3,501 (edytowany przez DzikiDzikSzaroBury 2025-03-14 12:14:31)

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Wrzuciłem właśnie (3 min temu) OpenWrt 24.10.0 na ten router.

Aktualnie brak jest problemów - podpięte są już 3 urządzenia i śmigają jak zawsze. Zobaczymy jak będzie po czasie.

Aktualizacja1: od początku brak jest problemów, miałem już podpiętych nawet 7 urządzeń na 2 VLANach.
Generalnie OpenWRT działa super.

3,502

Hello!

Sorry for the english! Auto translated to polish through google translate.

I have a router, zte286d, flashed with openwrt through zte framework. I tried to updated from ui to 23.05, got a message that might have a config compatibility issue. I didn't proceed with the update but after rebooting, I lost access and cannot connect to the webui. Connected through ethernet no ip is being given to my computer (DHCP not working). the interface speed is shown as 10/10 on windows. I also had installed wireguard. When is booting with the sim inserted, the connection icon turns blue which i assume connects to 4g. I assume on reboot the firmware update triggered without my consent. Reset button isn't responding. Failsafe mode neither while trying with all physical buttons. I bought a usb to ttl232 abd trying to gain access through serial, without luck. Any chance that I can somehow regain access?

Cześć!

Przepraszam za angielski! Automatyczne tłumaczenie na polski przez Google Translate.

Mam router, zte286d, flashowany openwrt przez zte framework. Próbowałem zaktualizować z ui do 23.05, dostałem komunikat, że może być problem ze zgodnością konfiguracji. Nie kontynuowałem aktualizacji, ale po ponownym uruchomieniu straciłem dostęp i nie mogę połączyć się z webui. Połączony przez ethernet, mój komputer nie otrzymuje żadnego adresu IP (DHCP nie działa). Prędkość interfejsu jest wyświetlana jako 10/10 w systemie Windows. Zainstalowałem również wireguard. Podczas rozruchu z włożoną kartą SIM ikona połączenia zmienia kolor na niebieski, co zakładam, że łączy się z 4G. Zakładam, że po ponownym uruchomieniu aktualizacja oprogramowania układowego została uruchomiona bez mojej zgody. Przycisk resetowania nie reaguje. Tryb failsafe również nie działa podczas próby ze wszystkimi fizycznymi przyciskami. Kupiłem usb do ttl232 i próbowałem uzyskać dostęp przez szeregowy, bez powodzenia. Czy jest szansa, że w jakiś sposób odzyskam dostęp?

3,503

Is your converter 3.3v and not 5v? The serial console should work once connected.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3,504 (edytowany przez hrivou2 2025-03-27 20:30:55)

Cezary napisał/a:

Is your converter 3.3v and not 5v? The serial console should work once connected.

It has both 3.3v and 5v. Between these two there is the vcc pin. There is a jumper connected in the vcc and 3.3v. I played with all the options of the jumper without luck. Putty remains black.

It's a ch340 adapter

3,505

Czy próbował ktoś robić jakiś eksperyment z podmianą fabrycznego modemu LTE na jakiś 5G z Aliexpress? Jest szansa że jakiś układ ruszy z OpenWRT i MF286d? W jednej lokalizacji gdzie użytkuje ZTE pojawiło się 5G 3,5Ghz i kusi mnie wykonać taki eksperyment wink

3,506

Działają inne od ZTE, wiec zwykły modem też ma szansę iść. Tyle że modemy 5G to raczej na m.2, wiec musisz zastosować adapter, a wtedy interfejs będziesz miał ograniczony do USB  2.0.

3,507

I co na to anteny do 2,6 GHz?

3,508 (edytowany przez Cezary 2025-03-31 19:41:05)

Anteny kupujesz sobie na ali, paskowe do 5G. Zresztą i taka to musisz zrobić bo na 99% przypadków ten modem na m.2 będzie miał nie uFL a mhf4.

3,509

Cześć,

czy ustawiał ktoś przekierowanie portów na tym urządzeniu z OpenWRT w LuCi?
Jakoś nie mogę sobie z tym poradzić, karta Orange z APN "vpn" więc ponoć publiczny IP zmienny (adres 188...)
Obraz oczywiście od Cezarego, z dodatków mam tylko DDNS i https-dns-proxy

Próbowałem wyklikać w Port Forwards i w Traffic Rules, i już nie mam pomysłu co zrobić by działało...
Może jakiś głupi błąd którego nie widzę?

https://i.imgur.com/WqBIwkx.png

3,510

A czemu chciałeś zrobić przekierowanie do "this device"? Hostujesz coś na routerze że chcesz na nim poty otwierać?

Tak się robi przekierowania: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … nykomputer
A tak otwieranie: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … estronywan

Zrób to z konsoli to później zobaczysz w luci jakie i które pola są w regule wypełnione.

3,511

Dzięki za odpowiedź,

root@OpenWrt:~# uci add firewall redirect
cfg1a3837
root@OpenWrt:~# uci set firewall.@redirect[-1].name=xbox500
root@OpenWrt:~# uci set firewall.@redirect[-1].src=wan
root@OpenWrt:~# uci add_list firewall.@redirect[-1].proto=udp
root@OpenWrt:~# uci set firewall.@redirect[-1].src_dport=500
root@OpenWrt:~# uci set firewall.@redirect[-1].dest_port=500
root@OpenWrt:~# uci set firewall.@redirect[-1].dest_ip=192.168.9.102
root@OpenWrt:~# uci commit firewall
root@OpenWrt:~#

Daje taki wynik "this device"?
https://i.imgur.com/eAv6OLc.png

3,512

Ale w action masz ip urządzenia do którego kierujesz pakiety.

PS. zrestartuj firewalla.

3,513 (edytowany przez Bartech 2025-04-06 12:15:57)

Zgłupiałem już.

Wyłączam port forwards,
testuję port pod Windows komendą telnet,
wynik spodziewany - Nie można nawiązać połączenia z hostem.

Włączam port forwards,
testuję komendą telnet,
wynik poprawny - pojawia się kursor, czyli port otwarty

(ale np. w Minecraft jest wpisany adres serwera jako nazwa z DDNS, serwer wykrywa i łączy przy 2-3ms ping jakby to po LAN szło)
EDIT: Ależ ja mam zaćmienie, przecież tak powinno być. W końcu odnaleziony serwer jest w mojej sieci LAN razem z klientem który się do niego łączy lol

Zmieniam internet w komputerze z Orange na Play by przetestować połączenie ze światem,
testuję komendą telnet,
Nie działa...

Na próbę wracam na Orange, zmieniam APN z "vpn" na "internet"
zamiast IP 188... uzyskuję 10...
testuję, również nie działa - spodziewany wynik

Może to po prostu problem operatora i niepotrzebnie czas marnuję. Miało być "publiczne IP zmienne" a na ten moment wygląda wygląda jakby działało tylko w obrębie sieci Orange, co jest całkowicie bez sensu...

Dzięki za pomoc z firewall!
Możliwe że pierwotnie ustawiałem właśnie według Twojego poradnika, tylko nie działało więc coś nagrzebałem według innych źrodeł.
Teraz będę wiedział na przyszłość smile

3,514 (edytowany przez Cezary 2025-04-06 13:44:53)

Musi być "vpn" jeżeli chcesz mieć do niego dostęp. Z internet nie, bo jesteś za cgnatem.

Testować musisz dostęp z całkiem innej sieci (nie z lanu podłączonego do routera).

A najprościej to otwórz sobie na wanie porty 22 czy 80 i 443 i zobacz czy z internetu masz dostęp odpowiednio do ssh czy luci - jeżeli tak to operator tego nie blokuje, no chyba że blokuje się znane porty gier, ale tego to już nie wiem czy tak robi czy nie.

3,515

O borze szumiący, aż wstyd przyznać że to PEBKAC...

Zapomniałem że do serwera dołożyłem kiedyś drugą kartę sieciową by nie przepinać kabli co chwilę, więc miał wpięte Orange i Play jednocześnie. Tyle że do tej pory jeszcze nie miałem czasu lub chęci by to w jakikolwiek sposób skonfigurować... roll

Zmarnowałem wiele godzin dzisiaj i w ubiegły weekend grzebiąc w ustawieniach routera, szukając w Google i Reddit, podczas gdy wystarczyło tylko odpiąć wtyczkę z Play by wszystko działało jak należy. Facepalm!

W takie sposoby wychodzi nadmiar kofeiny i niedobór snu w trakcie tygodnia.
Wybacz za zamieszanie, ja dzisiaj daruję sobie kofeinę a w zamian przesyłam małą kawę na rzecz eko.one.pl

3,516

Dzięki.

3,517

Podłączyłem do MF286D dwie anteny LTE ATK-LOG ALP MIMO do złącz SMA wyprowadzonych na obudowie. Stacja bazowa Play jest oddalona o ok. 3km w linii prostej. Nie mogę uzyskać agregacji pasm. Modem ustala połączenie tylko na paśmie B3.

Parametry połączenia:
https://i.ibb.co/jvkjQSHb/Clipboard02.jpg

Prędkość pobierania to niecałe 3Mb.

Czy możecie mi coś doradzić?

3,518

Nie podłączaj zewnętrznych anten, bo ograniczasz wykorzystywane przez modem pasma.
Modem korzysta z anten zewnętrznych tylko na wybranych pasmach.

Korzystam z: MF286D; r32225 Kernel 6.12.60 i AW1000; r34232 Kernel 6.12.84
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

3,519

@PiotrekK, dzięki za odpowiedź. Zewnętrznych anten muszę używać ze względu na lokalizację routera. Czy to znaczy, że podłączenie anten bezpośrednio do modemu na pigtailach powinno rozwiązać problem?

3,520

Tak, to byłoby lepsze rozwiązanie.

3,521 (edytowany przez HSW 2025-04-11 15:22:19)

Mam ZTE MF286D wersja oprogramowania CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02. Wersja sprzętowa MF286DHW1.0. Ten sprzęt będzie służył jedynie jako brama dostępowa dla HomeAssistant, niestety nie będę miał często dostępu fizycznego do niego. W związku tym chciałem zapytać który soft z tym sprzętem pracuje najbardziej stabilnie.

3,522

Zainstaluj ostatnią wersję stabilną i zobacz jak działa. Nikt chyba nie zgłaszał ostatnio większych problemów. A poza tym, jest to sprawa raczej indywidulna bo chyba niewiele jest takich samych konfiguracji obrazów, żeby porównać 1:1. Ten sprzęt jest generalnie stabilny.

3,523

I just installed 24.10.0 on my mf286d and I wonder: is there a way to turn off the red 3G/4G led without adding a SIM card?

3,524

happycamper napisał/a:

I just installed 24.10.0 on my mf286d and I wonder: is there a way to turn off the red 3G/4G led without adding a SIM card?

1. Use black tape...
2. Use adb and disable led: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 58#p276458

3,525

@happycamper
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 11#p298911