751 (edytowany przez escobarpl 2024-12-10 11:29:03)

Odp: Arcadyan AW1000

Chciałbym w mojej lokalizacji testować ten router z kartą T-Mobile. Z jakiej oferty najlepiej skorzystać? I właśnie jak wygląda współpraca tego routera z kartami T-Mobile?

752 (edytowany przez kapcer 2024-12-10 11:20:41)

U mnie do 80 Mbps. Ale to w Plusie z agregacją UL na B3+B7. Ale na 5G n41 też przekraczał 40 Mbps, dobijał do 60 Mbps (B3+n41).

753

Miałem 60Mbps UL.

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.85 r34359
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

754

Dziękuje za info o uploadzie, przed chwila musiałem zresetować aw1000 bo nie mógł przekroczyć 40mbps na DL, po resecie wróciły prędkości ponad 140mbs....dziwne

755

Czasami nie jest tak że po restarcie binduje się na inne pasma na których masz większe prędkości? A potem się przełącza wg swojego widzimisie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

756

Cezary napisał/a:

Czasami nie jest tak że po restarcie binduje się na inne pasma na których masz większe prędkości? A potem się przełącza wg swojego widzimisie.

sprawdziłem pasma jakie miał przed i po resecie, te same i w tej samej kolejności zapięte

757 (edytowany przez Johny_T 2024-12-11 15:30:36)

Moje przemyślenia po 2 dniach posiadania. Jakoś tak... 15 razy szybciej działa internet smile. Było fw GoldenOrb_cośtam z kwietnia_SopekSemprit, jakiś przerobiony ROOter jak się okazuje. Wgrałem, jak na razie, najnowsze Hikari, wszystko ładnie działa, może poza SMSami. Zapisują się na karcie SIM, a w pamięci modemu nie chcą.

758

Kupiłem ten router pare tygodni temu i cały czas używałem QWRT na którym mi śmigał jak złoto.
Umowa w Tmobile na 200 i tyle cały czas miałem.
Czytając tutaj wątek, coś mnie podkusiło i zmieniłem na najnowsze HikariWRT
Po zmianie mam pingi cały czas powyżej 500ms, przez co ciężko się z tego korzysta.
W zakłade modem, informarionb about connection mam błędy
"SyntaxError
Bad control character in string literal in JSON at position 627 (line 28 column 10)
Error: Bad control character in string literal in JSON at position 627 (line 28 column 10)"

nie mogę nic podejrzeć.

Mogę prosić o pomoć?
Ewentualnie jak ktoś ma BIN QWRT, to może wrócę do tego co działało smile

759

Boruczek napisał/a:

Kupiłem ten router pare tygodni temu i cały czas używałem QWRT na którym mi śmigał jak złoto.
Umowa w Tmobile na 200 i tyle cały czas miałem.
Czytając tutaj wątek, coś mnie podkusiło i zmieniłem na najnowsze HikariWRT
Po zmianie mam pingi cały czas powyżej 500ms, przez co ciężko się z tego korzysta.
W zakłade modem, informarionb about connection mam błędy
"SyntaxError
Bad control character in string literal in JSON at position 627 (line 28 column 10)
Error: Bad control character in string literal in JSON at position 627 (line 28 column 10)"

nie mogę nic podejrzeć.

Mogę prosić o pomoć?
Ewentualnie jak ktoś ma BIN QWRT, to może wrócę do tego co działało smile

A może spróbuj wgrać jeszcze raz Hikari, plik sysupgrade.bin BEZ zachowania ustawień i skonfiguruj od podstaw. Pewnie już gorzej nie będzie.

760

W sumie to chyba pierwsza osobna która się skarży na Hikariego.

761

Cezary napisał/a:

Puściłem mu flash jeszcze raz, z odznaczeniem opcji keep setting i pacjent nie przeżył.
Nie uruchamia mi się już.
tylko power się na zielono świecił i nic więcej.
Jest jakiś szybki sposób na unbrick, czy odsyłać go?

762 (edytowany przez MiG25 2024-12-11 18:50:56)

No nieźle....
Jeśli jest faktycznie zbrickowany , to bez rozbierania i lutowania się do portu szeregowego raczej się nie obejdzie , stąd od razu róbcie to :
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 52#p310652

Ale najpierw zobacz ,czy da się może mu przywrócić ustawienia fabryczne itp.

763

Z ciekawości sprawdziłem (Cezary nie bij w szczepionkę za mały offtop) - czyli ten QWRT to projekt komercyjny jest. Wpłać 2x10$ i gitara, a za darmochę ROOter.

764

Boruczek napisał/a:
Cezary napisał/a:

Puściłem mu flash jeszcze raz, z odznaczeniem opcji keep setting i pacjent nie przeżył.

Skąd wiesz, że nie działa?

765

PiotrekK napisał/a:
Boruczek napisał/a:
Cezary napisał/a:

Skąd wiesz, że nie działa?

Świeci mi się tylko led POWER i nic więcej.
podłączyłem się pod niego kablem i nie mogę się zalogować, adres domyślny  88.1 nie odpowiada.
Żadnego wifi itd
Reset też nie pomaga.

Problem jest taki, że nie mam kabli odpowiednich, żeby grzebać.
Chyba więc zostało mi go odesłać licząc, na wymiane smile

766 (edytowany przez PiotrekK 2024-12-11 19:13:39)

Nie mam softu od Hikariego, miałem ten gold cośtam, ale jeszcze się nie wywalił, a kilka razy go już flashowałem.
A ten Hikari ma 88.1 a nie jak wszyscy 1.1 ?

Z Luci to sam powinien go po kablu/dhcp znaleźć, o ile adres www.... masz ten sam.
DHCP nie przydziela adresu?

A łączysz się z portem 2.5Gb (niebieski) czy 1Gb (żółty)?

767

PiotrekK napisał/a:

Nie mam softu od Hikariego, miałem ten gold cośtam, ale jeszcze się nie wywalił, a kilka razy go już flashowałem.

Tak, 88.1
@Boruczek na pewno dobry plik wgrałeś? Czy to był ten sam, co za pierwszym razem? Masz pewność, że nie był... uszkodzony? Pytam, bo kiedyś telefon flashowałem przez TWRP i wgrałem lekko walnięty plik. Mało zawału nie dostałem, jak fon nie wstał.

768

Johny_T napisał/a:
PiotrekK napisał/a:

Tak, 88.1
@Boruczek na pewno dobry plik wgrałeś? Czy to był ten sam, co za pierwszym razem? Masz pewność, że nie był... uszkodzony? Pytam, bo kiedyś telefon flashowałem przez TWRP i wgrałem lekko walnięty plik. Mało zawału nie dostałem, jak fon nie wstał.

chwilkę przed pobrałem go z githuba
hikariwrt-v1.1.3b-120324-qualcommax-ipq807x-arcadyan_aw1000-squashfs-sysupgrade.bin

Z TWRP i telefonem bym sobie jeszcze poradził a tutaj to nie wiem.
Zachciało mi się kombinować big_smile

769

Dziś zrobiłem test na sofcie z jakim przyszedł Firmware Version:GoldenOrb_2024-4-1_by_SopekSemprit(LiteUser.Dashboard) ( OpenWrt Master ). Test był pod nadajnikiem 5G Tmobile. Zapiął się na pasma : Lte 2600 i 2100 a z 5g 3500mhz. I jak na razie średnio to wygląda big_smile prędkości w doł maks 340mbps a upload 120mbs, gdzie huawei cpe pro2 wyciągał ponad 600mbs DL, a samsung m23 prawie 1gbps

770 (edytowany przez kapcer 2024-12-17 08:58:14)

kapcer napisał/a:

Nie, korzystam tylko z promocji "nawet 6400 GB przez rok".

Możliwe, że po weekendzie będą jakieś wnioski. Dzisiaj dojechała drabina, więc będę miał jak dostać się do routera. Dodatkowo na pobliskim BTSie Playa trwa modernizacja i wiszą już anteny do n78. Jak odpalą na pewno sprawdzę.

Mały update:
1. Przełożyłem kartę SIM do iPhona żony. Nadal brak 5G. Wygląda na to, że to Plus coś blokuje. Złożyłem reklamację.

2. Pojawiło się n78 u mnie. W dużym skrócie: na razie nie działa to najbliżej mnie (3 km z bezpośrednią widocznością). Odbieram szczątkowy sygnał z nadajnika oddalonego o 9 km (bez anten zewnętrznych, AW1000 w hermetycznej puszce na zewnątrz). RSRP -110 do -120 dBm, SINR 10-12 dB. Działa to bardzo niestabilnie, potrafi wyciągnąć 400 Mbps download, by za chwilę było tylko 30 i ping skacze do 600 ms. Na razie wyłączyłem i czekam na odpalenie tego bliżej mnie. Swoją drogą jestem zaskoczony tym jak duży zasięg ma n78.

Edit.
Jest i docelowe n78. SINR 30 dB, więc można testować. smile Na obrazie Cezarego (23.05) w peaku dochodzi do 500 Mbps, ale test kończy się wynikiem 430/90 Mbps (DL/UL). Na dniach wgram Hikari z NSS i zaktualizuję wyniki.

Off-topic: Równolegle do modernizacji BTS przebiegała budowa sieci światłowodowej w okolicy. Stwierdziłem, że kto będzie pierwszy to z tego usług skorzystam. Jedno i drugie odpalili dzisiaj. smile

Osobisty rekord na sofcie od Cezarego (23.05-SNAPSHOT).
https://www.speedtest.net/result/a/10575080980.png

771

Hikari 1.1.3-beta. Podpięty kablem AX3000T jako dumbAP. Test po WIFI.

https://www.speedtest.net/result/a/10578145640.png

W tym samym miejscu Pixel 7a z kartą Play zbliża się do 800 Mbps.

Nie ma krzywdy, ale udało się komuś zbliżyć do 1 Gbps w 5G na AW1000?

772

Tu Pytanie powinno być , czy komuś w ogóle się to udało na OpenWRT na jakimkolwiek sprzęcie ?

773

Zainstalowałem najnowszy firmware hikari 24.10 i ogólnie modem działa, ale mam błąd na stronie Modem->Information about 3G/4G/5G connection: SyntaxError Bad control character in string literal in JSON at position 610 (line 28 column 10). Wydaje mi się, że ma znaczenie sieć, bo używam T-Mobile. Jak na próbę włożyłem kartę Orange, na której już nie mam pakietu GB, to o dziwo tu wszystko ładnie działało.

774

Błąd parsowania danych, to sprawa dla @IceG, jego pakiet.

775

jacek.janikowski napisał/a:

Zainstalowałem najnowszy firmware hikari 24.10 i ogólnie modem działa, ale mam błąd na stronie Modem->Information about 3G/4G/5G connection: SyntaxError Bad control character in string literal in JSON at position 610 (line 28 column 10). Wydaje mi się, że ma znaczenie sieć, bo używam T-Mobile. Jak na próbę włożyłem kartę Orange, na której już nie mam pakietu GB, to o dziwo tu wszystko ładnie działało.

Mam kartę Virgin i u mnie ten problem nie występuje na najnowszym 1.1.3b