Odp: Modem od routera MF286D
Na końcu numeru telefonu musi być znak ";".
Czyli:
sms_tool -d /dev/ttyUSBx at "ATD+48123456789;"
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Modem od routera MF286D
Strony Poprzednia 1 … 32 33 34 35 36 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Na końcu numeru telefonu musi być znak ";".
Czyli:
sms_tool -d /dev/ttyUSBx at "ATD+48123456789;"
Kombinowałem i tak, i tak.
Komendę sms_tool -d /dev/ttyUSBx at "ATD+48123456789;" przyjmuje, ale nic się nie dzieje. Nie dzwoni, nie zwraca błędu.
sms_tool -d /dev/ttyUSB2 at "ATD+48123456789;"
ATD+48123456789;EDIT: Połączenie przychodzące przełączają modem w 3G. Ustawiłem go na 3G (+ZSNT: 2,0,0) i po komendzie ATD zaczyna mrugać zielona dioda, jakby próbował się połączyć, ale po kilku sekundach znowu wraca do niebieskiej diody i +ZSNT: 0,0,0.
Podniesienie słuchawki na telefonie nic nie zmienia, nie ma objawu wybierania numeru ani czekania na połączenie.
Na USB1 sprawdź.
I daj jeszcze -D to będziesz widział co modem odpowiedział.
sms_tool -D -d /dev/ttyUSBx at "AT+ZSNT 2,0,0"
AT+ZSNT=2,0,0
OK
root@OpenWrt:~# sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at "ATD+481234567890;"
ATD+481234567890;
OK
sms_tool -D -d /dev/ttyUSBx at "AT+ZSNT?"
AT+ZSNT?
+ZSNT: 2,0,0
OKPrzełącza na 3G ale nadal nie zestawia połączenia.
AT+ZSNT=2,0,0
jak już
@Piotrekk , ale co to za modem ? Nordic B12 ?
I żeby uzyskać VoLTE to profil ims musi być ustawiony , na MF289F to działało. Komendy do ustawienia ims wg tego:
https://github.com/stich86/ZTE-MF289F-R … e_volte.md
Dzięki Cezary. Poprawiłem ZSNT, ale bez zmian.
Dzięki MiG25. Modem B12. Poczytam.
@Piotrekk , ale co to za modem ? Nordic B12 ?
I żeby uzyskać VoLTE to profil ims musi być ustawiony , na MF289F to działało. Komendy do ustawienia ims wg tego:
https://github.com/stich86/ZTE-MF289F-R … e_volte.md
Tutaj karta SIM powinna mieć włączone VoLTE. Kupię jakiś starter i jeszcze tak spróbuję.
Bo ja ciągle mam Nordic B14...
I jak teraz patrzę ,to tam nie mam sygnału w ogóle na słuchawce... Może ten B14 to popsuł ( choć +CGCONTRDP pokazuje połączenie na tym drugim profilu ims).
Na stronie Plusa piszą, że jeżeli VoLTE nie działa automatycznie, to trzeba włączyć ręcznie.
Dla karciarzy kodem *101*11*1317#
Dla abonamentowców SMS na numer 2601 w treści wpisując WlaczVoLTE.
No i tak jest , w Plush identyczny kod , inaczej VoLTE nie ma na starcie w ogóle.
Kody w PLUSHu działają, ale połączenie głosowe ruter zestawił na 3G. Ale zestawił... i można dzwonić w obie strony
Natomiast, karta DATA SIM nie pozwala wykonywać połączeń wychodzących nawet włożona do telefonu.
Kody w PLUSHu działają, ale połączenie głosowe ruter zestawił na 3G. Ale zestawił... i można dzwonić w obie strony
W ZSNT zmień na 6,0,0 i sprawdź czy utrzyma się LTE przy dzwonieniu.
PiotrekK napisał/a:Kody w PLUSHu działają, ale połączenie głosowe ruter zestawił na 3G. Ale zestawił... i można dzwonić w obie strony
W ZSNT zmień na 6,0,0 i sprawdź czy utrzyma się LTE przy dzwonieniu.
Komenda faktycznie dzwoni, można odebrać.
sms_tool -d /dev/ttyUSB2 at "ATD+48123456789;"
ATD+48123456789;Po zablokowaniu na LTE, działa w obie strony.
Raczej nie ma większego znaczenia, czy zablokujemy na VoLTE, czy pójdzie na 3G, póki jeszcze jest. Działa.
Fajny ten ruter. Nie szukałem, jest coś z takimi lub podobnymi interfejsami/funkcjonalnościami 1:1 ale już z 5G? - RUTX50 (bez RJ11), AW1000 chyba też nie ma RJ11?
Próbowałem Nordic B14 zdowngradować i teraz już kompletnie jest zbrickowany....
Najpierw próbowałem przejechać to Frameworkiem Nordic to Nordic , zatrzymał się przy 10% i koniec,
Po uruchomieniu modem w trybie BULK ( 0076).
No to wyciągnąłem , pościągałem programy z pierwzego posta , zrobiłem tryb 9008 , wgrałem przez SB3.0 plik content.xml , no i od tego momentu wyjmuję i wkładam modem i nic...
W tryb 9008 zwierając punkty da się wprowadzić , wgrać jeszcze raz content.xml , ale i tak po wyjęciu i włożeniu nic się nie wykrywa. Ktoś ma jakiś pomysł ?
Jak zatrzymało się na 10% to mogłeś chociaż sprawdzić update.log lub cache.
W cache mogło być coś co trzeba było usunąć.
Nie miałem podpiętej konsoli...
Poza tym myślałem ,że nawet jak ten modem się uwali , to nic wielkiego się nie stanie bo jest temat ze stawianiem go na nogi ![]()
Mam jedną sztukę od któregoś z użytkowników tego forum chyba w podobnym stanie, że opis który tutaj zamieściłem nie działa. Ktoś gdzieś twierdził, że najprawdopodobniej nand padł czyli te esmt lub w niektórych modelach jest inny producent co nazwy nie pamiętam. I podobno da się to w jakiś sposób pod linuxem naprawić te badsectory ale już nie miałem ani chęci ani siły. Może kiedyś wrócę do tematu jak najdzie nuda ![]()
Próbowałem Nordic B14 zdowngradować i teraz już kompletnie jest zbrickowany....
Najpierw próbowałem przejechać to Frameworkiem Nordic to Nordic , zatrzymał się przy 10% i koniec,
Po uruchomieniu modem w trybie BULK ( 0076).
No to wyciągnąłem , pościągałem programy z pierwzego posta , zrobiłem tryb 9008 , wgrałem przez SB3.0 plik content.xml , no i od tego momentu wyjmuję i wkładam modem i nic...
W tryb 9008 zwierając punkty da się wprowadzić , wgrać jeszcze raz content.xml , ale i tak po wyjęciu i włożeniu nic się nie wykrywa. Ktoś ma jakiś pomysł ?
Modem chyba masz dalej w EDL.
@smereka pisał, że trzeba zrobić na koniec at+zcdrun=8, at+zcdrun=F.
Piszę chyba, bo nie praktykowałem tego.
8 odpowiada za wyłączenie CD-ROOM
A żeby modem wszedł w normalny tryb pracy trzeba dać F.
Na chwilę obecną to tylko teoria, bo nie mam innego egzemplarza aby to potwierdzić.
Tak samo chwilowe zwarcie +DATA z masą przy włączaniu powinno spowodować wejście w EDL
Ale który pin to +data nie mam pojęcia.
I tu znowu teoria.
Zwarcie pinow tych przy zlaczu mpcie jest opisane w pierwszym poscie.Zaktualizowalem to ryzykujac i testujac na swojej sztuce.Dziala ale trzeba ostroznie bo sasiednie piny sa na innym potencjale
Modem albo w ogóle nie startuje ( nic nie jest wykrywane) , albo jak się zewrze piny pojawi się w trybie EDL , czyli 9008 ,a w tym trybie nie ma poleceń AT , w tym trybie nie działa też wewnętrzna konsola ( podobno , bi nie sprawdzałem).
Jeśli w SB3.0 odznaczę partycję 0:aboot i wgram ten content.xml , to modem wpada w bootloop pokazując na chwilę się jako BULK ( 0076).
Najpewniej w trybie EDL muszę znaleść loader , i dopiero wtedy skasować partycję boot. No ale to nie dzisiaj.... Może ma ktoś jakieś doświadczenie z tym ?
Dało by radę podmienić w FM289D modem na FM350 GL z obsługą sieć 5G?
Bez przejściówki minipcie <> m2 to nie. Ponad to modem z zte kontroluje tez inne rzeczy, więc pewnie musiał być coś zaklejać żeby chciał działać.
Modem w końcu powrócił do żywych ![]()
Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_TELIAMF286DV1.0.0B02
SVN: 14Choć pokazuje jeszcze głupoty. Jutro zobaczymy ,czy uda się go podnieść do B12 , jak on w sumie nie wiadomo co myśli czym jest , czy B02 ,czy B14 , choć działa na OpenWRT więc fizycznie to B02....
Strony Poprzednia 1 … 32 33 34 35 36 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Modem od routera MF286D
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc