Odp: ZTE MF286D - Openwrt
Kombinował ktoś coś z antenami? Modem ma 5, a zewnętrznie jest 2 gniazda.
Pozdrawiam Andrzej
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Strony Poprzednia 1 … 127 128 129 130 131 … 157 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kombinował ktoś coś z antenami? Modem ma 5, a zewnętrznie jest 2 gniazda.
Tzn co chcesz kombinować? Zewnętrzne są opisane i są na różne częstotliwości:
Podłącz odpowiednie lub wyprowadź sobie na zewnątrz całą piątkę i podłącz pięć.
W zasadzie u mnie tylko B1, B3, B20
Mam jeszcze z dawnej lokalizacji ATK504 gdzie 10km miałem do bts
Jak nie podłączę to się nie dowiem ????
Jak podłączysz jedną to mogą być nici z agregacji.
Cześć,
Proszę Was o pomoc, mianowicie po zrobieniu dziś aktualizacji MiFi na moim ZTE mf286D, z zachowaniem ustawień wszystko się chyba zaktualizowało, router działa, ma internet ale po wywołaniu interfejsu i wprowadzeniu hasła ma "błąd logowania". Dodam, że ustawienia routera się chyba nie zresetowały bo mam IP takie jak było ustawione wcześniej (nie to domyślne) no i wszystko działa, nie podawałem PIN-u do karty, nic nie konfigurowałem... nie wchodzi tylko stare hasło.
Pls. o informację co mogę/mam zrobić aby to "uzdrowić".
Zaloguj się przez niego przez ssh i pokaż
uci show easyconfig config
Będzie żył, spokojnie.
Cześć,
Czy jak kupię dowolny router MF286D np. po sieci Plus, T-Mobile lub innej oraz z dowolnym oprogramowaniem B02, B12, B14, to zawsze dam radę wgrać LUCI 24.10?
Czy na LUCI (OpenWrt) da się wymuszać agregację dowolnych pasm (także specyficznych 900 + 1800 w Plusie)?
Instalując odpowiedni dodatek jest w stanie ograniczyć pasma do których chcesz. Ale nie masz wpływu na to czy modem zrobi z nich agregację czy nie. To nie zależy od ciebie.
Generalnie tak, kupujesz dowolny, przerabiasz go na openwrt. W niektórych przypadkach jak był używany framework to przestawał działać modem w qmi i trzeba go było naprawiać.
No i modem w B14 w ogóle nie działa w qmi pod openwrt, musisz zejść do B12.
@Cezary mam niestey problem, nie wiem czy coś źle robię... ale w Putty wpisuje IP takie jakie ma obecnie ustawione, login as: root i hasło takie jakie miałem dotychczas i ma access denid
Ja też nie znam twojego hasła. Jeżeli przestawiłeś to jakieś masz, domyślnie w mifi jest 12345678
Zobacz czy to wejdzie.
Ja też nie znam twojego hasła. Jeżeli przestawiłeś to jakieś masz, domyślnie w mifi jest 12345678
Zobacz czy to wejdzie.
Poszło
Commands:
batch
export [<config>]
import [<config>]
changes [<config>]
commit [<config>]
add <config> <section-type>
add_list <config>.<section>.<option>=<string>
del_list <config>.<section>.<option>=<string>
show [<config>[.<section>[.<option>]]]
get <config>.<section>[.<option>]
set <config>.<section>[.<option>]=<value>
delete <config>[.<section>[[.<option>][=<id>]]]
rename <config>.<section>[.<option>]=<name>
revert <config>[.<section>[.<option>]]
reorder <config>.<section>=<position>
Options:
-c <path> set the search path for config files (default: /etc/config)
-d <str> set the delimiter for list values in uci show
-f <file> use <file> as input instead of stdin
-m when importing, merge data into an existing package
-n name unnamed sections on export (default)
-N don't name unnamed sections
-p <path> add a search path for config change files
-P <path> add a search path for config change files and use as default
-t <path> set save path for config change files
-q quiet mode (don't print error messages)
-s force strict mode (stop on parser errors, default)
-S disable strict mode
-X do not use extended syntax on 'show'
pokazałeś help od uci?
Zobacz czy to wejdzie.
Domyślne hasło rozwiązało problem zalogowałem się zarówno przez SSH jak i normalnie do interfejsu, z jakiegoś powodu podczas aktualizacji się zresetowało ale tylko hasło, całą resztę mam "po staremu", tak jak miałem przed aktualizacją.
@Cezary dzięki za pomoc, jak zawsze niezawodny ![]()
I chyba to moja sprawka. Bo kazałem aktualnie hasło robić systemowi zamiast robić to ręcznie. Do zmiany na przyszłość.
Generalnie tak, kupujesz dowolny, przerabiasz go na openwrt. W niektórych przypadkach jak był używany framework to przestawał działać modem w qmi i trzeba go było naprawiać.
Co to znaczy, że trzeba naprawiać modem? Software'owo?
Przez ponowne wgranie właściwego softu, tak. Przeczytaj ten wątek, poszukaj też wątku o naprawie modemu w MF286D.
Dzięki za info, bo już myślałem, że trzeba zanieść do osiedlowego elektronika na reballing
.
A trochę obawiam się wgrania 24.01 na B02 T-Mobile, bo na stronie openwrt nie ma info o debricku i failsafe'ie.
A tak na poważnie, bo czemu gniazda do antenek nie mają bolców (jak w routerach WIFI)?
Mam wiele antenek od routerów i żadna nie pasuje do tego ZTE.
Musiałem wcisnąć tam obciętą szpilkę (pomiędzy gniazdo, a antenkę od routera), aby coś załapało (jest delikatnie lepszy sygnał, ale może to autosugestia).
Czytałem, że bolec musi mocno nacisnąć, aby rozłączyło tor anteny wewnętrznej, ale raczej u mnie do tego nie doszło i działają oba obwody (antena wewnętrzna i zewnętrzna).
Bo anteny od wifi od routerów to nie są te same co anteny od lte (ledwo pokrywają pasmo przecież). Złą antenę dałeś po prostu, nie do tego przeznaczoną.
A tak na poważnie, bo czemu gniazda do antenek nie mają bolców (jak w routerach WIFI)?
Mam wiele antenek od routerów i żadna nie pasuje do tego ZTE.
Musiałem wcisnąć tam obciętą szpilkę (pomiędzy gniazdo, a antenkę od routera), aby coś załapało (jest delikatnie lepszy sygnał, ale może to autosugestia).
Czytałem, że bolec musi mocno nacisnąć, aby rozłączyło tor anteny wewnętrznej, ale raczej u mnie do tego nie doszło i działają oba obwody (wewnętrzna i zewnętrzna).
Ejj.... Ale zaraz? Jaka obcięta szpilka, jaki brak bolca, o co chodzi? Może o to, że to są fikuśne (bo z rozłącznikiem) złącza SMA, a nie RP-SMA? Zatem należy stosować wtyki SMA (domniemam, że one bez problemu rozłączają wewnętrzne anteny). Obstawiam, że jeśli będą 2 anteny na raz (tj. wewn + zewn), to może być znacznie gorzej z powodu utraty dopasowania impedancji (szczególnie problematyczne na kierunku TX).
Nawet jeśli antena od routera obejmuje tylko częstotliwości 2,4-5,2 GHz, to LTE 2600 powinno wzmacniać (lewa antena) i może też
LTE 2100 (prawa). Może faktycznie przez szpilkę nie ma łączności i niczego nie poprawia, ale też niczego nie pogarsza. Choć jak antenki kieruję w górę, to jest gorzej niż kierunkowo na BTS.
Próbowałem i póki co udało się uzyskać w nocy maksymalnie prędkość 150/50 przy -82dB w ORANGE (router T-Mobile B02 w domu w antenkami od routera zamontowanymi "na szpilkę" skierowanymi przez ścianę zewnętrzną kierunkowo na BTS w odległości 1,1 km w środku osiedla, ale po drodze jest jeden wieżowiec).
Dla PLUS było to maksymalnie 80/30 -70dB, a dla PLAY 65/30 -95dB (BTSy w innych kierunkach przez kilka ścian).
Uznałem, że lepiej próbować z czymkolwiek, niż kupować antenki za 25 zł z miernymi opiniami.
Podejrzewam, że na OpenWRT nie będzie lepiej, a raczej gorzej.
Pewnie 5G zjada takie prędkości na śniadanie, ale nie mam 600 zł na taki router (150 zł na używkę MF286D w świetnym stanie dałem radę uzbierać).
Odłącz te szpilki, nie niszcz gniazd i nie narażaj wzmacniacza na uszkodzenie.
Masz 1km do BTS!!! Po co Ci te zewnętrzne anteny. Zapomnij.
Odłącz te szpilki, nie niszcz gniazd i nie narażaj wzmacniacza na uszkodzenie.
Masz 1km do BTS!!! Po co Ci te zewnętrzne anteny. Zapomnij.
No, dokładnie. A co więcej: to nie lampki choinkowe - to nie jest tak, że wystarczy zmaścić np. "szpilkami" byle był styk. Jak będzie nie tak, jak zostało zaprojektowane i to precyzyjnie skręcone (a do tego: na własne oczy widziałem kolegów profesjonalistów przeprowadzających pomiary, którzy do dokręcania złącz RF używali kluczy dynamometrycznych! - to naprawdę należy uważać, by sobie TRWALE nie zniszczyć złącza) to efekt będzie - i owszem, ale mierny. Nie wiesz ile dB przez te Twoje szpilki tracisz.
Uznałem, że lepiej próbować z czymkolwiek, niż kupować antenki za 25 zł z miernymi opiniami.
Podejrzewam, że na OpenWRT nie będzie lepiej, a raczej gorzej.
Pewnie 5G zjada takie prędkości na śniadanie, ale nie mam 600 zł na taki router (150 zł na używkę MF286D w świetnym stanie dałem radę uzbierać).
A wystarczyło tutaj zapytać zanim wpadłeś na diabelski pomysł szpilek. Przecież są przejścia (adaptery) SMA <-> RP-SMA.
I miałbyś jak należy i wszystko byłoby prawilnie, dobrze.
Mam 2x atk504 i niewiele pomogło. Odstęp trochę lepszy
Szpilka to chyba nawet jest grubsza od elektrody w RP-SMA.
Jak już takie eksperymenty są robione to lepiej kupić komplet igieł w różnych rozmiarach i spasować odpowiednią grubość.
Ale to już są eksperymenty na żywym organizmie i nie polecam tego robić.
Są kalkulatory gdzie obliczasz długość na daną częstotliwość i skracasz igłę tam gdzie trzeba.
No ale jak router będzie i tak stał w tym samym miejscu co stał to to wszystko bez sensu trochę.
Można też dolutować do igły antenkę biquad.
Tylko, że metodą chałupniczą nie ma co liczyć na zrobienie takiej antenki na częstotliwość wyższą niż 800 MHz.
Są też przejściówki jak wspomniał @pswiatki i są też same złącza, więc nawet szpilki, czy igły nie są potrzebne.
Strony Poprzednia 1 … 127 128 129 130 131 … 157 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc