Odp: Arcadyan AW1000
Przyglądam się temu ruterowi i zastanawiam, czy kupić pod 5G.
Polecacie? Łatwo go przerobić na OWRT?
Za ile i gdzie warto go kupić?
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Arcadyan AW1000
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 40 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przyglądam się temu ruterowi i zastanawiam, czy kupić pod 5G.
Polecacie? Łatwo go przerobić na OWRT?
Za ile i gdzie warto go kupić?
Za ile i gdzie? Aliexpress. Za swój płaciłem 158 USD. Obecnie da się chyba taniej jak są kody rabatowe i połączy się je z monetami. Myślę, że poniżej 600 zł warto.
Czy łatwo przerobić na OpenWRT? Jeszcze jak! Przychodzi z wgraną pochodną OpenWRT (R00Ter), więc zwykły sysupgrade i wgrywasz co chcesz (bazujące na OWRT).
U mnie działa stabilnie jakoś od lipca.
Tylko mała uwaga. Chyba nie da się przekroczyć ~450 Mbps na kompilacji Cezarego i ~600 na kompilacji z NSS. Ale to bazując na postach wyczytanych w tym temacie. Nie ma u mnie jeszcze zasięgu N78, więc nie potwierdzę. W Plusie na B3+n41 nie przekroczyłem nigdy więcej niż 400 Mbps.
Odpuściłem sobie to urządzenie z uwagi na DL na poziomie max 435Mb gdzie w tym samym miejscu MC888 max 650Mb. AW1000 pokazuje że agreguje: B3 i N78 podczas gdy MC888 w tym samym miejscu: B1,B7,B3,B20 I N78. Sieć Play.
Na plus za to mocne wifi i lepszy UL na poziomie 30Mb gdzie w MC888 to 7Mb.
Dzięki.
Zamówiłem. Przyjdzie, to napiszę jak to działa w Otvartej (na Plusie).
Odpuściłem sobie to urządzenie z uwagi na DL na poziomie max 435Mb gdzie w tym samym miejscu MC888 max 650Mb. AW1000 pokazuje że agreguje: B3 i N78 podczas gdy MC888 w tym samym miejscu: B1,B7,B3,B20 I N78. Sieć Play.
Na plus za to mocne wifi i lepszy UL na poziomie 30Mb gdzie w MC888 to 7Mb.
A jak cenowo wyszedł ten MC888?
To i tak kilka razy szybciej niż mam na LTE. Zobaczymy.
Byłem pod swoim BTSem i faktycznie szału nie ma - na S21 łapało 600-700 mbps, max strzeliło raz 800mbps.
W domu na podłączonym gridzie do dwóch standardowych portów SMA AW1000 wyciągał do 500 mbps.
Wczoraj rozebrałem router i podpiąłem dwa pigtaile uFl-SMA, a do nich antenę Cybertech 17db. Najlepsze wyniki złapałem przy podpiętych pigtailach do gniazd ANT1 oraz ANT5 i ANT6. Przy podpiętej ANT6 DL sięgał 600 mbps (max raz strzelił 630 mbps), ale UL tylko 50mbps. Przy podpiętej ANT5 UL był lepszy, do 80mbps, ale DL tylko 550 mbps. W wolnej chwili spróbuję jeszcze wrzucić obraz od Hikari, żeby sprawdzić czy da radę dobić do 700 mbps. Ale w moim przypadku ograniczeniem jest raczej agregacja tylko 2 pasm LTE przez ten modem.
Tak wyglądają moce sygnałów. Widać fajnie różnice grid vs Cybertech.
at+qrsrp
+QRSRP: -101,-99,-32768,-32768,LTE
+QRSRP: -90,-93,-122,-121,NR5G
600 Mbps osiągnąłeś na sofcie od Cezarego czy na tym z czym przyszedł z Ali?
Na tym co przyszło z Ali:
GoldenOrb_2024-4-1_by_SopekSemprit(LiteUser.Dashboard) ( OpenWrt Master )
Firmware by SopekSemprit
Gb.Script by AbiDarwish
A jakie band'y masz na BTS?
N78, B1, B3, B7, B20
Czyli warto byłoby podpiąć się pod te gniazda, gdzie ma najszersze pasma kanału czyli B1, B3, B7. B20 bym zostawił na oryginalnych antenach wewnętrznych, bo i tak nie masz takiej anteny zewnętrznej na tą częstotliwość, a i pewnie samo pasmo kanału jest na poziomie 5MHz.
No i jeszcze nie masz anteny na pasmo 5G czyli 3-4GHz. To też by się przydało, choć na początek może wystarczy antena na pasma B1, B3, B7 z anteną wewn. na 5G.
Anteny wewnętrzne łapią szczątkowe sygnały rzędu 120 db. Router stoi na strychu pod blachodachówką, a do BTS mam 10
km. Stąd zabawa z antenami zewnętrznymi. Mam w tej chwili podpiętego grida 60x42 cm z promiennikiem z Aliexpress https://pl.aliexpress.com/item/1005006292687751.html plus Cybertecha, czyli razem 4 anteny zewnętrzne.
Ten modem agreguje z N78 tylko dwa pasma LTE.
Szczerze mówiąc, nie wierzę w zysk tych chińskich anten.
Jak już masz wyprowadzone złącza, to kup splittery i podłącz to:
https://www.dipol.com.pl/antena_trans-d … 027_10.htm
Takim lub podobnym zestawem antenowym zapewnisz odpowiednie pasmo (GSM/LTE/5G), kierunkowość, dopasowanie (falowe), zysk i... MIMO (+Polarization diversity).
A 10km to już jest wyzwanie.
Ale po co? Na gridzie z chińskim promiennikiem mam teraz RSRP 90dbm na N78 i SINR 24db. Jak testowałem samo LTE to dla B1 i B7 ten grid dawał +10 dbm względem C17
Jeśli miałbym wydawać kasę i wymieniać Cybertecha, to skompletowałbym drugiego takiego samego grida, bo całość z kablami 4m wyszła mnie poniżej 300 zł z kosztami wysyłki.
Ale może skończmy dyskusję, bo robimy offtop.
OK, zakończmy. Choć ten temat jest uniwersalny i podejrzewam ciekawy dla osób, które mają problem z zasięgiem.
Na koniec dla porównania, aby wyciągnąć wnioski, masz może wyniki pomiarów sygnału anten wewn. rutera przy pomiarze w miejscu gdzie są te anteny zewnętrzne (czyli nie pod metalowym dachem)?
Zobaczymy ile tego zysku tam faktycznie na tych antenach jest. Bo może i wydatek 100zl będzie za dużo za kilka dB.
Na koniec dla porównania, aby wyciągnąć wnioski, masz może wyniki pomiarów sygnału anten wewn. rutera przy pomiarze w miejscu gdzie są te anteny zewnętrzne (czyli nie pod metalowym dachem)?
Niestety nie dla tego routera, bo antenę skleciłem wcześniej i testowałem na B525-333. I też bardziej skupiłem się wtedy na sprawdzeniu jak grid wypada względem C17, której używam od lat.
Na dachu sam B525 w paśmie B7 ledwo łapał sygnał - około 105-107 dbm. Z C17 było 99-100 dmb. Z gridem już 90 dbm. Czyli @2600 mhz uzysk grida względem gołego routera B525 to około 15-17dbm. Podobny uzysk był widoczny na B1. Nie sprawdzałem B20. Dla B3 uzysk był chyba jeszcze większy, ale nie zanotowałem wartości. Przy czym nie jest to jakoś super miarodajny test, bo łączyłem się z BTSem, który był trochę zasłonięty przez drzewa. Dla grida były to więc gorsze warunki niż dla anteny panelowej. Dla porównania złapałem też sygnał B7 z BTS oddalonego o 12 km, gdzie po drodze nic mi go nie zasłania. Udało się złapać sygnał 83dbm.
Dla n78 zysk jest raczej jeszcze większy niż dla B7, bo AW1000 nie łapał mi w ogóle 5G, gdy umieściłem go na kominie, przy którym mam powieszone anteny. Przy podpiętym gridzie mam sygnał -89dbm @n78
Dużą zaletą grida jest jego kierunkowość. Grid ma mega wąską wiązkę. Na moje niewprawne oko tak ze 30-40 stopni. Dzięki temu złapałem sygnał z BTS oddalonego o 10 km ode mnie, mimo że dużo bliżej (1,5-2 km) stoi inny BTS. Odległość kątowa między nimi to jakieś 60 stopni. Na C17 nie mogłem wymusić logowania się do tego dalszego BTS, a z gridem to pestka.
Na wiosnę postaram się zrobić miarodajne testy z tym BTSem oddalonym o 12km, bo tam też jest n78.
Antena kierunkowa zawsze będzie lepsza dookólnej. A w wbudowana jest właśnie dookólna.
Widziałem tez projekty anten zrobionych z tarczy od satelity, gdzie modem USB wkłada się w miejsce konwertera - i uzyskuje się ładną antenę kierunkową z dookólnej.
Dzięki Tinkas, chętnie zobaczę takie zestawienie sygnałów ruter vs. anteny kierunkowe.
A dlaczego nie korzystasz z tego bliskiego BTS?
@kmaras77, w sumie to nie sprawdzałem specyfikacji tych anten wbudowanych, masz może info producenta jaką mają charakterystykę?
Najbliższy BTS ma tylko N1 i nie należy do najmniej obciążonych, bo "zasila" małe miasteczko i kilka wsi dookoła + trasę szybkiego ruchu. Korzystam z BTS w większym mieście, gdzie masztów jest kilkanaście, w tym kilka z 5G.
W AW1000 jest 6 anten paskowych. One są dookólne i podłączone do modemu do wyprowadzeń, które odpowiadają za transfer, odbiór i MIMO dla technologii LTE i 5G. Teoretycznie modem potrafi uformować odpowiednią wiązkę korzystając z określonych anten biorąc pod uwagę sygnał jaki na nich odbiera. Był tu wrzucany link do pdf z opisem wyprowadzeń modemu. Tutaj ktoś to ładnie opisał dla bliźniaczego modelu - https://confusedbird.com/thread-119.html
[edit]
Może się komuś przyda.
Wczoraj zmieniłem FW z GoldenOrb_2024-4-1_by_SopekSemprit na Hikari v1.1.2b. Speedtesty podskoczyły - zwykle w ciągu dnia miałem 500-550 mbps, po aktualizacji było ponad 600 mbps. W nocy udało się przekroczyć 700 mbps - zwykle max było 630 mbps. Dzisiaj (niedziela) przez cały dzień spokojnie ponad 600 mbps, gdzie zwykle było 500-550.
Dzięki NSS są też uzyski na sieci. Po LANie 2,5GbE widać poprawę wydajności. Po WiFi niespecjalnie. Natomiast widać oczywiście różnice w obciążeniu core'ów.
testy iperf3 -P 4
GoldenOrb_2024-4-1_by_SopekSemprit
LAN 2,5 GbE
dockers -> arcadyan | 2.21 Gbits/sec | htop 1 core 100%, pozostałe 20-30%
arcadyan -> dockers | 2.13 Gbits/sec | htop 90% 60% 60% 30%
WiFi @ 5GHz, 160MHz, 24 dBm, 251 mW, kanał 100
laptop -> arcadyan | 1.23 Gbits/sec | htop 1 core 60-70%, pozostałe 10-20%
arcadyan -> laptop | 866 Mbits/sec | htop 1 core 60-70%, pozostałe 5-15%
arcadyan -> arcadyan | 9.02 Gbits/sec | htop 4x100%
Hikari v1.1.2b
LAN 2,5 GbE
dockers -> arcadyan | 2.20 Gbits/sec | htop - core równo obciążone 20-40%
arcadyan -> dockers | 2.36 Gbits/sec | htop - core równo obciążone 5-15%
WiFi @ 5GHz, 160MHz, 23 dBm, kanał 36
laptop -> arcadyan | 1.34 Gbits/sec | htop - core równo obciążone 15-30%
arcadyan -> laptop | 810 Mbits/sec | htop - core równo obciążone 5-15%
arcadyan -> arcadyan | 9.75 Gbits/sec | htop 4x100%
Niestety wyszło, że jest jakiś problem z WiFi mojego laptopa. Wyciągnąłem służbowy i na nim po WiFi w obie strony zapina 1,2gbps
@Tinkas albo może ktoś inny kto ma AW1000 i działa mu 5G. Czy mogę prosić, żebyście sprawdzili co zwraca Wam komenda AT+QENDC? Walczę z niedziałającym 5G w Plusie. W moim przypadku modem zwraca 0,0,0,0,0, gdzie dokumentacja mówi o 4 wartościach.
@Tinkas albo może ktoś inny kto ma AW1000 i działa mu 5G. Czy mogę prosić, żebyście sprawdzili co zwraca Wam komenda AT+QENDC? Walczę z niedziałającym 5G w Plusie. W moim przypadku modem zwraca 0,0,0,0,0, gdzie dokumentacja mówi o 4 wartościach
Witam. Mi wraca to AT+QENDC
+QENDC: 1,1,0,1
.
Czyli poprawnie, 4 wartości. Choć 3 wartość 0, wskazuje na ENDC restricted wg dokumentacji. Działa u Ciebie 5G?
Tak czy tak, u mnie coś jest nie tak skoro zwraca o jedną wartość za dużo. Chyba, że tak jest w przypadku braku sygnału 5G. Chociaż wcześniej działało i telefon z inną kartą Plusa łapie w tym samym miejscu 5G. Chyba trzeba będzie skołować drabinę i wyciągnąć kartę SIM z routera, żeby wykluczyć jej winę.
Edit. Dopytałem chat GPT. EN-DC "restricted" nie oznacza od razu, że 5G NSA nie będzie działać.
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 40 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Arcadyan AW1000
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc