Temat: Niskie prędkości na WiFI
Witajcie - wiem że to forum poświęcone OpenWrt ale mam pytanie czysto techniczne.
Mianowicie posiadam światłowód 700/350.
Od dostawcy posiadam router Dasan H665. Jako że dom mam spory to zakupiłem 4 routery MESH od Xiaoimi ax3000 ( takie kostki ). 1 podpięty do Dasana bezpośrednio a reszta skonfigurowała się sama
po to aż 4 że - jeden jest na 1 piętrze, 2 na drugim, 3 na trzecim ( spięte po kablu ) oraz 4 sztuka w garażu - bezprzewodowa- daje sygnał wifi na ogród.
I teraz pytanie - routery mają technologie wifi6 , 2,4GHz oraz 5Ghz - dom jest prywatny i dookoła laptop wyszukuje może 2 czasem 3 inne sieci.
Prędkość po kablu na każdym routerze - wzorowa - ok 680/320 w testach.
Na wifi 2,4 po pokojach ok 60 Mb/s koło routerów 80Mb/s
Na wifi 5GHz po pokojach 260-280 Mb/s koło routera 300-330 Mb/s
Te pomiary robione na laptopie który ma rok więc kartę ma bardzo wydajną, na telefonie Galaxy s23 testy wypadają podobnie.
Czy taka prędkość internetu jest poprawna ?? Ja rozumiem straty sygnału, przesyłu ale spodziewałem się czegoś więcej.
Instalacja ma już parę lat ale wcześniej miałem neta 300Mb więc myślałem że takie prędkości są poprawne.
Dlaczego znalazłem się tutaj ?? jeśli te wartości są nieprawidłowe zastanawiam się nad kupnem jakiegoś routera ( a raczej kilku) żeby zwiększyć te prędkości. np Router Cudy WR3000