551 (edytowany przez mengagumkan 2025-08-28 12:03:16)

Odp: Zmiana softu ZTE MF286D przez framework

Jak mogę sprzwdzić czy mam luci czy UI od ZTE jeżeli nie mam dostępu do routera przez web?

552

Jakaś strona logowania cię się wyświetla przeciez. I widzisz czym jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

553 (edytowany przez mengagumkan 2025-08-28 12:26:30)

Tak, to co się wyświetla to jest typowa strona od ZTE, wszystko widzę tak samo jak przedtem. Mogę nawet zmienić język na suomi czy norsk, angielski itp. TYlko nie mogę zalogować bo nie wiem jakie jest hasło które najwyraźniej przez to wgrywanie Play To Nordic się zmieniło. Teraz IP jest 192.168.32.1 a przedtem było 192.186.0.1

554

Wiec nie masz openwrt. O to pytałeś.

Hasło masz do odczytu przez uart z konsoli

555 (edytowany przez mengagumkan 2025-08-28 12:44:43)

Cezary napisał/a:

Wiec nie masz openwrt. O to pytałeś.

Hasło masz do odczytu przez uart z konsoli

Nie mam o tym bladego pojęcia wiem tylko, że trzeba by wyciągnąć kabelkami serial port z routera. Czy nie można tego uniknąć? Np. jeszcze raz zrobić Play To Nordic tym razem z UPDATE z własnego foldera?
Albo zrobić jakiś inny trick np. Play to Nordic + Wrt?
Bo ostatecznie mogę mieć ten WRT.

556

Nie my robiliśmy framework. To nie nasza produkcja, więc działa jak działa.

O wyciąganiu hasła masz np. tu: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 04#p290904

557 (edytowany przez mengagumkan 2025-08-28 13:20:36)

Panie Cezary, bardzo doceniam pana wysiłek i to że pan udostępnia publicznie programy związane z ZTE MF286D ale skoro Play To Nordic.... (bez OpenWRT) zawsze powoduje wygenerowanie nowych haseł, to przeciaż stosowanie tego w ogóle nie ma sensu bo i tak potem trzeba się dobierać do rutera i wyciągać hasło przez UART. Czy nie lepiej od razu przez uart wgrać najnowszą fabryczną wersję softu z ZTE w wersji B14 jaka jest dostępna w internecie (mtd8.bin, mtd9.bin)? Tzn. nie wiem czy tak można, może mnie pan oświeci, ale na logokę tak by było najlepiej. Bo tutaj jest temat "Zmiana softu ZTE MF286D przez framework". Nie ma tu mowy, przynajmniej w tytule,  o OpenWRT ani o UART,

558

Framework upgraduje też modem do firmware nordca,  samo wgranie mtd8 i mt9 nie. No i  - my nie używamy Play to nordic bo i po co, używamy frameworka do wgrania openwrt (o czym jest ten dział forum), a nie że ktoś ma kaprys i chce używać Nordica.
Tu nawet nie dyskutujemy o oryginalnym oprogramowaniu.

559 (edytowany przez mengagumkan 2025-08-28 14:29:37)

Mnie zmylił tytuł tego wątku bo nie ma w nim nic o OpwnWrt. Jednak, pomijając to, jestem teraz prawie pewien, że po tym co zrobiłem w modemie mam Openwrt, bo pliki root_uImage i SHA256SUMS wziąłem z OpenwrtForFramework natomiast w routerze mam Nordic B02. Czy naprawdę nie ma innego sposobu jak przez Uart. A może iść dalej przez NordixToNordic i przynajmniej dojść do wersji B12 a potem ewentualnie wykopać password przez uart? Może mi Pan coś poradzić?
To nie chodzi o kaprys tylko o osiągnięcie mojego celu czyli użycie pihole na raspberry pi na tym routerze przy jak najmniejszym wysiłku. Soft ZTE z Playa się do tego nie nadaje bo nie ma opcji DNS w Advanced.

560

Modem do B12 podnosi się z poziomu OpenWrt. Automat w oryginalnym sofcie pewnie nie podniesie, bo IMEI nie jest z puli Nordica.

561 (edytowany przez mengagumkan 2025-08-30 04:56:28)

Czyli nie ma innego wyjścia jak wyciągnąć kabelkami serial port z routera, Tyle wiem ale w komunikacji szeregowej przez uart nie mam żadnego doświadczenia tzn. zapomniałem bo chyba robiłem to w latach 90-tych. Dobrze, poczytam jak to się robi może mi się uda jeszcze czegoś nauczyć. Mam natomiast duże doświadczenie z Linuksem. Czy mogę to wszystko wykonać w Linux Mint, bo Windowsa porzuciłem już ok. 25 lat temu i było by mi znacznie łatwiej. No niestety pomyliłem się z tym folderem UPDATE bo wpisałem złą ścieżkę. Ale coś wydaje mi się, że nawet jakbym się nie pomylił to i tak Play To Nordic by mi zmienił hasła i IMEI na inne wygenerowane więc i tak miałbym ten sam problem.

Pytanie - czy ...pw---. w nazwie pliku zip oznacza, że wystarczy nacisnąć ENTER zamiast hasła?

562

Nawet lepiej jak użyjesz linuksa do tego. Mniej kłopotów.

563

Też tak myślałem. Dziękuję za pomoc.

564 (edytowany przez mengagumkan 2025-08-30 05:21:51)

Napiszę to bo może się to komuś przydać. Otóż udało mi się wyjść z opresji bez użycia UART. Po wgraniu softu Play To Nordic... uzyskałem Nordic B02 ale utraciłem hasła do web i wifi. Udało mi się jednak znaleźć ten plik w necie:
zte mf286d Nordic to Nordic_B14ITA 192.168.32.1 pw admin.zip
Niestety nie pamiętam skąd to ściągnąłem, chyba z jakiekś włoskiej strony,  ale mam ten plik gdyby ktoś chciał.
Po wgraniu softu z tego pliku uzyskałem Nordic B14 , password do web jest "admin", do wifi sobie ustawiłem jaki chciałem oraz IMEI pozostało takie jak oryginalne z softu Playa jak na naklejce.
Musiałem jednak ten proces zrobić dwukrotnie bo po pierwszym razie internet nie chciał zadziałać.
Jak pisałem wcześniej moim celem było z softu Playa uzyskać Nordic, najlepiej w najnowszej wersji po to, żeby zarezerwować stały adtes IP w Lan do MAC Raspberry Pi zero 2w, a następnie przypisać manualnie Primery DNS do tego adresu i jako DNS zainstalować Pi-hole. Wszystko to mi się szczęśliwie udało. Pozdrawiam wszystkich.
PS. Bardzo dziękuję Cezaremu za udostępnianie plików w https://mega.nz/ bo tylko dzięki temu mogłem wykonać to co chciałem a przecież konto tam nie jest darmowe. Wielkie dzięki.

565 (edytowany przez mengagumkan 2025-08-30 08:46:28)

Teraz mam pytanie z trochę innej beczki ale dotyczące ZTE MF286D:
Czy mogę zasilić Raspberry Pi Zero 2w z gniazda USB jakie jest w tym routerze?
Może ktoś ma doświadczenie w tej sprawie?
Czy nic się w routerze nie zfajczy?

566 (edytowany przez Cezary 2025-08-30 09:15:46)

Tak możesz. Nie powinno. Mf286d normalnie zasila modemy USB, wiec ta malina nie powinna mu przeszkadzać

567 (edytowany przez PiotrekK 2025-08-30 11:38:03)

Rekomendowany zasilacz dla Raspberry Pi Zero 2w powinien mieć maksymalny prąd na poziomie 2A. Co oznacza, że Twoja raspberka może dziwnie się zachowywać przy zasilaniu z tego rutera.
Zalecałbym użycie lepszego źródła zasilania.

Korzystam z: MF286D; r32225 Kernel 6.12.60 i AW1000; r34043 Kernel 6.12.80
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

568

PiotrekK napisał/a:

Rekomendowany zasilacz dla Raspberry Pi Zero 2w powinien mieć maksymalny prąd na poziomie do 2A. Co oznacza, że Twoja raspberka może dziwnie się zachowywać przy zasilaniu z tego rutera.

