1 (edytowany przez matt_at 2025-01-06 14:02:44)

Temat: Niskie prędkości na WiFI

Witajcie - wiem że to forum poświęcone OpenWrt ale mam pytanie czysto techniczne.
Mianowicie posiadam światłowód 700/350.
Od dostawcy posiadam router Dasan H665. Jako że dom mam spory to zakupiłem 4 routery MESH od Xiaoimi ax3000 ( takie kostki ). 1 podpięty do Dasana bezpośrednio a reszta skonfigurowała się sama
po to aż 4 że - jeden jest na 1 piętrze, 2 na drugim, 3 na trzecim ( spięte po kablu ) oraz 4 sztuka w garażu - bezprzewodowa- daje sygnał wifi na ogród.

I teraz pytanie - routery mają technologie wifi6 , 2,4GHz oraz 5Ghz - dom jest prywatny i dookoła laptop wyszukuje może 2 czasem 3 inne sieci.
Prędkość po kablu na każdym routerze - wzorowa - ok 680/320 w testach.
Na wifi 2,4 po pokojach ok 60 Mb/s koło routerów 80Mb/s
Na wifi 5GHz po pokojach 260-280 Mb/s koło routera 300-330 Mb/s
Te pomiary robione na laptopie który ma rok więc kartę ma bardzo wydajną, na telefonie Galaxy s23 testy wypadają podobnie.
Czy taka prędkość internetu jest poprawna ?? Ja rozumiem straty sygnału, przesyłu ale spodziewałem się czegoś więcej.
Instalacja ma już parę lat ale wcześniej miałem neta 300Mb więc myślałem że takie prędkości są poprawne.

Dlaczego znalazłem się tutaj ?? jeśli te wartości są nieprawidłowe zastanawiam się nad kupnem jakiegoś routera ( a raczej kilku) żeby zwiększyć te prędkości. np Router Cudy WR3000

2

Odp: Niskie prędkości na WiFI

Nie, masz wiele za mało. I tak, to nie temat to to forum tylko na wsparcie Xioami.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok, w związku z tym co napisałeś zmieniłem router Na Cudy WR3000 - nie zmieniałem jeszcze na Openwrt - ale na oryginalnym sofcie jest kompletnie bez zmian - Po lan wartości takie ile mam internet a po wifi dalej słabo .... 5Ghz max 320-350 Mb/s

4

Co ja bym zrobił - mam podobny sprzęt (m3000, czy ap3000 cudy) - moje 5 groszy:
Weź komórkę np. z Androidem, zainstaluj Wifiman i tam będziesz mial info na ile zestawiło sie polaczenie komórki z punktem dostępowym.
Bedziesz widział jaki standard i na ile np. 1799/1799 czy 2400/2400 czy mniej.
Sama wydajnosc połączenia wifi bym sprawdził z komputerem lokalnym na kablu np. na windows/linux i tam postawiony np. openspeedtest (sa binarki pod rozne systemy) i wywołał w przeglądarce mobilnej ten host po http i zrobił test "lokalny".
Daj znać jak cos napisałem za bardzo skrotowo.

5

nie znałem strony Openspedtest i trochę mnie zaskoczyły wyniki na tej stronie ... bo wyniki na tej stronie to Full łącza okolice 700 oraz okolice 350. Wchodze ne speedtest.net i jak zaczarowane okolice 300 pobierania i 330 wysyłania....
W tym momencie router cudy Wskazywał połączenie

Identyfikator SSID:    Cudy-8E3C-5G
Protokół:    Wi-Fi 6 (802.11ax)
Typ zabezpieczeń:    WPA2-Personal
Producent:    Intel Corporation
Opis:    Intel(R) Wi-Fi 6 AX200 160MHz
Wersja sterownika:    22.80.0.9
Pasmo sieciowe (kanał):    5 GHz (44)
Zagregowana szybkość łącza (odbieranie/przesyłanie):    1441/865 (Mbps)
Adres IPv6 połączenia lokalnego:    fe80::7c21:4a18:ec83:3c50%18
Adres IPv4:    192.168.10.88
Brama domyślna IPv4:    192.168.10.1
Serwery DNS IPv4:    192.168.10.1 (nieszyfrowane)
Adres fizyczny (MAC):    14-85-7F-D5-01-15

te wartości się zmieniają czasami są wyższe

6 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-16 06:05:54)

Nie wiem, czy tutaj jest podobna sytuacja jak ja mam, ale robiąc test w przeglądarce WWW, czasem nie uzyskuje się poprawnych (maksymalnych) wyników prędkości, gdy mamy starszy komputer (kilkuletni, nawet na i7, lub słabszy laptop).

Szczególnie to jest widoczne, gdy mamy uruchomiony (nawet w tle) jakiś program do telekonferencji typu Teams, Zoom, itp.
To chyba kwestia zarządzania ramkami przez Windows (własny QOS?) dla takich programów.
Przy internecie 300/25 różnicy prędkości nie miałem, a przy 600/50 już mam.

U mnie wystarczy wyłączyć Teams'a i prędkości są pełne.

Ale lepiej testować w programie 'Speedtest od Ookla' (aplikacji exe z Windows Store lub apk z Google Play), a nie przez jakąkolwiek przeglądarkę, wtedy mamy zawsze pełne i poprawne wyniki.

PS: Co do zestawianego połączenia, to mi AX3000T pokazuje zazwyczaj 2400/2400 nawet dwa pokoje dalej i mam pełne, dostępne 600 Mbps na laptopach z WIFI6.

7

Poczytajcie i nie filozofujcie:
https://www.speedtest.pl/aplikacje/spee … lifikowany

Korzystam z: MF286D; r32225 Kernel 6.12.60 i AW1000; r34232 Kernel 6.12.84
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

8 (edytowany przez szyper 2025-01-16 11:37:14)

Ustalmy proszę zasady co testujemy - mi chodzi nie o speedtest internetowy - tylko o test predkosci (można zrobić iperf3) lokalny.
W kolejności testowania:
1. Najpierw ustalmy czy mamy transfer lokalny na odpowiednim poziomie, czyli patrzymy na to jak sie zestawia karta sieciowa, gdzie mamy wąskie gardło lokalnie, sterowniki, odległość i przeszkody miedzy urządzeniem testującym i punktem dostępowym.
2. Przetestujmy prędkość do najszybszej maszyny podłączonej kablowo - nie musi to być serwer windows/linuks, ale ja dla ułatwienia mam kontener na serwerze Openspeedtesta włączony i jedyne co musze zrobić to mieć urządzenie z przeglądarka.
3. Testujemy z kilku urządzeń lokalną przepustowość (Openspeedtest lokalny, albo iperf3) - bez innych urządzeń jednocześnie obciążających sieć, oczywiście - rodzina czy jakieś menedzery pobrań.
4. Dalej możemy już bawić się w internetowe speedtesty (orange, net, pl itp) czy inne te serwisy.

Mam nadzieje ze wyraziłem się jasno teraz. Polecam testować z różnych urządzeń i patrzyć na ile sie zestawia dane urządzenie. U mnie przydatna jest komórka, która właśnie ma mocne 2x2 ax (2400/2400) i sieć 2.5G LAN.

Pozdrawiam

ps. Testowanie internetu bez tych pomiarów nie ma wg mnie sensu. Czysta hydraulika ;-)

9

Testowanie internetu przez sieci domową to tak, nie ma sensu.
Ale testowanie samego internetu bezpośrednio ( czyli wpinamy to czym testujemy , do tego co nam dostawca dał , i koniecznie kablem) jak najbardziej ma sesns. Oczywiście też myślimy przy tym , czyli jak mamy internet 1,5Gbps to wpięcie go do karty sieciowej 1Gbps go ograniczy....

10

MiG25u, ale co chcesz przez to napisać - szukamy przyczyn wolnego Wifi - testowanie łącza od dostawcy to inna sprawa. Natomiast znalezienie tego co nas ogranicza w lokalnej sieci domowej jest często trudnym zadaniem, bo jest parę miejsc gdzie z różnych przyczyn można mieć ograniczoną przepustowość. Ściany, sterownik Wifi, jakość anteny, samo oprogramowanie AP/off-loading routera itp.

11

Ja na takich dwóch Cudy wyciągam po wifi ok 500mb/s. Czyli mniej więcej tyle i da radę wyciągnąć Huawei CPE H135-380. Do lokalnego NASa prawie zamykam gigabita.

12

no M3000 ma zaletę w postaci 2.5G portu,  a wifi6 potrafi pod 2000Mb/s podciągnąc, więc moim zdaniem mając laptopa z AX/BE kabel niepotrzebny i transfery LAN bardzo miłe są.

13 (edytowany przez mielcu3 2025-01-20 11:09:12)

Szyper, a do M3000 mamy owrt?

Edit: mamy.

14

mamy ofcoursa, ale imho to wydajnosciowo sterowniki mtk sa lepiej zoptymalizowane niz opensourcowe.

15

Ok, Panowie, rozwiązania któe proponowaliści bacznie oglądałem, ale sprowadzały sie one do sprawdzania prędkości w sieci wewnętrznej. Wezwałem więc serwis operatora. Okazało się że router który dostarcza ( Dasan H665 ) powodował takie problemy jak opisywałem. Po wymianie routera na Halny G1 - sieć hula na maksa smile

16

Dlatego warto czasem diagnozować lokalnie kawałek po kawałeczku. Fajnie, że się udało, routery brzegowe od operatora to lepiej pomijać jak się da.
Pozdrawiam

17

no , gdyby się dało to bym zmienił smile
Niestety trochę poszedłem w koszty bo żeby wszystko wykluczyć zmieniłem 4 routery Mesh Xiaomi ax3000 na cudy wr3000 oraz wymieniłem większość kabli na cat6