26

Odp: Pomoc dla nowicjusza w OpenWRT. Chce ustawić dobrze router :)

Nie robisz żadnego routingu statycznego. Jak ustawisz adres na interfejsie to odpowiednia trasa zrobi się sama.

Ten interfejs nie będzie częścią twojego lanu, więc niby czemu serwer dhcp miałby rozdawać tam jakieś adresy? Na wanie też ci nie rozdaje przecież (no chyba że tak skonfigurujesz, ale to już inna sprawa).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Czyli masz na myśli żeby jeden z portów w routerze ustawić z adresem kolegi np 192.168.1.213 i do niego wpiąć Kabel od sieci kolegi? Sprawdzę to. Serwer dhcp wysyła zapytania na odpowiednich portach więc byłem przekonany że tego typu akcja nic nie da. Ale może się  mylę bo nie jestem tak biegły w sieciach.

28

Tak, i ten port musisz wydzielić ze swojego lanu.

29

Cezary mam jeszcze takie pytanie. Czy znasz jakieś lekarstwo w bananapi bpi r4  na reboot? Czy zrobię reboot z luci czy z ssh przestaje router odpowiadać i świeci się w nim niebieska lampka. Pomaga wciśnięcie przycisku reset. Openwrt jest postawiony na microsd.

30

Sorry, nie, nie miałem bpi-r4 i nie znam jego dolegliwości.

31

Dlaczego kisisz na karcie sd obraz? Wgraj do emmc jak czlowiek, działa normalnie.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

32

@ambrozy5 mówiąc szczerze to chyba głównie dlatego że nie mam jak. Z tego co czytałem trzeba się dostać do ubota żeby to zrobić a ja nie mam na ten moment czym.
Wgrałem inna kompilacje na kartę SD i już mi działa reboot.

Cezary staram się zrobić OpenVPN według Twojego poradnika
https://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntun
Wygenerowałem certyfikaty dla serwera i clientów. Dla serwera tak jak w poradniku napisałeś wrzuciłem do /etc/openvpn
Dla klientów skopiowałem na komputer. Następnie wyczyściłem klucze i utkwiłem na tej komendzie
"build-ca"
Dostaje taką odpowiedź. "-ash: build-ca: not found"
Możesz mnie naprowadzić co robię źle? No chyba że ta instrukcja już nie pasuje do najnowszego openwrt?

33

Czytaj poradnik uważnie. Build-ca było dla super starych wersji openwrt. W nowszych inaczej się generuje.

Ale skoro już masz certy to po co chcesz je jeszcze raz generować ?

34

No cóż chciałem według poradnika robić bo nie jestem znawcą i się uczę. W teorii co prawda nie muszę ale mogę zmienić dane:

Country Name (2 letter code) [US]:PL
    State or Province Name (full name) [CA]:Masovian
    Locality Name (eg, city) [SanFrancisco]:Warsaw
    Organization Name (eg, company) [Fort-Funston]:Home
    Organizational Unit Name (eg, section) [MyOrganizationalUnit]:Home
    Common Name (eg, your name or your server's hostname) [Fort-Funston CA]:OpenWrt Server
    Name [EasyRSA]:Router
    Email Address [me@myhost.mydomain]:cezary@eko.one.pl

No ale to jest kosmetyka i chyba do szczęścia nie potrzebna.
A masz jakiś poradnik jak się uruchamia serwer OpenVPN na najnowszym openwrt?

35

Ten który do którego podałeś link jest jak najbardziej aktualny.

No cóż chciałem według poradnika robić bo nie jestem znawcą

Tyle że chciałeś używać polecenia nie przeznaczonego dla bieżącej wersji openvpn. Czytaj poradnik z uwagą.

36

Kup jak nie masz interfejs usb ttl Ci się przyda z tym pudełkiem,  albo w sumie możesz przetestować obrazy Rafala, mają najnowsze ficzery rozwojowe do wifi7.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

37

Cezary a jest jakiś Twój poradnik jak zrobić przy najnowszym openwrt OpenVPN Serwer?

38

kowalmisiek napisał/a:

Cezary a jest jakiś Twój poradnik jak zrobić przy najnowszym openwrt OpenVPN Serwer?

Dwa posty wyżej ci napisałem - ten który wskazałeś jest poprawny i aktualny.

39 (edytowany przez kowalmisiek 2025-04-22 21:15:17)

ambrozy5 napisał/a:

Kup jak nie masz interfejs usb ttl Ci się przyda z tym pudełkiem,  albo w sumie możesz przetestować obrazy Rafala, mają najnowsze ficzery rozwojowe do wifi7.

Zamówiłem sobie ten konwerter ttl usb. Jak już przyjdzie to postaram się wgrać do nand.
Ja właśnie używam obrazów Rafała o ile o tym samym Rafale Bielawskim piszesz? Kupiłem sobie też wkładki 10Gb które sprawdzał i mówił że działają z jego obrazem openwrt. Zaczynam się jednak zastanawiać czy jego kompilacje nie mają jakiś błędów.
Wcześniej wgrałem jego kompilacje z 08.04.2025 to miałem problem z rebootem. Teraz wgrałem najnowszą kompilację Rafała z 12.04.2025 to reboot już działa ale mam problem z update.

