526 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-13 14:30:20)

Odp: Zmiana softu ZTE MF286D przez framework

Wydaje mi się, że poprawnie mierzy aplikacja Speedtest od Ookla (z Microsoft Store lub Google Play, a nie z przeglądarki WWW).

Mierzę z powyższej aplikacji z Windows 10, łącząc się z routerem przez LAN2 (bo LAN1 stał się WAN po przejściu na LUCI 24.10).
Przez WIFI jest podobnie z prędkościami (łączy przecież 866 Mbps na 5 GHz), jedynie ping spada o 1ms.

Prędkość czasem mocno spada, ale to wtedy, gdy router sobie wymyśli, że podstawowym bandem będzie 2100 (i do tego agreguje 2600 i 1800).
Jak zacznie od 2600 (a potem dołączy 2100 i 1800), to jest ponad 120-140 Mbps (w nocy, bo w dzień 70-95 Mbps).
Orange ma to do siebie, że włącza agregację dopiero przy intensywnym korzystaniu z neta.

MF268D ma 4 rdzenie, więc sobie jakoś radzi z LUCI 24.10 (na razie bez OpenVPN),
AX3000T śmiga na LUCI 24.10 z OpenVPN jako serwer.
TP-LINK WR842N niedomaga na LUCI 24.10 z OpenVPN jako klient.

Nie mam włączonego jeszcze irqbalancera, zobaczę czy coś się zmieni.
Nie udało mi się też włączyć agregacji 2CA na UPLINK, ale wtedy podobno DOWNLINK też się robi 2CA, więc to bez sensu.
A ile UPLINK z agregacją 2CA dałby radę? Ponad 100 MBps (bo teraz mam do 60 Mbps bez agregacji)?

527 (edytowany przez PiotrekK 2025-01-13 14:51:26)

Ja też używam Speedtest ale bezpośrednio na ruterze.
Poczytaj jeszcze to, rzuca ciekawe światło na powtarzalne wyniki:
https://pro.speedtest.pl/

Co do CA UL, to jest to kosztem CA DL, więc chyba nie ma sensu jeżeli zależy Ci na DL nie włączaj CA UL. U mnie te 60Mb UL to był też chyba max.

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.85 r34359
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

528 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-13 15:23:36)

Nie zakładałem konta na SpeedTest i nie mierzę PRO Speed Test, ale zwykłym programem exe.

Weryfikuję to onlinie poprzez Menedżera zadań w Windowsie, gdzie Ethernet pokazuje faktyczną, realną prędkość i ona się waha i często osiąga chwilowo wyższe prędkości, bo Speedtest uśrednia.

Speedtest może też trochę oszukiwać (głownie na pingu), bo łączy do "najszybszego" serwera, i jest on inny dla Orange, Playa, Plusa, itd.

Na WWW nie ma sensu mierzyć, bo często jest mniej strumieni wykorzystywanych niż dałoby się (np. w fast.com można to zmienić).
U mnie włączaenie Teamsa w tle ogranicza mocno łącze kablówki 600/50 i przez WWW nie osiągam nawet 500 Mbps, a jak Teams wyłączę, to jest 600 Mbps. Poprzez aplikację Speedtest zawsze mam 600 Mbps (też z Team'sem).

Za dużo nie ma co testować, bo każdy pomiar to 250-450 MB, więc limit LTE schodzi szybko.

Flow offloading musiałem włączyć w Archer A7, bo tam faktycznie nie chciał 100 Mbps przekraczać, ale AX3000T czy MF268D sobie radzą bez tego (przynajmniej do tego co osiągam z LTE, czyli jakieś 165 Mbps).

529

Mam problem z przejściem z CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02 na Nordic urzywając frameworka z paczki + openwrt pokazuje port i gotowść ale nie ma żadnego progresu tylko "update initaliztion" i po minucie wraca do gotowości.

530

Wszystkie firwewalle i defendery wylacz , a jak nic nie da to najszybciej zmień komputer.

531

Sieciowe interfejsy wirtualne też wyłącz.

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.85 r34359
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

532 (edytowany przez michal8876 2025-02-26 22:21:50)

Usunąłbym Windowsa ale jest tylko do takich jednorazowych rzeczy, zapora wyłączona, brak dodatkowych interfejsów poza WLAN offline, system vanilla. Router miał openwrt na którym modem pokazywał Revision: BD_MF286DMODULEV1. 0.0B03.
Zrobilem revert z mtd8 I mtd9 Play i jest na B02. Wciąż brak progresu i zawsze przy 2:42 use time, jakby timeout był ustawiony. Port na routerze ma znaczenie?
Edit.
Porty nic nie zmieniają

533

Dodaj w Windowsie wyjątek dla ZTE_Sales_Update_Framework.

Swoją drogą jak zrobiłeś revert mtd8, mtd9 Play z B03 na B02?

534 (edytowany przez michal8876 2025-02-27 15:55:58)

# mtd write /tmp/mtd8 /dev/mtd8
# mtd write /tmp/mtd9 /dev/mtd9
i restart router'a.

mtd8 i mtd9 chyba nie rusza modemu ale zmiana pokazuje się na OEM firmware WebUI.
Edit.
Po dodaniu reguły jest zmiana, nie ma timeout'u ale jest freeze na całym oknie i brak progresu po 15 minutach.
Edit 2.
Restart aplikacji i znowu timeout po 2:42
Nie ma możliwości zrobienia tego przez serial port?
Edit 3.
Framework Nordic to Nordic pokazuje "invalid selected version"
Edit 4.
Na OEM BD_MF286DMODULEV1. 0.0B03 po serial porcie nie miałem hasła więc nie mogłem się zalogować, teraz na NTT_PL B02 mogę się zalogować, nv show pokazuje modem na BD_MF286DMODULEV1. 0.0B03
Edit 5.
Zaczął gubić numer IMEI, nv show ma tmp_imei ustawiony i imei=00000000000 i nie może połączyć się z internetem przez SIM
Jak przywrócić IMEI?
Edit 6.
Wrzuciłem openwrt i ponownie mtd8 i mtd9 IMEI wrócił.
Edit 7.
Frameworki ze zbiorowej paczki nie działają, użyłem frameworku z pojedynczej paczki "play to nordic" bez openwrt i ruszyło.
Po "play to Nordic" zrobię update modemu do B12, po tym robię "Nordic to Nordic"?

535

michal8876 napisał/a:

Frameworki ze zbiorowej paczki nie działają, użyłem frameworku z pojedynczej paczki "play to nordic" bez openwrt i ruszyło.
Po "play to Nordic" zrobię update modemu do B12, po tym robię "Nordic to Nordic"?

Frameworki działają, tylko że robisz wszytko chaotycznie.
Dziwne, że jeszcze nie uwaliłeś modemu.

Update modemu do B12 robisz jak będziesz miał OpenWrt.

536

michal8876 napisał/a:

Nie ma możliwości zrobienia tego przez serial port?

Oczywiście że jest. przecież to podstawowy sposób instalacji softu na md286d. Z tym ze instalacja przez serial nie rusza firmware modemu - w przeciwieństwie do frameworka, który wgrywa tam Nordica w wersji B02

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

537 (edytowany przez smereka 2025-03-01 13:10:11)

Modem juz czesciowo uwalil bo polecialy dane identyfikacyjne.Zmienic imei na prawidlowy mozna tylko lecac procedura opisana przeze mnie w innym watku i to za kazdem razem tylko raz.Zeby go ponownie ustawic trzeba zaczac wszystko od poczatku  takze ostroznie z tymi frameworkami postepujcie.Ten modem jakby niepatrzec jest ciezki do uwalenia na amen w sensie programowym jednak procedura stawiania go na nogi dla osoby poczatkujacej co tu duzo mowic bedzie pracochlonna ale mozliwa smile

538

Od czytania wątków MF286D to mnie już głowa boli.
Mam kupiony z drugiej ręki identyfukujący się jako Nordic_MF286D_B14.
Rozumiem że bez rozkręcania to tą paczką "Nordic to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw ---.rar" zdowngraduję do B02 i będę mógł wgrać Openwrt?
Czy jest jakaś lepsza metoda?

539

Nie ma, modem musi mieć max B12 żeby działało pod openwrt w qmi.

540

Zależy mi na współpracy ZTE jako bridge z MT. W związku z tym na innym forum polecono mi wgranie Play to Nordic, wgrane Play to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw ---.zip Teraz potrzebuje uarta aby odczytać hasło z konsoli. Ale czy po odczytaniu hasła będę mógł zrobić tylko sam update firmware'u modemu do B12? Chyba, że wgrać Openwrt (wtedy znika problem z hasłem) ale czy tryb bridge będzie dostępny?

541

Nie, w openwrt nie ma bridge takiego jak jest w oryginalnym sofcie.

542

Cezary napisał/a:

Nie, w openwrt nie ma bridge takiego jak jest w oryginalnym sofcie.

OK, modem update jest opisany dla openwrt. Jak to zrobić na Nordic?

543

Po prostu pozwalasz żeby się nordic się zaktualizował (o ile się jeszcze da bo to stare dzieje).

Jak to nie to uruchomiasz openwrt w ramie i możesz sobie zaktualizować modem.

544

I to zdaje się najprostszy sposób.... Najpierw w OpenWRT modem ( nawet do B14 ,skoro openwrt niepotrzebne) ,a na sam koniec partycjie z B14 .... ( i w miedzyczasie hasło do web odczytać ,jak już wgrany był Nordic).

545 (edytowany przez mengagumkan 2025-08-27 17:24:55)

Witam wsztstkich. Jestem tu kompletnie nowy. Wgrałem Nordic do ZTE MF286D z Playa. Obecnie mam Nordic B02 w routerze, co sprawdziłem uruchamiając ZTE Sales Update Framework jeszcze raz, ale nie mogę dostać się do 192.168.32.1 bo jestem pytany o hasło a nie wiem jakie jest hasło po tej operacji. Próbowałem admin, starego hasła fabrycznego z etykiety oraz --- bo myślałem że pw --- znaczy nowy password ale nic nie działa. Nic innego mi nie pzrychodzi do głowy. Czy ktoś może mi pomóc?

546 (edytowany przez Cezary 2025-08-27 13:29:28)

Tam nie ma żadnych haseł. Oba pliki z "play" w nazwie normalnie się rozpakowują. Pod windowsem. Przed chwilą pobrałem.

547

Cezary napisał/a:

Tam nie ma żadnych haseł. Oba pliki z "play" w nazwie normalnie się rozpakowują. Pod windowsem. Przed chwilą pobrałem.

Hmmm raczej chodzi o hasło do routera po zmianie softu a nie o hasło do archiwum.

@mengagumkan - uartem trzeba hasło odczytać.

548

Post został zmieniony, oryginalnie pisało o tym że archiwum nie może rozpakować.

549

Cezary napisał/a:

Post został zmieniony, oryginalnie pisało o tym że archiwum nie może rozpakować.

Przepraszam. Najpierw próbowałem rozpakować w Linux mint i dostawałęm error. Potem jednak rozpakowałem przez sudo. Mogłem pomyśleć a nie zaraz pisać.
Pod Windows wykonałem Play to Nordic ale chyba dałem ścieżkę do UPDATE z Openwrt for Framework gdyż tylko tam widziałem wyeaźne i samotne UPDATE. Teraz wiem, że popełniłem bład bo nie zauważyłem, że w Play to Nordic też jest folder UPDATE. Teraz router działa ale nie mam haseł do web ani do wifi. Pytanie jest - jak to naprawić? I co mam rzeczywiście w modemie, czy jeszcze Nordic czy już OpwmWrt?

550

Jakie GUI masz? Jak luci to masz openwrt.