1 (edytowany przez daarkknight87 2025-04-14 16:32:37)

Temat: Openwrt aktualizacja pakietów

Witam. Zaktualizowałem wszystkie pakiety na wersji openwrt24.10. Jednak męczy mnie takie okienko "firewall4 Zainstalowane | firewall (150.00 KiB) Nie zainstalowano" - Inne brakujące pakiety zainstalowałem, firewall4 też niby mam zainstalowany, ale też pisze "Nie zainstalowano". I co jak teraz jak zaktualizowałem luci i luci-app firewall i wszystkie inne pakiety do najnowszysch wersji to firewall4 nie będzie mi działać czy jak ? Ostatnia wersja jaka jest w repo openwrt to firewall4 2024.12.18~18fc0ead-r1 i taką też mam zainstalowaną bo nie ma nowszej...

Podobnie aktualizując luci-app-sqm. Doinstalowałem brakujące pakiety ale niektórych nie ma np.
xtables-nft (200.00 KiB) Nie zainstalowano lub iptables-zz-legacy Zainstalowane | iptables-nft (10.00 KiB) Nie zainstalowano

i tc-full Zainstalowane | tc-tiny Zainstalowane | tc-bpf (480.00 KiB) Nie zainstalowano

Te 2 ostatnie zainstalowałem, ale też pisze "Nie zainstalowano" i teraz nie wiem czy mi będzie działać ten sqm czy nie...Niby poleca się aktualizację pakietów bo mogą mieć poprawki bezpieczeństwa, ale jednak pojawiają się takie właśnie kwiatki....

2

Odp: Openwrt aktualizacja pakietów

firewall4 to aktualna wersja firewalla oparta o nftables, firewall (właściwie firewall3) to starsza wersja oparta o iptables - nie używana już od dwóch wydań.

W obecnym systemie generalnie iptables już nie używasz, więc o ile pakiety które używasz potrafią gadać z nftables to to co wymieniłeś nie jest ci potrzebne.

Tak samo jak tc - jest w kilku wersjach kompilowane z różnymi opcjami. Nie potrzebujesz ich wszystkich na raz tylko jedno z nic - zwykle wynikające z zależności.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez PiotrekK 2025-04-14 17:14:38)

Zrób Attended Sysupgrade, to sam dobierze to co trzeba. To najlepszy sposób w tej sytuacji.

Korzystam z: MF286D; r32225 Kernel 6.12.60 i AW1000; r34043 Kernel 6.12.80
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

4

Czyli generalnie aktualizując pakiety, nie trzeba samemu nic dodatkowego instalować ? Tylko wszystko co potrzebne z automatu zostanie zainstalowane, tak ? To pytanie tak na przyszłość...Bo ostatnio ręcznie doinstalowałem pakiety do tego sqm`a, ale tak jak piszesz np. tc full nie było potrzebne, tak ?

5

tak i tak. Generalnie co jest potrzebne to pakiet ma w zależnościach i samo się doinstaluje.

Ale - niekiedy jak chcesz coś zrobić to musisz zainstalować inną wersję pakietu np. dnsmasq-full czy wpad-full. Oba dostarczają dnmasq czy wpad'a odpowiednio, ale podstawowa wersja nie ma wszystkiego wkompilowanego.

6 (edytowany przez daarkknight87 2025-04-14 22:54:02)

Cezary napisał/a:

tak i tak. Generalnie co jest potrzebne to pakiet ma w zależnościach i samo się doinstaluje.

Ale - niekiedy jak chcesz coś zrobić to musisz zainstalować inną wersję pakietu np. dnsmasq-full czy wpad-full. Oba dostarczają dnmasq czy wpad'a odpowiednio, ale podstawowa wersja nie ma wszystkiego wkompilowanego.

Dzięki za odpowiedź smile Mam jeszcze jedno pytanie: Czy jest jakiś pakiet do automatycznej aktualizacji wszystkich pakietów ? Chodzi o to by nie trzeba było klikać obok każdego pakietu "Zainstaluj" tylko żeby pakiet sam sprawdzał aktualizacje pakietów i sam je z automatu instalował. Istnieje coś takiego ? I jeszcze jedno pytanie: Czemu jak wchodzę na stronki by sprawdzić IP, czy też na speed testach pokazuje mi IP: 193.186.4.37  Przecież to nie moje IP, tylko IP należące do Google. Nie używam żadnych proxy ani vpnów... Mój IP jest zupełnie inny...(mam publiczny adres IP i nie jestem za natem) I czasem pokazuje mój prawdziwy adres IP, a czasem ten należący do Google...Na moim routerze z openwrt pokazuje mój prawdziwy adres IP, ale gdy wchodzę na jakieś speed testy czy to sprawdzanie adresu IP to czasem pokazuje się ten od Googla. Na moim poprzednim routerze tplink na oryginalnym sofcie nie było takich kwiatków na speedtest czy to na stronakch sprawdzających IP. Raz chcąc dokonać testy otwartych portów na stronie https://www.grc.com pojawiła się informacja, że mój dostawca internetu Google nie zgadza się na takie testy i w związku z tym nie mogę ich dokonać. Po kilku odświeżeniach strony pojawił się mój prawdziwy adres IP i już mogłem wykonać te testy... Dlaczego tak się dzieje ?

https://www.predkosci.pl/ipinfo,193.186.4.37

7

1. Z luci nie, z konsoli tak. Ale nie możesz go używać, a już na pewnie nie do wszystkiego co się pojawiło, nie możesz aktualizować base-files/uboxa/ubusa. Nie możesz także hurtem aktualizować pakietów, przeczytaj: https://openwrt.org/meta/infobox/upgrad … es_warning Jak się pojawią nowe to masz system zaktualizować
2. Widocznie jednak jesteś za jakimś cg0natem czy vpnem, może twój operator to robi.

8

Cezary napisał/a:

1. Z luci nie, z konsoli tak. Ale nie możesz go używać, a już na pewnie nie do wszystkiego co się pojawiło, nie możesz aktualizować base-files/uboxa/ubusa. Nie możesz także hurtem aktualizować pakietów, przeczytaj: https://openwrt.org/meta/infobox/upgrad … es_warning Jak się pojawią nowe to masz system zaktualizować
2. Widocznie jednak jesteś za jakimś cg0natem czy vpnem, może twój operator to robi.

Tak jak mówiłem. Nie jestem za natem i nie używam żadnego serwera vpn. Nawet w banip mam dodaną listę serwerów VPN.

9

Cóż, a jednak ci sie wyświetlaną inne adresy ip...

10

Temu też pytam bo sam nie wiem o co chodzi...Mam świezego oryginalnego Windows 11 z Chrome... Żadnych vpnów...

11

Ja strzelam że jednak dostawca coś robi z łączem.

12

Cezary napisał/a:

Ja strzelam że jednak dostawca coś robi z łączem.

Albo przeglądarka Chrome - w końcu należy do Google. Choć żadnych vpnów tam nie włączałem...

13

"... (mam publiczny adres IP i nie jestem za natem) I czasem pokazuje mój prawdziwy adres IP, a czasem ten należący do Google...Na moim routerze z openwrt pokazuje mój prawdziwy adres IP,..."

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

14

To akurat sprawdzisz: zrób

wget -qO- https://api.ipify.org

Kilka razy w różnych odstępach czasu i sprawdź co wypisuje.

15

Właśnie przeszedłem na swoim x86 na 24.10 , i nie znajduję niektórych pakietów , np htop , iperf3 ...
Coś to chwilowego ?

16

Są w repo: https://downloads.openwrt.org/releases/ … /packages/ i indeksy też są sprzed pół godziny.

17 (edytowany przez MiG25 2025-04-19 12:23:12)

Ok , teraz już są , no ale godz temu nie było....

root@OpenWrt:~# opkg install htop
Unknown package 'htop'.
Collected errors:
 * opkg_install_cmd: Cannot install package htop.
root@OpenWrt:~# opkg list |grep  htop
root@OpenWrt:~# 

Żeby nie było , opkg update tuż przed tym też było robione.

18

Odświeżali repo...