Temat: OpenWRT i Alix

Witam, właśnie dowiedziałem się o platformie ALIX. Chciałbym zapytać się Szanownych Forumowiczów, co sądzicie o niej. Patrząc na Allegro widzę, że to zdecydowanie górna półka cenowa (500-600zł). Obecność procesora x86 pozwala marzyć na takie cuda, jak uTorrent pracujący pod Wine :-). Czy to tylko marzenia?

Jak wygląda prędkość procesora w porównaniu z czymkolwiek, do czego można znaleźć benchmarki na sieci? Czy rzeczywiście pobiera mniej niż 10W mocy?

2

Odp: OpenWRT i Alix

Nie wiem pod co Ci utorrent pod wine jak jest natywna wersja pod linuksa.

Spójrz może na eko.one.pl, masz tam moje opisy. Bez karty WLAN pobiera 4W, wydajność jest taka sobie (kilka lat temu jak powstała ta platforma to była rakieta, teraz jest zaledwie "wystarczająca"), choć wystarcza do większości zastosowań. Jak chcesz coś wiedzieć to pytaj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedź. Znalazłem (nie wiem, dlaczego nie udało mi się to za pierwszym razem)

>Nie wiem pod co Ci utorrent pod wine jak jest natywna wersja pod linuksa.
Tak sobie, aby - jak napisałem - pocudować. Chodzi o to, że skoro to Linux na x86 mający ponad 32MB RAM, to niby Wine i aplikacje okienkowe (np. pod OpenBox) powinny pod nim chodzić.

4

Tam i normalny windows chodzi. Tylko pytałem się po co chcesz go obciążać wine i kombinować jak masz natywną wersję...

5

>Tam i normalny windows chodzi. Tylko pytałem się po co chcesz go obciążać wine i kombinować jak masz natywną wersję...
Jakieś 5 lat temu, gdy testowałem klienty bit-torrent pod Ubuntu, doszedłem do wniosku, że z punktu widzenia możliwości konfiguracji wyraźnie króluje uTorrent pod Wine. Być może dziś ten argument jest nieaktualny i można klientów pod Linuxem poprosić, aby automatycznie ładowały torrenty z zadanego katalogu, aby przenosiły już zakończone pobrania gdzie indziej i żeby kończyły seedować po np. seed ratio > 150%.

6

To dawno nie widziałeś co obecne klienty potrafią smile