Odp: Arcadyan AW1000
Jakaś PCM'ka tam w RG500Q-EA jest... no i chyba jest podłączone skoro jest.
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Arcadyan AW1000
Strony Poprzednia 1 … 28 29 30 31 32 … 41 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jakaś PCM'ka tam w RG500Q-EA jest... no i chyba jest podłączone skoro jest.
Wszystkie RG5xx mają volte jako "optional". Więc ten może tego nie ma (tylko po co by było gniazdko...)
Na razie nie rozbieram pudełka, dopóki nie zobaczę, że to coś działa.
Pewne postępy z 5G już są. Jutro porozmawiam jeszcze z operatorem sieci i dam znać.
Daj znać bo jestem ciekawy. U mnie 5G w Plusie działało i pewnego dnia przestało, choć na telefonie działa w tym samym miejscu. Nie mam aktualnie jak dostać się do routera, żeby wymienić kartę SIM na inną, więc dopiero za jakiś czas będę mógł sprawdzić czy to jej wina czy AW1000.
No ten router bez 5G to sensu nie ma , bo w LTE działa podobnie jak MF286D ( agreguje max 3 pasma).
Jak tylko udowodnię operatorowi, że nie jestem wielbłądem, a on mi uwierzy, to dam znać, czy naprawili problem.
A ten ruter, to faktycznie ma być z 5G, bo inaczej szkoda kasy.
PiotrekK napisał/a:Pewne postępy z 5G już są. Jutro porozmawiam jeszcze z operatorem sieci i dam znać.
Daj znać bo jestem ciekawy. U mnie 5G w Plusie działało i pewnego dnia przestało, choć na telefonie działa w tym samym miejscu. Nie mam aktualnie jak dostać się do routera, żeby wymienić kartę SIM na inną, więc dopiero za jakiś czas będę mógł sprawdzić czy to jej wina czy AW1000.
A ta karta w ruterze, co przestała działać, to prepaid czy abonament?
Prepaid Plus (nie Plush). Aktywny pakiet za 35 zl od kilku miesięcy, na karcie ponad 2TB pakietu internetowego.
OK, nie wiem o co tutaj chodzi ale ja też miałem aktywną kartę i kilka GB na niej, ale dopiero jak wykupiłem dodatkowy pakiet internetowy, to 5G się pojawiło... taka magia
Mi niestety trudno w tej chwili coś więcej powiedzieć bez podmiany karty SIM. Samo doładowanie nic nie zmieniło. Dam znać jak wyjmę kartę z routera i przełożę do jakiegoś smartfona z obsługą 5G. No i możliwe, że pojawi się u mnie n78 w przeciągu 2-4 tygodni, to też dam znać czy działa i jakie są osiągi.
OK, ja zgłosiłem oficjalną reklamację, że w tej samej lokalizacji, w tej samej fizycznej sieci, na tym samym urządzeniu, jedna karta PLUSH ma 5G a Otvarta nie. Zdjęcia mi kazali przysłać. Cyrk...
EDIT: No i odpowiedzieli... że mają 30dni na rozpatrzenie.
No... i zadziałała... niewidzialna rączka inżyniera utrzymania sieci u operatora. (ach te kłamczuchy z infolinii..)
AT+QMBNCFG="Select"
+QMBNCFG: "Select",ROW_CommercialI zapitala 254/64 Mbps po WiFi, na pasmach: 5G NSA | B3 (1800 MHz) + n41 (2500 MHz):
B3 (Bandwidth 20 MHz Down | 20 MHz Up)
n41 (Bandwidth 40 MHz)
n41 (CA, Bandwidth 40 MHz)
No... i zadziałała... niewidzialna rączka inżyniera utrzymania sieci u operatora. (ach te kłamczuchy z infolinii..)
AT+QMBNCFG="Select" +QMBNCFG: "Select",ROW_CommercialI zapitala 204/64 Mbps po WiFi, na pasmach: 5G NSA | B3 (1800 MHz) + n41 (2500 MHz):
B3 (Bandwidth 20 MHz Down | 20 MHz Up)
n41 (Bandwidth 40 MHz)
n41 (CA, Bandwidth 40 MHz)
To lte czy 5g? Biednie jak na 5g.
Biednie, ale na swoim przykładzie:
godzina 19-20
LTE download 10-15 Mbps.
5G (też Plusowe n41) 80-100 Mbps
5 rano
LTE 200 Mbps
5G 400 Mbps
Jak dla mnie (w mojej lokalizacji), to jest ze trzy/cztery razy szybciej niż LTE. Ważne, że 5G działa na tym egzemplarzu, a sieć... no coż... Tego już reklamacją nie załatwię.
EDIT: No i warto pamiętać, że w 5G nie chodzi tylko o prędkość. Widać, że ta sieć ma priorytet na LTE.
Biednie, ale na swoim przykładzie:
godzina 19-20
LTE download 10-15 Mbps.
5G (też Plusowe n41) 80-100 Mbps5 rano
LTE 200 Mbps
5G 400 Mbps
Dokładnie, zależy od lokalizacji.
Mam zapuszczone skrypty na LTE i max mam ok 5:30. Teraz sprawdzę na 5G.
No i zainstalowałem... OpenWrt 24.10.0-rc2 (r28161-ea17e958b9)
Nie można dodać żadnych pakietów, bo opkg nie działa. APK nie ma i nie można doinstalować... hm.. co dalej?
EDIT: no dobra qmi już mam...
U mnie ledwo 200 przekraczalo blizej nadajnika, play pod tym względem nie błyszczy... Za to konkurencja nie śpi i na wiosnę podepnę szybsze światełko.
A jeszcze dodam, dla martwiących się osiągami łącza Internetowego, że warto testować w powtarzalnych warunkach i na właściwie dobranym interfejsie.
Dla porównania, dwa testy z za tego samego biurka, w tym samym czasie tzn. jeden po drugim i przez ten sam ruter, ale...:
Speedtest na laptopie WiFi 2,4GHz: 45/35 Mbps
Speedtest na komórce WiFi 5GHz: 240/34 MbpsTakże... można sobie porównywać jak się nie ma do końca sparametryzowanych i powtarzalnych warunków pomiaru.
I powstaje pytanie, co w ten sposób testujemy?... Interfejs Wifi czy łącze internetowe, a może wydajność komputera.
Polecam poczytać:
https://www.speedtest.pl/aplikacje/spee … lifikowany
Mi niestety trudno w tej chwili coś więcej powiedzieć bez podmiany karty SIM. Samo doładowanie nic nie zmieniło. Dam znać jak wyjmę kartę z routera i przełożę do jakiegoś smartfona z obsługą 5G. No i możliwe, że pojawi się u mnie n78 w przeciągu 2-4 tygodni, to też dam znać czy działa i jakie są osiągi.
. To ja podpowiem/korzystasz z tej oferty Lidla- 2,7TB m-c? Otóż najpierw rozdają a później liczą i sprawdzają/ rekonfigurują sieć. Od wczoraj u mnie ta karta nie ma dostępu do LTE, tzn loguje się do sieci, lecz nie dostaje adresu IP. Zrobiłem zgłoszenie reklamacyjne/ myślałem że modem mi padł (lbr20), zamieniłem na ZTE mf289 i to samo/ działa tylko na 3G.
Nie, korzystam tylko z promocji "nawet 6400 GB przez rok".
Możliwe, że po weekendzie będą jakieś wnioski. Dzisiaj dojechała drabina, więc będę miał jak dostać się do routera. Dodatkowo na pobliskim BTSie Playa trwa modernizacja i wiszą już anteny do n78. Jak odpalą na pewno sprawdzę.
Chciałbym zakupić ten router, czy macie jakieś sprawdzonego sprzedawcę na Aliexpress?
Ja brałem z "Blue Sky 5g Store". Generalnie chyba bez różnicy. Pewnie wszyscy mają to samo.
Dzięki, zakupiony.
Hej, czy komuś ten router na uploadzie przekroczył 40mbps ? mam w tym samym miejscu huawei cpe pro2 który lekko ponad 60mbps wyciaga na tej samej karcie sim T-mobile
Strony Poprzednia 1 … 28 29 30 31 32 … 41 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Arcadyan AW1000
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc