Temat: "Najlepszy" router pod open-wrt, najlepiej z 128MB RAM. WNDR3700?

Witam,

Szukam routera, który zastąpi mojego pod którym będę mógł uruchomić parę niestandardowych usług pod extroot, np. klienta bit-torrent.

Mój dotychczasowy WRT160NL ma z tym problemy, gdyż posiada tylko 32MB RAM i wygląda na to, że jest to zdecydowania za mało na ściąganie więcej niż dosłownie kilku torrentów na raz.

Chcę oczywiście coś, co z punktu widzenia społeczności openwrt jest całkowicie standardowym rozwiązaniem.

WNDR3700 uchodzi(ł) za bardzo wydajny modem. Ale mineło już kilka miesięcy i jestem ciekaw, czy może pojawił się inny router, dobrze wspierany przez społeczność, posiadający nie 64MB tylko np. 128MB?

2

Odp: "Najlepszy" router pod open-wrt, najlepiej z 128MB RAM. WNDR3700?

WNDR3800 ma 128MB

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Bardzo dziękuję za szybką krótką i wyczerpującą odpowiedź!!

4

Miałem kiedyś podobne rozterki, tzn. stwierdziłem, że router wr1043nd średnio nadaje się do wygodnego ściągania plików więc zainteresowałem się serwerami NAS. Zakupiłem Synology DS111, i powiem tyle - rewelacja! smile Duże możliwości konfiguracji, przez www masz dostęp do pulpitu serwera (sprawdź sobie demo na stronie). Możesz sobie skompilować do niego co chcesz, możliwości są naprawdę duże. Myślę, że najniższy model DS112j będzie zdecydowanie wydajniejszy niż WNDR3800 w ściąganiu plików i udostępnianiu ich przez CIFS/NFS.

5

Tak, synology jest wydajniejsze. Dawno temu testy robiłem: http://openrouter.info/index.php?option … amp;id=187

6

A ja polecam ALIX-y. jak widzę ceny to 5 albo 10 razy tańsze. Platforma x86 do tego 256MB RAM. POstawić można "pełny" system. Ja używam już od kilku lat. pod USB wpięty HUB i do tego podopinane pendrive, jak miejsca zabraknie to wpinam następnego 16GB zwiększam LVM i jest już więcej miejsca. Do tego wszystko totalnie ciche i chłodne.

Tak więc system na CF (ewentualnie na dysku 2.5 cala), 3x16GB w LVM jako składowisko dla pobranych materiałów.

Spisuje się rewelacyjnie, rtorrent, wget itp.

7

To też wiem, od wielu lat go mam smile

8

Chm... nie spodziewałem się tylu aż tak fachowych rad.

Zastanowił mnie Synology i otworzyłem nowy wątek tu: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=44266#p44266

Podobnie ALIX. Niestety nie znalazłem żadnego testu dla Alix pod OpenWRT, (jeśli ktoś z czytających potrafi się na ten temat wypowiedzieć, prosiłbym o odpowiedź na http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=44269#p44269)

Patrząc na Allegro widzę, że WNDR3800, tani Synology lub Alix to prawie ta sama kwota, 500-600zł. Czy ktoś mógłby pomóc w wyborze z punktu widzenia pracy jako router WiFi który ściąga pliki z sieci Bit-torrent?

9

Najtańszy z usb? (jeżeli chodzi tylko o "ściąganie").

10 (edytowany przez szupek 2012-06-17 21:00:44)

A czy brałeś pod uwagę np IConnecta jako prosty NAS do ściągania plików 1GHz procesor, 512 flash, 256 ram, można wrzucić np. openWRT, debiana. wydajność kopiowania plików to około 28 MB/s po kablu (Gb LAN). Trochę ułomnie działa jako router ze względu na tylko 1 port lan oraz radio g ale zawsze warto opcję rozważyć. No i jest relatywnie niedrogi.

11

iconnect ma LiteN, nie g.

12

Zestawiał mi z lapkiem połączenie na 54 Mb, więc byłem przekonany, że to g tylko - dobrze wiedzieć smile

13

>Najtańszy z usb? (jeżeli chodzi tylko o "ściąganie").
Tak. Myślę, że fajnie mieć USB, nawet jeśli urządzenie (tj. Synology) ma własną kieszeń na dysk.

14

chyba chodziło o to abyś wziął najtańszy model z USB smile w kontekscie Twojego pytania o pomoc w wyborze

15

Zostaw stary router i dokup do tego synology, będziesz zadowolony wink W szybki i wygodny sposób sobie wszystko wyklikasz, dostęp przez do plików przez ftp/samba/nfs/webdav. Ta ostatnia opcja jest bardzo fajna w połączeniu z programem netdrive. Do torrentów możesz używać wbudowawego Download station, albo doinstalować sobie transmission.

16 (edytowany przez uwarowit 2012-06-18 13:06:12)

Terminal HP T5500.
RAM do max 512 MB, procek 733 MHz x86 wiec i mozliwosci programowe spore, dysk SSD 512 MB.
Bierze toto < 12 W.
4 porty USB pozwalaja podlaczyc rozne elementy zewnetrzne np. dodatkowa karte eth.
Mozna ja oczywiscie wlozyc w slot PCI jednak na zamkniecie obudowy szanse nikna chyba ze przez riser card + dodatkowa obudowa gorna.
Openwrt na tym calkiem sprawnie dziala.
Wydalem na to niecale 100 PLN.
Wersje HP T5700 z procesorem 1 GB kupowalem na ALLEGRO rowniez ponizej 100 PLN.
Obydwie wersje zasilane sa z 12V DC, co umozliwia proste zasilanie buforowe z akumulatora.

MV411+ HP T5500 z R52 + AA + OWFS + TEMPLOGGERD + MP00202
A0ZP = Absolutnie Zerowa Znajomość Pingwina. Nie byliśmy sobie przedstawieni.

17

>Terminal HP T5500
Widzę, że hardware porównywalny do Synology za 1/10 ceny... Wow!! Czy jest tak pięknie, czy może są jakieś ukryte wady takiego rozwiązania w porównaniu do Synology? Możliwości oprogramowania nie liczę, dla mnie to nawet lepiej, że standardowy Ubuntu Serwer na tym pójdzie.

18 (edytowany przez Godot 2012-06-18 20:15:35)

hej, ja też posiadam terminal t5500 działa świetnie jako serwer newcamd, największy minus to usb 1.1. Można zastosować dowolny dysk IDE 2,5 no i dorzucić do 512 ddr ramu smile no i port LPT oraz COM ułatwia zabawę big_smile

Swego czasu postawiłem na nim Windows XP mini i było znośnie, jednak teraz korzystam z TinyCore

Xiaomi AX3200, AX3600, 3G, 4A

19 (edytowany przez uwarowit 2012-06-19 08:28:21)

U mnie 2 szt T5500 tworza polaczenie wifi dla 2 komputerow oraz 4 kamerw oddalonym o kilkaset metrow obiekcie, z czego na jednym dzialajacym jako router dziala system pomiarow domu, serwer czasu, squid oraz pare innych mniejszej wagi zadan. Oba terminale wraz z kamerami zasilane z akumulatorow kwasowych 12V co pozwala uniezaleznic sie od awarii zasilania 230V.
Trzeci z serii T5700 z WIN XPE dziala jako monitor pozwalajacy na podglad kamer oraz wynikow pomiarow domu.
To tanie i wydajne pudelka, godne polecenia pod openwrt a moze i "wiecej".
Bylo troche problemow z uruchomieniem kart wifi w slocie PCI pod openwrt, jednak upor w doborze typ/model/egzemplarz przyniosl spodziewane efekty.

MV411+ HP T5500 z R52 + AA + OWFS + TEMPLOGGERD + MP00202
A0ZP = Absolutnie Zerowa Znajomość Pingwina. Nie byliśmy sobie przedstawieni.

20

Tylko wtrącę, że na Allegro ALIX-y można wyrwać za 130-150 zł (trzeba trafić).

21

Mogę sprzedać swojego za niezłą okrągłą sumkę smile

22

Mi nie tak całkiem dawno udało się trafić na pogoplug v2 za ok 150zł.
ARMv5 1.2GHz, 256 RAM, 128 NAND. Na NANDzie mam działające openwrt, ale mało gotowych pakietów było, z usb chodzi Arch linux arm albo Debian. Niestety nie ma SATA i wygląda jak wygląda. Szkoda, że jest to tak drogie rozwiązanie.
SATA występuje w innych (nowszych i droższych) wersjach.