1 (edytowany przez lonzek 2023-09-09 21:55:07)

Temat: "Wolne" wifi na Cudy WR3000 po zainstalowaniu openwrt

Hejka
Zaktualizowałem ostatnio moje łącze do 400 Mbps. Z racji tego, że miałem stary router (TP-Link WDR3600 z zainstalowanym dd-wrt), który nie był w stanie obsłużyć takiego łącza po wifi, po przewertowaniu forum zdecydowałem się na zakup Cudy WR3000. Na stockowym oprogramowaniu mój telefon (Android) potrafił pokazywać (przy samym ruterze) "Szybkość łącza" tyle ile fabryka dała, czyli 2400 Mbps. Natomiast speedtest pokazywał już tylko 227 Mbps.
Zainstalowałem openwrt (23.05.0-rc3), skonfigurowałem i teraz ten sam telefon łączy się (stojąc dalej przy ruterze) "tylko" 1200 Mbps... natomiast speed test pokazuje już 414 Mbps, czyli max mojego łącza, więc tu jest ok. Zastanawia mnie natomiast, z czego wynika (które ustawienie na to wpływa), że telefon nie jest w stanie podłączyć się na 2400 Mbps...

Druga sprawa: w drugim pokoju, czyli kawałek od rutera po wifi podłączone jest PS5 i na oryginalnym sofcie wyciągnąłem 136 Mbps, natomiast na openwrt max 60 Mbps ;/
Co polecacie zmienić/sprawdzić, aby rozwiązać te 2 problemy?

Ustawienia 2.4 GHz mam takie:
Mode: AX
Channel: 11 (wifianalyzer pokazuje, że najmniej obciążony)
Width: 20 Hz
Maximum transmit power: 20 dBm (100 mW)
WMM: enabled

5 GHz:
Channel: auto (próbowałem ręcznie ustawiać jakieś wysokie, ale z jakiegoś powodu interfejs nie chciał wstawać wtedy)
Width: 80 Hz (przy 160 Hz interfejs nie wstaje)

Pozdrowionka.

2

Odp: "Wolne" wifi na Cudy WR3000 po zainstalowaniu openwrt

Pierwsza sprawa: zobacz faq na górze tej strony gdzie masz opisane różne sztuczki na zwiększenie przepustowości. Zacznij od włączenia flow offloading.
Druga sprawa: j/w

Nie używaj auto. Ustaw na stałe określony kanał, np. 36 i tak zostaw. Auto nie robi nic ciekawego.

Na 2.4Ghz ustaw szerokość pasma na 40MHz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki, poczytam FAQ. Flow Offloading włączyłem już wcześniej w ustawieniach Firewalla (zarówno software'owe jak i hardware'owe), ale nic to nie zmieniło.

Tak, jak pisałem wcześniej - gdy nie miałem auto, to inferfejs 5GHz nie chciał wstawiać, gdy wybierałem jakieś wyższe kanały. Na 36 ustawione ręcznie działa.

2.4 GHz u mnie chyba jest zapchane już w bloku bo ustawienie pasma na 40 Hz daje gorsze rezultaty (niższy speedtest na PS5)
Pozdrowionka.

4 (edytowany przez Cezary 2023-09-09 18:52:16)

I tak musi być. Wybrałeś kanał z DFS to możesz i 5 minut czekać aż się pojawi. Dlatego napisałem żebyś ustawił 36.

EDIT: No i pamiętaj że openwrt ma inne sterowniki niż oryginalny soft i że wifi to bardzo indywidualna sprawa..

5 (edytowany przez PiotrekK 2023-09-09 20:18:44)

@lonzek napisz dokładnie:
- jaka ostatecznie jest prędkość łącza 400MBps czy 400Mbps? (nie mieszaj tych jednostek w tekście)
- do czego podpina się telefon, do  WiFi na zakresie 2.4GHz czy 5GHz

Czy jest możliwe, że korzystasz z 802.11ax na zakresie 2.4GHz z pasmem 20MHz, a nie w zakresie 5GHz z pasmem 80MHz?

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.92 r34806
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

6 (edytowany przez lonzek 2023-09-09 21:56:18)

Dobra, chyba znalazłem rozwiązanie. Zostawię dla potomnych, może ktoś skorzysta:
Za prędkość 2400 Mbps na telefonie odpowiadają pasma 160 Hz na interfejsie 5 Ghz. Tak, jak pisałem wcześniej - nie mogłem ustawić tego pasma, gdyż interfejs wtedy nie chciał wystartować. Okazało się, że problemem było to, że nie miałem ustawionego regionu (Country Code - był ustawiony na domyślną wartość: driver default). Po zmianie na PL udało się wymusić 160 Hz i dzięki temu teraz telefon (i zapewne inne urządzenia) łączą się z maksymalną prędkością. Aczkolwiek, jak teraz czytam odpowiedź Cezarego, to może też być, że wybranie ręczne kanału (zamiast auto) mogło pomóc.

@PiotrekK, nigdy nie pamiętam, które b jest od bajtów a które od bitów ;-)

Nie wiem, tylko jeszcze, jak zrobić, żeby na 2.4Ghz telefon łączył się szybciej niż 286 Mbps (wymusiłem już 40 Hz). Ten ruter na 2.4 Ghz obsługuje niby 574 Mbps.
Pozdrowionka.

7 (edytowany przez PiotrekK 2023-09-09 21:46:34)

To świetnie, że Ci się udało.
Natomiast 2.4GHz ma duży zasięg i jeżeli masz duże zagęszczenie sieci wokół, to możesz nie osiągnąć maksymalnej przepływności tego interfejsu. Wydajność tego interfejsu będzie zależna od aktywności sąsiadów.
Natomiast na 5GHz masz dużo większą szansę na maksymalne prędkości, bo sąsiedzi już tak łatwo Cię nie zakłócą.

8

Nie dam sobie paznokcia obciąć.... ale na stockowym firmware wydaje mi się, że ten "testowy" telefon łączył się na 2.4 GHz na wyższych prędkościach. Nie chce mi się teraz już wracać do stocka, bo udało mi się rozwiązać problem szybkości łącza na 5GHz. Do pełni szczęścia brakuje mi wykorzystanie pełni możliwości tego 2.4Ghz.
Pozdrowionka.
P.S.
Poprawiłem mój pierwszy post odnośnie jednostek.

9 (edytowany przez PiotrekK 2023-09-09 21:52:10)

Sprawdź jeszcze, bo 400MB/s to jest 3200Mbps czyli 3Gbps, a to już jest super łącze.
https://convertilo.com/400-megabits-sec … tes-second

10

Ehh, faktycznie. Aż takich cudów przecież ja nie mam big_smile Już poprawiam ponownie. Wszędzie w takim razie powinno być Mbps...

11 (edytowany przez PiotrekK 2023-09-09 22:00:12)

Potestuj jeszcze rano, wieczorem, blisko, daleko (zakłócenia są nieprzewidywalne do końca). A jak nie osiągniesz tej maksymalnej prędkości,  to poszukaj tutaj jeszcze opisów i sposobów na optymalizację procesów. Skoro było to możliwe, to jest to kwestia konfiguracji.

Pomiary speedtestem są także niestabilne. Wybierz na stałe jeden serwer i zbieraj statystyki.

12 (edytowany przez Focus 2023-09-09 22:38:54)

@PiotrekK daj już spokój, każdemu zdarzają się błędy.
Pomylił jednostki ale z pozostałej treści idzie zrozumieć o co chodzi.

Wracając do tematu to sam fakt, że w routerze wymusiłeś 40 MHz na Wi-Fi 4 nie oznacza, że tak jest faktycznie.
Wystarczy, że ustawiony kanał będzie kolidował z inną siecią i router zrzuci do 20 MHz.
574 Mb/s to max 40 MHz, więc wychodzi na to, że 286 Mb/s to 20 MHz.

