Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 24.10
Buildy z wydania 24.10 są dostępne i u mnie. Zawartość obrazów jest prawie taka sama jak w poprzednich wydaniach, z tym że zastąpiłem openvpn-openssl przez openvpn-mbedtls, dzięki czemu obrazy są mniejsze (mimo że ogólnie obrazy tego wydania są większe niż wydania poprzedniego). Sporo obrazów LuCI dla ramipsa/mt7620 dla routerów z 8MB flash już nie potrafi się skompilować z powodu zajmowanego miejsca przez system. Może się okazać że niektóre obrazy z LuCI nie nadają się też do użytku - mimo że mogły się skompilować to wszystko zajmuje tyle miejsca że nie jest w stanie zrobić się overlay i nie trzyma ustawień. W takim przypadku dajcie znać to wyrzucę takie modele z kompilacji.
Już widzę że z ath79/generic trzeba wywalić kilka urządzeń z 8MB flash bo dla nich obrazy z LuCi się już nie robią.
Sugeruję też nie robić od razu "produkcyjnego" wdrożenia nowych obrazów. To pierwsze buildy, co prawda chyba wszystko przeniosłem co trzeba było zrobić ale kto wie czego zapomniałem. W repozytorium też co chwilę dodawane są jeszcze nowe poprawki naprawiające błędy, więc może się okazać że niekoniecznie ten build jest doskonały.
Te obrazy mają standardowo opkg jak w starsze wersje OpenWrt, ale ostateczne wydanie stabilne 24.10 może przejść na apk, więc w przyszłości mogą pojawić się nowe rodzaje pakietów.
Trochę statystyki:
- liczba kompilowanych platform: 18
- zajmowane miejsce przez skompilowane obrazy dla routerów: 52GB
- zajmowane miejsce na dysku przez źródła i skompilowane pakiety: ok 450GB
- czas potrzebny na kompilację obrazów (przy skompilowanym już toolchainie, pakietach i kernelu): 7g 30m
- ilość kompilowanych obrazów dla "czystego" OpenWrt: 3327
- ilość kompilowanych obrazów dla OpenWrt z LuCi: 2971
- ilość kompilowanych obrazów MiFi: 299
Kompilacja eksperymentalnie została wykonana tym razem nie na laptopie na którym zwykle kompilowałem tylko na małym PC z procesorem Intel i5-8259U (4C/8T) bo miał więcej wolnego dysku (a i tak czeka mnie zakup kilku nowych nośników). Laptop ma 16 rdzeni i stanowczo szybciej to robił, trzeba będzie zobaczyć jak to kompiluje się na jakiejś naprawdę wielordzeniowej maszynce lub np. współczesnym Maczku.
Strasznie dużo uzbierało mi się tych platform i już z połowy z tego nie używam (i nie mam) - w przyszłości trzeba będzie ograniczyć kompilację do bardziej nowoczesnych platform i zejść trochę niżej z tych gigabajtów.
Obrazy do wyszukania z https://dl.eko.one.pl/firmware/ lub pobrania bezpośrednio z katalogów na https://dl.eko.one.pl/