51

Odp: Nowości w openwrt

Nie. Nie wszystkie platformy jeszcze przeszły na kernel 6.6 więc raczej w tym roku się nie doczekamy następnej wersji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

shevchenko1987 napisał/a:

A wiadomo coś może nt. terminu wydania wersji stabilnej OpenWRT?

Patrząc po tym jak grube zmiany są dodawane to pewnie Q4 najwcześniej. Ale pewnie @pepe2k może coś więcej powiedzieć.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

53

On też nie wie smile

54 (edytowany przez PiotrekK 2024-06-14 11:27:28)

Cezary napisał/a:

Nie. Nie wszystkie platformy jeszcze przeszły na kernel 6.6 więc raczej w tym roku się nie doczekamy następnej wersji.

A jak ocenić status przejścia platformy na 6.6? Np. dla MF286D.
Chciałbym wiedzieć od kiedy warto w miarę płynnie przejść na SNAPSHOT aby było już w miarę do użytku. Póki co widziałem, że chyba brakuje ovpn (kmod-ovpn-dco, a może trzeba zmienić pakiety). Nie wszystko jestem w stanie sam wyczytać ze strzępków informacji.

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.89 r34571
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

55 (edytowany przez shevchenko1987 2024-06-14 11:10:32)

Cezary napisał/a:

Czyli ten przeskok z 6.1 na 6.6 niewiele zmieni, bo zanim nastąpi pełna migracja i wydanie wersji stabilnej to znowu główna linia kernela ucieknie o kilka wydań.

Internet: JMDI (1000/200 Mbps) | Router: QNAP QHora-301W | NAS: QNAP TS-233 + 2 x WD RED PLUS 2TB

56

PiotrekK napisał/a:
Cezary napisał/a:

A jak ocenić status przejścia platformy na 6.6? Np. dla MF286D.
Chciałbym wiedzieć od kiedy warto w miarę płynnie przejść na SNAPSHOT aby było już w miarę do użytku. Póki co widziałem, że chyba brakuje ovpn (kmod-ovpn-dco, a może trzeba zmienić pakiety). Nie wszystko jestem w stanie sam wyczytać ze strzępków informacji.

Nie przechodzisz na snapshota. On nie jest do normalnego użytku. Możesz się tym bawić ale co chwila coś jest psute, więc nie ma wersji na tyle stabilnej żebyś to mógł używać normalnie.

ipq40xx przeszło już na 6.6

57

Dopóki nie pojawi się RC kolejnego wydania to SNAPSHOT trzeba traktować wyłącznie w charakterze ciekawostki i odwiecznego placu budowy.

Internet: JMDI (1000/200 Mbps) | Router: QNAP QHora-301W | NAS: QNAP TS-233 + 2 x WD RED PLUS 2TB

58

Królik napisał/a:

A wiadomo coś może nt. terminu wydania wersji stabilnej OpenWRT?

Patrząc po tym jak grube zmiany są dodawane to pewnie Q4 najwcześniej. Ale pewnie @pepe2k może coś więcej powiedzieć.

Mógłbyś napisać coś więcej na ten temat? wink

59

Pepe2k jest na liście developerów po prostu.

60

Dopóki nie pojawi się RC kolejnego wydania to SNAPSHOT trzeba traktować wyłącznie w charakterze ciekawostki i odwiecznego placu budowy.

OK, a tak z ciekawości, to ten 23.05-SNAPSHOT, którego aktualnie używam, to dokąd zmierza?

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.89 r34571
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

61

Cezary napisał/a:

To wiem, ale bardziej mi chodziło o te grube zmiany wink

62

Do swojej śmierci smile. To wersja stabilna wydania do której dokładane są poprawki znalezionych błędów. Będzie utrzymywania aż nie osiągnie statusu End-of-life, który nastąpi po wydaniu następnej wersji stabilnej.

63

Cezary napisał/a:

To wiem, ale bardziej mi chodziło o te grube zmiany wink

Przeczytałeś w ogóle ten wątek? Np. zmiana opkg na apk.

64

Teraz już tak wink