Temat: "Wolne" wifi na Cudy WR3000 po zainstalowaniu openwrt
Hejka
Zaktualizowałem ostatnio moje łącze do 400 Mbps. Z racji tego, że miałem stary router (TP-Link WDR3600 z zainstalowanym dd-wrt), który nie był w stanie obsłużyć takiego łącza po wifi, po przewertowaniu forum zdecydowałem się na zakup Cudy WR3000. Na stockowym oprogramowaniu mój telefon (Android) potrafił pokazywać (przy samym ruterze) "Szybkość łącza" tyle ile fabryka dała, czyli 2400 Mbps. Natomiast speedtest pokazywał już tylko 227 Mbps.
Zainstalowałem openwrt (23.05.0-rc3), skonfigurowałem i teraz ten sam telefon łączy się (stojąc dalej przy ruterze) "tylko" 1200 Mbps... natomiast speed test pokazuje już 414 Mbps, czyli max mojego łącza, więc tu jest ok. Zastanawia mnie natomiast, z czego wynika (które ustawienie na to wpływa), że telefon nie jest w stanie podłączyć się na 2400 Mbps...
Druga sprawa: w drugim pokoju, czyli kawałek od rutera po wifi podłączone jest PS5 i na oryginalnym sofcie wyciągnąłem 136 Mbps, natomiast na openwrt max 60 Mbps ;/
Co polecacie zmienić/sprawdzić, aby rozwiązać te 2 problemy?
Ustawienia 2.4 GHz mam takie:
Mode: AX
Channel: 11 (wifianalyzer pokazuje, że najmniej obciążony)
Width: 20 Hz
Maximum transmit power: 20 dBm (100 mW)
WMM: enabled
5 GHz:
Mode: AX
Channel: auto (próbowałem ręcznie ustawiać jakieś wysokie, ale z jakiegoś powodu interfejs nie chciał wstawać wtedy)
Width: 80 Hz (przy 160 Hz interfejs nie wstaje)
Maximum transmit power: 20 dBm (100 mW)
WMM: enabled
Pozdrowionka.