Sugerowana jest zmiana kanału na inny mniej oblegany, a jeżeli wszystkie są oblegane to niestety pozostaje tylko 20 MHz.

13 (edytowany przez PiotrekK 2023-09-09 23:52:13)

Focus napisał/a:

@PiotrekK daj już spokój, każdemu zdarzają się błędy.
Pomylił jednostki ale z pozostałej treści idzie zrozumieć o co chodzi.

Nie drąż smile
Poprawił i zobacz jak jest ładnie i czytelnie.

14

lonzek napisał/a:

Nie dam sobie paznokcia obciąć.... ale na stockowym firmware wydaje mi się, że ten "testowy" telefon łączył się na 2.4 GHz na wyższych prędkościach.
...
Do pełni szczęścia brakuje mi wykorzystanie pełni możliwości tego 2.4Ghz.

No to skoro zrzuca Ci do HT20, to oprócz ustawienia HT40 daj jeszcze option noscan '1' (przykład z mojego /etc/config/wireless):

# cat /etc/config/wireless

config wifi-device 'radio0'
        option type 'mac80211'
        option path '1e140000.pcie/pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0'
        option channel '6'
        option band '2g'
        option htmode 'HT40'
      option noscan   '1'

to przestanie zrzucać na HT20 ale nie ręczę za poprawę szybkości.
Sam Link jako wynegocjowaną cyfrę będziesz miał większy smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

15 (edytowany przez PiotrekK 2023-09-09 23:44:32)

lonzek napisał/a:

Ustawienia 2.4 GHz mam takie:
Channel: 11 (wifianalyzer pokazuje, że najmniej obciążony)
Width: 20 Hz

A jak masz ustawiony kanał? Auto wybór czy ręcznie wymuszony?
Bo w sytuacji kiedy masz dużo zakłóceń, logicznym jest ustawienie na "auto".

option type 'mac80211'
    option path 'platform/soc/a000000.wifi'
    option band '2g'
    option htmode 'HT40'
    option country 'PL'
    option cell_density '3'
    option noscan '1'
    option channel 'auto'

Sprawdź jeszcze opcję gęstości_sieci, daje dobre efekty.

16

I napisałem żeby tego nie robić. Auto nie robi nic w openwrt, a już naprawdę ani nie skanuje otoczenia ani samo nie wybiera najlepszego kanału. Ustawia tylko najniższy wolny. Wieć polecenie "auto" jest naprawdę złym pomyślem.
"Auto" nie działa w openwrt tak samo jak na np. oryginalnym sofcie.

17

PiotrekK napisał/a:

Potestuj jeszcze rano, wieczorem, blisko, daleko (zakłócenia są nieprzewidywalne do końca). A jak nie osiągniesz tej maksymalnej prędkości,  to poszukaj tutaj jeszcze opisów i sposobów na optymalizację procesów. Skoro było to możliwe, to jest to kwestia konfiguracji.

Pomiary speedtestem są także niestabilne. Wybierz na stałe jeden serwer i zbieraj statystyki.

To nie jest kwestia transferów na speedteście, a wynegocjowanego połączenia.

mar_w napisał/a:
lonzek napisał/a:

Nie dam sobie paznokcia obciąć.... ale na stockowym firmware wydaje mi się, że ten "testowy" telefon łączył się na 2.4 GHz na wyższych prędkościach.
...
Do pełni szczęścia brakuje mi wykorzystanie pełni możliwości tego 2.4Ghz.

No to skoro zrzuca Ci do HT20, to oprócz ustawienia HT40 daj jeszcze option noscan '1' (przykład z mojego /etc/config/wireless):

# cat /etc/config/wireless

option type 'mac80211'
        option path '1e140000.pcie/pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0'
        option channel '6'
        option band '2g'
        option htmode 'HT40'
      option noscan   '1'

to przestanie zrzucać na HT20 ale nie ręczę za poprawę szybkości.
Sam Link jako wynegocjowaną cyfrę będziesz miał większy smile

No i mamy to! Dodanie opcji noscan '1' sprawiło, że telefon wynegocjował w końcu te 573 Mbps! Transfery (na speedteście) na 2.4Ghz też trochę skoczyły dzięki temu. Zmieniłem jeszcze przy okazji na kanał 13, który się pojawił, gdy ustawiłem Country Code na Polskę. WifiAnalyzer tam pokazuje mniej sieci niż na 11. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz jeszcze. Dotychczas konfigurowałem wszystko poprzez Luci. Teraz nie potrafiłem znaleźć opcji noscan, więc zalogowałem się przez ssh i ręcznie edytowałem i htmode mam wszędzie HE40, HE160, Wy macie HT40, HT160. Z czego to wynika?

PiotrekK napisał/a:

Sprawdź jeszcze opcję gęstości_sieci, daje dobre efekty.

Chodzi o cell_density? Co to daje i jaką wartość warto ustawić?

Pozdrowionka.

18

HE to od radia AX. Dla AC jest HT.

Odnoście cell_density

Configures data rates based on the coverage cell density. Normal configures basic rates to 6, 12, 24 Mbps if legacy_rates is 0, else to 5.5, 11 Mbps. High configures basic rates to 12, 24 Mbps if legacy_rates is 0, else to the 11 Mbps rate. Very High configures 24 Mbps as the basic rate. Supported rates lower than the minimum basic rate are not offered. The basic_rate and supported_rates options overrides this option. 0 = Disabled, 1 = Normal, 2 = High, 3 = Very High

19 (edytowany przez lonzek 2023-09-10 08:26:01)

Cezary napisał/a:

HE to od radia AX. Dla AC jest HT.

Aaa, i wszystko jasne!

Cezary napisał/a:

Odnoście cell_density

Configures data rates based on the coverage cell density. Normal configures basic rates to 6, 12, 24 Mbps if legacy_rates is 0, else to 5.5, 11 Mbps. High configures basic rates to 12, 24 Mbps if legacy_rates is 0, else to the 11 Mbps rate. Very High configures 24 Mbps as the basic rate. Supported rates lower than the minimum basic rate are not offered. The basic_rate and supported_rates options overrides this option. 0 = Disabled, 1 = Normal, 2 = High, 3 = Very High

No właśnie też znalazłem teraz podobny opis w Luci:

Configures data rates based on the coverage cell density. Normal configures basic rates to 6, 12, 24 Mbps if legacy 802.11b rates are not used else to 5.5, 11 Mbps. High configures basic rates to 12, 24 Mbps if legacy 802.11b rates are not used else to the 11 Mbps rate. Very High configures 24 Mbps as the basic rate. Supported rates lower than the minimum basic rate are not offered.

I z tego, co rozumiem, to tyczy się jedynie jakichś starszych urządzeń, żeby wymusić im większą przepustowość? Co polecasz tutaj ustawić?

EDIT: Tutaj piszą:

The higher you set, the faster clients will connect, but clients which are far and cannot connect to the advertised speeds will be denied. You can start from very high and go down until all your clients connect within the range you wish.

Czyli jeżeli dobrze rozumiem trochę sobie ograniczam zasięg tym ustawieniem, bo jeżeli urządzenie jest dalej, to zostanie odrzucone, gdy ustawię wysoką wartość.
Pozdrowionka.

20 (edytowany przez PiotrekK 2023-09-10 13:30:38)

Cezary napisał/a:

I napisałem żeby tego nie robić. Auto nie robi nic w openwrt, a już naprawdę ani nie skanuje otoczenia ani samo nie wybiera najlepszego kanału. Ustawia tylko najniższy wolny. Wieć polecenie "auto" jest naprawdę złym pomyślem.
"Auto" nie działa w openwrt tak samo jak na np. oryginalnym sofcie.

A mógłbyś skomentować poniższe? Działa to, czy nie działa?

logread | grep hostapd | grep ACS
Sun Sep 10 08:15:18 2023 daemon.notice hostapd: ACS: Automatic channel selection started, this may take a bit
Sun Sep 10 08:15:18 2023 daemon.notice hostapd: wlan0: interface state COUNTRY_UPDATE->ACS
Sun Sep 10 08:15:18 2023 daemon.notice hostapd: wlan0: ACS-STARTED
Sun Sep 10 13:40:16 2023 daemon.notice hostapd: wlan0: ACS-COMPLETED freq=2437 channel=6
Sun Sep 10 13:40:16 2023 daemon.notice hostapd: wlan0: interface state ACS->ENABLED
Sun Sep 10 14:03:02 2023 daemon.notice hostapd: ACS: Automatic channel selection started, this may take a bit
Sun Sep 10 14:03:02 2023 daemon.notice hostapd: wlan0: interface state COUNTRY_UPDATE->ACS
Sun Sep 10 14:03:02 2023 daemon.notice hostapd: wlan0: ACS-STARTED
Sun Sep 10 14:03:13 2023 daemon.notice hostapd: wlan0: ACS-COMPLETED freq=2437 channel=6
Sun Sep 10 14:03:13 2023 daemon.notice hostapd: wlan0: interface state ACS->ENABLED

Nawet jeżeli działa tylko w czasie podnoszenia interfejsu po restarcie, to chyba jest to lepsze niż wybieranie ręczne. Czy nie?

21

To jest cześć hostapd który właśnie ma skanować otoczenie i ustawiać określony kanał. I to jest fragment który mu średnio wychodzi.

22

Ten temat krąży po forach, ale nie znalazłem rozwiązania.
Może Cezary mógłbyś napisać skrypt wywołujący regularnie/ręcznie ACS (lub może ac_survey) aby można było potestować jakość tego algorytmu. Bo nie chce mi się wierzyć, że jest gorszy od wybierania ręcznie kanału "na oko".
Wpisałem na sztywno kanał 0, jak sugerują gdzieś na forum i znalazł mi całkiem sensownie kanał 9, a nie jak piszą tu i tam, że na sztywno wyszukuje 1, 6 lub 13.
Więc może warto to jednak zastosować i zautomatyzować, gdyby ten algorytm ACS działał dobrze wywoływany skryptem.

23

PiotrekK napisał/a:

Ten temat krąży po forach, ale nie znalazłem rozwiązania.
Może Cezary mógłbyś napisać skrypt wywołujący regularnie/ręcznie ACS (lub może ac_survey) aby można było potestować jakość tego algorytmu. Bo nie chce mi się wierzyć, że jest gorszy od wybierania ręcznie kanału "na oko".
Wpisałem na sztywno kanał 0, jak sugerują gdzieś na forum i znalazł mi całkiem sensownie kanał 9, a nie jak piszą tu i tam, że na sztywno wyszukuje 1, 6 lub 13.
Więc może warto to jednak zastosować i zautomatyzować, gdyby ten algorytm ACS działał dobrze wywoływany skryptem.

@Cezary co sądzisz?

24

Nic nie sądzę. U mnie ten mechanizm nie działa - zawsze ustawia najniższy kanał który ma się nijak do faktycznego obłożenia kanałów.

25 (edytowany przez PiotrekK 2023-09-16 18:03:14)

Cezary napisał/a:

Nic nie sądzę. U mnie ten mechanizm nie działa - zawsze ustawia najniższy kanał który ma się nijak do faktycznego obłożenia kanałów.

Szkoda, że u Ciebie nie działa. A jest taka możliwość aby skrypt wywoływał ACS?

Ten opis nie wskazuje na to, że w przypadku ath10k jest to takie bez sensu:
https://wireless.wiki.kernel.org/en/use … tation/acs

Czy ta opcja jest faktycznie włączona w buildach:

"If CONFIG_ACS build option is enabled, the channel can be selected
automatically at run time by setting channel=acs_survey or channel=0, both of
which will enable the ACS survey based algorithm."