1

Temat: Teraźniejszość i przyszłość

Ale mamy sezon ogórkowy, prawda? Nowych postów nie ma, nowych recenzji sprzętów nie ma, ludzie są albo zabiegani albo zajmują się swoimi sprawami albo się wypalili albo korzystają z pogody. Nic mi nie wiadomo żeby ktoś umarł.

Więc (nie zaczyna się od więc...) co w naszym światku?

- trwają prace nad przejściem na kernel 6.18 - to oczywiście w wersji rozwojowej OpenWrt. Wersja 6.18 ma status longterm więc fajnie że będzie długo wspierana i będziemy mieli następną wersję na niej opartą. Trochę czasu jak zwykle upłynie żeby wszystko przeszło na tą wersję i się ładnie ustabilizowało.

- bardzo intensywnie rozwija się target realtek - czyli wsparcie dla switchy. Praktycznie nie ma dnia żeby tam nie zachodziły jakieś zmiany, szlifowana jest mocno całość ale od strony wewnętrznej - sterowniki, kernel itp sprawy.

- Claude Code. Czy powoli zaprzęgają AI do robienia małych review poprawek. O tym możecie poczytać na liście dyskusyjnej: https://lists.openwrt.org/pipermail/ope … 44693.html , w dużym skrócie chodzi o to, że projekt cierpi na brak deweloperów i osób które są w stanie przeglądać i akceptować nadesłane pull requesty (łatki/poprawki do kodu). Chcą aby w pewnym stopniu AI pomogła w tym, wstępnie przeglądając i weryfikując sensowność/poprawność nadsyłanych poprawek. Nie wiem jak to i w co się rozwinie, ale przyszłość nadchodzi jak widać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2 (edytowany przez lukasz3134 2026-04-12 08:35:24)

Odp: Teraźniejszość i przyszłość

Myślisz, że ludzie się trochę wypalili jeśli chodzi o zabawę z OpenWRT ? Moje spostrzeżenia są takie, że nowsze sprzęty są tak skomplikowane, że ludziom się po prostu już nie chcę nad tym pracować i trwa to długo, np. cały target qualcommbe, z którym jest więcej problemów chyba niż z qualcommax, choć wiadomo że to dopiero raczkuje.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

3

Wielu już znikło z pola widzenia. Wiadomo - ludzi przychodzą i odchodzą, zawsze tak było i będzie nadal.

4

Były już podobne tematy na forum dot. mniejszej aktywności / popularności OpenWrt. Myślę że jest to miks powodów:

- Kiedyś.. w wielu miejscach tylko internet mobilny umożliwiał łączność ze światem. Obecnie rozwój światłowodów zmienił rynek.
- Kiedyś.. sprzęty były mniej skomplikowane, mniej rozbudowane. Sam walczę z jednym takim. Teraz widzimy już sprzęty z wyświetlaczem LCD (może nawet z dotykiem).
- Nie jesteśmy wieczni.. tak jak Cezary napisał wyżej. Ostatnio o ile dobrze widziałem na forum odszedł "Ktoś" z zespołu ROOTer. Patrząc na to jak nowe pokolenie podchodzi do technologicznych rzeczy, wolą być influ niż inży więc cienko widzę przyszłą społeczność OpenWrt. Inna sprawa że nawet w "starszej społeczności" aktywność była jaka była, będę monotematyczny ale ile przez lata powstało pakietów dla użytkowników internetu mobilnego? W zasadzie były 2 opcje albo pakiety Cezarego albo obrazy od ekipy ROOTer.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

5

Jest na YT kilka kanałów które zajmują się retrosprzętami. Kto wie, może niedługo będziemy zajmować się retrooprogramowaniem.

6

Cześć,
Zaglądam tutaj codziennie i przeglądam posty. Faktycznie jest mniej aktywności.
Były święta... ładna pogoda w weekend, jak dzisiaj....
Myślę sobie, że winna jest też AI. Wiele problemów da się aktualnie rozwiązać samemu z towarzyszeniem AI, więc Cezary trochę stracił "monopol". Ale absolutnie Cezary nie powinieneś się poddawać. Przyjdą inne wyzwania.
Zakładam, że teraz pojawiać się tutaj będą problemy z serii trudnych do rozwiązania, koncepcyjne, których AI jeszcze nie ogarnia (...jest to możliwe?)

Korzystam z: MF286D; r32225 Kernel 6.12.60 i AW1000; r34139 Kernel 6.12.80
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

7

AI tak bardzo stara się odpowiedzieć że aż zmyśla na koniec rozwiązanie które kompletnie nie ma sensu. Tylko parę razy udało mi się doprowadzić do sytuacji kiedy chatgpt powiedział "sorry, ale się nie da", ale to była długa druga wytykania palcami że taka funkcja nie istnieje lub że kłamie na jakiś temat.

8

Zgadza się i dlatego to forum jest potrzebne, ale widać na nim mniejszy "szum" informacyjny, bo jest już przesiany przez AI i pytania są bardziej konkretne, przemyślane.

Korzystam z: MF286D; r32225 Kernel 6.12.60 i AW1000; r34139 Kernel 6.12.80
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

9

Zgadzam się z tym wszystkim co zostało  powiedziane , . Aktualnie mamy  bardziej zamożne społeczństwo , zarabiamy wiecej  kupejemy lepsze sprzęty , stawiamy na gotowe rozwiazania  . ludzie są wygodni .  OpenWrt  było potrzebne jak nie było kamer , motion itd ,  internet mobilny był z usb , a Tv  nagrywało sie z Tvheadend  .  Teraz wszystko jest w telefonie . Oczywiscie teraz tez jest potrzebne tylko coraz mniej ludzi chce sie to bawić .  To tak samo jak z Tv Sat Enigmą .  Teraz SmartTV ( platformy stremingowe  wszystko podane na tacy - bo nas stać  . Ale jest swiatełko w tunelu , może  ceny pamieci ram  spowodują ze  jednak bedziemy jeszcze siegac po starsze sprzety . Puki co największa aktywność w sprzetach najbardziej opłacalnych do 300zł .

10 (edytowany przez batorencjusz 2026-04-13 07:44:47)

Dorzucę od siebie 3 grosze, wydaję mi się że częściowo za spadek aktywności odpowiadają bardziej dopracowane/rozbudowane OFW. Nie oszukujmy sie nowe sprzęty w większości przypadków ogarniają potrzeby użytkownika końcowego.

Biorąc pod uwagę dodatkowo to że społeczeństwo nam się troszke rozleniwiło i woli kupić gotowego mesha p&p który poprostu działa.

Sam w pracy widzę że dla większości użyszkodników końcowych liczy sie to żeby internet w telefonie działał bez zacięć. Dla większości społeczeństwa komórka wyparła laptopy,tablety i komputery.

Zyxel T56 /|\ TL Wdr3600 /|\ TL wdr4300 /|\ MiR 3g /|\ ubi Rocket, nb, pb, ns, loco /|\ Netgear R6220 /|\ xiaomi AC2350 /|\ TL c6 v3 /|\ TL 1043 v1 v2 v4 /|\ dn2800mt , N100 /|\  TL DS-P-7001-04/08 /|\ TL SX3016F i kupa innego sprzętu

11 (edytowany przez rilicek 2026-04-13 08:17:31)

To racja. Komórki wyparły komputery i laptopy. Niektórzy nawet filmy składają na komórkach. Mówię oczywiście o amatorskich zastosowaniach. Z drugiej strony OpenWRT jak i dystrybucje Linuxa są już na tyle dopracowane, że instaluje się je i one działają. W najprostszych problemach pomaga AI w miarę sprawnie, więc naturalnie mniej tematów (problemów) zostaje na fora.

12

Obecnie faktycznie widać spadek aktywności na forum. Ze 2 razy już się tak złapałem, że patrzę szybko na forum powiedzmy dzień po dniu. I jakby się nic nie zmieniło. Przez co zastanawiałem się czy faktycznie minął już kolejny dzień smile.
Ale spadek aktywności na forum nie idzie w parze ilością odwiedzin forum, o czym było pisane tutaj https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 9#p330789. To też jest ciekawe.

Co do nowych technologii i wypowiedzi typu "...społeczeństwo nam się troszkę rozleniwiło i woli kupić gotowego mesha p&p który po prostu działa". Myślę że nie jest tak do końca. Jeszcze przed zimą sąsiad kupił sterowniki AURATON centralnego ogrzewania bazujące na supla. Prosił mnie o pomoc. Żeby to wszystko ze sobą połączyć / sparować, skonfigurować trzeba "doktorat" zrobić. Także współczesne urządzenia mają więcej możliwości ale i poziom, poprzeczka jest wyższa.
Ostatnio w pracy słyszę jak chłopaki rozmawiają na temat poprawy zasięgu WiFi i urządzeniach typu Mesh. Kupili jakieś tam zachwalane urządzenia. I po podłączeniu nie przynosi spodziewanych efektów. Szybko padł werdykt zero jedynkowy że urządzenie jest słabe, nic nie daje. Ale nikt z nich nie wtajemniczał się że może to trzeba skonfigurować, poszukać optymalnych ustawień. Oraz że może kupione urządzenie firmy "A" nie koniecznie będzie chciało dobrze współpracować z ich urządzeniami firmy "B, C" itd.
Sam nie tak dawno przerabiałem podobny temat u siostry i korzystałem ze wsparcia Cezarego. Cel został w pełni osiągniety.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

13

A jak na przestrzeni lat wyglądają zgłoszenia routerów na https://dl.eko.one.pl/stat.html? Ja pamiętam jeszcze jak było ponad 5000 unikalnych zgłoszeń urządzeń, więc oczywiście jest spadek, ale może jeszcze jakieś wnioski? Może kiedy był największy krach?
Na wioskach widzę szczególnie jak klienci mobilni pomigrowali się na światłowody dzięki takiej możliwości. I tutaj już spada szansa na użycie OpenWrt bo sprzęt jest wypożyczony od operatora, no i też niewspierany, a własny sprzęt zamiast operatora czy tryb bridge od ISP to dodatkowe utrudnienie bo nie zawsze idzie to gładko.

14

Był czas kiedy dochodziło chyba do 7tys. Ale to były czasy tplinków 740 i 3420, gdzie było bardzo dużo połączeń w modemami. Teraz nadal większość to właśnie takie zapomniane maszynki z Gargoyle 1.6 które chodzą od 100lat.

Obecnie co raz mniej ludzi włącza statystki, co raz więcej buduje sobie samodzielnie albo korzystają z innych rozwiązań.

15 (edytowany przez ad2014 2026-04-13 16:14:58)

Napisałem posta że pada mi wan z jakiś przyczyny , podałem logi , nie oczekuje natychmiastowej diagnozy , post był otwarty 67 razy i cisza , ot dlaczego na forum cisza , można było napisać może dostawca coś grzebie , może zasilacz   , przyszłość wygląda tak że każdy będzie pytał AI  , bo jest szybciej , łatwiej ,  nie trzeba czekać aż ktoś odpowie , w tym konkretnym przypadku napisałem posta , nie pytałem AI

16

Napisałeś go wczoraj o 21. Oczekiwałeś ze wszyscy rzucą swoje zajęcia żeby zająć się tym tematem?

17

ad2014 napisał/a:

Napisałem posta że pada mi wan z jakiś przyczyny , podałem logi , nie oczekuje natychmiastowej diagnozy , post był otwarty 67 razy i cisza , ot dlaczego na forum cisza , można było napisać może dostawca coś grzebie , może zasilacz   , przyszłość wygląda tak że każdy będzie pytał AI  , bo jest szybciej , łatwiej ,  nie trzeba czekać aż ktoś odpowie , w tym konkretnym przypadku napisałem posta , nie pytałem AI

Myślę że Cezary nie docenia AI i tutaj oprócz jego aktywności zawsze była przepaść/inni bardzo niewiele się udzielali (też jego perspektywa supportu jest inna od osoby szukającej często dokładnej ścieżki). Przykład sprzed kilku miesięcy- po aktualizacji Gargoyle przestało mi liczyć status sesji PPPoE, więc zdecydowałem się na aktualizację do 25.12 z Luci/po aktualizacji "za chiny" nie mogłem wyklikać w GUI połączenie PPPoE-Neostrada, już miałem pisać post na forum z prośbą o support, ale z ciekawości zapytałem AI-gotowa dostałem w sekundę, wklepałem i działa.

18

I nie podzielisz się co było...

19

Ja tylko czekam na tematy na forum ze ktos zapytal AI, wklepal cos i padl mu sprzet. Mysle ze za bardzo ludzie ufaja ai. Najlepsze jest to ze my nawet nie wiemy jak to "mysli" i naukowcy pracuja nad odkrecaniem tego.

Nie powiem bywa to pomocne ale dopoki nie przestanie halucynowac to bedzie zabawnie, tylko jak to ogranicza to ucierpi "kreatywnosc ai".

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

20

Jeżeli ktoś nie śledzi rozwoju jądra linuksowego - to od nowej wersji dopuścili tworzenie łatek przez AI - z dużymi ograniczeniami, że to człowiek ma zrozumieć i to człowiek odpowiada za jakość łatki i jej stan, AI może tylko "asystować". No ale to jakaś nowość już jest. Dopiero świat się będzie sypał.

21

Cezary napisał/a:

I nie podzielisz się co było...

Ależ tak

Aby skonfigurować połączenie PPPoE w Orange na urządzeniu z systemem OpenWrt przy użyciu interfejsu UCI, musisz zdefiniować interfejs wirtualny (VLAN 35) oraz przypisać do niego protokół PPPoE z danymi logowania. 
Kroki konfiguracji przez UCI
Poniższa konfiguracja zakłada, że fizyczny port WAN to eth0. Jeśli Twój router używa innej nazwy (np. wan), dostosuj pole device lub ifname.

Zdefiniuj urządzenie VLAN 35:
    Tworzy to tagowany interfejs wymagany przez sieć Orange.
    bash

uci set network.wan_vlan="device"
    uci set network.wan_vlan.name="eth0.35"
    uci set network.wan_vlan.type="8021q"
    uci set network.wan_vlan.ifname="eth0"
    uci set network.wan_vlan.vid="35"

Używaj kodu z rozwagą.
    Skonfiguruj interfejs WAN (PPPoE):
    Ustaw protokół PPPoE oraz wprowadź swoje dane logowania.
    bash

uci set network.wan="interface"
    uci set network.wan.proto="pppoe"
    uci set network.wan.device="eth0.35"
    uci set network.wan.username="TWÓJ_LOGIN"
    uci set network.wan.password="TWOJE_HASŁO"
    uci set network.wan.ipv6="auto"

Używaj kodu z rozwagą.
    Zastosuj i zapisz zmiany:
    bash

uci commit network
    /etc/init_d/network restart

Używaj kodu z rozwagą.

.

22

Takie coś to masz u mnie w poradnikach.... Myślałem że coś bardziej skomplikowanego było.

23

Cezary napisał/a:

Takie coś to masz u mnie w poradnikach....

Oki, tylko Google po przedstawieniu problemu nie kieruje do Twoich poradników/czasami do dużej ilości postów, gdzie trzeba przesiać treści... .

24

Nie, nie forum, jest przy vlanach: https://eko.one.pl/?p=openwrt-vlan#wannaokrelonymvlanie czy https://eko.one.pl/?p=openwrt-dsa#definiowanevlanwnawan

25

Zrobiło się i filozoficznie, i jakoś tak niewesoło…