1 (edytowany przez Cezary 2024-10-02 18:14:55)

Temat: Zmiany w wydaniu OpenWrt 24.xx

Głównym problemem ze stworzeniem nowej wersji stabilnej OpenWrt była potrzeba przejścia na wszystkich architekturach na kernel w wersji 6.6. Zostało to już wykonane, więc została otworzona droga realizacji nowego wydania. Wg https://lists.openwrt.org/pipermail/ope … 43174.html być może będzie to wersja oznaczona 24.10, choć na chwilę obecną należy pamiętać że zawsze jakieś opóźnienie było.

Zmiany w stosunku do wydania 23.05:
- nowy kernel 6.6

- większa zajętość flash przez system operacyjny. A to oznacza że starsze modele routerów z 8MB flash mogą już nie dostać nowych obrazów. Prawdopodobnie wyleci dużo obrazów z ath79/generic, ramips/mt7620 i ramips/mt76x8.

- dostępność nowych architektur i wspieranych nowych urządzeń, dostępność pierwszych urządzeń z WiFi7, nowy sterownik ath12k

- zmiana nazwy architektury ipq807x/generic na qualcommax/ipq807x. Sprawa może być istotna jeżeli ktoś używa skryptów uzależnionych od architektury sprzętu. Attendedsysupgrade prawdopodobnie też będzie wymagał ręcznej aktualizacji

- program konsolowy auc (ten od attendedsysupgrade) może zostać zastąpiony przez nowe narzędzie - owut: OpenWrt Upgrade Tool

- pewnie ułatwienie dla osób budujących obrazy - możliwość automatycznego ustawienia pewnych elementów systemu jak SSID, strefa czasowa, hasło czy klucze ssh

Post będzie aktualizowany.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 24.xx

Opkg zostaje, dobre mam wrażenie?

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

3

Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 24.xx

No właśnie nie wiadomo. Z ogólnych informacji wynikało by że jeszcze jakieś drobnostki zostają do robienia przy apk. Znając życie to będziemy mieli -rc2 lub -rc3 i powiedzą, a to finalnie wprowadzamy apk.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.