Odp: ZTE MF286D - Openwrt
PiotrekK napisał/a:Focus napisał/a:@PiotrekK
A Ty względem poprawy sygnału LTE coś robiłeś, czy masz tak jak miałeś wcześniej?Myślisz, że ten sygnał jest słaby i trzeba coś w nim poprawić?
RSSI: -58 do -49 dBm (jestem ok. 500m od BTS)
RSRQ: -15 do -9 dB
RSRP: -89 do -84 dBm
SNR: -7 do 15 dBBo wydaje mi się, że wiele już nie poprawię. BTS (sieć PLUS) jest pewnie dociążony, bo prędkości DL mam od 10 do 80Mbps. (w tej chwili prędkość mierzona na modemie jest DL60/UL30Mbps, po WiFi 2,4G (tutaj jest duże ograniczenie pasma) trochę mniej 34/25Mbps jak widać większość internautów jeszcze śpi)
a tymczasem prędkość VPN (klient uruchomiony na PC) po telefonie sieci T-mobile (speedtest T-mobile 34/12Mbps):
WG: 23/1,4Mbps
OVPN: 24/2,3Mbpsa tymczasem prędkość VPN (klient uruchomiony na PC) po telefonie sieci Orange (speedtest Orange 113/22Mbps):
WG: 21/1,2Mbps
OVPN: 17/5MbpsWięc ciężko mnie w tej sytuacji przekonać, że WG jest super :-) ... nie neguję, że jest super ale u mnie jest taki klimat
Bardziej miałem na myśli, czy wykonałeś jakąś czynność, która poprawiłaby sygnał LTE.
Parametry sygnału każdy ma jakie ma ale przykładowo u mnie tylko w jednym konkretnym miejscu musi stać router, bo tylko w tym miejscu jest w miarę dobry sygnał który łapie wszystkie częstotliwości w tego samego bts.
Diagnoza, sygnał z obicia. LTE 2600 mam skaczące na poziomie -108 dBm i BTS ciągle trzyma mi to jako primary band ale nie narzekam. Download przy tak kiepskich parametrach poniżej 80 Mbps nie schodzi, niezależnie od pory dnia i nocy.To co napiszę poniżej proszę traktować z przymrużeniem oka i nie traktować tego zbyt poważnie.
To są tylko moje eksperymenty metodą chałupniczą i możliwe, że to nie ma żadnego naukowego uzasadnienia i są to moje jakieś urojenia.W związku z tym, że bts ciągle trzyma mi primary band na 2600 postanowiłem, że spróbuję coś z tym zrobić.
Postanowiłem, że zamiast zastosować anten zewnętrznych, zastosuję ekran.
Użyłem w tym celu kilku różnej wielkości garnków, misek itp., czyli wszystko co metalowe w kuchni i nadawałoby się gabarytowo na ekran dla tego routera.
Wsadzałem do tych przedmiotów router jak i oddalałem je od routera.
Efekt mizerny lub nawet pogorszenie sygnału.Był tylko jeden przedmiot, który dawał pozytywny efekt.
Sitko. W moim przypadku było to sitko proste, a nie półokrągłe. Takie na patelnię. Oczka na oko 1mm. Nie mierzyłem.
Możliwe, że sitko półokrągłe dawałoby większy efekt lub może gorszy ale nie mam takiego dużego aby porównać.Dla 2600 z -108 dBm udało mi się zbić sygnał tym sposobem do -100 dBm.
Może szału nie ma ale poprawa downloadu jak i uploadu jest.Gdyby ktoś chciał sprawdzić to strasznie ciężko ustawić odległość i kąt ekranu od routera w sposób stabilny, w sensie aby nie ruszać tym. Więc trzymanie w ręku odpada. Po ustawieniu trzeba odczekać chwilę aż sygnał się ustabilizuje. Każdy mm ma znaczenie. Czasami router trzeba ustawić w innej pozycji.
Dla domowego zastosowania to ogólnie nie ma sensu, bo ciężko to jakoś ustabilizować i połączyć w całość.
To takie moje obserwacje na temat ekranu.
Możliwe, że oprócz odległości od routera znaczenie ma też rozmiar oczek, drutu, a nawet czy jest prosto, czy skośnie.To są tylko moje dyrdymały ale może komuś z większym doświadczeniem zainspiruję do dalszych działań.
Podbicie sygnału o 8dB czyli 6 krotne wzmocnienie, to bez nakładów finansowych i technicznych, niezły wyczyn. Gratuluję.
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście