1 (edytowany przez sisteczko 2012-06-17 20:10:11)

Temat: Synology jako duży serwer plików, btrfs i nietypowe dla niego aplikacj

Jak widzę, wg. producenta Synology np. DS111 zżera około 18W, czyli WRT160NL (który zjada aż 14W), a zużycie prądu jest ważnym elementem ekonomicznym zakupu takich urządzeń. Patrząc na mnogość jego funkcji zastanawiam się na tym, aby przenieść na niego następujące funkcje obsługiwane przez nieco leciwy Ubuntu na 80-watowym PC-cie:

1. 5 x 1TB dysków twardych SATA w RAID5 i RAID6 (przed mdadm) zaszyfrowanych przez dm-crypt, bez hasła przechowywanego lokalnie.
2. Dostęp przez SMB do tych dwóch woluminów (oczywiście po zamontowaniu z podaniem hasła)
3. Hub, przez który synchronizują się stacje robocze poprzez Unison (sam Unison, widzę, w "repozytoriach" Synergy chyba jest; http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optwa … 2_arm.ipk)
4. System plików pozwalający na defragmentację, preferowany btrfs. (Z tym chyba też Synergy powinien dać sobie radę, bo jak widzę używa kernela 2.6.32, więc niby powinien obsługiwać ten system plików)
5. Zapasowy serwer Apache mojej strony, ale to ostatnie to chyba Pikuś...

Pytanie: Jak jest z supportem? Czy moje oczekiwania są zbyt nietypowe dla tego typu urządzenia, aby był sens próbować się wiązać z nową platformą? Chodzi mi o subiektywne opinie użytkowników, którzy próbowali podobne rzeczy na Synology i na jakimś standardowym Unixie i mogą ocenić jakość supportu (oficjalnego i nieoficjalnego) tego urządzenia.

2

Odp: Synology jako duży serwer plików, btrfs i nietypowe dla niego aplikacj

Widzę, że wymagający z Ciebie użytkownik, do ds111 wsadzisz fizycznie tylko jeden dysk, chcesz więcej to zainteresuj się 411 lub jeszcze wyższymi modelami, ale cenowo to już nie jest tak dobrze. Mimo, że jestem użytkownikiem ds111 to nie jestem w stanie odpowiedzieć na pozostałe pytania. Zadaj je na pronas.pl - polskie forum Synology.

pozdrawiam