A co jak będzie miał maks prąd powyżej 2A ? Wyłączy się? Skąd w ogóle takie rewelacje?  Będzie śmigać bez problemu zasilana z usb tego routeromodemu.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

569 (edytowany przez PiotrekK 2025-08-30 13:47:36)

ambrozy5 napisał/a:
PiotrekK napisał/a:

Rekomendowany zasilacz dla Raspberry Pi Zero 2w powinien mieć maksymalny prąd na poziomie do 2A. Co oznacza, że Twoja raspberka może dziwnie się zachowywać przy zasilaniu z tego rutera.

A co jak będzie miał maks prąd powyżej 2A ? Wyłączy się? Skąd w ogóle takie rewelacje?  Będzie śmigać bez problemu zasilana z usb tego routeromodemu.

Tak ambrozy5.... tak... za siedmioma górami, za siedmioma lasami... :-)
Poczytaj specyfikację Respberry i specyfikacje zasilaczy to porozmawiamy.
A propos "będzie śmigać" to, to forum jest właśnie dla takich przypadków: Co zrobić, bo powinno działać i nie działa?

570 (edytowany przez smereka 2025-08-30 13:59:46)

No mam jedna plyte mf286d taka spisana na straty bez modemu do testow openwrt.W poniedzialek zrobie jej usb test.Podlacze maszynke z obnizaniem impedancji i zobaczymy do ilu dobije z pradem przy ktorym  napiecie spadnie powiedzmy ponizej 4,7 a 4,5 V a przy jakim w ogole siadzie lub co gorsza sie uszkodzi big_smile

571 (edytowany przez mengagumkan 2025-08-30 14:18:06)

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Jak zwykle zdania są podzielone. A ja włączyłem i.... rouiterowi nic się nie stało ale malinka nie śmiga. Światełko pali się blado i nic się nie dzieje. Widocznie USB ma za mało prądu na rozruch. Musiałem więc zastosować zasilacz niezależny.
Miałem też taki pomysł, żeby wykorzystać to USB jako lokalny mały NAS na pendrivie przez samba ale to mi się nie udało.

572

smereka napisał/a:

No mam jedna plyte mf286d taka spisana na straty bez modemu do testow openwrt.W poniedzialek zrobie jej usb test.Podlacze maszynke z obnizaniem impedancji i zobaczymy do ilu dobije z pradem przy ktorym  napiecie spadnie powiedzmy ponizej 4,7 a 4,5 V a przy jakim w ogole siadzie lub co gorsza sie uszkodzi big_smile

To forum nie jest o zasilaczach i USB ale w kontekście MF286D i USB... Jestem ciekaw.
A jak szybkie obciążenia możesz symulować (dynamicznie)?

573

mengagumkan napisał/a:

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Jak zwykle zdania są podzielone. A ja włączyłem i.... rouiterowi nic się nie stało ale malinka nie śmiga. Światełko pali się blado i nic się nie dzieje. Widocznie USB ma za mało prądu na rozruch. Musiałem więc zastosować zasilacz niezależny.
Miałem też taki pomysł, żeby wykorzystać to USB jako lokalny mały NAS na pendrivie przez samba ale to mi się nie udało.

Zadziałało zabezpieczenie USB po stronie rutera.
Jakbyś się bardzo uparł zasilić to jednak z tego rutera, to można jeszcze pokombinować. Ale to już dla amatorów lutowania.

574

Bez sensu. Wytargałem właśnie z pudła swoje prawie-ze-martwe mf286d, podłączyłem pod usb RPi3 bo takowe tylko mam. Wstało...

575

Cezary napisał/a:

Bez sensu. Wytargałem właśnie z pudła swoje prawie-ze-martwe mf286d, podłączyłem pod usb RPi3 bo takowe tylko mam. Wstało...

Obie te raspberki różnią się układem zasilania. Ale czy to jest przyczyna? Za mało danych.