1

Temat: Własny serwer sysupgrade (ASU, Attendedsysupgrade)

Dobra panowie, uchylę rąbka tajemnicy. Pracuję nad integrację asu z moją witrynę. ASU jest jakie jest, lubi się wykładać i sprawiać problemy, więc za to zbytnio nie odpowiadam, ale jeżeli się uda to będzie możliwość budowy i aktualizacji moich obrazów tak samo jak z openwrt - oczywiście nie będą to buildy z openwrt tylko z moich wypocin i z moimi dodatkowymi pakietami. Więc wracając do wątku - jeżeli tylko pakiety będą pochodziły z mojego repo to całość będzie można ładnie zaktualizować i zachować konfigurację zgodnie z całą ideologią openwrt. Oraz oczywiście dostosować pakiety, jak się komuś nie podobają moje to spokojnie będzie mogł je wywalić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: Własny serwer sysupgrade (ASU, Attendedsysupgrade)

Wow, to by było coś! Czekamy Cezary smile

3

już się nie mogę doczekać smile

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

4 (edytowany przez artur_n 2024-12-20 23:45:03)

Cezary napisał/a:

Dobra panowie, uchylę rąbka tajemnicy. Pracuję nad integrację asu z moją witrynę. ASU jest jakie jest, lubi się wykładać i sprawiać problemy, więc za to zbytnio nie odpowiadam, ale jeżeli się uda to będzie możliwość budowy i aktualizacji moich obrazów tak samo jak z openwrt - oczywiście nie będą to buildy z openwrt tylko z moich wypocin i z moimi dodatkowymi pakietami. Więc wracając do wątku - jeżeli tylko pakiety będą pochodziły z mojego repo to całość będzie można ładnie zaktualizować i zachować konfigurację zgodnie z całą ideologią openwrt. Oraz oczywiście dostosować pakiety, jak się komuś nie podobają moje to spokojnie będzie mogł je wywalić.

Nie będę ukrywać, że tego brakowało! To będzie po prostu majstersztyk!!

PS. Testuje od jakiegoś czasu owut na R5C, jak narazie raz działa a raz nie, ale jak to już wstanie na nogi w wersji stabilnej i będzie działać poprawnie to ja chyle czoła!

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

5 (edytowany przez Cezary 2025-12-18 21:59:03)

Rozdzieliłem wątek z innego.

Dobra Panowie (i Panie), mam ogarniętą infrastrukturę. To znaczy że mam działający własny serwer do automatycznej aktualizacji który potrafi np. przez wywołanie owut'em zbudować online i dać obraz z pakietami jakie były zainstalowane w systemie, identycznie jak to robi OpenWrt. Brzmi pięknie, ale...

1. ASU działa tak sobie. Jest silnie uzależnione od OpenWrt (właściwie od serwerów z pakietami) i cyklicznie sobie aktualizuje dane. Jak nie ma serwera - leży całe ASU bo nie pobierze plików

2. ASU ma zgłoszoną bardzo dużą liczbę uwag i błędów - 299 w chwili gdy to piszę. Różne, od prostego że nie można zrobić obrazu do bardziej wymyślnych że coś się wysypało i ASU nie chce budować bo ma 600 kolejek. Więc patrz punkt 1 - ASU jest takie sobie.

3. Jest bardzo kiepsko udokumentowany. Spędziłem trochę czasu poprawiając projekt, wprowadzając zmiany które są w PR i issue i tak samo jak inni, zastanawiając się jakim cudem ASU od OpenWrt w ogóle działa. Chyba że nie wrzucili zmian na gita i coś ukrywają (mała teoria spiskowa)

4. Moje ASU korzysta z moich pakietów oraz pakietów OpenWrt. To znaczy że można zbudować obraz dla architektur które ja kompiluję i uzupełnić całość pakietami pochodzącymi z repo OpenWrt. Co ma też bezpośrednie przełożenie na stabilność systemu - o ile sam budowałem obrazy i w takim zakresie byłem w stanie je sprawdzić czy wszystko działa o tyle teraz jak ktoś zbuduje sobie coś z dowolnymi pakietami to już nawet nie mam pojęcia czy w ogóle się to uruchomi. Ale to już nie mój problem smile

5. Podstawą składanych obrazów jest imagebuilder pochodzący z moich buildów. Ale pakiety pochodzą z bieżących wersji na moment składania obrazów, więc może się zdarzyć że mimo że nie skompilowałem nowych buiidów to pojawią się nowe pakiety np. LuCi pochodzące z OpenWrt. Może też zdarzyć się że chwilowo pakiet będzie miał błędy które zostaną poprawione za kilka dni i zbudowanie obrazu uda się dopiero za dzień/dwa/tydzień.

6. Z powodów bezpieczeństwa obrazy w ASU budowane są w kontenerze. Tzn np. owut zleca budowę, serwer pobiera (jak nie ma) 1GB obraz buildera bazującego na Debianie 11, uruchamia go, pobiera do niego imagebuildera, rozpakowywuje, weryfikuje zależności pakietów i ich obecność na serwerach na podstawie żądania które przyszło, buduje obraz i niszczy kontener. I tak w kółko dla każdego żądania. Oczywiście jest pewne cachowanie wyników i zbudowanych obrazów. Takie działanie może jest i fajne w punktu widzenia mechanizmów bezpieczeństwa (oddzielony system budowania od hosta, zawsze można zniszczyć obraz jak coś złego się dziej itd), ale czas potrzebny na zrobienie kontenera i zrobienie obrazów jest spory - u mnie na SG-2440 wykonuje się to ok 10 minut. Do samego uruchomienia ASU wystarczy więc coś małego, ale żeby to było wydajne i działało szybko z punktu widzenia użytkownika - potrzebna jest moc.

7. ASU po prostu składa obrazy z imagebuildera. Jeżeli coś się zmieni z wersji na wersje OpenWrt (np. ostatnia zmiana luci-app-opkg na luci-app-packagemaganer czy dawna wpad-basic-wolfssl na wpad-basic-mbedtls) to takie rzeczy trzeba po prostu wiedzieć i podczas aktualizacji powiedzieć które pakiety mają być usunięte a które dodane. Co prawda asu ma taki mechanizm zamiany pakietów, ale jest to wprowadzane ręcznie i czasami upływa parę dni zanim pojawi się w repo.

8. Z w/w powodu możliwe jest zbudowanie obrazu który nie będzie działał bo ktoś wywali z obrazu coś super ważnego. Ale jak pisałem - to już problem użytkownika.

9. ASU wykorzystuje imagebuildera do składania obrazu, a pakiety pobierane są online z repozytorium. Składany obraz będzie zawierał więc najnowsze dostępne pakiety na moment składania obrazów, ale może to być też problemem że zmieni się tzw ABI - czyli wersje kluczowych bibliotek (np. libuci, ubus/ubox). Wtedy trzeba będzie czekać aż w repozytoriach źródłowych pojawią się odpowiednio przekompilowane pakiety. Nie ma możliwości wyboru konkretnej wersji pakietów którą będziemy chcieli włożyć do obrazu.

10. Zbudowane obrazy są cachowane przez 24h, więc jeżeli zgłoszone zostanie żądanie budowy obrazu a lista pakietów i wersji programów będzie taka sama, to zostanie pobrany obraz z cache

Moje buildy udostępnione na dl.eko.one.pl domyślnie nie zawierają odwołania do mojego serwera ASU (zostało w nich "po staremu" - dl.eko.one.pl z którego pobierane są gotowe obrazy) ponieważ użyty przeze mnie sprzęt jest dość wolny i na złożenie obrazu można czekać i 10 minut (i to jak kogoś nie ma czekającego w kolejce na zbudowanie obrazu!). Jeżeli jednak ktoś chce przetestować działanie mechanizmu to należy zrobić ręcznie (tylko dla wydania 24.10-SNAPSHOT, moje 23.05-SNAPSHOT nie jest obsługiwane w ten sposób):

# opkg update
 # opkg install owut
 # uci set attendedsysupgrade.server.url='https://sysupgrade.eko.one.pl'
 # uci commit

Jeżeli wszystko jest dobrze to można zrobić

# owut check
 # owut download
 # owut upgrade

Można też zrobić od razu owut upgrade, co kto lubi. Trochę więcej o owut jest tutaj.

Można także używać luci-app-attendedsysupgrade, czyli "Interaktywnej aktualizacji" z LuCI.

Na chwilę edycji tego posta moje ASU obsługuje:
- pakiety z repozytorium architektur które ja kompiluje: https://dl.eko.one.pl/openwrt-24.10/packages/
- pakiety z downloads.openwrt.org z tych samych architektur które ja kompiluję
- pakiety z repozytorium architektur specyficzne dla targetu/subtargetu które ja kompiluję oraz moduły kernela
- pakiety z repozytorium IceG: https://github.com/4IceG/Modem-extras/tree/main/myrepo

EDIT: 2025-02-07

Zamiany w pakietach:

Zastąpienie pakietów:

było: ekoonepl-luci-mbedtls, jest: ekoonepl-luci
było: ekooneplmonitoring-luci-mbedtls, jest: ekooneplmonitoring-luci
było: ekooneplnas-luci-mbedtls, jest: ekooneplnas-luci
było: ekooneplusb-luci-mbedtls, jest: ekooneplusb-luci

Pakiet ekoonepl-luci w ogóle jest zbędny i może być bezpiecznie odinstalowany. Należy upewnić się w że obrazie zostały pakiety luci-app-openvpn oraz openvpn-mbedtls

Nowy pakiet
repo-4iceg - dodający repozytorium https://github.com/4IceG/Modem-extras/tree/main/myrepo

Jeżeli ktoś buduje obrazy przy pomocy moje ASU to nich upewni się że odpowiednie zmiany są przekazane do owut'a.

EDIT: 2025-12-18

https://sysupgrade.eko.one.pl jest domyślnym serwerem ASU i nowe buildy dostępne na dl.eko.one.pl mają go już ustawionego.

6

Dalo by się to wszystko ogarnąć na truenas scale? Tam są apki dockerowe odrazu. @Cezary ? Czy Ty mialeś okazję testować truenas scale?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

7

Może być ciężko, ponieważ zbudowali to w pythonie, aplikacja pythonowa odpalana jest jako obraz w podmanie (nie dokerze) w czterech kontenerach - redis. squd (to standardowe) oraz serwer i worker. Worker powołuje do życia kolejne kontenery z właściwym builderem który robi sam obraz i składuje go na udostępnionym voluminie. Dało by się, ale to by była trochę rzeźba żeby to dostosować do innej ideologii.

I nie, nie używałem  TrueNASa.

8 (edytowany przez roblad 2024-12-22 10:43:05)

OpenWrt Update Tool - owut

pojawia sie error przy instalacji

Please see owut section of /etc/config/attendedsysupgrade for example options.
uci: Parse error (invalid character in name field) at line 194, byte 31

i pozniej przy uzyciu:

owut check
owut - OpenWrt Upgrade Tool 2024.12.10~e38844ae-r1 (/usr/bin/owut)
ASU-Server     https://dl.eko.one.pl
Upstream       https://dl.eko.one.pl
Target         mediatek/filogic
Profile        xiaomi_mi-router-ax3000t
Package-arch   aarch64_cortex-a53
Root-FS-type   squashfs
Sys-type       sysupgrade
Version-from   24.10-SNAPSHOT r28180-bf284ed4af (kernel 6.6.63)
Version-to     24.10-SNAPSHOT r28180-bf284ed4af (kernel 6.6.63)
Build-FS-type  squashfs
Build-at       2024-12-14T19:34:55Z (~182 hours ago)
Image-prefix   openwrt-24.10-snapshot-r28180-bf284ed4af-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t
Image-URL      https://dl.eko.one.pl/releases/24.10-SN … ek/filogic
Image-file     openwrt-24.10-snapshot-r28180-bf284ed4af-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-squashfs-sysupgrade.bin
Installed      348 packages
Top-level      177 packages
Default         38 packages
User-installed 147 packages (top-level only)

Package version changes:
  arp-scan                            1.10.0-r2                                  missing to-version
  bind-host                           9.20.0-r1                                  missing to-version
  bind-libs                           9.20.0-r1                                  missing to-version
  cifsmount                           6.11-r2                                    missing to-version
  collectd-mod-thermal                5.12.0-r53                                 missing to-version
  facinstall                          1.9-20240825                               missing to-version
  fping                               5.2-r1                                     missing to-version
  glib2                               2.82.0-r1                                  missing to-version
  htop                                3.3.0-r2                                   missing to-version
  i2c-tools                           4.3-r3                                     missing to-version
  ip-full                             6.11.0-r1                                  missing to-version
  iperf3                              3.17.1-r4                                  missing to-version
  irqbalance                          1.9.4-r1                                   missing to-version
  libattr                             2.5.2-r3                                   missing to-version
  libbpf                              1.4.6-r1                                   missing to-version
  libelf                              0.192-r1                                   missing to-version
  libffi                              3.4.6-r1                                   missing to-version
  libgcrypt                           1.10.3-r1                                  missing to-version
  libgd                               2.3.3-r1                                   missing to-version
  libgpg-error                        1.49-r1                                    missing to-version
  libi2c                              4.3-r3                                     missing to-version
  libiperf3                           3.17.1-r4                                  missing to-version
  libjpeg-turbo                       3.0.3-r1                                   missing to-version
  libncurses                          6.4-r2                                     missing to-version
  libopenssl                          3.0.15-r1                                  missing to-version
  libpcap                             1.10.5-r1                                  missing to-version
  libpcre2                            10.42-r1                                   missing to-version
  libpng                              1.6.44-r2                                  missing to-version
  libspeedtestcpp                     1.20.3-r1                                  missing to-version
  libssh2                             1.11.0-r1                                  missing to-version
  libtirpc                            1.3.4-r1                                   missing to-version
  liburcu                             0.14.1-r1                                  missing to-version
  libuv                               1.48.0-r1                                  missing to-version
  libwebp                             1.4.0-r1                                   missing to-version
  lsof                                4.99.3-r1                                  missing to-version
  luci-app-argon-config               0.9                                        missing to-version
  luci-app-ledtrig-switch             24.355.00587~f92e072                       missing to-version
  luci-app-usteer                     24.355.00587~f92e072                       missing to-version
  luci-app-watchcat                   24.355.00587~f92e072                       missing to-version
  luci-i18n-usteer-pl                 24.355.00587~f92e072                       missing to-version
  luci-i18n-watchcat-pl               24.355.00587~f92e072                       missing to-version
  luci-lib-ipkg                       24.355.00587~f92e072                       missing to-version
  luci-theme-argon                    2.3.1                                      missing to-version
  luci-theme-material                 24.355.00587~f92e072                       missing to-version
  mailsend                            1.19-r2                                    missing to-version
  mc                                  4.8.32-r1                                  missing to-version
  netcat                              0.7.1-r2                                   missing to-version
  openssh-sftp-server                 9.9_p1-r1                                  missing to-version
  owut                                2024.12.10~e38844ae-r1                     missing to-version
  psmisc                              23.7-r1                                    missing to-version
  speedtestcpp                        1.20.3-r1                                  missing to-version
  tc-tiny                             6.11.0-r1                                  missing to-version
  ucode-mod-uclient                   2024.10.22~88ae8f20-r1                     missing to-version
  usteer                              2022.08.18~7d2b17c9-r1                     missing to-version
  watchcat                            1-r17                                      missing to-version
55 packages missing in target version, cannot upgrade
55 packages are out-of-date

Default package analysis:
  Default                             Provided-by
  nftables                            nftables-json

No package build failures found for 24.10-SNAPSHOT aarch64_cortex-a53.

ERROR: Checks reveal errors, do not upgrade

9

1. Masz błąd w pliku konfiguracyjnym
2. Pisałem że obrazy z eko.one.pl nie są kompatybilne z owut: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=306640

Więc co takie sprawdzenie miało na celu?

10

Cezary napisał/a:

1. Masz błąd w pliku konfiguracyjnym
2. Pisałem że obrazy z eko.one.pl nie są kompatybilne z owut: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=306640

Więc co takie sprawdzenie miało na celu?

mam taki

config server 'server'
    option url 'https://dl.eko.one.pl'
    list rebuilder 'https://dl.eko.one.pl'

config client 'client'
    option upgrade_packages '1'
    option auto_search '1'
    option advanced_mode '1'

config owut 'owut'

11

Masz w pliku konfiguracyjnym którymś, nie tym konkretnym, zrób uci show na każdym po kolei  i zobacz w którym.

12 (edytowany przez roblad 2024-12-22 11:24:31)

Cezary napisał/a:

Masz w pliku konfiguracyjnym którymś, nie tym konkretnym, zrób uci show na każdym po kolei  i zobacz w którym.

blad znaleziony, dzieki, ale i tak nie da sie skompilowac

owut check
ASU-Server     https://dl.eko.one.pl
Upstream       https://dl.eko.one.pl
Target         mediatek/filogic
Profile        xiaomi_mi-router-ax3000t
Package-arch   aarch64_cortex-a53
Root-FS-type   squashfs
Sys-type       sysupgrade
Version-from   24.10-SNAPSHOT r28180-bf284ed4af (kernel 6.6.63)
Version-to     24.10-SNAPSHOT r28180-bf284ed4af (kernel 6.6.63)
Build-FS-type  squashfs
Build-at       2024-12-14T19:34:55Z (~183 hours ago)
Image-prefix   openwrt-24.10-snapshot-r28180-bf284ed4af-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t
Image-URL      https://dl.eko.one.pl/releases/24.10-SN … ek/filogic
Image-file     openwrt-24.10-snapshot-r28180-bf284ed4af-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-squashfs-sysupgrade.bin
Installed      349 packages
Top-level      176 packages
Default         38 packages
User-installed 146 packages (top-level only)

Package version changes:
  arp-scan                            1.10.0-r2                                  missing to-version
  bind-host                           9.20.0-r1                                  missing to-version
  bind-libs                           9.20.0-r1                                  missing to-version
  bridger                             2024.04.22~40b1c5b6                        missing to-version
  cifsmount                           6.11-r2                                    missing to-version
  collectd-mod-thermal                5.12.0-r53                                 missing to-version
  facinstall                          1.9-20240825                               missing to-version
  fping                               5.2-r1                                     missing to-version
  glib2                               2.82.0-r1                                  missing to-version
  htop                                3.3.0-r2                                   missing to-version
  i2c-tools                           4.3-r3                                     missing to-version
  ip-full                             6.11.0-r1                                  missing to-version
  iperf3                              3.17.1-r4                                  missing to-version
  irqbalance                          1.9.4-r1                                   missing to-version
  libattr                             2.5.2-r3                                   missing to-version
  libbpf                              1.4.6-r1                                   missing to-version
  libelf                              0.192-r1                                   missing to-version
  libffi                              3.4.6-r1                                   missing to-version
  libgcrypt                           1.10.3-r1                                  missing to-version
  libgd                               2.3.3-r1                                   missing to-version
  libgpg-error                        1.49-r1                                    missing to-version
  libi2c                              4.3-r3                                     missing to-version
  libiperf3                           3.17.1-r4                                  missing to-version
  libjpeg-turbo                       3.0.3-r1                                   missing to-version
  libncurses                          6.4-r2                                     missing to-version
  libopenssl                          3.0.15-r1                                  missing to-version
  libpcap                             1.10.5-r1                                  missing to-version
  libpcre2                            10.42-r1                                   missing to-version
  libpng                              1.6.44-r2                                  missing to-version
  libspeedtestcpp                     1.20.3-r1                                  missing to-version
  libssh2                             1.11.0-r1                                  missing to-version
  libtirpc                            1.3.4-r1                                   missing to-version
  liburcu                             0.14.1-r1                                  missing to-version
  libuv                               1.48.0-r1                                  missing to-version
  libwebp                             1.4.0-r1                                   missing to-version
  lsof                                4.99.3-r1                                  missing to-version
  luci-app-argon-config               0.9                                        missing to-version
  luci-app-ledtrig-switch             24.355.00587~f92e072                       missing to-version
  luci-app-usteer                     24.355.00587~f92e072                       missing to-version
  luci-app-watchcat                   24.355.00587~f92e072                       missing to-version
  luci-i18n-usteer-pl                 24.355.00587~f92e072                       missing to-version
  luci-i18n-watchcat-pl               24.355.00587~f92e072                       missing to-version
  luci-lib-ipkg                       24.355.00587~f92e072                       missing to-version
  luci-theme-argon                    2.3.1                                      missing to-version
  luci-theme-material                 24.355.00587~f92e072                       missing to-version
  mailsend                            1.19-r2                                    missing to-version
  mc                                  4.8.32-r1                                  missing to-version
  netcat                              0.7.1-r2                                   missing to-version
  openssh-sftp-server                 9.9_p1-r1                                  missing to-version
  owut                                2024.12.10~e38844ae-r1                     missing to-version
  psmisc                              23.7-r1                                    missing to-version
  speedtestcpp                        1.20.3-r1                                  missing to-version
  tc-tiny                             6.11.0-r1                                  missing to-version
  ucode-mod-uclient                   2024.10.22~88ae8f20-r1                     missing to-version
  usteer                              2022.08.18~7d2b17c9-r1                     missing to-version
  watchcat                            1-r17                                      missing to-version
56 packages missing in target version, cannot upgrade
56 packages are out-of-date

Default                             Provided-by
  nftables                            nftables-json

ERROR: Checks reveal errors, do not upgrade

to po co to mamy, w sumie dla eko buildow nie ma to sensu :-)

13

Pisałem że to nie jest kompatybilne (jeszcze). Nie wiem po co usilnie próbujesz to robić w tej chwili.

14

Cezary napisał/a:

Pisałem że to nie jest kompatybilne (jeszcze). Nie wiem po co usilnie próbujesz to robić w tej chwili.

strasznie mi sie ten tool podoba, przewidujesz morze dostosowanie?

15

roblad napisał/a:
Cezary napisał/a:

Aż mi ręce opadają do kolan. Piszesz w tym wątku, a przeczytałeś w ogóle go od początku i jesteś świadom czego on dotyczy? Uświadomię cię, tak, własnego mojego serwera sysupgrade który będzie pozwalał na takie rzeczy.

Dlaczego nie czytasz w ogóle postów?

16

Cezary napisał/a:
roblad napisał/a:
Cezary napisał/a:

Aż mi ręce opadają do kolan. Piszesz w tym wątku, a przeczytałeś w ogóle go od początku i jesteś świadom czego on dotyczy? Uświadomię cię, tak, własnego mojego serwera sysupgrade który będzie pozwalał na takie rzeczy.

Dlaczego nie czytasz w ogóle postów?

Czytam, czytam, tylko ten byl dlugi i wybiorczo przelecialem, sorry

17

Panowie i Panie,
mój serwer asu dla wszystkich buildów które robię jest dostępny. Nie jest on ustawiony domyślnie bo fizycznie maszynka na której to stoi jest ograniczona mocą, nie mam superszybkiego sprzętu żeby takie składanie trwało sekundy, więc należy liczyć się że składanie obrazu zajmie ok 10 minut (dla jednego użytkownika!). Z w/w powodu postanowiłem że domyślnie nie będzie to włączone w obrazach, jak ktoś sobie przestawi to będzie mógł potestować jak to działa.
Wszystko co trzeba jest opisane w poście 5 tego wątku, musicie także pamiętać że jest dość rozwojowa sprawa i może się zdarzyć że nad czymś będę pracował i go restarował, więc serwis może być chwilami niedostępny.

Tylko nie zarżnijcie mi routera.

18

No to nie pozostaje nic innego jak tylko pogratulować i przetestować.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

19

Przy próbie instalacji wg kroków z postu 5 w momencie uci commit mam uci: invalid argument.
A po owut check mam tak:

root@OpenWrt:~# owut check
ASU-Server     [url]https://sysupgrade.eko.one.pl[/url]
Upstream       [url]https://dl.eko.one.pl[/url]
Target         mediatek/filogic
Profile        glinet_gl-mt6000
Package-arch   aarch64_cortex-a53
Root-FS-type   squashfs
Sys-type       sysupgrade
Version-from   24.10-SNAPSHOT r28180-bf284ed4af (kernel 6.6.63)
Version-to     24.10-SNAPSHOT r28280-2f60e7f006 (kernel 6.6.69)
Build-FS-type  squashfs
Build-at       2025-01-04T10:56:06Z (~22 hours ago)
Image-prefix   openwrt-24.10-snapshot-r28280-2f60e7f006-mediatek-filogic-glinet_gl-mt6000
Image-URL      [url]https://dl.eko.one.pl/releases/24.10-SNAPSHOT/targets/mediatek/filogic[/url]
Image-file     openwrt-24.10-snapshot-r28280-2f60e7f006-mediatek-filogic-glinet_gl-mt6000-squashfs-sysupgrade.bin
Installed      332 packages
Top-level      125 packages
Default         39 packages
User-installed  95 packages (top-level only)

Package version changes:
  attendedsysupgrade-common           9                                          10
  comgt                               0.32-r36                                   0.32-r37
  comgt-ncm                           0.32-r36                                   0.32-r37
  firewall4                           2024.05.21~4c01d1eb-r1                     2024.12.18~18fc0ead-r1
  kmod-asn1-decoder                   6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-cfg80211                       6.6.63.6.11.2-r1                           6.6.69.6.12.6-r1
  kmod-crypto-acompress               6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-aead                    6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-authenc                 6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-ccm                     6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-cmac                    6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-crc32                   6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-crc32c                  6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-ctr                     6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-des                     6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-ecb                     6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-gcm                     6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-geniv                   6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-gf128                   6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-ghash                   6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-hash                    6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-hmac                    6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-hw-safexcel             6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-kpp                     6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-lib-chacha20            6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-lib-chacha20poly1305    6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-lib-curve25519          6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-lib-poly1305            6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-manager                 6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-md5                     6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-null                    6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-rng                     6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-seqiv                   6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-sha1                    6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-sha256                  6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-sha3                    6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-crypto-sha512                  6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-fs-exfat                       6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-fs-ext4                        6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-fs-f2fs                        6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-fs-ksmbd                       6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-fs-netfs                       6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-fs-ntfs3                       6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-fs-smbfs-common                6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-fs-vfat                        6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-gpio-button-hotplug            6.6.63-r5                                  6.6.69-r5
  kmod-hwmon-core                     6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-leds-gpio                      6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-lib-crc-ccitt                  6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-lib-crc16                      6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-lib-crc32c                     6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-lib-lzo                        6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-lib-textsearch                 6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-libphy                         6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-mac80211                       6.6.63.6.11.2-r1                           6.6.69.6.12.6-r1
  kmod-mii                            6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-mt76-connac                    6.6.63.2024.10.28~c246fa54-r1              6.6.69.2025.01.04~e354436d-r1
  kmod-mt76-core                      6.6.63.2024.10.28~c246fa54-r1              6.6.69.2025.01.04~e354436d-r1
  kmod-mt7915e                        6.6.63.2024.10.28~c246fa54-r1              6.6.69.2025.01.04~e354436d-r1
  kmod-mt7986-firmware                6.6.63.2024.10.28~c246fa54-r1              6.6.69.2025.01.04~e354436d-r1
  kmod-nf-conntrack                   6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nf-conntrack-netlink           6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nf-conntrack6                  6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nf-flow                        6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nf-log                         6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nf-log6                        6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nf-nat                         6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nf-nathelper                   6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nf-nathelper-extra             6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nf-reject                      6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nf-reject6                     6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nfnetlink                      6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nft-core                       6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nft-fib                        6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nft-nat                        6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nft-offload                    6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nls-base                       6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nls-cp437                      6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nls-iso8859-1                  6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nls-ucs2-utils                 6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-nls-utf8                       6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-oid-registry                   6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-ovpn-dco-v2                    6.6.63.0.2.20240320-r1                     6.6.69.0.2.20240320-r1
  kmod-phy-aquantia                   6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-ppp                            6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-pppoe                          6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-pppox                          6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-scsi-core                      6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-slhc                           6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-thermal                        6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-tun                            6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-udptunnel4                     6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-udptunnel6                     6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-acm                        6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-core                       6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-net                        6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-net-cdc-ether              6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-net-cdc-mbim               6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-net-cdc-ncm                6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm         6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-net-qmi-wwan               6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-net-rndis                  6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-printer                    6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-serial                     6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-serial-option              6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-serial-qualcomm            6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-serial-sierrawireless      6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-serial-wwan                6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-storage                    6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-storage-uas                6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-wdm                        6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-xhci-hcd                   6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb-xhci-mtk                   6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-usb3                           6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  kmod-wireguard                      6.6.63-r1                                  6.6.69-r1
  librrd1                             1.0.50-r6                                  1.0.50-r7
  libubus                             2024.10.20~252a9b0c-r1                     2025.01.02~afa57cce-r1
  libubus-lua                         2024.10.20~252a9b0c-r1                     2025.01.02~afa57cce-r1
  luci                                24.305.61501~23657ad                       25.002.60082~f001a35
  luci-app-adblock                    24.338.55521~22d4830                       25.002.60082~f001a35
  luci-app-attendedsysupgrade         24.338.55521~e1d8f0e                       25.002.60082~f001a35
  luci-app-commands                   24.338.55521~22d4830                       25.002.60082~f001a35
  luci-app-ddns                       24.342.05531~35e89dd                       25.002.60082~f001a35
  luci-app-firewall                   24.338.55521~22d4830                       25.002.60082~f001a35
  luci-app-ksmbd                      24.305.61501~23657ad                       25.002.60082~f001a35
  luci-app-nlbwmon                    24.338.55521~22d4830                       25.002.60082~f001a35
  luci-app-openvpn                    24.335.14404~a30ae19                       25.002.60082~f001a35
  luci-app-p910nd                     24.326.63286~b4a07a2                       25.002.60082~f001a35
  luci-app-package-manager            24.341.02353~276fef8                       25.002.60082~f001a35
  luci-app-statistics                 24.333.73113~0a6a2f1                       25.002.60082~f001a35
  luci-app-wifischedule               24.336.62887~019e29f                       25.002.60082~f001a35
  luci-app-wol                        24.305.61501~23657ad                       25.002.60082~f001a35
  luci-base                           24.347.53804~e15c190                       25.002.60082~f001a35
  luci-compat                         24.327.77986~ae8bbb8                       25.002.60082~f001a35
  luci-i18n-adblock-pl                24.341.32214~778602b                       25.002.60082~f001a35
  luci-i18n-attendedsysupgrade-pl     24.346.53951~31955d6                       25.002.60082~f001a35
  luci-i18n-base-pl                   24.346.53951~31955d6                       25.002.60082~f001a35
  luci-i18n-commands-pl               24.337.54830~0ca52eb                       25.002.60082~f001a35
  luci-i18n-dashboard-pl              24.337.54830~0ca52eb                       25.002.60082~f001a35
  luci-i18n-ddns-pl                   24.346.53951~31955d6                       25.002.60082~f001a35
  luci-i18n-firewall-pl               24.346.53951~31955d6                       25.002.60082~f001a35
  luci-i18n-ksmbd-pl                  24.341.32214~778602b                       25.002.60082~f001a35
  luci-i18n-nlbwmon-pl                24.337.54830~0ca52eb                       25.002.60082~f001a35
  luci-i18n-openvpn-pl                24.337.54830~0ca52eb                       25.002.60082~f001a35
  luci-i18n-p910nd-pl                 24.337.77791~47a41b5                       25.002.60082~f001a35
  luci-i18n-package-manager-pl        24.346.53951~31955d6                       25.002.60082~f001a35
  luci-i18n-statistics-pl             24.337.77791~787552e                       25.002.60082~f001a35
  luci-i18n-wifischedule-pl           24.337.54830~0ca52eb                       25.002.60082~f001a35
  luci-i18n-wol-pl                    24.337.54830~0ca52eb                       25.002.60082~f001a35
  luci-lib-base                       24.305.61501~23657ad                       25.002.60082~f001a35
  luci-lib-chartjs                    24.305.61501~23657ad                       25.002.60082~f001a35
  luci-lib-ip                         24.322.80622~82bde8c                       25.002.60082~f001a35
  luci-lib-jsonc                      24.322.80622~5de2030                       25.002.60082~f001a35
  luci-lib-nixio                      24.327.77986~ae8bbb8                       25.002.60082~f001a35
  luci-lib-uqr                        24.305.61501~23657ad                       25.002.60082~f001a35
  luci-light                          24.305.61501~23657ad                       25.002.60082~f001a35
  luci-lua-runtime                    24.322.80622~a403707                       25.002.60082~f001a35
  luci-mod-admin-full                 24.305.61501~23657ad                       25.002.60082~f001a35
  luci-mod-dashboard                  24.335.82093~dfd802a                       25.002.60082~f001a35
  luci-mod-network                    24.347.74170~a6e3ea4                       25.002.60082~f001a35
  luci-mod-status                     24.335.13672~63b7e63                       25.002.60082~f001a35
  luci-mod-system                     24.336.49068~ef16778                       25.002.60082~f001a35
  luci-proto-3g                       24.335.15419~f3d26a2                       25.002.60082~f001a35
  luci-proto-ipv6                     24.335.53348~98c0413                       25.002.60082~f001a35
  luci-proto-mbim                     24.305.61501~23657ad                       25.002.60082~f001a35
  luci-proto-ncm                      24.305.61501~23657ad                       25.002.60082~f001a35
  luci-proto-ppp                      24.335.15419~f3d26a2                       25.002.60082~f001a35
  luci-proto-qmi                      24.305.61501~23657ad                       25.002.60082~f001a35
  luci-proto-relay                    24.305.61501~23657ad                       25.002.60082~f001a35
  luci-proto-wireguard                24.340.61779~461d632                       25.002.60082~f001a35
  luci-ssl                            24.328.43591~9e70c9a                       25.002.60082~f001a35
  luci-theme-bootstrap                24.332.74596~80f18df                       25.002.60082~f001a35
  netifd                              2024.11.27~768027c5-r2                     2024.12.17~ea01ed41-r1
  procd                               2024.11.13~7330fa55-r1                     2024.12.22~42d39376-r1
  procd-seccomp                       2024.11.13~7330fa55-r1                     2024.12.22~42d39376-r1
  procd-ujail                         2024.11.13~7330fa55-r1                     2024.12.22~42d39376-r1
  rrdtool1                            1.0.50-r6                                  1.0.50-r7
  ubus                                2024.10.20~252a9b0c-r1                     2025.01.02~afa57cce-r1
  ubusd                               2024.10.20~252a9b0c-r1                     2025.01.02~afa57cce-r1
179 packages are out-of-date

Default                             Provided-by
  nftables                            nftables-json
  wpad-basic-mbedtls                  not installed

It is safe to proceed with an upgrade

Wobec powyższego jak bardzo ważny jest ten błąd przy uci? I jeszcze jedno, jeśli używam "wpad-mesh-openssl" to kompilacja z Twego serwera w jaki sposób się zachowa?

20

No jak masz przy uci commit coś takiego to masz coś w konfgach zwalone.

Tak czy siak serwer masz ustawiony, więc jak chcesz lecieć to rób.

Zrobi ci obraz dokładnie z tego co masz zainstalowane, o ile znajduje sie w repo moim lub openwrt. Co najwyżej zaktualizuje pakiet do nowszej wersji jak jest. Jak by pakietu nie było w repo to by to wypisał i powiedział że nie zrobi aktualizacji.

21

Tak mi sie przypomniało - gość od mikrusa na tym filmiku co ktoś podlinkował to powiedzial" masz jakis projekt spolecznosciowy to dam ci za darmo mikrusy" może by warto umoczyc go w to jak juz wszystko będzie działać cacy?

22

No dobrze, to robię właśnie "download". A jakś wskazówka czego i gdzie szukać w konfigach, co wyeliminuje błąd uci?

23

uci show

może coś pokaże.

24

Przeszedłem całą procedurę, poszedł restart - wstał numerki zaktualizowane, mój wpad zachowany, wygląda, ze poszło ok.

25

sebastan napisał/a:

Przeszedłem całą procedurę, poszedł restart - wstał numerki zaktualizowane, mój wpad zachowany, wygląda, ze poszło ok.

gl.inet, widziałem.