Temat: Pomoc dla nowicjusza w OpenWRT. Chce ustawić dobrze router :)

Witam.

Zakupiłem bananapi bpi-r4 i wgrałem do niego OpenWRT na karcie. System wstał i działa.
Teraz wchodząc w interface Luci mnogość ustawień mnie zwaliła z nóg. Wydaje mi się że już łatwiej mi będzie edytować pliki tekstowe niż coś robić w web interface Luci.
Chciał bym się trochę poduczyć co i jak.
Zaczął bym od dnsmasq.
Na początek chciał bym ustawić tak openwrt żeby rozdawał w sieci adresacje dla 2 różnych ISP.
Sytuacja wygląda następująco.
bananapi bpi-r4 nie jest jeszcze wpięty do sieci bo trzeba go najpierw skonfigurować i podmienić.

ISP 1 mój stary router
Obecna adresacja 192.168.2.1-254
IP 192.168.2.1
Maska 255.255.255.0

ISP 2 router u kolegi (jesteśmy połączeni radiami UBNT)
Obecna adresacja 192.168.1.1-254
192.168.1.240
Maska 255.255.255.0

Pierwsze nad czym się zastanawiam to czy powiększyć maskę tak żeby były 2 sieci bo to będzie dla mnie mniej problematyczne niż zmienianie na urządzeniach których część ma na stałe wpisane adresy ip.
Chciałem maskę zwiększyć o 2 sieci ale chyba tak się nie da biorąc pod uwagę że kolega ma sieć 1.1 a ja 2.1. Albo bym musiał u siebie zmieniać adresację na 192.168.0.X i wtedy maskę ustawiam na 255.255.254.0 no i mam wtedy adresację 192.168.0.1-192.168.1.254. Albo zmieniam maskę na dużo większą czyli 255.255.252.0 i mam 4 sieci czyli 192.168.0.1-192.168.3.254.
Czy dobrze myślę? I czy serwer DHCP może mi rozdawać adresy w tych wszystkich sieciach?

Druga sprawa do dnsmasq. Na początek chciałbym to tak skonfigurować że wyłączam DHCP u kolegi i wszystkim zajmuje się serwer DHCP u mnie.
Wiem że wiąże się to z tym że muszę zarówno wszystkie adresy ip i MAC spisać i wprowadzić do dnsmasq. Następnie w jakiś sposób ustawić żeby odpowiednie ip, maska, bramki i dnsy były przypisane do urządzeń. Z interface Luci o ile to jest możliwe to chyba bym zwariował jak bym miał wprowadzać około 100 urządzeń. Przyznam się że najlepiej było by dla mnie edytować pliki tekstowe i odpowiednie wpisy dodawać.
Pytanie jak się za to zabrać?
Które pliki edytować i jak powinny wyglądać?
Czy w jednym pliku da się to wszystko wpisać?

Chodzi mi o to żeby serwer DHCP nadał przykładowo urządzeniu u mnie
Adres z mojej puli 192.168.2.11
Maskę 255.255.252.0
Bramkę 192.168.2.1
DNS 192.168.2.1
DNS2 8.8.8.8

I u kolegi
Adres z jego puli 192.168.1.11
Maskę 255.255.252.0
Bramkę 192.168.1.1
DNS 192.168.1.1
DNS2 8.8.8.8

Być może później będę chciał coś więcej osiągnąć ale jak na nowicjusza w openwrt chcę to małymi kroczkami zrobić.

2 (edytowany przez Cezary 2025-04-16 13:12:15)

Odp: Pomoc dla nowicjusza w OpenWRT. Chce ustawić dobrze router :)

Jeżeli wyłączysz dhcp u kolegi to robisz sobie sieć 192.168.0.0/16 i masz objęte obie sieci (a nawet więcej).

dnsmasq będzie przydzielał adresu z tej całej puli. I teraz robisz klasyfikację klientów: https://openwrt.org/docs/guide-user/bas … al_options i przydzielasz inny dns oraz gateway (opcja 3 i 6: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lientwdhcp ).

Tylko jest to bez sensu, bo jak padnie coś w tej radiolinii to nie będzie w ogóle przydziału adresów. Po co chcesz to łączyć w jedno? Nie wystarczy jak po prostu zrobisz sobie routing do drugiej sieci żeby mieć do niej dostęp? Po co cały ruch ma przez tą radiolinię biegać w te i we te?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez kowalmisiek 2025-04-16 13:13:29)

Nie wątpię w Twoją wiedzę Cezary ale 192.168.0.0 / 24 to jest zakres od 192.168.0.1 do 192.168.0.254 czyli 254 adresy ip. I czy czasem nie pomyliła Ci się maska?
Ogólnie zamysł jest inny ale na ten moment chciałem przećwiczyć dnsmasq.
Zamysł jest jaki że obie sieci razem mają siebie widzieć. Najlepiej żeby serwery DHCP były osobno mój osobno kolegi. I jak by się jeszcze dało zrobić zapasowe łącze w jedną i drugą stronę to było by świetnie.

4

I słusznie, 192.168.0.0/16 miało być.

5

192.168.0.0/16 to chyba gruba przesada. 192.168.0.0/22 to aż zanadto smile

6

Kiedyś też tak myślałem aż przekroczyłem pule /24 bo tyle urządzeń miałem chwilowo w domu. Teraz mam pule /8 i swobodę w dobieraniu zakresu adresów dla serwerów, testowców, iot i innych takich bzdur.  Ale - rób po swojemu, to nie są przecież ścisłe wytyczne których trzeba się trzymać.

7 (edytowany przez kowalmisiek 2025-04-16 14:34:30)

Pewnie i masz rację chociaż na dziś dzień nie wydaje mi się żebym przekroczył 254 urządzenia ale zawsze można konkretną pulę ip przeznaczyć pod np kamery inną pod switche bo tak robimy w firmie ale tu mamy tego trochę a nie 3 switche zarządzalne jak ja w domu.
Powiedz mi jeszcze czy lepiej już z grubej rury jechać z tym tematem?

Zamysł jest jaki że obie sieci razem mają siebie widzieć. Najlepiej żeby serwery DHCP były osobno mój osobno kolegi. I jak by się jeszcze dało zrobić zapasowe łącze w jedną i drugą stronę to było by świetnie.
Czy w takim przypadku w ogóle dnsmasq jest potrzebne? W takim przypadku ja potrzebuje jedynie swoje urządzenia posegregować czyli przypisać im ip na stałe.
Jeżeli tak to jak się za to zabrać?

8

No to zrób najprościej - routing pomiędzy sieciami i to wszystko. A jak będziesz potrzebował skorzytać z tamtej sieci jako wyjścia w świat to tylko gatewaya sobie zmienisz na hoście. Po co komplikować sprawę.

9

Hej, szukam routera i bananapi bpi-r4 wpadł mi w oko, jednak różnie piszą o WiFi, mógłbyś napisać czy WiFi działa na nim stabilnie, czy ma dobry zasięg i czy jest skomplikowana jego instalacja i konfiguracja?

10

Cezary napisał/a:

No to zrób najprościej - routing pomiędzy sieciami i to wszystko. A jak będziesz potrzebował skorzytać z tamtej sieci jako wyjścia w świat to tylko gatewaya sobie zmienisz na hoście. Po co komplikować sprawę.

No niby najprościej ale jednak zapasowe łącze zasilające wszystkie urządzenia to nie to samo co zmiana ręczna na jednych hoscie.

wszulc napisał/a:

Hej, szukam routera i bananapi bpi-r4 wpadł mi w oko, jednak różnie piszą o WiFi, mógłbyś napisać czy WiFi działa na nim stabilnie, czy ma dobry zasięg i czy jest skomplikowana jego instalacja i konfiguracja?

Co do wifi nie wypowiem się bo kupiłem wersję bez karty wifi (nie była mi potrzebna bo mam w domu accesspointy).

11

kowalmisiek napisał/a:
Cezary napisał/a:

No niby najprościej ale jednak zapasowe łącze zasilające wszystkie urządzenia to nie to samo co zmiana ręczna na jednych hoscie.

To sobie postawisz mwan3 i zrobi ci automatyczne przełączanie. Nie szukaj problemów jak ich jeszcze nie ma...

12

Czytam właśnie zapewne Cezary Twój tutorial na eko.one o mwan3 i nie jestem pewien co do jego opisu. To że mwan3 pinguje i sprawdza czy działa łącze internetowe a następnie jeśli pingi nie wrócą to przęłącza mi na zapasowe łącze to rozumiem. Co w przypadku kiedy internet powróci na moim domyślnym łączu? Czy on wykryje i przełączy mi sam na domyślne czy muszę to zrobić samodzielnie?

13

Tak, przełączy się znów na podstawowe łącze.

14

I jeszcze co do tego prostego routingu mam pytanie. Jeśli u kolegi jest włączony serwer DHCP i ja podłączę jego sieć do mojej to zacznie mi rozdawać adresy w mojej sieci. Więc to nie jest do końca tak proste. Musiał bym nie wiem np do banana pi doprowadzić kabel od kolegi i zrobić chyba z jednego portu w nim wan na jego sieć?

15

Nie łaczysz się bezpośrednio jego sieci do swojej. Robisz interfejs, ze statycznym adresem IP i zapewniasz routing pomiędzy tym interfejsem a swoją siecią. Twoja sieć nie będzie widzieć tamtego serwera dhcp.

16

Ok. Rozumiem już. Jeszcze nie wiem jak to zrobić w openwrt ale będę się starał edukować.

17

Możesz zapytać chatGpt lub deepseek Całkiem ładnie mi robi skrypty dla Openwrt. Czasem trochę trzeba poprawić, ale generalnie jest OK. Podstawa to dobrze opisać co się chce uzyskać.

18

Panowie klękłem przy najprostszej już opcji. W życiu trochę już routerów skonfigurowałem ale żebym sobie nie mógł dać rady z ustawieniem portu WAN to pierwszy raz mnie to spotyka.
Na początek chciałem podłączyć port wan w środku sieci. Czyli nie podłączam go do ISP a do sieci wewnętrznej z włączonym klientem dhcp. Konfigurowałem przez Luci i zgłupiałem już. Już nawet ustawiłem na porcie untag z myślą że to coś da ale nic nie dało. Widać na Luci że jest jakiś ruch na porcie ale nie działa internet.
Może ktoś podesłać jakieś zdjęcie poglądowe jak wygląda konfiguracja portu wan w Luci?

19

Zresetuj do ustawień domyślnych i po prostu podłącz.

Wcześniej pamiętaj o zmianie adresu na lan jeżeli twoja sieć też przydziela adresację 192.168.1.x/24

20 (edytowany przez kowalmisiek 2025-04-17 21:32:22)

Cezary a powiedz mi czy da się przed resetem zgrać już zapisane konfiguracje żeby je podmienić?
Bo już sobie porobiłem wcześniej przekierowania portów i static leases. Trochę mi to zajęło więc wolał bym tego na nowo nie przepisywać.
Czy da się w jakiś sposób dostać do plików konfiguracyjnych po ftp albo przez Bitvise SSH Client? I jeśli się da to które to pliki?

21

Przez winscp. Ale masz w luci przecież backup, po prostu zrób go.

Na wan wybierasz dhcp, interfejs taki jak tak miałeś i to wszystko.

22

A w Luci jest gdzieś opcja przywrócenia ustawień fabrycznych? Jeśli nie to jak to zrobić przez ssh?

23

Jest w tym samym miejscu gdzie się backup robi (dla systemu plików squashfs)... Zaglądałeś tam w ogóle?

(przez ssh to polecenie firstboot)

24

Zaglądałem bo backup robiłem ale nie wiem jak mogłem nie zauważyć smile

25

Restart pomógł i wan odpalił się bez żadnej konfiguracji. Nie wiem co mu wcześniej odbiło że nie chciał ruszyć. Dziś będę dalej kombinował.
Jednak chciałbym wrócić do kwestii tego routingu statycznego. Niby rozumiem jak to działa ale nadal widzę problem. Ustawiam routing statyczny u siebie i wpisuje wolny adres ip i maskę kolegi routera. Mój router już wie jak się dostać do sieci kolegi. Ale kiedy ja podłączę kolegi sieć do swojej sieci to jak niby sam routing powstrzyma rozdawanie adresów ip z serwera dhcp od routera kolegi? Tego nie jestem w stanie zrozumieć.