3,276 (edytowany przez smereka 2025-01-25 11:30:28)

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Extroot to 1-2 minuty roboty.Wpisujesz fraze extroot eko one i lecisz krok po kroku i masz ile chcesz.Mam z 20 sztuk z samsung fit 64 gb i smigaja

3,277

DzikiDzikSzaroBury napisał/a:

Teraz tak głośno pomyślę.
Skoro mamy 128mb flash, niby dużo, ale dosyć sztywno podzielone, ale równocześnie jest wolny slot USB2.0 np. na kartę SD, to warto chyba będzie kiedyś (jak zacznie brakować miejsca) zainteresować sie tematem jakiegoś rozszerzenia tego miejsca. Jak doczytałem, to w grę wchodzi: https://openwrt.org/docs/guide-user/add … figuration - extroot. Wygląda, że trochę może być z tym zabawy...
Czy dobrze to zdziała z tym routerem, czy są jednak jakieś ograniczenia?
Czy generyczny wpis z tego linka (wiki) co podałem zadziała poprawnie?
A może jest jakiś inny sposób aby wykorzystać wejście USB i kartę SD/pendrive?

Mało z tym roboty: https://eko.one.pl/?p=openwrt-externalr … szewydania

Tylko - po ci więcej miejsca? Co takiego tam chcesz instalować że musiał byś zrobić extroota? Możesz, jesteś na etapie zabawy, instalujesz co się da żeby zobaczyć czy i jak działa, ale docelowo i tak zapewne starczy ci to co masz we flash.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3,278

U mnie np. Python3 smiga i sluza jako akwizytory danych wink

3,279

cezary mam wpięty rs485 na ftdi do usb mf286d. Wczoraj wywaliło mi coś takiego jak poniżej. Wiesz może z czym to się je?

Fri Jan 24 20:10:39 2025 kern.err kernel: [711462.282929] ftdi_sio ttyUSB0: usb_serial_generic_read_bulk_callback - urb stopped: -32

3,280

Za długi kabel usb lub brak jego ekranowania?

3,281 (edytowany przez smereka 2025-01-25 23:24:41)

Od mf 286d leci do hub amazon basics około 30cm. Potem od huba z 30cm do konwertera. Więc czy ja wiem czy to długie...czy krókie?

3,282

Tu były posty które rozdzieliłem do wątku o przyszłości routerów

3,283

Do wszystkich: pojawiło się już parę zgłoszeń że nie działa qmi, zwłaszcza od osób które właśnie przeszły na openwrt. Kto ma mf286d z wydaniem 24.10 i działa mu qmi? Jaką jest wersje modemu? B12, inna?

3,284

Nie mogę nigdzie znaleźć do pobrania pliku zte_sales_update_framework.exe. Szukałem na forum i nie znalazłem. Mógłby ktoś wysłać link z oprogramowaniem do pobrania? Z góry dziękuję

3,285

Chodzi Ci o framework?
Jeżeli tak, to zajrzyj do pierwszego posta w tym temacie,
link na samym dole.

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.89 r34469
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

3,286 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-27 20:06:43)

Cezary napisał/a:

Do wszystkich: pojawiło się już parę zgłoszeń że nie działa qmi, zwłaszcza od osób które właśnie przeszły na openwrt. Kto ma mf286d z wydaniem 24.10 i działa mu qmi? Jaką jest wersje modemu? B12, inna?

Kupiłem używkę T-Mobile z B02, wgrałem frameworkiem jakieś stare OpenWrt, które było w paczce.
Ustawiłem qmi, zrobiłem restart, pojawił się nowy intefejs, ustawiłem dla SIM IPv4 zamiast IPv4/IPv6,  wyedytowałem i zapisałem firewall wan i wszystko zaczęło hulać na karcie SIM od Orange 150/50 Mbps.
Potem wgrałem LUCI 24.10, a następnie podniosłem z B02 do B12.
Żadnych problemów.
Do tego OpenVPN i pakiety od 4IceG.
Nie trzeba nawet ustawiać flow offloadingu i irq, aby osiągał w szczycie 165 Mbps.
Statystyki działają nawet na softowym flow offloadingu.

Jedynie agregacji 2CA upload nie potrafię ustawić z GIU (ustawianie niczego nie zmienia, sprawdzałem na Orange, Play, Plus), ale to i tak bez sensu, bo ogranicza download.
No i te nieszczęsne jedynie 10 MB ze 128 MB wolnego flash dla użytkownika.

3,287

Ustawia się poleceniem AT i tyle.

3,288 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-27 19:46:30)

Pewnie masz rację i AT zadziała. Dzięki za info, może kiedyś jeszcze spróbuję się pobawić.
Choć wolałbym umieć ustawiać konkretną kolejność pasm w agregacji i blokowanie BTSów (AT jakoś mi nie zadziałały).

Dobrze, że operatorzy już stosują uniwersalny APN 'internet' (i inne ustawienia też), więc nie ma problemu przy zmianach karty (działa od strzała).

Jednak po włożeniu karty SIM Orange do służbowego laptopa DELL z okrojonym X62 i osiągnięciu 550 Mbps, jakoś ten ZTE MF286D nie jest już taki najlepszy.

3,289

A kto mówił,że jest najlepszy ?
Chyba ,że dobry bo tani smile

3,290

Tak jest tylko modem cat12...

3,291 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-27 19:43:06)

Wiem, że to poza wątkiem, ale mam dwa telefony POCO m5s z procesorem Helio G95 (procesor obsługuje agregację 2CA), ale w tym telefonie to nie działa, pewnie jest zablokowane.
Czy można to jakoś odblokować, bo w jego identycznym bliźniaku Redmi Note 10S agregacja działa (przecież ma ten sam modem)?

3,292

Złe forum wybrałeś na takie pytanie.

3,293 (edytowany przez DzikiDzikSzaroBury 2025-01-27 22:08:45)

Cezary napisał/a:

Używam oficjalnej wersji stable OpenWrt 23.05.5 od około 1 tygodnia z modemem podbitym do B12 i całość śmiga jak złoto.

Dzięki za info, że 24.10 może być problematyczne, na pewno się nie skuszę big_smile

btw. to forum ma jakiś czat/discord/irc/matrix? można byłoby zebrać użytkowników do kupy i iść na jakiś czat?

3,294

Nie ma chatu/discorda/irc/matrixa i innych facebooków.

3,295

Da się jakoś sprawdzić ile głowna partycja na firmware zajmuje miejsca (jest ma, a ile jest użyte) - jakiś odpowiednik df -h? Chodzi mi o te partycje które realnie są używane przez firmware + kernel.

3,296

W /proc/mtd masz kolumnę size - to jest cały rozmiar partycji. Partycja z kernelem nie jest montowana bo to nie jest system plików, a sam system plików siedzi w w tej oznaczonej rootfs.

Wolne miejsce na niej sprawdzisz właśnie przez df -h odczytując ile ma wolnego /overlay.

Dla systemów plików ext4 oczywiście główny system (/) będzie cię interesował.

3,297 (edytowany przez g-grigor 2025-01-31 10:40:04)

MiG25 napisał/a:

A kto mówił,że jest najlepszy ?
Chyba ,że dobry bo tani smile

W sumie poniżej 200pln to najfajniejszy router LTE. Od kilku miesięcy służy mi do obsługi backupowego łącza LTE i jest bardzo ok. Ale już kusi żeby coś ulepszyć smile
Ludzie niby polecają Huawei B818. Niestety nie jest wspierany przez OpenWrt.
Czy jest jeszcze jakaś inna "niedroga" alternatywa ale z modemem LTE cat19 i możliwością instalacji OpenWrt?
Czy ktoś miał doświadczenia z przejściem CAT12 -> CAT19? Czy agregacja  dodatkowego 4 pasma dużo zmienia jeśli chodzi o prędkości?

3,298 (edytowany przez Cezary 2025-01-31 10:53:36)

OT: Netgear LBR20, niedawno sprzedałem za grosze.

Jeżeli chodzi o przechodzenie pomiędzy cat'egoriami: mam na raz dostęp do różnych modemów LTE - od cat3 na cat22 skończywszy (5G nie wliczam). I przeskok widać gdzieś między cat6 a cat12/19 - tu nagle mam skok z tych 40Mbps do 120/180Mbps. Później się kończy przez ludzi i obciążenie BTSa, dopiero w nocy widać że te najszybsze modemy skaczą do 300Mbps.

5G natomiast - wypowiadałem się już niejednokrotnie. Jak jest obciążony do mam 15/30Mbps mimo agregacji wszystkiego co się da. Dopiero w nocy znów widać jego pazur i ten gigabit osiąga.

PS. Oczywiście - to jest u mnie i na BTSie z które korzystam. Nie jest tak że zawsze i wszędzie tak będzie, więc odpowiedź powinna być bardziej dyplomatyczna - "to zależy".

3,299

No i MF289F też jest CAT.20

3,300 (edytowany przez g-grigor 2025-01-31 11:34:33)

Mój MF286D na moim BTSie smile osiąga 70Mbps/15Mbps raczej niezależnie od pory dnia/nocy. Ale bts nadaje tylko 4 pasma: 800, 900, 1800, 2100. Dlatego zastanawiam się czy doagregowanie czwartego jakoś wymiernie poprawi wyniki. Chyba, że między MF286D a LBR20 są większe różnice np wbudowane anteny?
Spróbuję zapolować na LBR20 ale ofert mało i ceny wysokie. Jeśli można zapytać ile jest realnie wart obecnie ten LBR20?

MiG25 napisał/a:

No i MF289F też jest CAT.20

Czy do MF289F istnieje tool/"framework" podobny do tego dla MF286D? Czy OpenWrt tylko przez serial/TFTP?