemu.

3,249 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-18 20:23:30)

Mam pytanie odnośnie niebieskich LEDów na MT286D (i pewnie całej serii MT286x).
U mnie:
- 3G/4G miga bardzo jasno
- POWER i 5-ta kreska mocy świeci średnio
- WIFI i kreski 1-4 świecą bardzo blado
- PHONE w ogóle nie świeci (ale to zrozumiałe bez podłączenia telefonu).

Router kupiłem jako używany 22 miesiące, w świetnym stanie wizualnym oprócz LEDów, choć miał nastukane jedynie 60 dni pracy i 60 GB (podobno sporadycznie używany, a do panelu nikt się podobno nigdy nie logował).

Czy diody mogły się tak szybko wypalić i czy można jest wymienić?
Podczas wgrywania aktualizacji LED 3G/4G świacił i migał na jasno zielono. Są to LEDy RGB i można zmieniać ich kolor?
Czy można jakoś sterować LEDa PHONE i użyć np. do informowania o SMSach (do wyboru jest tylko internal i WIFI, który u mnie świeci prawie niewidocznie)?

3,250

Bezpośrednio z openwrt nie, bo one są sterowane przez modem. Możesz przez adb dostać się do modemu i poziomu samego modemu możesz sterować diodami. Na pewno od siły sygnału, czy od telefonu też to nie pamiętam, sprawdź.