1 (edytowany przez Zaoxen 2024-08-21 16:09:34)

Temat: MF289F OpenWrt i LTE

Witam, udało mi się samodzielnie zainstalować OpenWrt 23.05.3 jednak nie widzę nigdzie możliwości konfiguracji sieci GSM.

Doinstalowałem różne pakiety jak smstools, modemmanager itd. jednak nie widzę możliwości konfiguracji APN, wpisania PINu do karty itd. Walczę z tym od tygodnia i po kolei instaluję pakiety, które potencjalnie mogłyby dodać takie funkcjonalności.
Chyba, że wszystko jest w oficjalnej dystrybucji i trzeba tylko coś skonfigurować to proszę o jakiś link do tutoriala.

Chciałbym też komendami AT zmienić IMEI i póki co udaje mi się go tylko odczytać ale próba zmiany daje ERROR.

Może mnie ktoś pokierować co do czystego OpenWrt doinstalować? Mogę jeszcze raz zainstalować czysty obraz i od nowa dodać paczki.

Widziałem też wzmiankę o jakimś sofcie od Cezarego. Czy to poprostu oficjalne OW z dodanymi paczkami czy coś innego? jakieś info?

2

Odp: MF289F OpenWrt i LTE

Czytałeś to: https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.94 r35211
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

3

Jesteś na tym forum więc idź na https://eko.one.pl to znajdziesz moje obrazy.

Soft z openwrt nie zawiera dodakowych modułów do modemu w luci, z cli mogą być choć to zależy od modelu. U mnie takie w luci są już wkompilowane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez Zaoxen 2024-08-21 20:08:46)

Soft zainstalowałem. Rozumiem, że obraz ma wszystko co potrzeba żeby LTE działało?

Czego jeszcze potrzebuję żeby można było w całości zarządzać modemem z poziomu Luci?
Jeśli dobrze przypuszczam to ten modem działa po QMI?

5

Do połączenia niczego więcej, obraz ma wszystko co niezbędne do połączenia.

Jeżeli zaś chcesz zobaczyć parquetry sygnału, smsy i takie inne to zainstaluj jeden lub kilka dodatków z https://github.com/4IceG/Modem-extras np. https://github.com/4IceG/luci-app-3ginfo-lite

6

Jeśli zainstalijesz MIFI od Cezarego ,to już niczego nie będziesz potrzebował do obsługi modemu.
Tak , modem działa po QMI.
Jeśli zainstalujesz Openwrt z Luci to najlepiej użyć pakietów od @IceG , choćby ten: https://github.com/4IceG/luci-app-3ginfo-lite

7

Zainstalowałem OpenWrt od Cezarego na tym routerze i chciałbym mieć automatyczną obsługę APN czyli wkładam kartę SIM i router działa, nie muszę nic ustawiać. Działa to u mnie po zainstalowaniu modemmanager. Jednocześnie chciałbym mieć jakiś podgląd z luci na to co robi modem np jakie pasma aktualnie agreguje itd... co wiem że jest obsługiwane przez luci-app-modemband ale znowu przy tym pakiecie jest wyraźnie napisane że nie działa z modemmanager. Ma ktoś jakiś pomysł co trzeba zainstalować aby mieć automatycznie ustawiany APN pod operatora i widok na statystyki modemu, wybór bandaów itd...?

8

- uqmi nie umie ustawić apn, wiec co byś nie podał i tak będzie korzystał z tego co modem ma wpisane
- jeżeli używasz zwykłych kart to po prostu wkładaj i będzie działało na apn internet

9

Hmm no to popatrz,jak używam QMI cellular, gdy pozostawiam pole APN puste, nie mam połączenia. Jak przełączę się na modemmanager, pozostawiając puste APN łapie połączenie. Nie mogę też wpisać na sztywno internet bo ktoś może włożyć mi kartę z mtela która ma mtelinternet i nie zadziała.
"będzie korzystał z tego co modem ma wpisane" czyli to modem w routerze ma predefiniowaną listę APN do danych operatorów? Pytanie jeśli tak to dlaczego proto qmi cellular z tego nie korzysta? Może coś źle ustawiam.

10

Proto qmi nie ma listy operatorów i ich apnów. Sam musisz wpisać, jeżeli chcesz taką automatykę to sam musisz sobie napisać skrypty. Na dodatek dany operator może mieć różne apny...

11

Haz napisał/a:

"będzie korzystał z tego co modem ma wpisane" czyli to modem w routerze ma predefiniowaną listę APN do danych operatorów? Pytanie jeśli tak to dlaczego proto qmi cellular z tego nie korzysta? Może coś źle ustawiam.

Co ma modem wpisane. Modem pamięta APN w profilu, więc jak tam wpisałeś "data", "internet" czy "darmowy" to w nim sieci i jeżeli specjalnie nie podasz innego to właśnie na ten wpisany będzie się łączył.

12

Znalazłem jeszcze takie coś: https://github.com/koshev-msk/modemfeed nie testowałem ale wygląda że potrafi działać równolegle z modemmanager. Niestety nie ma tej paczki skompilowanej na target ipq40xx w dostępnych buildach.
Czyli podsumowując aby móc używać tooli od 4IceG muszę używać proto qmi i żeby mieć automatycznie wybierany APN muszę dopisać sobie własny skrypt? Są gdzieś przykłady takiego skryptu?Mi raptem 3 operatorów wystarczy wpisać.

13

Nie, nie ma takiego przykładu. Czytasz przez uruchomieniem połączenia dane z karty, np. imsi, tam masz zakodowanego operatora i na tej podstawie możesz sobie ustawić apn.

14

Przeszedłem na proto qmi i 3ginfo-lite od 4IceG. Podczas speedtestu modem agreguje 4 pasma: B20 jako PCC, B1, B3, B7 jako SCC. Wyciągam 130 Mbps DL W tym samym miejscu na tej samej karcie od T-Mobile na smartphone Oppo Reno 6 Pro 5G w trybie LTE wyciągam 210 Mbps a widzę że agreguje te same pasma. Da rady coś poczarować żeby zbliżyć się do tego co na smartphone? Nie ukrywam że różnica jest dość spora, zastanawiam się z czego to się bierze.

15

B20 jako podstawowe to tak nie za bogato - raz że to pasmo nie jest za szerokie, dwa - skoro ono jest podstawowe to jesteś stosunkowo daleko od bts. Taki to sobie zasięg.

Nie masz co z tym zrobić, poza włączeniem np. flowoffloadingu. Choć te 130 to i tak nie jest cud natury, a sprzęt powinien pozwolić na trochę więcej.

16

PCC widzę że zmienia się z czasem pomiędzy B3, B20, B7, ale bez względu na to jakie jest primary to w speedtest wyciągam i tak te 130 - 140 Mbps. BTS jest 200 m od modemu lecz modem nie ma wizji na niego, na drodze jest blok.
Włączenie hardware flow offloadingu wykręciło mi 210-230 Mbps, czyli nawet lepiej niż na stockowym firmware ZTE. Dziękuję za tipa smile

17

Mam jeszcze jeden problem. Nie działają mi SMSy jak trzeba. Zainstalowany mam sms-tool 2025.04.15~ee229370-r1 który zainstalował się z pakietem luci-app-3ginfo-lite.

root@OpenWrt:~# sms_tool -d /dev/ttyUSB1 send 48790302645 "Witaj swiecie"
sms sent sucessfully: 3
root@OpenWrt:~# sms_tool -d /dev/ttyUSB1 recv
root@OpenWrt:~# sms_tool -d /dev/ttyUSB1 status
Storage type: SM, used: 0, total: 25
root@OpenWrt:~# sms_tool -d /dev/ttyUSB1 ussd "*101#"
error: retry operation

Innymi słowy, wysyłanie działa, ale jak z telefonu odpowiem na ten SMS to już nie dostaje go po stronie routera. USSD też nie działa.

18

- Zmień storage na inny, pewnie smsy siedzą w ME
- użyj innego kodowania (opcja -r -R), Różne modemy różnie na to reaguje

19

Teraz wszystko gra. Dla potomnych w luci sms tool:
Ports: /dev/ttyUSB1 dla wszystkich komponentów.
SMS Settings > Message storage area: Modem memory
SMS Settings > USSD Codes Settings > Sending USSD code in plain text + Receive message without PDU decoding.
Wszystko działa, dziękuję!

20

Pytanie tylko czemu tego wcześniej nie robiłeś? Nie czytałeś że takie rzeczy trzeba ustawić?

21

Źle zrozumiałem znaczenie ustawienia storage area, ustawiałem z luci sądząc że tak wybieram gdzie mają trafiać smsy i że ta opcja przestawia modem.
USSD nie było krytyczne i wyszło przy okazji SMSów ale fakt jak doczytałem dokładniej w opisie na twojej stronie są te parametry, z marszu przekopiowałem po prostu przykład, myślę że fajnie byłoby tam dodać w kolejnej linii komendę z parametrami -r -R, analogicznie jak jest przy smsach.

22

Siemanko smile
Sorki za offtop, ale z ciekawosci..

Haz napisał/a:

Teraz wszystko gra. Dla potomnych w luci sms tool(...)

@Haz zainstalowales ten pakiet luci-app-sms-tool-js do LuCI czy wersje bez -js w nazwie?

Cała magia OpenWrt tkwi w konfiguracji, jak sobie uzytkownik ustawi tak ma, malo kiedy dziala cos od strzala. Najprosciej mowiac najpierw czytamy opisy/instrukcje, nastepnie ustawiamy/konfigurujemy, a potem mowimy ze nie dziala i dochodzimy dlaczego tak moze byc.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

23 (edytowany przez Haz 2025-05-06 16:45:39)

W tym cały urok OpenWrt ale za to mnogość featuresów i konfiguracji to świetnie wynagradza. Na początek instalowałem wersję bez JS i bawiłem się konfiguracją no i nie doszedłem do działającej wersji, potem zainstalowałem wersję JS no i poszło. Jest szansa że apply przy zmianie storage mi nie wszedł jak trzeba na tamtej wersji bez JS. Od jakiegoś czasu z nieznanej mi przyczyny na różnych routerach gdzie mam OpenWrt wyskakuje mi co jakiś czas "TypeError _(...).format is not a function" i miałem już kiedyś z tym case że apply nie wszedł jak trzeba gdy wywaliło ten alert. Nie zbadałem jeszcze przyczyny tego błędu, jakiś czas temu dokopałem się gdzie we frontend to jest on wyrzucany ale nie drążyłem dalej. Najczęściej pojawia mi się na tym MF289F własnie, ale też na innym z RPi4. Wypada raczej niezależnie od tego z jakiego internetu korzystam jako klient mając dostęp do danego routera.
Wracając do meritum, widzę że te wersje bez i z JS są nieco inne, którą lepiej stosować? Ta z JS na pewno elegancko działa u mnie smile

24

Ta z js. I to co pisałeś tj błąd luci, bywa, nie jest to środowisko idealne.

25

Tak lecz ten alert od czegoś zależy. Na jednym routerze w ogóle nie występował a był taki dzień gdzie prawie nic nie mogłem zrobić bo każde kliknięcie wywalało ten alert, a nic się w configu routera nie zmieniło i samo przeszło (restart nie pomółg). Moim zdaniem to jakiś timeout lub błąd z dostępem do jakiegoś zasobu to wywala w lucy, jak zwolni mi się czas to pokopie w tym, bo też widzę ze ludzie maja z tym problem ale też przyczyny mieli inne niż ja, przynajmniej Ci co do nich się dokopali smile