1,901 (edytowany przez PiotrekK 2023-07-10 21:21:41)

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Focus napisał/a:
PiotrekK napisał/a:
Focus napisał/a:

@PiotrekK
A Ty względem poprawy sygnału LTE coś robiłeś, czy masz tak jak miałeś wcześniej?

Myślisz, że ten sygnał jest słaby i trzeba coś w nim poprawić?

RSSI:   -58   do   -49 dBm   (jestem ok. 500m od BTS)
RSRQ:  -15   do    -9 dB
RSRP:   -89  do   -84 dBm
SNR:     -7    do    15 dB     

Bo wydaje mi się, że wiele już nie poprawię. BTS (sieć PLUS) jest pewnie dociążony, bo prędkości DL mam od 10 do 80Mbps. (w tej chwili prędkość mierzona na modemie jest DL60/UL30Mbps, po  WiFi 2,4G (tutaj jest duże ograniczenie pasma) trochę mniej 34/25Mbps jak widać większość internautów jeszcze śpi)

a tymczasem prędkość VPN (klient uruchomiony na PC) po telefonie sieci T-mobile (speedtest T-mobile 34/12Mbps):
WG:    23/1,4Mbps
OVPN: 24/2,3Mbps

a tymczasem prędkość VPN (klient uruchomiony na PC) po telefonie sieci Orange (speedtest Orange 113/22Mbps):
WG:    21/1,2Mbps
OVPN: 17/5Mbps

Więc ciężko mnie w tej sytuacji przekonać, że WG jest super :-) ... nie neguję, że jest super ale u mnie jest taki klimat

Bardziej miałem na myśli, czy wykonałeś jakąś czynność, która poprawiłaby sygnał LTE.

Parametry sygnału każdy ma jakie ma ale przykładowo u mnie tylko w jednym konkretnym miejscu musi stać router, bo tylko w tym miejscu jest w miarę dobry sygnał który łapie wszystkie częstotliwości w tego samego bts.
Diagnoza, sygnał z obicia. LTE 2600 mam skaczące na poziomie -108 dBm i BTS ciągle trzyma mi to jako primary band ale nie narzekam. Download przy tak kiepskich parametrach poniżej 80 Mbps nie schodzi, niezależnie od pory dnia i nocy.

To co napiszę poniżej proszę traktować z przymrużeniem oka i nie traktować tego zbyt poważnie.
To są tylko moje eksperymenty metodą chałupniczą i możliwe, że to nie ma żadnego naukowego uzasadnienia i są to moje jakieś urojenia.

W związku z tym, że bts ciągle trzyma mi primary band na 2600 postanowiłem, że spróbuję coś z tym zrobić.
Postanowiłem, że zamiast zastosować anten zewnętrznych, zastosuję ekran.
Użyłem w tym celu kilku różnej wielkości garnków, misek itp., czyli wszystko co metalowe w kuchni i nadawałoby się gabarytowo na ekran dla tego routera.
Wsadzałem do tych przedmiotów router jak i oddalałem je od routera.
Efekt mizerny lub nawet pogorszenie sygnału.

Był tylko jeden przedmiot, który dawał pozytywny efekt.
Sitko. W moim przypadku było to sitko proste, a nie półokrągłe. Takie na patelnię. Oczka na oko 1mm. Nie mierzyłem.
Możliwe, że sitko półokrągłe dawałoby większy efekt lub może gorszy ale nie mam takiego dużego aby porównać.

Dla 2600 z -108 dBm udało mi się zbić sygnał tym sposobem do -100 dBm.
Może szału nie ma ale poprawa downloadu jak i uploadu jest.

Gdyby ktoś chciał sprawdzić to strasznie ciężko ustawić odległość i kąt ekranu od routera w sposób stabilny, w sensie aby nie ruszać tym. Więc trzymanie w ręku odpada. Po ustawieniu trzeba odczekać chwilę aż sygnał się ustabilizuje. Każdy mm ma znaczenie. Czasami router  trzeba ustawić w innej pozycji.

Dla domowego zastosowania to ogólnie nie ma sensu, bo ciężko to jakoś ustabilizować i połączyć w całość.

To takie moje obserwacje na temat ekranu.
Możliwe, że oprócz odległości od routera znaczenie ma też rozmiar oczek, drutu, a nawet czy jest prosto, czy skośnie.

To są tylko moje dyrdymały ale może komuś z większym doświadczeniem zainspiruję do dalszych działań.

Podbicie sygnału o 8dB czyli 6 krotne wzmocnienie, to bez nakładów finansowych i technicznych, niezły wyczyn. Gratuluję.

Korzystam z: MF286D; r32225 Kernel 6.12.60 i AW1000; r34139 Kernel 6.12.80
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

1,902

PiotrekK napisał/a:

Łącze masz, jak widzę świetne, a czy miałeś okazję postawić VPN serwer (WG lub OVPN) ma ruterze LTE  i testować wydajność tunelu łącząc się z zewnątrz klientem na telefonie przez ten ruter/VPN z serwerem speedtest (ja to właśnie sprawdzam)?
Czyli: klient VPN (WG lub OVPN) -> sieć LTE -> ruter LTE z serwerem VPN -> sieć LTE -> speedtest

Mam ustawiony serwer OpenVPN ale nie testowałem jego wydajności (pewnie max to ok. 20Mbps/DIR-825, nie mam żadnej w tej chwili usługi na modem-routerze LTE-A, ale parę lat temu miałem na tym sprzęcie ustawiony serwer OpenVPN z modemem USB-LTE i działało to bez różnicy, mnie nie zależy na wydajności tylko na pewnym dostępie zdalnym do urządzeń w sieci lokalnej, a ogólnie to mam całą masę ruchu szyfrowanego w sieci-kamery, gniazda/wyłączniki, termometry... ).                                                               

Focus napisał/a:

Diagnoza, sygnał z obicia. LTE 2600 mam skaczące na poziomie -108 dBm i BTS ciągle trzyma mi to jako primary band ale nie narzekam. Download przy tak kiepskich parametrach poniżej 80 Mbps nie schodzi, niezależnie od pory dnia i nocy.

To tak nie działa/są takie nieobciążone nadajniki (z finansowego punktu widzenia deficytowe/ale uzupełniają zasięg... ) jak Twój, z tego co piszę @PiotrekK to nie jest jego przypadek. Przy tym poziomie sygnału i obciążonym nadajniku/stacja nie pozwoliłaby nawet na nawiązanie połączenia.

1,903 (edytowany przez PiotrekK 2023-07-11 17:11:24)

jarek7714 napisał/a:
PiotrekK napisał/a:

Myślisz, że ten sygnał jest słaby i trzeba coś w nim poprawić?

RSSI:   -58   do   -49 dBm   (jestem ok. 500m od BTS)
RSRQ:  -15   do    -9 dB
RSRP:   -89  do   -84 dBm
SNR:     -7    do    15 dB     

Bo wydaje mi się, że wiele już nie poprawię. BTS (sieć PLUS) jest pewnie dociążony, bo prędkości DL mam od 10 do 80Mbps.
WG:    23/1,4Mbps
OVPN: 24/2,3Mbps

a tymczasem prędkość VPN (klient uruchomiony na PC) po telefonie sieci Orange (speedtest Orange 113/22Mbps):
WG:    21/1,2Mbps
OVPN: 17/5Mbps

Więc ciężko mnie w tej sytuacji przekonać, że WG jest super :-) ... nie neguję, że jest super ale u mnie jest taki klimat

A jakie pasma masz dostępne na tym BTS? Bo te wskaźniki wyżej są złe/ale przy włączonej agregacji mogą pokazywać w Plusie L900 i da się je poprawić, choć sprzęt specyficzny przy zastosowaniu anten zewnętrznych, dlatego niektórzy wykonują "patent" z umieszczeniem go na maszcie w zewnętrznej/hermetycznej plastikowej obudowie. Do poprawy jest szczególnie ten ostatni parametr/też zależny od ilości użytkowników sieci

Myślę, że podawanie wartości chwilowych zaburza obraz i dlatego podałem min/max zbierany narzędziem https://eko.one.pl/?p=openwrt-3ginfo, które rysuje wykresy w czasie i podaje wartości min/max (interwał 3s/15minut obserwacji).

Jak możecie to sprawdźcie dla porównania jak to u Was wygląda statystycznie.

Sprawdziłem dzisiaj rano przed 8:00 i po 18:00. Jest dużo lepiej w zakresie SINR (choć i tak te pozostałe wskaźniki są w zakresie GOOD):
RSSI:   -58   do   -50 dBm    (ok. 500m od BTS)
RSRQ:  -14   do    -8 dB       (Good/Excellent)
RSRP:   -88  do   -85 dBm    (Good)
SNR:       0    do    19 dB      (Mid Cell)
@ 68/19 Mbps

Jak widać po poprzednich moich pomiarach, są duże wahania SNR na przestrzeni tygodnia i poprawienie tego parametru bez zmiany lokalizacji będzie trudne.

tutaj jest głębsze wyjaśnienie parametrów sygnału LTE: https://www.cablefree.net/wirelesstechn … ement-lte/

1,904

@PiotrekK
Moim zdaniem źle podchodzisz do tematu.
LTE, a VPN to różne zagadnienia mimo, że VPN idzie u Ciebie przez LTE.
To, że jesteś 500 m. od BTS niczego nie gwarantuje.
Operatorzy odeszli od schematu, że im jesteś bliżej BTS-a tym masz lepiej.
Łącze internetowe na BTS-ie nie jest z gumy i jeżeli BTS nie jest podłączony pod światłowód to ma ograniczone możliwości.
Jedynie co możesz zrobić to poprawić jakość sygnału LTE, ale jeżeli to jest wszystko co możesz zrobić to już nic więcej nie zrobisz.
Nadmienię, że dziś możesz mieś parametry sygnału super, a innego dnia znacznie gorsze i nie zależy to od Ciebie ani ustawień routera, tylko operator, czyli BTS pogorszył sygnał aby inni użytkownicy również mogli korzystać z LTE.
Możesz poprawić jedynie sygnał do BTS z którym się łączysz i tylko na to masz wpływ, a reszta to już sprawa operatora jakie ma routery, jaki stosuje routing, którędy idzie tranzyt itd.
Aby LTE lub 5G spełniało wygórowane oczekiwania to BTS-sy muszą być podpięte pod światłowód.

Twoje zagadnienie opiera się na sieci szkieletowej ISP, które zwyczajnie nie jesteś w stanie przeskoczyć.
Masz wpływ tylko na jakość sygnału LTE do BTS.

Wcześniej wspomniałeś, że mieszkasz w okolicy Gdańska.
Tam Orange ma łącza do Warszawy siecią szkieletową 100 Gb/s, a np. z Poznania do Warszawy ma łącza 400 Gb/s.
I dopiero z Warszawy idzie to dalej.

1,905 (edytowany przez PiotrekK 2023-07-12 07:21:09)

Focus napisał/a:

@PiotrekK
Moim zdaniem źle podchodzisz do tematu.
LTE, a VPN to różne zagadnienia mimo, że VPN idzie u Ciebie przez LTE.
To, że jesteś 500 m. od BTS niczego nie gwarantuje.
Operatorzy odeszli od schematu, że im jesteś bliżej BTS-a tym masz lepiej.
Łącze internetowe na BTS-ie nie jest z gumy i jeżeli BTS nie jest podłączony pod światłowód to ma ograniczone możliwości.
Jedynie co możesz zrobić to poprawić jakość sygnału LTE, ale jeżeli to jest wszystko co możesz zrobić to już nic więcej nie zrobisz.
Nadmienię, że dziś możesz mieś parametry sygnału super, a innego dnia znacznie gorsze i nie zależy to od Ciebie ani ustawień routera, tylko operator, czyli BTS pogorszył sygnał aby inni użytkownicy również mogli korzystać z LTE.
Możesz poprawić jedynie sygnał do BTS z którym się łączysz i tylko na to masz wpływ, a reszta to już sprawa operatora jakie ma routery, jaki stosuje routing, którędy idzie tranzyt itd.
Aby LTE lub 5G spełniało wygórowane oczekiwania to BTS-sy muszą być podpięte pod światłowód.

Twoje zagadnienie opiera się na sieci szkieletowej ISP, które zwyczajnie nie jesteś w stanie przeskoczyć.
Masz wpływ tylko na jakość sygnału LTE do BTS.

Wcześniej wspomniałeś, że mieszkasz w okolicy Gdańska.
Tam Orange ma łącza do Warszawy siecią szkieletową 100 Gb/s, a np. z Poznania do Warszawy ma łącza 400 Gb/s.
I dopiero z Warszawy idzie to dalej.

Dzięki za wyjaśnienie, ale ja to doskonale rozumiem, a dyskusję o sygnale zaczęliśmy dlatego, że WireGuard miał być kilka razy szybszy od OpenVPN a u mnie nie jest.

Mam publiczny IP, który wskazuje, że jestem na Pomorzu a mieszkam w mazowieckim.

Przy parametrach sygnału LTE
RSSI:   -58   do   -52 dBm    (ok. 500m od BTS)
RSRQ:  -13   do    -8 dB       (Good/Excellent)
RSRP:   -89  do   -85 dBm    (Good)
SNR:       3    do    21 dB      (Mid Cell)

dającego dzisiaj prędkość 76/43 Mbps (znowu poprawa, bo jest 7:00)
prędkość VPN:
WG    to 22,6/0,22
OVPN to 26/3,1

No i dlatego stawiam znowu pytanie dlaczego podaje się, że WG jest szybsze od OVPN? W jakich warunkach?
Na początku wysnułem tezę, że im szybsze łącze tym większa przewaga WG. Albo, że łącze musi być powyżej 100Mbps. Stąd pojawiły się sugestie abym poprawił jakość sygnału LTE. Co jak widać mocno u mnie zależy od pory dnia i nawet przy całkiem dobrych wynikach nie zmienia  sytuacji. Oba servery VPN działają równolegle na MF286 (PLUS GSM), czyli mają dokładnie te same warunki, a testy (Speedtest.net) są prowadzone z  tego samego PC i przez jedną sieć operatora (T-Mobile) innego niż sieć na której pracuje VPN server.
Drążę temat z czysto inżynierskiej przekory. Bo albo coś jest lepsze i w ciemno to można wybrać, albo to kolejny bełkot marketingowy i trzeba spełnić dodatkowe warunki promocji.

1,906

@PiotrekK.
Myślę, że podpada to pod bełkot marketingowy. Ograniczenia, czy  "blokady prędkości" realizowana jest raczej poprzez "analizę portów". Co w portach 1-1024 to ma priorytet i transfer przyzwoity. Co powyżej tej liczby, jest niepriorytetowe i można zwalniać nawet do 0 Mb/s. Nadajniki są obecnie cholernie obciążone. Zwłaszcza w miastach. U mnie 10000 mieszkańców. Adminy, żeby ten ruch ogarnąć - i tak jak napisał @Cezary - najpierw dają priorytet voice czyli gadanie głos itd., potem ruch IPowy portów 1-1024, a reszta, między innymi WG lub OpenVPN, "jak zawieje". Przerabiałem to. Tak podpowiada mi intuicja.

Pytanie poza tematem do @Cezary
Ostatni soft Luci 23.05 na router ZTE MF-286D wyrzuca przy wgrywaniu obrazu sysupgrade: Sprawdzanie obrazu nie powiodło się:

Wed Jul 12 15:44:53 CEST 2023 upgrade: The device is supported, but the config is incompatible to the new image (1.0->1.1). Please upgrade without keeping config (sysupgrade -n). Wed Jul 12 15:44:53 CEST 2023 upgrade: Config cannot be migrated from swconfig to DSA ubiattach: error!: cannot attach mtd9 error 17 (File exists) Image check failed."

Widzę, że chce bez zachowywania konfiguracji.

Pytanie. Zaznaczyć bez zachowywania konfiguracji i będę mógł zaimportować konfigurację z *.gz? Czy przygotować się na wejście na strych, zdjęciu urządzenia, odpaleniu kompa, w graniu poprzedniego softu na interfejsie na COM ;-) ???

1,907

Nie będziesz mógł zaimportować konfiguracji bo zmienił się network (przeszło na dsa). Pisałem to przy zmianach w wydaniu 23.05.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,908

Przepraszam. Nie doczytałem. Czyli soft mogę wgrać, a konfigurację będę musiał zrobić od nowa?

1,909

Tak prawdę mówiąc to możesz wywalić network z backupu i takie coś wgrać. Ale tak, lepiej będzie jak sobie skonfigurujesz od nowa.
Wgrywasz bez zachowania konfiguracji.

1,910 (edytowany przez PiotrekK 2023-07-12 20:04:09)

ddjss napisał/a:

@PiotrekK.
Myślę, że podpada to pod bełkot marketingowy. Ograniczenia, czy  "blokady prędkości" realizowana jest raczej poprzez "analizę portów". Co w portach 1-1024 to ma priorytet i transfer przyzwoity. Co powyżej tej liczby, jest niepriorytetowe i można zwalniać nawet do 0 Mb/s. Nadajniki są obecnie cholernie obciążone. Zwłaszcza w miastach. U mnie 10000 mieszkańców. Adminy, żeby ten ruch ogarnąć - i tak jak napisał @Cezary - najpierw dają priorytet voice czyli gadanie głos itd., potem ruch IPowy portów 1-1024, a reszta, między innymi WG lub OpenVPN, "jak zawieje". Przerabiałem to. Tak podpowiada mi intuicja.

Pewnie masz rację. W warunkach laboratoryjnych może i WG jest szybszy od OVPN, ale jak oni to wszystko potną na ruterach to benchmarki nie mają w praktyce znaczenia.

A z aktualizacją do 23.05 mam to samo i dylemat, czy zostać na 22.03 czy próbować ze starym configiem czy parę godzin grzebać i przywracać wszystko.

1,911

Jak osiągasz transfery po vpn na poziomie 20Mbps to pewnie dowolny inny dowolny vpn zapewnił by taką przepustowość.

1,912

Cezary napisał/a:

Jak osiągasz transfery po vpn na poziomie 20Mbps to pewnie dowolny inny dowolny vpn zapewnił by taką przepustowość.

Cezary, cenię Cię za ogromną wiedzę, ale na Boga, pisz całymi zdaniami, bo widzę, że czasami cedzisz informacje. Bo cóż ma oznaczać, że jak mam 20Mb to cośtam... Bez obrazy.

Myślę, że dobrym i rzeczowym podsumowaniem będzie wykres gdzie widać, że jak masz 1Gb łącze, to wtedy OVPN pociągnie wtedy tylko 250Mb... Szok... Niejeden z nas pewnie się zmartwi... :-)

Polecam porównanie w tym artykule:
https://www.purevpn.com/blog/wireguard- … 20OpenVPN.

1,913

Znaczy tylko tyle że twoje łącze masz na takiej słabej przepustowości że stawiając dowolnego vpn osiągasz tylko 20Mbps. Więc zakładam że cokolwiek byś tam nie zrobił (w sensie innego vpn) to nie zobaczysz przewagi żadnego z nich.

Nie zrobię porównania vpnów, bo nie mam (nie potrzebuję) mieć jednocześnie ich kilka rodzajów. Teraz jadę na jednym.

PS. Od tematu powoli tu odbiegamy. Zrób nowy wątek jeżeli chcesz dyskutować np. o vpnach.

1,914

Cezary napisał/a:

Znaczy tylko tyle że twoje łącze masz na takiej słabej przepustowości że stawiając dowolnego vpn osiągasz tylko 20Mbps. Więc zakładam że cokolwiek byś tam nie zrobił (w sensie innego vpn) to nie zobaczysz przewagi żadnego z nich.

Nie zrobię porównania vpnów, bo nie mam (nie potrzebuję) mieć jednocześnie ich kilka rodzajów. Teraz jadę na jednym.

PS. Od tematu powoli tu odbiegamy. Zrób nowy wątek jeżeli chcesz dyskutować np. o vpnach.

Domyśliłem się, o co Ci chodzi. Ale dzięki za wyjaśnienie. Przyda się jako podsumowanie.

A ten wątek traktuję jako bazę dla MF286D i wycieczek w zakresie tego co da się na nim zainstalować, bo trudno rozmawiać z kimś, kto ma inny ruter o osiągach MF286D, prawda?

1,915

No nie. Na razie sie rozpisujesz o tym że nie widzisz przewagi wg na openvpn. Z mf286d ma to tylko tyle wspólnego że na nim to zainstalowałeś, a mogło by to równie dobrze dotyczyć dowolnego innego z modemem. Odnośnie samego mf286d mało to ma wspólnego, tym bardziej że ktoś inny może mieć lepsze osiągi łącza komórkowego i może zauważyć jakąś przewagę jednego vpna nad drugim.

1,916 (edytowany przez PiotrekK 2023-07-12 22:23:19)

Cezary napisał/a:

No nie. Na razie sie rozpisujesz o tym że nie widzisz przewagi wg na openvpn. Z mf286d ma to tylko tyle wspólnego że na nim to zainstalowałeś, a mogło by to równie dobrze dotyczyć dowolnego innego z modemem. Odnośnie samego mf286d mało to ma wspólnego, tym bardziej że ktoś inny może mieć lepsze osiągi łącza komórkowego i może zauważyć jakąś przewagę jednego vpna nad drugim.

Masz inny punkt widzenia, i to szanuję, bo masz inną wiedzę i doświadczenia na temat tych urządzeń.

Bardzo spłyciłeś ten wątek i zakres poruszonych zagadnień w ramach dyskusji o jakości VPN pisząc, że "się rozpisuję". Wiele ciekawych rzeczy udało się ustalić pod tym tematem "ZTE MF286D - Openwrt", prześledź wątek, kilka osób odpowiedziało, za co dziękuję, i nie był to mój monolog, bo nie od tego jest forum. Ażeby czegoś się dowiedzieć, to trzeba się trochę i rozpisać.
Pewnie znowu się nie zgodzisz... ale nie we wszystkim musisz mieć rację.
Temat VPN jest już chyba zakończony, a jeżeli nie masz nic przeciwko, w końcu to Twoje forum, to jeszcze skorzystam z porad Twoich i innych kolegów w ramach tego tematu.

1,917

@PiotrekK
Zauważ, że wątek ciągnie się od 2019 roku i pierwotnie dotyczył wtedy tylko ZTE MF286 i pod sugestią forumowiczów został rozdzielony na osobne wątki i powstał wątek o ZTE MF286D.
Pierwotny wątek ma tylko 41 stron, a mimo to ciężko się to czyta.
Tu mamy już 77 stron i dokładasz kolejnych, które nie mają nic wspólnego z tym urządzeniem.
Ja Ci dziękuję osobiście za włożony wkład na tym forum dotyczącym ZTE MF286D ale zwyczajnie Twoje zagadnienie z VPN odbiega już od tematu i nie ma nic wspólnego z tym urządzeniem.

Załóż osobny temat lub odszukaj podobny i dołącz się do dyskusji.

1,918 (edytowany przez PiotrekK 2023-07-13 06:37:08)

Focus napisał/a:

@PiotrekK
Zauważ, że wątek ciągnie się od 2019 roku i pierwotnie dotyczył wtedy tylko ZTE MF286 i pod sugestią forumowiczów został rozdzielony na osobne wątki i powstał wątek o ZTE MF286D.
Pierwotny wątek ma tylko 41 stron, a mimo to ciężko się to czyta.
Tu mamy już 77 stron i dokładasz kolejnych, które nie mają nic wspólnego z tym urządzeniem.
Ja Ci dziękuję osobiście za włożony wkład na tym forum dotyczącym ZTE MF286D ale zwyczajnie Twoje zagadnienie z VPN odbiega już od tematu i nie ma nic wspólnego z tym urządzeniem.

Załóż osobny temat lub odszukaj podobny i dołącz się do dyskusji.

OK, rozumiem. Ale teraz, po zakończonej dyskusji, to już niewiele mogę z tym zrobić. Poza tym dowiaduje się o uwagach od Cezary jak już podsumowałem i temat dobiegł końca. Słabe to jest.
Nie można mieć pretensji do osób, które zadają pytanie nie wiedząc, gdzie leży sedno problemu, w sprzęcie, w oprogramowaniu czy konfiguracji. Stąd takie sytuacje mogą ogólnie  się powtarzać.
Przydałoby się narzędzie do sprzątania forum i możliwość przeniesienia cześci archiwalnych postów pod wydzielony nowy temat.

1,919

Witam,

Kupiłem modem prawdopodobnie z dystrybucji T-mobile(software z 2020). Na początku wszystko działało świetnie(DW około 80 Mb), potem modem znalazł sobie aktualizację, którą uruchomiłem. Upgrade wykonał się najwyraźniej częściowo (gdzieś tam pojawiło się "ZTE 2023") - ale modem dalej w wersji 02. No i przestał działać inet na podłączonym pececie - tak naprawdę działał, ale modem pokazywał transfer na poziomie 20 kb, przeglądarka żadnych stron nie wyświetlała przy takim transferze.
Pomyślałem ok, trzeba przejść na OpenWrt. Wgrałem 22.05, podniosłem modem do wersji 12 i .....dalej mam to samo.
Może o czymś zapomniałem, czegoś nie dopisałem w konfigach? - i wgrałem aktualne MiFi.
Bez jakichkolwiek zmian - tragedia... Wygląda na to, że upgrade uwalił modem?
Macie jakiś pomysł jak to ugryść?
Parametry mam raczej dobre:

Primary band B7 (2600 MHz) @20.0 MHz

EARFCN 3350
RSSI -46 dBm
RSRP -83 dBm
RSRQ -17 dB
SINR 1.4 dB

Próbowałem różnych zakresów, bez poprawy.
W tej chwili nawet opkg update nie jestem w stanie zrobić przy tej przepustowości.
Ping działa, wget ściąga tylko do ok 6-7 kB, poterm urywa.

Dzięki za sugestie.

Andrzej

1,920

Ja bym sprawdził kartę sim w innym modemie/routerze/smartfonie,
lub użyłbym jakiegoś innego sima w zte mf286d.
Może to jakiś limit transferu u operatora??

1,921

Forumator napisał/a:

Witam,

Kupiłem modem prawdopodobnie z dystrybucji T-mobile(software z 2020). Na początku wszystko działało świetnie(DW około 80 Mb), potem modem znalazł sobie aktualizację, którą uruchomiłem. Upgrade wykonał się najwyraźniej częściowo (gdzieś tam pojawiło się "ZTE 2023") - ale modem dalej w wersji 02. No i przestał działać inet na podłączonym pececie - tak naprawdę działał, ale modem pokazywał transfer na poziomie 20 kb, przeglądarka żadnych stron nie wyświetlała przy takim transferze.
Pomyślałem ok, trzeba przejść na OpenWrt. Wgrałem 22.05, podniosłem modem do wersji 12 i .....dalej mam to samo.
Może o czymś zapomniałem, czegoś nie dopisałem w konfigach? - i wgrałem aktualne MiFi.
Bez jakichkolwiek zmian - tragedia... Wygląda na to, że upgrade uwalił modem?
Macie jakiś pomysł jak to ugryść?
Parametry mam raczej dobre:

Primary band B7 (2600 MHz) @20.0 MHz

EARFCN 3350
RSSI -46 dBm
RSRP -83 dBm
RSRQ -17 dB
SINR 1.4 dB

Próbowałem różnych zakresów, bez poprawy.
W tej chwili nawet opkg update nie jestem w stanie zrobić przy tej przepustowości.
Ping działa, wget ściąga tylko do ok 6-7 kB, poterm urywa.

Dzięki za sugestie.

Andrzej

Miałem podobny problem. Sprawdź czy masz poprawny APN: AT+CGDCONT?

1,922

@Forumator
Tak jak napisał @secam7, upewnij się, że karta SIM działa prawidłowo i czy masz dostępny transfer danych na tej karcie.
To jest punkt wyjścia do dalszej ewentualnej diagnozy gdyby dalej coś nie działało.

@PiotrekK
A jak miałeś niewłaściwy APN ustawiony to Tobie pingi przechodziły i był transfer danych?
Mi się kojarzy, że jak mam niewłaściwy APN to nie mam tym samym automatycznie dostępu do internetu po całości, a nie że pingi  i jakiś tam transfer danych jest.

1,923

Focus napisał/a:

@PiotrekK
A jak miałeś niewłaściwy APN ustawiony to Tobie pingi przechodziły i był transfer danych?
Mi się kojarzy, że jak mam niewłaściwy APN to nie mam tym samym automatycznie dostępu do internetu po całości, a nie że pingi  i jakiś tam transfer danych jest.

Tak, wpisany był APN od innej usługi.

1,924

Modem nawet jeśli się zaktualizował najpierw "częściowo" , to po przejściu na Openwrt ( a zakładam ,że robił to Frameworkiem , inaczej nie podniósłby wersji modemu do 12 ,tylko w Nordic się to da zrobić , więc podczas Frameworka modem się kompletnie przeflashował z fw "polskiego" na Nordic).

Wg mnie to problem jest fizyczny , uszkodził się w międzyczasie modem , albo kolega wkładał coś do gniazd zewnętrznych anten , np coś z za dużym bolcem i teraz gniazdo nie chce zewrzeć się spowrotem na anteny wewnętrzne ( miałem kiedyś taki przypadek , i było podobnie , teoretycznie sygnał był , a transfery żadne).

1,925

Więc jeżeli chodziło by o sprawdzenie to jak @MiG25 wspomniał - podłącz anteny zewnętrzne i zobacz jak się będzie zachowywało.