Chciałem zrobić update adblocka do najnowszej wersji i zauważyłem że po wykonaniu opkg update dostaje na końcu:

opkg_download: Failed to download https://downloads.openwrt.org/releases/24.1                                                                                                                                                             0-SNAPSHOT/packages/aarch64_cortex-a53/mtk_openwrt_feed/Packages.gz, wget return                                                                                                                                                             ed 8.

Nie wiem czy to jest celowe zamierzenie czy nie w jego obrazie ale mam problemy z nim.

Chyba że celowo zablokował update żeby jego driverów i innych cudów nie wywaliło?

40

Błąd z https? Albo nie masz po prostu internetu na routerze.

41

Internet mam bo mam przez niego komputer podłączony.

42

Wgrałem oryginalne openwrt ze strony openwrt i na nim działa poprawnie opkg update. Coś jest nie tak z tymi obrazami od Rafała.
Mam pytanie. Jak ogarnąć adblock albo adgaurd home. W teorii oba mi działają bo blokują reklamy ale w przeglądarkach mam wszędzie puste miejsca po reklamach. Da się to jakoś usunąć?

43

Nie. Bo to blokuje obrazki, ale nie powoduje że HTML się reorganizuje jak w przypadku adblokow przegladarkowych

44

Cezary wracam z tematem głównym czyli podłączenie sieci kolegi tak żeby jego serwer DHCP nie bruździł u mnie ani mój u niego.
Na swoim routerze w OpenWRT wywaliłem port 3 z bridge. Następnie dodałem nowe urządzenie Port 3. Następnie stworzyłem nowy interfejs do którego przydzieliłem urządzenie z portem 3 i wpisałem mu na sztywno adres ip z maską. W opcji firewall ustawiłem na lan.
1. Czy to wystarczy żeby mieć sieć między mną a kolegą?
2. Czy jak wpiszę sobie w takim przypadku adresację z jego sieci na komputerze u siebie będę miał internet od niego i odwrotnie?
3. Czy jeszcze trzeba robić routing statyczny?

Na ten moment to wszystko robię jeszcze na biurku i dopiero będę testował w weekend.

45

Z opisu to nic nie wynika, ale na pewno nic do łanu nie powinno być dołączone. Osobna sieć i zrobiony forwarding pomiędzy ta siecią a łanem.

46

Tak wygląda mój config/network

config interface 'loopback'
    option device 'lo'
    option proto 'static'
    option ipaddr '127.0.0.1'
    option netmask '255.0.0.0'

config globals 'globals'
    option ula_prefix 'fd25:833d:550b::/48'
    option packet_steering '1'

config device
    option name 'br-lan'
    option type 'bridge'
    option igmp_snooping '1'
    list ports 'eth1'
    list ports 'lan1'
    list ports 'lan2'

config interface 'lan'
    option device 'br-lan'
    option proto 'static'
    option ipaddr '192.168.0.1'
    option netmask '255.255.252.0'
    option ip6assign '60'

config device
    option name 'br-wan'
    option type 'bridge'
    option igmp_snooping '1'
    list ports 'wan'
    list ports 'eth2'

config device
    option name 'wan'
    option macaddr '16:35:49:47:61:3e'

config device
    option name 'eth2'
    option macaddr '16:35:49:47:61:3e'

config interface 'wan'
    option device 'br-wan'
    option proto 'dhcp'

config interface 'wan6'
    option device 'br-wan'
    option proto 'dhcpv6'

config interface 'docker'
    option device 'docker0'
    option proto 'none'
    option auto '0'

config device
    option type 'bridge'
    option name 'docker0'

config device
    option name 'lan3'

config interface 'Test'
    option proto 'static'
    option device 'lan3'
    option ipaddr '192.168.1.213'
    option netmask '255.255.252.0'

Ogólnie robiłem wszystko przez Luci. Nie wiem tylko gdzie jest ten statyczny routing który ustawiłem do adresu 192.168.2.213/22

47

Jaki to router? I po co dołączyłeś do bridge eth1 i eth2 jak masz tam dsa?

48

Router Bananapi BPI-R4. Cała konfiguracja jest domyślna ja nic nie robiłem w niej poza wyciągnięciem z bridge lan3.

49

ok, masz wersję stabilną a nie rozwojową.

50 (edytowany przez kowalmisiek 2025-04-25 13:55:34)

To wiem że mam stabilną wersję ale możesz się odnieść do mojego configu czy dobrze to zrobiłem? I gdzie mogę szukać tego rutowania (w jakim pliku) które przekierowałem na 192.168.2.213/22? W network nic nie widzę na ten temat a wydawało mi się że tu powinny być przekierowania.