26

Odp: Pierwsze wgranie OpenWRT do ZTE MF286D (serial)

Cezary napisał/a:

Zrób i pokaż wynik

sms_tool -d /dev/ttyUSB1 at 'AT+CGDCONT=1,"IP","internet"'
sms_tool -d /dev/ttyUSB1 at ati

wynik w/w poleceń:

https://privatebin.net/?050e551e64182de … vNTdg9Q8ZA

27

drk napisał/a:
Cezary napisał/a:

1. Mogłeś wgrać bez seriala z wykorzystaniem frameworka pod windows.

Mam MF286D z T-Mobile i chętnie bym wgrał openwrt, bez rozkręcania modemu. Próbowałem przebrnąć przez główny wątek, ale ilość postów pokonuje wink  Czy w przypadku gdy ten mój jest z T-Mobile to z wykorzystaniem framework się da? I który? Czy Nordic to że od urządzenie jest od operatora za morzem, a Play to nasz fioletowy operator?  Na coś mam uważać, żebym nie uśmiercił routera, albo nie musiał go lutować?

to jest wątek dotyczący wgrywania poprzez serial --> (rozkręcanie i lutowanie)

28

Restart i musi się połączyć, chyba że masz pin na karcie sim a go nie podałeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

Jeśli wymóg podania PIN jest wyłączony to chyba nie muszę go podawać w ustawieniach WAN ? jak na razie z PIN i bez nie chce ruszyć

30 (edytowany przez MiG25 2025-01-16 07:26:39)

To może najpierw zmień protokół na 3g ( w luci UMTS ) , i zobacz wtedy czy działa.
Coś ostatnio to uqmi nie chce współpracować...

I co wyświetla komenda:

sms_tool -d /dev/ttyUSB1 at 'AT+CGCONTRDP'

powinno być dnsy i ip ktory modem powinien dostać od nadajnika...

31

m@t napisał/a:

Jeśli wymóg podania PIN jest wyłączony to chyba nie muszę go podawać w ustawieniach WAN ? jak na razie z PIN i bez nie chce ruszyć

Nie podawaj pinu. Ustaw na proto 3g jak MiG25 pisał i zobacz czy się połączy.

32 (edytowany przez m@t 2025-01-17 04:31:14)

UMTS i inne czary nie pomagają, jest połączenie z siecią - (łapie BTS), można wysyłać smsy ale internet nie rusza. już tyle czarów z tym robiłem że skończyły mi się pomysły..

Co możecie doradzić ?

Jest tutaj ktoś kto ma dokładnie ten sam model router ?

33

Żebyś pokazał logi z połączenia- polecenie lograd.

34

m@t napisał/a:

UMTS i inne czary nie pomagają, jest połączenie z siecią - (łapie BTS), można wysyłać smsy ale internet nie rusza. już tyle czarów z tym robiłem że skończyły mi się pomysły..

Co możecie doradzić ?

Jest tutaj ktoś kto ma dokładnie ten sam model router ?

uci set network.qmi=interface
uci set network.qmi.proto=qmi
uci set network.qmi.device=/dev/cdc-wdm0
uci set network.qmi.auth=none
uci set network.qmi.pdptype=ipv4
uci add_list firewall.@zone[1].network=qmi
uci commit
ifup qmi

35

@Focus
A co z apn?

uci set network.qmi.apn=internet
Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.85 r34359
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

36

PiotrekK napisał/a:

@Focus
A co z apn?

uci set network.qmi.apn=internet

Nie musi być apn.
Ten modem i tak nie czyta tego apn-u.
poprawny APN musi być w modemie.

37

Czasami to uqmi jest w stanie jednak to ustawić ( nie wiem od czago to zależy) , więc lepiej ,żeby ono tam było ( a nie ,że nie musi).

38

Ja nie mam apn i nawet jak podam błędny apn to i tak nie zmienia mi apn-u w modemie, więc modem nie czyta tego apn-u.
Ważny jest apn w modemie.

39

Ustawiajcie apn i inne niezbędne rzeczy. W pewnym momencie przyjdzie aktualizacja uqmi lub czegoś innego i będziecie się zastanawiać czemu nie działa, a nie będzie działać bo czegoś w konfig brakuje. Dla własnego dobra ustawiajcie takie raczy. Nic was to nie kosztuje.

40

Nadal nie działa, jeśli komuś kto ma ten modem chciało by się pomóc to fajnie by było aby zalecił obraz jaki powinienem wgrać i ustawienia/komendy które powinienem poczynić bo próbowałem już różnych obrazów i ustawień i na razie bez efektu

41

Wgraj mu po prostu orginał , i zrób to frameworkiem....

42

nie robiłem backupu więc nie mam a Twój post nie jest rozwiązaniem.. myślałem wcześniej że jeśli jest jakiś router mobilny LTE to obraz OpenWRT będzie z wszystkimi jego zaletami od razu, przyznam że jak bym wiedział że takiej zabawy to wymaga to kupił bym router LTE od GL.iNet

ale jeśli już machnąłem się na wgranie mu OpenWRT to fajnie jakby to działało, są chyba ludzie którzy mają ten router i mają gdzieś zapisane komendy albo instrukcje jak się to robi, bo zawsze można zapomnieć przecież, można chcieć zmienić obraz na inny (?) nawet obrazy z tego forum nie mają od razu wgranej w Luci funkcjonalności LTE, albo ja jej nie zauważyłem i jeśli tak jest może warto by było aby kolejna edycja obrazu była działająca instant, bo modem jest, wystarczająca ilość pamięci i mocy jest a po co ograniczać się do WIFI/LAN jak dany modem jest typu LTE --> dedykowany obraz taki czy inny

nie wiem, może mam coś zepsute w routerze (ciężko stwierdzić), jeśli chodzi o techniczne skille to używam oprócz Windowsa, Linuxów różnych, od Mint, Fedory czy QubesOS czy kompilacje BIOSu takie jak Coreboot / Libreboot więc chciał bym to ogarnąć jeśli się da.

43

Obrazy z tego forum z liści mają już wsparcie dla modemu LTE. Ustawiasz i będzie działało.
Nie mają tylko wizualizacji sygnału, bo to nie są pakiety standardowe w openwrt i jeżeli chcesz widzieć parametry to musisz sobie to doinstalować.

44

Ok, na obrazach z tego forum też nie działa..
Może zacznijmy od początku... Jakiś przykładowy obraz z tego forum załóżmy 23.05 i co powinienem zrobić aby internet mi ruszył

45

https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … zte_mf286d

Wgraj, skonfiguruj połączenie wan, jeżeli tylko modem jest sprawny to musi działać.

U ciebie problemem nie jest to że obraz jest wadliwy tylko że modem nie chce działać o czym już wcześniej pisałeś. Jakikolwiek obraz wgrasz to nie będzie działał z powodu wadliwego sprzętu a nie oprogramowania.

46 (edytowany przez ansu 2025-01-22 09:43:05)

Sprawdzałem ponad 5 różnych i te z eko.one wszystkie śmigają na LTE i agregują wszystkie dostępne u mnie pasma na modemie B12. A dyletant ze mnie nawet mierny.
Konfiguracje coś nie tak modemu robiłem,  nie wiem jak ale sie udało

GL.iNet GL-MT6000, Xiaomi AX3000T,  ZTE MF286D
Pozdrawiam Andrzej

47

Cezary napisał/a:

1. Mogłeś wgrać bez seriala z wykorzystaniem frameworka pod windows.
2. Ale skoro już podłączyłeś uart to opis masz tu: https://openwrt.org/toh/zte/mf286d#installation rób po prostu po kolei.

99. Jeżeli miałeś Nordica i zrobiłes aktualizację do B14 to modem w qmi nie będzie działał.

Cezary a jeśli mam Nordica B14 to już nie da rady uruchomić na nim opewrt z dobrze działającym modemem? Tak jak teraz mam na oryginalnym sofcie.

48 (edytowany przez smereka 2025-01-22 11:23:32)

@ansu to nie openwrt agreguje tylko firmware w modemie oraz zależne to jest też od operatora i jego sieci. Openwrt nie ma tu nic dogadania poza oczywiście faktem że można wysłać komendy AT z poziomu openwrt które na przykład spowodują lub nie zakleszczenie np. na danym sektorze BTSa/eNodeB

49 (edytowany przez Cezary 2025-01-22 11:23:20)

@Jimmy: Używasz frameworka, on przerobi ci modem znów na B02, możesz później ręcznie podbić do B12 lub softem, byle byś tyko do B14 nie wszedł.

50 (edytowany przez Jimmy 2025-01-22 11:33:30)

Ok dziękuję Cezary może spróbuję zainstalować Openwrt… bo ten router jest moim głównym łączem internetu i nie chciałbym nagle stracić łączności ze światem…