51

Odp: OpenWRT i Orange światłowód przez ONT - brak internetu

No to jak chcesz mieć >1gbs a nie chcesz płacić to zostaje Ci funbox. Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka.

52

Rafał Bielawski już dostał bana z netii za tego leoxa smile
Jestem ciekaw ile osób ma podłączonego leoxa w orange i wszystko jest ok. Zapłacić można, czemu nie ale jak mnie zbanują i jeszcze dadzą jakieś kary to nie wiem czy się to opłaca. Jak na razie więcej niż 1 nie mogę mieć, jak wejdzie u mnie do 8 to wtedy pomyślę.

53

Poczytaj trzepaka, tam odpalili leoxa na 8gbs z sukcesem. Jak na razie u Orange nie ma problemów z banami.

54 (edytowany przez palibrzuch 2024-12-09 12:38:14)

No i super, właśnie dotarłem do tego tematu na trzepaku dzięki, już nie spamuję smile

55

ZbiG napisał/a:

Wszyscy inni dają ekstremalnie niskie uploady, co przy VPNie, w moim przypadku, robi różnicę.

W jakim sensie?

Dzwoniłem dziś do Netii i upload to max. 60 Mb/s. W Orange mam ~100 Mb/s. Poza tym zamiast światłowodu u mnie będzie koncentryk (co prawda z modemo-routerem co ma tryb bridge), ale mój zapał do zmiany operatora trochę zmalał. Przejdę się jutro do Orange, mam salon nie daleko i spróbuję ich sterroryzować o ONT wink

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

56

palibrzuch napisał/a:

Ja mam funboxa6 i nie wiem jak się go pozbyć, przy podpisaniu nowej umowy też nie chcą mi go zabrać..

Na MediaSwiat w paru miejscach napisali, że oddali w salonie Funboxa i później napisali reklamację, żeby Orange przestał pobierać opłaty za router.

palibrzuch napisał/a:

Niby netia ma bridge ale ten ich router to z 20W ciągnie a upload w mojej lokalizacji to max 60. .

To jak u mnie. A czy ten ich router to Technicolor CGA2121? Taki mi by dali.

palibrzuch napisał/a:

... i niestety orange mi pozostaje. W sumie przez 2 lata to raczej nie miałem z nimi problemu. Chciałbym szybsze łącze ale bez tego funboxa.

Mi też wychodzi, że gdyby nie funbox to ten Orange byłby cud, miód i orzeszki big_smile

57 (edytowany przez ZbiG 2024-12-10 00:56:54)

drk napisał/a:
ZbiG napisał/a:

Wszyscy inni dają ekstremalnie niskie uploady, co przy VPNie, w moim przypadku, robi różnicę.

W jakim sensie?

Ruch przy VPNie jest często symetryczny, więc jak masz np. dwie lokalizacje spięte Wireguardem i w obu wykupiony światłowód np. w Vektrze 1200/90Mbps, to między lokalizacjami będziesz miał łącze 90/90 Mbps, co jest w dzisiejszych czasach jedynie "kapaniem wody z kranu" a nie "otwartą rurą". Podobnie, gdy łączysz się do swojego routera z zewnątrz, to zasoby pobierasz z domu z max. 90 MBps. To w wielu przypadkach może być za mało.

Edit: Czasami nadzieja na zwiększenie łącza jest płonna, gdy właścicielem jest inna firma. Zobacz jak jest u Ciebie. Ja tak mam z Orange, które dzierżawi łącze od takiego ISP co nie sprzedaje usług dostępu do Internetu końcowym użytkownikom i prawdopodobnie długo jeszcze nie wymieni mi światłowodu na szybszy. Muszę płacić Orange piątaka miesięcznie za dzierżawę łącza, a drugiego za dzierżawę sprzętu. Blok jest nowy, a łącze zakładano podczas budowy ok. 3 lata temu. Mam max 1Gbps i nawet nie marzę o szybszym. W okolicy prawie sami sąsiedzi z najtańszym Internetem na lokalnym rynku. Im musi się zgadzać kasa.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

58

drk napisał/a:
palibrzuch napisał/a:

Ja mam funboxa6 i nie wiem jak się go pozbyć, przy podpisaniu nowej umowy też nie chcą mi go zabrać..

Na MediaSwiat w paru miejscach napisali, że oddali w salonie Funboxa i później napisali reklamację, żeby Orange przestał pobierać opłaty za router.

palibrzuch napisał/a:

Niby netia ma bridge ale ten ich router to z 20W ciągnie a upload w mojej lokalizacji to max 60. .

To jak u mnie. A czy ten ich router to Technicolor CGA2121? Taki mi by dali.

palibrzuch napisał/a:

... i niestety orange mi pozostaje. W sumie przez 2 lata to raczej nie miałem z nimi problemu. Chciałbym szybsze łącze ale bez tego funboxa.

Mi też wychodzi, że gdyby nie funbox to ten Orange byłby cud, miód i orzeszki big_smile

Ten właśnie technicolor lub bardzo podobny, żarł prąd jak dzik smile i upload 60 max. Kilka razy się zawiesił a tak to latał. Fajnie bo można tak się normalnie zalogować i zmieniać tryb jak chcesz.
Też czytałem o tym oddaniu funboxa ale jak rozmawiam na infolinii to nikt nic nie wie. Trzeba będzie oddać i zobaczymy.

59

Jak macie możliwość to wybierzcie jakiegoś lokalnego providera zamiast tych molochów. U mnie lokalna firma oferuje symetryka bez żadnych wygibasów z możliwością dokupienia publicznego stałego ip. Można się dogadać czy chce się samego ONTka od nich czy płatny router. Jedynie brak możliwości stosowania własnych wkładek co trochę rozumiem w GPONie.

60

ZbiG napisał/a:

(...)Podobnie, gdy łączysz się do swojego routera z zewnątrz, to zasoby pobierasz z domu z max. 90 MBps. To w wielu przypadkach może być za mało.

ZbiG, szukam uzasadnienia zakupu usługi światłowodu i wybieram prędkość łącza. Chciałbym optymalnie wybrać.
Podpowiedz mi, w jakich przypadkach 90Mbps to jest za mało?

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.85 r34359
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

61 (edytowany przez ZbiG 2024-12-10 11:18:04)

PiotrekK napisał/a:
ZbiG napisał/a:

(...)Podobnie, gdy łączysz się do swojego routera z zewnątrz, to zasoby pobierasz z domu z max. 90 MBps. To w wielu przypadkach może być za mało.

ZbiG, szukam uzasadnienia zakupu usługi światłowodu i wybieram prędkość łącza. Chciałbym optymalnie wybrać.

Gdy jest kilku domowników i np. streamują, prowadzą zdalne zajęcia, wideorozmowy, używają poza domem VPNa, torrenty, itd. Nie wszyscy potrzebują dużego uploadu, każdy wybiera taką ofertę jaką potrzebuje i na jaką go stać. Z drugiej strony nawet download obciąża ruch w przeciwnym kierunku i takie łącze 1200Mbps/90Mbps można wysycić tylko pobierając coś z Internetu. Z trzeciej strony maksymalne graniczne wartości często są nieosiągalne, bo łącza są dzielone na wielu "sąsiadów" i te 1200Mbps/90Mbps może w krytycznych sytuacjach (czyt. wieczorami) spaść np. do 120Mbps/9Mbps i gorzej. Pamiętaj takie łącze nie gwarantuje ci, że w każdej chwili będzie max. Ja zawsze kupuję patrząc na upload. Download dla mnie nie ma prawie znaczenia i dlatego wybrałem Orange, ale widzę, że i Netia ma podobną ofertę, tylko ja potrzebuję jeszcze zew. adres IP i to mam tylko w Orange. Rozeznaj swoje potrzeby i kupuj co potrzebujesz, ale myśl też o przyszłości, bo czasami u twojego ISP nie kupisz już lepszej oferty niż masz. Dla mnie to bardzo złożony temat. Dochodzi także problem umów dwuletnich. Można je zmienić bezkosztowo np. w przypadku wykupienia droższej oferty.

Edit: Jeszcze gry wymagają sporego uploadu. Z uploadem wiążą się często opóźnienia w transmisji, są w przybliżeniu odwrotnie proporcjonalne. Im mniejszy upload tym większe opóźnienie.

62 (edytowany przez ZbiG 2024-12-10 11:34:19)

Bartekk napisał/a:

Jak macie możliwość to wybierzcie jakiegoś lokalnego providera zamiast tych molochów. U mnie lokalna firma oferuje symetryka bez żadnych wygibasów z możliwością dokupienia publicznego stałego ip. Można się dogadać czy chce się samego ONTka od nich czy płatny router. Jedynie brak możliwości stosowania własnych wkładek co trochę rozumiem w GPONie.

To jest często najlepsza oferta, ale też do czasu, gdy mała firma zostaje wykupiona przez większą. Ja to już przeżyłem kilka razy. Za każdym razem było gorzej po takiej zmianie ISP. Obecnie mam Vektrę w starym mieszkaniu, to chyba już piąty ISP z kolei, a łącze ethernetowe (skrętka) 100/100Mbps było zakładane ponad 15 lat temu, wtedy to był szał! Obecnie Vektra nie naprawia takich łącz i wiem, że gdy mi się kabel zdegraduje to mogę wypowiedzieć jedynie umowę. Tak było u moich sąsiadów.

63 (edytowany przez PiotrekK 2024-12-10 12:40:05)

ZbiG napisał/a:
PiotrekK napisał/a:
ZbiG napisał/a:

Gdy jest kilku domowników i np. streamują, prowadzą zdalne zajęcia, wideorozmowy, używają poza domem VPNa, torrenty, itd. Nie wszyscy potrzebują dużego uploadu, każdy wybiera taką ofertę jaką potrzebuje i na jaką go stać. Z drugiej strony nawet download obciąża ruch w przeciwnym kierunku i takie łącze 1200Mbps/90Mbps można wysycić tylko pobierając coś z Internetu. Z trzeciej strony maksymalne graniczne wartości często są nieosiągalne, bo łącza są dzielone na wielu "sąsiadów" i te 1200Mbps/90Mbps może w krytycznych sytuacjach (czyt. wieczorami) spaść np. do 120Mbps/9Mbps i gorzej. Pamiętaj takie łącze nie gwarantuje ci, że w każdej chwili będzie max. Ja zawsze kupuję patrząc na upload. Download dla mnie nie ma prawie znaczenia i dlatego wybrałem Orange, ale widzę, że i Netia ma podobną ofertę, tylko ja potrzebuję jeszcze zew. adres IP i to mam tylko w Orange. Rozeznaj swoje potrzeby i kupuj co potrzebujesz, ale myśl też o przyszłości, bo czasami u twojego ISP nie kupisz już lepszej oferty niż masz. Dla mnie to bardzo złożony temat. Dochodzi także problem umów dwuletnich. Można je zmienić bezkosztowo np. w przypadku wykupienia droższej oferty.

Edit: Jeszcze gry wymagają sporego uploadu. Z uploadem wiążą się często opóźnienia w transmisji, są w przybliżeniu odwrotnie proporcjonalne. Im mniejszy upload tym większe opóźnienie.

Dzięki,
Nie wiem czy są takie oferty dla klienta indywidulanego, ale gdybyś miał do wyboru umowę z SLA i symetryczne łącze, to jakie X/XMbps wybrałbyś zamiast takiego np. 1200/90Mbps (pomijając pewnie kwestię wysokiej ceny)?

64

ZbiG napisał/a:
Bartekk napisał/a:

To jest często najlepsza oferta, ale też do czasu, gdy mała firma zostaje wykupiona przez większą. Ja to już przeżyłem kilka razy. Za każdym razem było gorzej po takiej zmianie ISP. Obecnie mam Vektrę w starym mieszkaniu, to chyba już piąty ISP z kolei, a łącze ethernetowe (skrętka) 100/100Mbps było zakładane ponad 15 lat temu, wtedy to był szał! Obecnie Vektra nie naprawia takich łącz i wiem, że gdy mi się kabel zdegraduje to mogę wypowiedzieć jedynie umowę. Tak było u moich sąsiadów.

Śpieszmy się kochać lokalnych providerów, tak szybko odchodzą...

palibrzuch napisał/a:

Rafał Bielawski już dostał bana z netii za tego leoxa smile
Jestem ciekaw ile osób ma podłączonego leoxa w orange i wszystko jest ok. Zapłacić można, czemu nie ale jak mnie zbanują i jeszcze dadzą jakieś kary to nie wiem czy się to opłaca. Jak na razie więcej niż 1 nie mogę mieć, jak wejdzie u mnie do 8 to wtedy pomyślę.

Mam leoxa i orange 1gbps, cisza jak makiem zasiał, wszystko chodzi

66

ZbiG napisał/a:

Ruch przy VPNie jest często symetryczny, więc jak masz np. dwie lokalizacje spięte Wireguardem i w obu wykupiony światłowód np. w Vektrze 1200/90Mbps, to między lokalizacjami będziesz miał łącze 90/90 Mbps, co jest w dzisiejszych czasach jedynie "kapaniem wody z kranu" a nie "otwartą rurą". Podobnie, gdy łączysz się do swojego routera z zewnątrz, to zasoby pobierasz z domu z max. 90 MBps. To w wielu przypadkach może być za mało.

Nie wiedziałem, dzięki smile

ZbiG napisał/a:

Zobacz jak jest u Ciebie. Ja tak mam z Orange, które dzierżawi łącze od takiego ISP co nie sprzedaje usług dostępu do Internetu końcowym użytkownikom

U mnie w bloku Orange ma raczej swój światłowód.

palibrzuch napisał/a:

Ten właśnie technicolor lub bardzo podobny, żarł prąd jak dzik smile i upload 60 max. Kilka razy się zawiesił a tak to latał.

Funbox6 bierze 24W więc też nie mało.

Bartekk napisał/a:

Jak macie możliwość to wybierzcie jakiegoś lokalnego providera zamiast tych molochów.

Rozważyłbym, ale na warszawskim Ursynowie to chyba są same molochy niestety hmm

67

PiotrekK napisał/a:

Nie wiem czy są takie oferty dla klienta indywidulanego, ale gdybyś miał do wyboru umowę z SLA i symetryczne łącze, to jakie X/XMbps wybrałbyś zamiast takiego np. 1200/90Mbps (pomijając pewnie kwestię wysokiej ceny)?

Nie doradzę, bo nie znam Twoich potrzeb. Rozeznaj ofertę dostawców w Twoim miejscu instalacji, własne potrzeby i eliminuj te, które są gorsze od innych. Zostaną dwie, trzy oferty, z których wybierasz, tą która ci najbardziej odpowiada. Niestety, pomimo wolnego rynku, nie mamy często możliwości kupienia takiego dostępu do Internetu jaki nam się marzy, nawet, gdy mamy sporą kasę.

68

drk napisał/a:
palibrzuch napisał/a:

Ten właśnie technicolor lub bardzo podobny, żarł prąd jak dzik smile i upload 60 max. Kilka razy się zawiesił a tak to latał.

Funbox6 bierze 24W więc też nie mało.

Bartekk napisał/a:

Jak macie możliwość to wybierzcie jakiegoś lokalnego providera zamiast tych molochów.

Rozważyłbym, ale na warszawskim Ursynowie to chyba są same molochy niestety hmm

Najlepsza jest skrętka od lokalnego dostawcy, Bierze 0 Wat, hehe, i gigabita w obie strony można przesłać. Wadą może być jej degradacja z czasem (utlenianie miedzi).
Światłowód z ONT to też bardzo dobry wybór, choć już pewnie kilka watów prądu ontek pociągnie.
W obu przypadkach i tak trzeba zainstalować swój router, który kolejne waty będzie pobierał.
Najgorsze dla mnie jest to, że dostawcy wciskają swoje urządzenia wraz z zakupem dostępu do Internetu i często nie ma możliwości przeciwstawić się tej praktyce. Dodatkowo pobierają opłaty za dzierżawę swojego sprzętu, który dodatkowo ciągnie prąd z naszego licznika, dla mnie to kuriozalne.

69

ZbiG napisał/a:
PiotrekK napisał/a:

Nie doradzę, bo nie znam Twoich potrzeb. Rozeznaj ofertę dostawców w Twoim miejscu instalacji, własne potrzeby i eliminuj te, które są gorsze od innych. Zostaną dwie, trzy oferty, z których wybierasz, tą która ci najbardziej odpowiada. Niestety, pomimo wolnego rynku, nie mamy często możliwości kupienia takiego dostępu do Internetu jaki nam się marzy, nawet, gdy mamy sporą kasę.

Dzięki.
Byłem ciekaw co Ty byś wybrał dla siebie (jaką prędkość łącza przy tych założeniach).

70 (edytowany przez ZbiG 2024-12-11 02:00:08)

PiotrekK napisał/a:

Byłem ciekaw co Ty byś wybrał dla siebie (jaką prędkość łącza przy tych założeniach).

Dla siebie kupuję zawsze najwyższą prędkość uploadu z zew. IP.

71

ZbiG napisał/a:

Najgorsze dla mnie jest to, że dostawcy wciskają swoje urządzenia wraz z zakupem dostępu do Internetu i często nie ma możliwości przeciwstawić się tej praktyce. Dodatkowo pobierają opłaty za dzierżawę swojego sprzętu, który dodatkowo ciągnie prąd z naszego licznika, dla mnie to kuriozalne.

Masz rację. Wydaje mi się, że obecnie większość routerów od operatorów jest co najmniej wystarczająca dla większości użytkowników internetu, dla których po prostu ma działać mail,www czy streamowanie filmów. Rozumiem też argument operatora, że jakieś ~95% odbiorców jest niekumata technicznie i że duża część reklamacji "nie działa mi internet" brała się z badziewia jakie mieli ludzie rozstawione po domach, więc "siłowe" wstawienie takiego Funboxa6 spowodowało znaczny spadek obciążenia działu technicznego, ale te pozostałe 5% powinno mieć wybór czy chce czy nie i to bez tworzenia przeszkód i jakichś dziwnych kombinacji. Co więcej mam wrażanie, że takie wciskanie sprzętu za kasę, bez dania wyboru, byłoby do wygrania przed takim UOKiK smile

72 (edytowany przez jarek7714 2024-12-14 23:35:50)

drk napisał/a:

To ja napiszę na eko.one.pl- ja zdałem Funbox 6 w połowie października/w listopadzie złożyłem reklamację-bo zapomnieli się i nadal naliczali opłatę. Po tygodniu uznali reklamację, w grudniowej fakturze zrobili korektę i przestali już naliczać opłatę. smile

73 (edytowany przez ZbiG 2024-12-15 00:05:04)

jarek7714 napisał/a:
drk napisał/a:

To ja napiszę na eko.one.pl- ja zdałem Funbox 6 w połowie października/w listopadzie złożyłem reklamację-bo zapomnieli się i nadal naliczali opłatę. Po tygodniu uznali reklamację, w grudniowej fakturze zrobili korektę i przestali już naliczać opłatę. smile

A co z ONT? Masz własnego, czy od Orange? Czy za samo ONT nie naliczają opłaty?
Ja mam ONT od Orange, ale dostawcą łącza nie jest Orange. Jakby trzeba było oddawać ONT razem z routerem, to OK, ale musiałbym wcześniej zamienić na jakiegoś LEOXa albo cuś podobnego, a w te klocki to zielony jestem jak kosmita.

74

ZbiG napisał/a:

A co z ONT? Masz własnego, czy od Orange? Czy za samo ONT nie naliczają opłaty?

Ja znałem temat z Orange zanim podłączyłem światłowód-ale gdy przyjechał technik zrobić przyłącze, to nawet go nie cisnąłem o ONT, gdyż zobaczyłem że takowe ma razem z FunBox 6-ONT Nokia na sieci Fiberhost (ONT jest właściciela/ także Orange nie może naliczać opłat). Odłączyłem FunBox, zmieniłem hasło PPPoE na serwerze Orange na swoje i ustawiłem w routerze OpenWRT/Gargoyle. Na Elektrodzie dostałem info że mogę zdać Funbox 6/ oddałem w salonie Orange Łódź.                                   

ZbiG napisał/a:

Ja mam ONT od Orange, ale dostawcą łącza nie jest Orange. Jakby trzeba było oddawać ONT razem z routerem, to OK, ale musiałbym wcześniej zamienić na jakiegoś LEOXa albo cuś podobnego, a w te klocki to zielony jestem jak kosmita.

Jesteś pewny że ONT należy do Orange? U mnie ww Nokia-jest własnością Fiberhost.

75

jarek7714 napisał/a:

Jesteś pewny że ONT należy do Orange? U mnie ww Nokia-jest własnością Fiberhost.

Tak na  99,9% jestem pewien, że ONT jest od Orange, bo podczas zakładania Internetu technik przyniósł ONT wraz z Fanboxem. Tego życzyłem sobie podczas pierwszej instalacji. Wcześniej, ze ściany wystawał "goły" światłowód, a w mieszkaniu nie było żadnego Internetu. Muszę poszukać w czeluściach/otchłaniach, kto jest właścicielem łącza. Kiedyś mi się udało to namierzyć.