226 (edytowany przez MateuszCOMPANY 2024-01-06 19:26:25)

Odp: Zmiana softu ZTE MF286D przez framework

Na LAN-2,3,4 web działa prawidłowo ale router przestał być wykrywany we frameworku.
Mam CONNECTION STATE : DISCONNECT

Jeszcze nie ogarnąłem openwrt więc muszę spytać, od której wersji mogę ustawić LTE1800+2100+2600?
Na nordic trzeba było dobić do B12 żeby to odblokować, a jak jest w openwrt?

227

Nie masz już oryginalnego softu, framework zostaw w spokoju.
W każdej możesz ustawić agregację, to jest kwestia ustawienia modemu a nie openwrt. Zaktualizuj sobie openwrt do ostatniej wersji, zainstaluj sobie dodatek z https://github.com/4IceG/luci-app-modemband i będziesz mógł to sobie wyklikać w gui.

PS. Teraz masz modem w B02, działać będzie działał, ale możesz go podnieść do B12. Opisy znajdziesz tu na forum.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

228

To teraz już jadę według tego?
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899

229

Tak, ta procedura.

230

Przewaliłem jeszcze trochę stron i doszedłem że można wgrywać przez web.
Wchodzę w system > flash firmware > Flash new firmware image
Z folderu "Nordic Modem Update (up to B12)" wybieram "imageB02naB05" i który plik jest obrazem?
https://s3.amazonaws.com/i.snag.gy/95gfps.jpg

231

Ciekawe jak chcesz to wgrać do modemu.
Czy w tym linku, który sam podałeś jest napisane, że masz robić tak jak teraz robisz?

232

MateuszCOMPANY napisał/a:

Z folderu "Nordic Modem Update (up to B12)" wybieram "imageB02naB05" i który plik jest obrazem?

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie a wyjdzie na jaw że to co wyczytałeś to jest update owrt a nie modemu . Fw modemu to nie Fw routera

233

Żadne. Inaczej się to robi i znów nie przeczytałeś opisu. To są pliki które trzeba przez adb skopiować do modemu, nie przez gui luci routera który kompletnie nie ma z tym nic wspólnego.

234

Dobrze, przystąpiłem do procedury wdłg. tego skryptu
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899
Ale już widzę że będą problemy, bo to jest poradnik dla osób, które są już zaznajomione z tematem.
Jest tam zawarte wiele skrótów myślowych i dla osób które robią to pierwszy raz, wiele podstawowych kwestii jest tam nie poruszonych.

Pierwszy problem to pakiety picocom, adb-enablemodem, iperf3
Brak odnośników, szukam w google ale znajduję różne wersje
https://iperf.fr/iperf-download.php - która wersja?
https://repology.org/project/adb-enablemodem/versions - która wersja?
picocom - nie znalazłem

Procedurę instalacji pakietów znalazłem u IceQ
https://github.com/4IceG/Modem-extras
Ale też nie ma wyjaśnione gdzie te procedury wstukać, mam to zrobić w putty?
Nie ma też wyjaśnione, gdzie załadować pliki. Domyślam się że przez WinSCP ale do jakiej lokalizacji?

WinSCP ogarnąłem dopiero po godzinie wałkowania forum, gdy odkryłem że trzeba zmienić protokół na SCP
W Putty nadal nie jestem pewien czy loguję się prawidłowo.  Host Name robię 192.168.1.1, Port 22, Connection type SSH przez Telenet. Resztę zostawiam bez zmian i daję Open. Gdy pojawi się czarne okno "login as:" wpisuję root i enter.
Czy to jest zrobione prawidłowo?

235

Pakiety są w repo. Nie szukaj ich po internecie tylko po prostu zainstaluj.

opkg update
opkg install picocom adb-enablemodem iperf3

W konsoli po podłączeniu po ssh. Jest w faq na górze tej strony, a ty tego nie przeczytałeś.
Winscp też test w faq.

SSH to nie telnet. Tylko ssh i nie można tego zrobić nie prawidłowo - albo się połączyłeś albo nie.

236

Do podniesienia modemu do B12 nie potrzebujesz iperf3 i modemband.
Potrzebujesz jedynie PuTTy i WinSCP.

237 (edytowany przez MateuszCOMPANY 2024-01-07 17:17:28)

To jedna zagadka rozwiązana, nie wiedziałem że router potrafi samemu zasysać pakiety instalacyjne z internetu.
Dlatego nie kleiło mi się wiele poleceń, które nie miały określonych lokalizacji plików.

Potrzebujesz jedynie PuTTy i WinSCP.

To mam na chwilę obecną ogarnięte

nie potrzebujesz iperf3 i modemband.

A co z "adb-enablemodem" ?

W instrukcji jest:
Wyodrębnij na PC każdy plik o nazwie imageB0XnaB0Y (gdzie X to bieżąca kompilacja, a Y to wersja docelowa). Jeśli twój modem jest w wersji 1.0.0B03, powinieneś użyć plików wewnątrz imageB03naB06 i tak dalej. Skopiuj (WinSCP) dwa pliki o nazwach „delta.package” i „delta.signature” do folderu /tmp routera OpenWRT (powinieneś mieć również zainstalowany pakiet "adb-enablemodem")

Instalować to czy nie?

238

No skoro chcesz podnieść modem do B12 do tak, instalować, a dokładnie potrzebujesz adb, adb-enablemodem i picocom.

239

Musisz, ten pakiet ma adb w zależnościach a potrzebujesz go żeby wysłać pliki do modemu.

240

Ok
Taką komendą?

opkg update
opkg install adb picocom adb-enablemodem

241

tak

242

Przyjęło się? Bo wygląda tak jak by stanęło na etapie konfiguracyjnym.
A nie ma żadnego monitu w stylu "installation successful"

root@OpenWrt:~# opkg install adb picocom adb-enablemodem
Installing adb (android.5.0.2_r1-3) to root...
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/22.03.0-rc5/packages/arm_cort                                                                                        ex-a7_neon-vfpv4/base/adb_android.5.0.2_r1-3_arm_cortex-a7_neon-vfpv4.ipk
Installing zlib (1.2.11-6) to root...
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/22.03.0-rc5/packages/arm_cort                                                                                        ex-a7_neon-vfpv4/base/zlib_1.2.11-6_arm_cortex-a7_neon-vfpv4.ipk
Installing libopenssl1.1 (1.1.1w-1) to root...
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/22.03.0-rc5/packages/arm_cort                                                                                        ex-a7_neon-vfpv4/base/libopenssl1.1_1.1.1w-1_arm_cortex-a7_neon-vfpv4.ipk
Installing picocom (3.1-5) to root...
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/22.03.0-rc5/packages/arm_cort                                                                                        ex-a7_neon-vfpv4/packages/picocom_3.1-5_arm_cortex-a7_neon-vfpv4.ipk
Installing adb-enablemodem (2017-03-05-1) to root...
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/22.03.0-rc5/packages/arm_cort                                                                                        ex-a7_neon-vfpv4/base/adb-enablemodem_2017-03-05-1_arm_cortex-a7_neon-vfpv4.ipk
Configuring zlib.
Configuring libopenssl1.1.
Configuring adb.
Configuring picocom.
Configuring adb-enablemodem.
* daemon not running. starting it now on port 5037 *
root@OpenWrt:~# * daemon started successfully *

243

Wszystko gra. Programy uniksowe nie są gadatliwe - krzyczą jak jest błąd i nie często coś wypisują jak wszystko jest ok.

244 (edytowany przez MateuszCOMPANY 2024-01-08 10:49:19)

Mam jeszcze wątpliwość czy komenda at+fotactr=8 wchodzi PRZED czy PO komendzie at+fotactr=2 ?

Chciałem również sprawdzić jaką mam wersję firmware
Czy można to wywołać po LAN przez putty?
Bo ta komenda niżej nie chciała wejść.
root@openwrt:~# picocom -b 115200 /dev/ttyUSB2

245 (edytowany przez Focus 2024-01-08 11:46:21)

No tak, to się robi w putty.

Aby się dowiedzieć jaka jest wersja aktualnie na modemie należy użyć instrukcji

root@openwrt:~# picocom -b 115200 /dev/ttyUSB2

ttyUSBx w zależności od tego, na którym porcie USB jest podłączony modem
a następnie wpisać w tym samym terminalu komendę:

ATI

W efekcie otrzymamy:

Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_TELIAMF286DV1.0.0B02
SVN: 01
IMEI: ............................................
+GCAP: +CGSM

Jak USB2 nie trybi to masz jeszcze USB1.

Edit.
Kolejność czynności jakie należy wykonać masz w instrukcji razem z opisami co dana komenda robi.
Nie pomijaj niczego, nie przeskakuj między czynnościami.
To nie jest jedna czynność i każdy update robisz tak samo, czyli powtarzasz wszystko tyle razy ile trzeba aż do B12.
Jeżeli nie działa picocom -b 115200 /dev/ttyUSB2 to i ATI i komendy at+fotactr też nie będą działały.

246 (edytowany przez MateuszCOMPANY 2024-01-08 12:41:18)

Ale wszystkie operacje przez putty wykonuję na połączeniu LAN przez RJ45
I jeśli chcę odczytać wersję firmware to muszę specjalnie zmienić kabel na USB ?

Oczywiście w instrukcji nie chcę niczego pomijać.
Przeczytałem ją już kilka razy i mam pewną wątpliwość.
Bo chronologicznie wychodzi że komendy:
at+fotactr=8 (jak zrozumiałem jest to czyszczenie/usuwanie)
Robimy PRZED komendą:
at+fotactr=2 (rozpoczęcie aktualizacji)
Co wydaje się w pewien sposób nie logiczne, bo czyszczenie powinno nastąpić po aktualizacji.
I teraz nie wiem czy jest to wpis wyrwany z kontekstu, przypominający aby czyścić po wgraniu każdej aktualizacji B5, B6 itd.
Czy rzeczywiście taka jest chronologia że czyścimy przed.

!!!! PONIŻSZA KOMENDA at+fotactr=8 POWINNA BYĆ UŻYTA PRZY KAŻDEJ AKTUALIZACJI !!!!

at+fotactr=8

+FOTACTR: 8,0 <-- jeśli 0, to OK, usunie stary plik *.flg z katalogu /cache (może się wyświetlić także +FOTACTR: 8,-1)

247

Ale wszystkie operacje przez putty wykonuję na połączeniu LAN przez RJ45
I jeśli chcę odczytać wersję firmware to muszę specjalnie zmienić kabel na USB ?

A gdzie masz napisane, że masz zmienić LAN na USB? Zrób co jest napisane i nie mnóż problemów, tam gdzie ich nie ma.

Oczywiście w instrukcji nie chcę niczego pomijać.
Przeczytałem ją już kilka razy i mam pewną wątpliwość.
Bo chronologicznie wychodzi że komendy:
at+fotactr=8 (jak zrozumiałem jest to czyszczenie/usuwanie)
Robimy PRZED komendą:
at+fotactr=2 (rozpoczęcie aktualizacji)
Co wydaje się w pewien sposób nie logiczne, bo czyszczenie powinno nastąpić po aktualizacji.
I teraz nie wiem czy jest to wpis wyrwany z kontekstu, przypominający aby czyścić po wgraniu każdej aktualizacji B5, B6 itd.
Czy rzeczywiście taka jest chronologia że czyścimy przed.

!!!! PONIŻSZA KOMENDA at+fotactr=8 POWINNA BYĆ UŻYTA PRZY KAŻDEJ AKTUALIZACJI !!!!

at+fotactr=8

+FOTACTR: 8,0 <-- jeśli 0, to OK, usunie stary plik *.flg z katalogu /cache (może się wyświetlić także +FOTACTR: 8,-1)

Zrób co jest napisane i nie mnóż problemów, tam gdzie ich nie ma.

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.85 r34359
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

248 (edytowany przez MateuszCOMPANY 2024-01-08 13:28:47)

Sprawdzenie firmware poszło.
Niezrozumienie wynikło z tego wpisu:

Jeśli już kolega włączył się w wątek to fajnie by było otrzymać odpowiedź na zadane pytanie.
Czy komenda at+fotactr=8 ma wchodzić przed czy po at+fotactr=2

Wczoraj kolega wyedytował post i usunął iperf3 z listy potrzebnych pakietów, które w rzeczywistości potrzebne nie były.
Dlatego wolę się upewnić czy i w tym przypadku jest wszystko OK

249 (edytowany przez PiotrekK 2024-01-08 14:37:44)

Sprawdzenie firmware poszło.
Niezrozumienie wynikło z tego wpisu:

Jest to modem wewnętrzny i nie ma zewnętrznego USB. Jest to interfejs USB ale wewnątrz rutera, nie masz tam fizycznie dostępu. A skoro tak, to po co o tym pisać. Jest komenda i już. Wykonać.

Jeśli już kolega włączył się w wątek to fajnie by było otrzymać odpowiedź na zadane pytanie.
Czy komenda at+fotactr=8 ma wchodzić przed czy po at+fotactr=2

Cytuję instrukcję: "Instrukcja pisana jest krok po kroku." Czyli... tak jak jest napisane .

Wczoraj kolega wyedytował post i usunął iperf3 z listy potrzebnych pakietów, które w rzeczywistości potrzebne nie były.
Dlatego wolę się upewnić czy i w tym przypadku jest wszystko OK

Było zdaje się "Potrzebne i przydatne" i było napisane "Jeżeli jesteś ciekaw... ". Ale... nie... trzeba przedyskutować.
Przesunąłem do opcjonalnych, czyli przydatnych, żeby uniknąć na przyszłość pytań, które zadałeś, nadmiernie z mojego punktu widzenia, rozkminiając każdy wymieniony w niej wątek. Skorzystało z tej instrukcji już parę osób i poprawiam co można, ale nie możemy doprowadzić do poziomu, gdzie w instrukcji będziemy tłumaczyć zupełne podstawy, czyli np. jak wykonywać instrukcje jedna po drugiej i nie pytać czy tak ma być, albo, co zrobić bo nie działa, skoro nie zrobiłem zgodnie z instrukcją, choć czytałem kilka razy.
Czytałem te Twoje pytania i nie wierzyłem, że czytamy tą samą instrukcję. Tak czy inaczej, będę poprawiał dalej wszelkie nieścisłości, jeżeli się pojawią a inni koledzy będą pewnie cierpliwie odpowiadać na pytania.

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.85 r34359
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

250

Dziękuję za wyjaśnienie.
Teraz całość twojego poradnika jest dla mnie klarowna.
Wychodzę z założenia że lepiej dwa razy zapytać niż hop do przodu.
Już kiedyś ucegliłem telefon bo chciałem szybko zrobić, pewne niuanse pozostawiłem niewyjaśnione i to był gwóźdź do trumny.
Dlatego w tych kwestiach staram się być przezorny i jeśli pojawiają się jakieś niewiadome to dążę do ich wyjaśnienia aby powtórnie nie popełnić błędu z przeszłości.

Jestem w tej chwili na etapie kopiowania plików do cache przez putty i router wszystkie komendy zwraca jako "not found"
Wcześniej na czas instalacji pakietów miałem go ustawionego w most na adresacji 192.168.2.1 aby miał dostęp do internetu.
Wtedy wszystko działało. Teraz przywróciłem go na domyślne 192.168.1.1, odłączyłem od internetu i nie chce komunikować.
Do web mogę się logować bez problemu, WinSCP też działa, ale putty go nie widzi.
Spróbowałem również rozwiązania z FAQ aby ustawić połączenie sieciowe na sztywno, ale to też nie pomogło.
2a. ustaw adres IP na karcie sieciowej w komputerze na adres 192.168.1.2, maska 255.255.255.0, brama 192.168.1.1 lub niech zostanie pusta