51

Odp: BanIP na OPENWRT 19.07

HI

Jeśli można moje "trzy grosze", to od lat korzystam z Luci i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście są rzeczy które łatwiej robi się przez terminal, są też takie których się w Luci zrobić nie da. Ale generalnie z 90% konfiguracji działa w Luci "jak talala".
Zapraszam do Mikrotik! Tam jeśli czegoś programiści sami nie zaplanowali, to wszystko trzeba robić skryptami. Przykładem niech będzie Banip, którego na Mikrotik po prostu nie ma! I każdy musi sam wklepać ręcznie w terminalu stosowne regułki. Brrrrr.
Tak więc nie narzekajmy na Luci. Jest OK.

DuDuS

52

No i fajnie, wszystko jest dla ludzi i trzeba zachować zdrowy balans pomiędzy narzędziami.

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.92 r34806
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

53

HI Cezary

Jakoś mi BANIP do gustu nie przypadł. Z kilku względów, ale nie będę się rozwodził.

Chciałem zastosować KNOCKD: https://eko.one.pl/?p=openwrt-knockd

Niestety:

opkg update
opkg install knockd

Unknown package 'knockd'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package knockd.

Ja wiem co napiszesz! Żebym skorzystał z FWKNOP. Ale w tym przypadku dla otwarcia danego portu na routerze muszę zainstalowac jakieś dodatkowe oprogramowania na Windows lub Androidzie, a dla mnie to nie tędy droga. Chciałbym najnormalniej w świecie z terminala (Windows czy Android czy Linux)wydac proste komendy dla znanych portów i tyle. Tak działał KNOCKD, i mjnie to by odpowiadało.

Jest jakaś możliwość zainstalowania go na OpenWrt 19.07?

DuDuS

54

Jak nie ma w repo to nie ma, musisz wykopać makefile i sam to kompilować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.