Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 23.05
Skompilowane.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 23.05
Strony Poprzednia 1 … 29 30 31 32 33 34 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Skompilowane.
Zainstalowane. Standardowo u mnie musiałem zrobić podwójny reboot po aktualizacji, gdyż po pierwszym nie wstaje Wi-Fi.
U mnie na oficjalnym openWRT widzi nowy obraz w Attended, widzi także doinstalowane przeze mnie pakiety.
Natomiast na DIR-878, nie widzi (choć przed chwilą widział nowy obraz od Cezarego), ale w tym co "widział" nie było doinstalowanych pakietów...
Dir-2660. Widzi nowy obraz Cezarego i wydaje się, że poprawnie też pokazuje pakiety, które sam doinstalowałem.
U mnie na oficjalnym openWRT widzi nowy obraz w Attended, widzi także doinstalowane przeze mnie pakiety.
Natomiast na DIR-878, nie widzi (choć przed chwilą widział nowy obraz od Cezarego), ale w tym co "widział" nie było doinstalowanych pakietów...
Dir-2660. Widzi nowy obraz Cezarego i wydaje się, że poprawnie też pokazuje pakiety, które sam doinstalowałem.
Pokazywać to może, bo i tak u mnie obrazy nie są budowane online tylko pobierane są jako gotowiec. Więc nawet jak coś doinstalowałeś sam to w moim obrazie tego siłą rzeczy nie będzie i nie aktualizacji moim obrazem nie będzie tych pakietów.
Aha, myślałem, że zaciąga dodatkowe pakiety i je instaluje.
Ok. Dzięki za wyjaśnienie.
A wersji oficjalnej buduje obraz i dopiero później go instaluje razem z pakietami, które mieliśmy już wcześniej zainstalowane?
O ile są to pakiety z repo openwrt. Bo jak nie to nie. Opisywałem ten mechanizm: https://eko.one.pl/?p=openwrt-attendedsysupgrade
Dzięki za odzew ![]()
Ale poprzednio, gdy pakiet nie był w oficjalnym repo, to komplikował z pominięciem. Dzisiaj wywala błąd i trzeba najpierw ręcznie usunąć ten pakiet i dopiero ponowić próbę kompilacji obrazu.
Zawsze tak było. Darł się że pakiet jest nieznany i nie chciał budować.
Nie wiem, pewnie masz rację. Ja chyba pierwszy raz korzystałem z tego na Twoim wydaniu i w sumie nie wiedziałem, że to ściąga gotowe obrazy a nie kompiluje, tak jak na oficjalnym openWRT.
Poza tym działa ok....
czy ktoś po aktualizacji do najnowszej wersji doświadczył masakrycznego spadku przesyłu po wifi 2.4?
u mnie wyniki sięgają 10-40 Mbps DL/96 Mbps UP ![]()
i to na 2 różnych routerach: R7800 oraz Asus TUF-AX6000
też tak miałem i to na wydaniu z kernelem wersji 6...
zrobiłem config wifi ponowemu tzn. odświerzyłem to co miałem
dodatkowo w ASUS TUF AX 6000 zastosowałem w
config wifi-device 'radio1'
...
option he_su_beamformee '1'
option he_bss_color '8'
oraz w /etc/modules.conf dopisałem: options mt7915e wed_enable=Y
restart i jest już ok choć wynik zawsze mógłby być lepszy bo ten model jest wstanie wyciągnąć po wifi więcej niż 700 Mbit
a przesiadłem się właśnie z R7800
też tak miałem i to na wydaniu z kernelem wersji 6...
zrobiłem config wifi ponowemu tzn. odświerzyłem to co miałem
dodatkowo w ASUS TUF AX 6000 zastosowałem wconfig wifi-device 'radio1'
...
option he_su_beamformee '1'
option he_bss_color '8'oraz w /etc/modules.conf dopisałem: options mt7915e wed_enable=Y
restart i jest już ok choć wynik zawsze mógłby być lepszy bo ten model jest wstanie wyciągnąć po wifi więcej niż 700 Mbit
a przesiadłem się właśnie z R7800
A option he_bss_color to nie jest ustawiany losowo na każdym urządzeniu przy starcie? Ja tego nie ustawiałem nigdzie - jest w ogóle taka potrzeba by to zmieniać?
he_su_beamformee jest włączone domyślnie a he_bss_color ma 128 (w 23.05 przynajmniej).
Robię właśnie nowe obrazy. Zostały dodanie poprawki zwiększające wydajność wifi, bo po ostatnich aktualizacjach niektórym to strasznie padło.
Po aktualizacji nie wstało radio 5GHz, trzeba było z panela zrobić restart wifi. AX3000T
U mnie zawsze tak jest z Wi-Fi. Z racji słabej wydajności przeskoczyłem chwilowo na nowy build od Qnapa by sprawdzić co się zmieniło.
Robię właśnie nowe obrazy. Zostały dodanie poprawki zwiększające wydajność wifi, bo po ostatnich aktualizacjach niektórym to strasznie padło.
Na Asusie faktycznie poprawili bo na 2.4 leci ~100/100
Na R7800 nadal coś nie do końca bangla
Cezary, a jest szansa na zrobienie obrazów 16M dla 1043v2?
Dzisiaj po pięciu latach podniosłem 1043v1 do 23.05 i byłoby dobrze podnieść drugiego 1043, który mi został z flash modem.
Cezary, a jest szansa na zrobienie obrazów 16M dla 1043v2?
Dzisiaj po pięciu latach podniosłem 1043v1 do 23.05 i byłoby dobrze podnieść drugiego 1043, który mi został z flash modem.
Dodałem: https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … 3nd-v2-16m
Tylko weź zrób sobie najpierw kopię ART'a bo weź pod uwagę że jest niedziela rano a robiłem to jeszcze bez kawy.
Królik napisał/a:Cezary, a jest szansa na zrobienie obrazów 16M dla 1043v2?
Dodałem: https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … 3nd-v2-16m
Tylko weź zrób sobie najpierw kopię ART'a bo weź pod uwagę że jest niedziela rano a robiłem to jeszcze bez kawy.
Poszło od strzała. Dzięki wielkie. ![]()
P.S.
Uwalenie flashmoda w ath79 to była najsmutniejsza rzecz jaka spotkała ta platformę.
Są dostępne kolejne poprawki: OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r24023, 5.15.164
- kernel: bump 5.15 to 5.15.164 openwrt-23.05
- mac80211: Update to version 6.1.102-1
- ath25: eth: Fix PHY access over ar2313 driver
- ipq40xx: eth: Fix PHY access over ipqess driver
- ramips: eth: Fix PHY access over mtk_eth_soc driver
- ath79: Fix PHY access over ag71xx driver
- ltq-ptm: Fix netdev ioctls with kernel > 5.15
PS. O jakiej wersji "poprzednio" piszesz? Bo od 21.02 jest amber:wan wykorzystywana.
Nie mam pewności bo był reset Twoich statystyk ale wydaje mi się, że 18.06. Tylko, że nie mam tego na dysku, bo go zmieniałem. Dobrze widzę, że nie są już dostępne obrazy starsze niż 19.07?
W obrazie 19.07 jest coś takiego : ucidef_set_led_netdev "wan-amber" "WAN (amber)" "netgear:amber:wan" "eth0"
ucidef_set_led_default "wan-green" "WAN (green)" "netgear:green:wan" "0"
Nie ma, przeniosłem sobie do archiwum.
Strony Poprzednia 1 … 29 30 31 32 33 34 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 23.05
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc