1 (edytowany przez solargrim 2024-12-02 21:28:59)

Temat: Pierwszy model OpenWrt wchodzi na rynek

Specyfikacje i możliwości techniczne OpenWrt One

Router został wyposażony w układ MediaTek MT7981B, który obsługuje dwuzakresowy Wi-Fi 6 dzięki technologii MediaTek MT7976C. Umożliwia to szybkie i stabilne połączenie w paśmie 2,4 GHz (2x2) oraz 5 GHz (3x3). Urządzenie oferuje również rozbudowane opcje połączeń sieciowych, w tym port WAN o przepustowości 2,5 Gbit/s oraz port LAN o przepustowości 1 Gbit/s. Dodatkowo router został wyposażony w gniazda USB typu C, port USB 2.0 oraz możliwość rozbudowy pamięci dzięki złączom NVMe PCIe 2.0 i mikroBUS. Dla użytkowników ceniących pełną kontrolę nad urządzeniem dostępny jest przełącznik mechaniczny pozwalający na wybór między rozruchem z pamięci NAND a NOR.

Więcej na https://ithardware.pl/aktualnosci/route … 36984.html
Aliexpress: https://de.aliexpress.com/item/1005007795779282.html

https://ithardware.pl/artykuly/max/router_openwrt_premiera_specyfikacja_cena-36984_1.jpg

2

Odp: Pierwszy model OpenWrt wchodzi na rynek

Zobacz także https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23584

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki. Tak odbiegając od tematu znasz jakąś alternatywę dla routera kablowego(TV/DS Lite) z openwrt. Posiadam Fritzbox 6690. Jest w ogóle coś czy nie ma nic na rynku?

4

Nie ma nic kompletnie, ani jednego modelu.

5

Fajnie sprzęt. Na prawdę do domowych zastosowań jest w sam raz.
Tylko po co dawać WAN 2,5 a LAN 1 Gb? Jaki jest sens takiego połączenia?

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

6

W podlinkowanym przeze mnie temacie masz historie tego projektu. Po pierwsze to była inicjatywa jednego z developerów, po drugie - koszta - chciał się zmienić poniżej 100USD. Więc wynikowo takiego coś powstało, a jak przeczytasz forum openwrt to znajdziesz pełno pytań - czemu nie ma normalnego switcha, najlepiej z portami 2.5G. Czemu, jeżeli ma tylko dwa porty i raczej będzie robił za AP niż router - ma slot nvme na nośnik, czemu nie ma ma miejsca na modem 5G itd. Na dodatek zakładali że chcieli to takiej wielkości żeby się zmieściło w obudowie po banana pi, więc stąd wygląd.
To pierwszy modem który miał być nie-do-zbickowania, może po doświadczeniach z nim zrobią następne już bardziej uniwersalne.

Wcale nie bronię tego modelu - jest taki jest i kilka rzeczy też mi nie pasuje, no ale zmieści się w założeniach i czekamy co z tego będzie dalej.

PS. Mała ciekawostka - źródła OpenWrt zostały przestawione tak, żeby domyślnym wybranym modelem routera był właśnie OpenWrt One, a nie pierwszy z listy ath79 jak było dotychczas.

7

ookris napisał/a:

Na mój prosty rozum: to co przyjdzie/wyjdzie WANem/WANem zostanie podzielone/połączone  na/z LAN/LANu i na/z wi-fi/wi-fi.  Dlatego największe fi jest na WANie.

8 (edytowany przez ZbiG 2024-12-04 21:44:49)

ookris napisał/a:

Sens jest taki, żeby nie używać QoS dla kilku użytkowników domowych pracujących jednocześnie, ale masz rację sensu takiej konstrukcji trzeba się doszukiwać. U mnie, w podobnej konstrukcji, zamieniłem port WAN z jednym z LANów i mam te 2,5G na switchu, a jeden z portów LAN 1G jest WANem.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

9

Cezary napisał/a:

W podlinkowanym przeze mnie temacie masz historie tego projektu. Po pierwsze to była inicjatywa jednego z developerów, po drugie - koszta - chciał się zmienić poniżej 100USD…

Oczywiście rozumiem że ciężko jest zmieścić w zakładanym budżecie zwłaszcza jeśli jest on niewielki a ma się raczej sporo rzeczy „do upchania”. Ale to dalej nie tłumaczy zastosowanie jednego portu 2,5Gb a reszty 1Gb.
Możliwe że kolejne wersje uwzględnia kilka sugestii społeczności.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

10

A na końcu okaże się, że nad tym projektem i OpenWrt łapę będzie trzymało Google lub jakaś inna korporacja.
Z Mozilla Firefox było i jest podobnie. Developerzy swoje, a główny sponsor swoje.

11

Banana pi. Oni to wyprodukowali i oferowali na Ali wcześniej już niż ogłoszenia o dostępności na openwrt były.