76

Odp: T-bao T8Plus Mini PC

MiG25 napisał/a:

Mierzycie to jak ? Po stronie 12V DC ( bez zasilacza) , czy po stronie 230V AC ( z zasilaczem). Ten drugi pomiar to trochę duży błąd odczytu w związku z małym prądem i dochodzącym do tego współczynnikiem mocy...

U mnie pomiary po stronie 230V watomierzem gniazdkowym + gosund sp111. Wiadomo, że nie ma dokładności do mW ale wystarczy, żeby stwierdzić czy urządzenie pobiera te +/- 7W  lub np. niezamierzone 15W.

77

Bartekk napisał/a:
MiG25 napisał/a:

Mierzycie to jak ? Po stronie 12V DC ( bez zasilacza) , czy po stronie 230V AC ( z zasilaczem). Ten drugi pomiar to trochę duży błąd odczytu w związku z małym prądem i dochodzącym do tego współczynnikiem mocy...

U mnie pomiary po stronie 230V watomierzem gniazdkowym + gosund sp111. Wiadomo, że nie ma dokładności do mW ale wystarczy, żeby stwierdzić czy urządzenie pobiera te +/- 7W  lub np. niezamierzone 15W.

Dokładnie z takiego samego założenia wychodzę i to ciągle powtarzam...
Jest różnica, gdy ten sam watomierz pokazuje dwa różne urządzenia i dla jednego masz 20W a dla drugiego 7-10W.

78

A ja ciągle powtarzam , jak porównać Twój pomiar 6,5W z moim 10,3W czy tam 10,7W ? Czy jest mniej czy więcej czy tyle samo ?
Co najwyżej sobie tym samym miernikiem możesz porównać inne urządzenie i powiedzieć ,że pobiera mniej czy więcej ,ale nic poza tym ,pomiędzy innymi użytkownikami jest nie do porównania.

A to dla tego ,że prądu nie da się mierzyć bezpośrednio ,tylko mierzy się rezystorem bocznikującym. Pomijając to ,że dobry i skalibrowany rezystor bocznikujący musi swoje kosztować ( więc w chińskim badziewiu nie spodziewałbym takiego) , to dwa puszczamy bardzo mały prąd przez niego , i dopiero uC mierzy spadek napięcia bardzo małego prądu na bardzo małej rezystancji... No ale to chyba elektrykiem trzeba być ,żeby to zrozumieć.

Skoro mierniki mają klasy i dokładności , to jaką ma Twój ? Żadną , to nie jest miernik , tylko wskaźnik co najwyżej.

79

Hmmm... Mnie uczono, że bocznik służy do pomiarów dużych prądów, gdy amperomierz nie ma takiego zakresu, a nie do pomiarów małych prądów.
Ewentualnie , jak nie masz amperomierza to możesz woltomierzem mierzyć prąd z prawa Ohma ( w uproszczeniu) ale żeby wpinać bocznik, żeby zmierzyć prąd.... Całe życie myślałem, że wystarczy wpiąć w szereg amperomierz z odpowiednim zakresem pomiarowym... No cóż widocznie źle mierzyliśmy na elektrotechnice i na elektronice TTL i CMOS....

Fakt elektrykiem nie jestem.... Prędzej mi do elektronika cyfrowego i automatyka z racji wyuczonego zawodu...

Teraz piszesz, że odnosisz się do moich pomiarów względem swoich, a do tej pory próbowałeś mi wmówić, że moje pomiary są z dupy... Jak pomiary połowy ludzi na świecie.
Nie pisałeś, że chcesz porównywać moje wskazania ze swoimi, tylko że moje pomiary są złe, bo mierze przed zasilaczem na AC a nie na DC. No to pytam się, jak chcesz poznać ile watów pobiera cały zestaw? Mierząc tylko wyjście zasilacza?

Na marginesie, co Ci da pomiar każdego z nas prądu z zasilacza, jak znowu masz różne multimetry i klasy dokładności? To co Ci po nich?? Znowu napiszesz, że to rzucanie liczb...

Co do klasy takiego watomierza, to masz podane, że np. dla pomiarów do 100W masz dokładność +-2%. Dużo mało? Pozostawiam Tobie do interpretacji.

Jeśli czytam specyfikację i producent podaje, że w typowym obciążeniu taki mini pc pobiera 25W, a w głębokim uśpieniu ok 5 W i ja to widzę na moim watomierzu, to widocznie producent też źle mierzy i źle podaje.

Co do moich pytań ile pobiera taki t-bao. No myślę, że nawet najgorszy watomierz daje jakiś pkt. odniesienia....

Nie chcę się z Tobą wdawać w niepotrzebna polemikę. Bo to bez sensu, masz swój pkt widzenia i to szanuję.
Ale nie zarzucaj mi, że nie wiem jak mierzyć prąd...
Tak jak pisał wyżej Bertekk nie ma dokładności do mW ale jest jakiś pkt odniesienia i to wystarcza.
Jeśli kupiłeś i w specyfikacji masz 5W a pobiera Ci 50W to zaczynasz się zastanawiać co jest nie tak... Ale jeśli masz 5W i widzisz na pomiarze okolice tych 5W to chyba jest ok. Nie wiem jak Cię mam przekonać...
Uważam że okolice 1W błędu jestem w stanie przeboleć.

Ale tak jak pisałem wyżej.
Wpinam igel na trzech zasilaczach i widzę 8.4W, 7.5W i 7.3W i na każdym powtarzam pomiar po dwa razy po wejściu w głęboki idlee, to chyba mam jakieś odniesienie nawet na tym z dupy watomierzu, że dany zasilacz ma lepszą lub gorsza sprawność.

80

MiG25 napisał/a:

A ja ciągle powtarzam , jak porównać Twój pomiar 6,5W z moim 10,3W czy tam 10,7W ? Czy jest mniej czy więcej czy tyle samo ?
Co najwyżej sobie tym samym miernikiem możesz porównać inne urządzenie i powiedzieć ,że pobiera mniej czy więcej ,ale nic poza tym ,pomiędzy innymi użytkownikami jest nie do porównania.

A to dla tego ,że prądu nie da się mierzyć bezpośrednio ,tylko mierzy się rezystorem bocznikującym. Pomijając to ,że dobry i skalibrowany rezystor bocznikujący musi swoje kosztować ( więc w chińskim badziewiu nie spodziewałbym takiego) , to dwa puszczamy bardzo mały prąd przez niego , i dopiero uC mierzy spadek napięcia bardzo małego prądu na bardzo małej rezystancji... No ale to chyba elektrykiem trzeba być ,żeby to zrozumieć.

Skoro mierniki mają klasy i dokładności , to jaką ma Twój ? Żadną , to nie jest miernik , tylko wskaźnik co najwyżej.

Zgadzam się, że mój pomiar jest zapewne obarczony błędem pomiarowym (i to zapewne nie takim małym), niemniej wystarczy on do stwierdzenia, że np. t8 pro pobiera w granicach 7W (w moim przypadku). To nie zajęcia z laborek z miernictwa, że będziemy dążyć do jak najdokładniejszych wyników. Celem tego było poinformowanie z grubsza jak zachowuje się akurat t8 pro w porównaniu z innym chińskim wynalazkiem.

81 (edytowany przez lexmark3200 2024-07-01 16:59:36)

Bartekk napisał/a:

Zgadzam się, że mój pomiar jest zapewne obarczony błędem pomiarowym (i to zapewne nie takim małym), niemniej wystarczy on do stwierdzenia, że np. t8 pro pobiera w granicach 7W (w moim przypadku). To nie zajęcia z laborek z miernictwa, że będziemy dążyć do jak najdokładniejszych wyników. Celem tego było poinformowanie z grubsza jak zachowuje się akurat t8 pro w porównaniu z innym chińskim wynalazkiem.

No dokładnie.
PS. @ MiG25 Jak chcesz, mogę Ci wysłać swój watomierz i wtedy będziesz miał porównanie dwóch urządzeń na tym samym mierniku.

82 (edytowany przez PiotrekK 2024-07-01 20:05:39)

Nie kłóćcie się, bo obaj macie swoje racje. W tych miernikach gniazdkowych jest bardzo zaawansowany układ do pomiaru mocy i tylko od dokładności i stabilności bocznika oraz kalibracji zależy dokładność pomiaru mocy.
Różnice pomiaru pomiędzy egzemplarzami miernika zawsze będą.
Jeżeli jednym miernikiem mierzycie kilka zasilaczy to usuwacie systemowy błąd pomiaru, a interesuje Was tylko różnica wyników. Bo zdaje się, że o to walczycie, żeby zasilacz pobierał mniej mocy czynnej.   
Polecam obejrzeć film i już nie udowadniać, kto ma rację i co chce mierzyć.
https://www.youtube.com/watch?v=fRGKilvExMo

PS. @lexmark3200 Jakie współczynniki mocy pokazuje miernik dla różnych zasilaczy i przy tym jakie moce podaje?

Korzystam z: MF286D; r32225 Kernel 6.12.60 i AW1000; r34232 Kernel 6.12.84
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

83 (edytowany przez lexmark3200 2024-07-01 20:28:46)

Nie mam informacji odnośnie współczynnika mocy. Podaje mi tylko moc. kWh i koszt, jeśli ustawie. Chyba, że gdzieś zaszyte w ustawieniach, aż tak się nie zagłębiałem.
Jak już pisałem wielokrotnie, generalnie to co podane jest w specyfikacji danego cieniasa, czy innego urządzenia, to to się pokrywa mniej więcej.
Dla tych trzech zasilaczy o których wspomniałem wyżej. Widać, że nawet gdyby pomiar był błędny, to i tak pozwala ocenić, który ma wyższą sprawność( mniejsze straty), jeśli wziąć pod uwagę, że odbiornik podpięty pod zasilacz jest stały ( ten sam).
Ja twierdzę, że z pkt widzenia kieszeni interesuje mnie ile całe urządzenie bierze, a żeby to sprawdzić, to chciał czy nie, trzeba mierzyć moc z gniazdka a nie z zasilacza...chyba, że tak jak pisałem kilka postów wyżej, chcesz wiedzieć ile pobiera sam odbiornik, to faktycznie tak jak MiG25 pisał i tutaj nie ma co polemizować, ale dla kieszeni to i tak mało znacząca informacja, bo jakieś straty na zasilaczu są i one mają wpływ na całość.

84

lexmark3200 napisał/a:

Nie mam informacji odnośnie współczynnika mocy. Podaje mi tylko moc. kWh i koszt, jeśli ustawie. Chyba, że gdzieś zaszyte w ustawieniach, aż tak się nie zagłębiałem.

Jest tam pod przyciskiem przełączanie parametrów mierzonych

Jak już pisałem wielokrotnie, generalnie to co podane jest w specyfikacji danego cieniasa, czy innego urządzenia, to to się pokrywa mniej więcej.
Dla tych trzech zasilaczy o których wspomniałem wyżej. Widać, że nawet gdyby pomiar był błędny, to i tak pozwala ocenić, który ma wyższą sprawność( mniejsze straty), jeśli wziąć pod uwagę, że odbiornik podpięty pod zasilacz jest stały ( ten sam).
Ja twierdzę, że z pkt widzenia kieszeni interesuje mnie ile całe urządzenie bierze, a żeby to sprawdzić, to chciał czy nie, trzeba mierzyć moc z gniazdka a nie z zasilacza...chyba, że tak jak pisałem kilka postów wyżej, chcesz wiedzieć ile pobiera sam odbiornik, to faktycznie tak jak MiG25 pisał i tutaj nie ma co polemizować, ale dla kieszeni to i tak mało znacząca informacja, bo jakieś straty na zasilaczu są i one mają wpływ na całość.

Przy założeniu, że jest tam faktycznie 12V na wyjściu, to w tym wypadku moc pobierana po stronie 12V jest stała a w zależności od zasilacza, po stronie 230V będzie różna. I to jest to o co Ci chodzi, wybrać ten o mniejszej mocy po stronie 230V.

85

PiotrekK napisał/a:

Przy założeniu, że jest tam faktycznie 12V na wyjściu, to w tym wypadku moc pobierana po stronie 12V jest stała a w zależności od zasilacza, po stronie 230V będzie różna. I to jest to o co Ci chodzi, wybrać ten o mniejszej mocy po stronie 230V.

O tym właśnie pisałem w poście 67:

Z pkt widzenia rachunku za prąd? Ma to jakiś sens? Jeśli wpinam w gniazdko i mierze watomierzem, na jednym zasilaczu mam 10W, na drugim po zmianie zasilacza 8W a na trzecim 6W to mam info, że są straty na zasilaczu i wybieram ten 6W. Proste. Nic więcej mierzyć nie muszę...
Nie ma znaczenia, czy t-bao pobiera 2W czy 4 W jak całość bierze z zasilaczem 6W i za to płacisz. Zgadzasz się?
Jeszcze raz, nie testujesz laboratoryjnie.... Bo nie ma takiej potrzeby.

Co do funkcji to sprawdzę dokładnie ten watomierz. Sam jestem ciekaw.

86

Fajnie, daj znać jak się uda
Jak wciśniesz ten lewy przycisk (Function), to przełączysz wyświetlanie z mocy na prąd, na moc itd, a na dolnym wskazaniu będzie podany Power factor przy pomiarze prądu na środkowym wskaźniku.

87

Od 01.07 mierzę codzienne zużycie gniazdkiem SP111 z "pseudopomiarem" , i wychodzi od 0,53kWh do 0,5kWh. Także coś ponad 20W...
To jest T8 z HA ,który raczej się nie nudzi ( wg proxmox obciążenie ok 70-80% przez motionEye i 4 kamery).
Spróbuję to zmierzyć po stronie 12V.

88

Jak u Was z tym wbudowanym SSD? U mnie kolejny raz problemy ze smartem i filesystem (niezwiązanych np. z brakiem prądu gdyż wszystko jest podtrzymywane UPSem). Wygląda to na jakiś najgorszy sort pamięci i powoli zastanawiam się nad wymianą na coś markowego.

89

Zawsze coś markowego będzie lepsze. U mnie żadnych problemów nie zauważyłem.
Natomiast próbowałem pomierzyć moc od strony 12V , no i o ile w prawdziwym idle ( w biosie) to pobór mocy moze i jest te 8W , to już podczas startu spokojnie osiąga 20 - 24W , żeby zatrzymać się na tych 12W po odpaleniu HA i Windowsa. Natomiast każde obciążenie powoduje ,że przekraczana jest moc 20W... Po włączeniu motionEye i obciążeniu do 100% moc 22-24W jest utrzymywana permanentnie.
Miernik to chińskie ustrojstwo na USB-C , po stronie odbioru "wymuszacz" 12V z usb-c. Niestety zasilacz był ciutkę za słaby ( na obudowie miał 12V 1,5A) i co jakiś czas T8 się restartował , nie pozwoliło to zostawić tego na cały dzień i sprawdzić ile Wh przez ten okres pobrał.

Natomiast zmierzyłem pobór AX3000T , i tu jest równo 4,8-5W , przez 15h i 15min pobrał równe 79Wh....

90

Bardzo sporo.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

91

Po +/- 1.5msc wbudowany SSD całkowicie wyzionął ducha. Uważajcie na swoje, bo patrząc po googlach to powszechny przypadek.

92

ja od razu wymieniłem bo właśnie patrząc po opiniach, nie warto go używać

93

Ja znowu jestem pod wrażeniem tego jak mi to działa.
Mam na tym Debiana 12 oraz masę działających usług: HA,Domoticz, NodeRed, Grafana, Influxdb, Immich, Jellyfin, Tdarr, Frigate, Tasmoadmin, Cockpit itd. bez wirtualizacji wszystko co możliwe natywnie. Nadal na oryginalnym SSD od lutego. Oczywiście backup robiony raz na dobę.

94

A mojemu zaczął wentylator hałasować...

95

Dzień dobry, szanowne Grono!
Czy udało Wam się może w jakiś sposób wymusić działanie wyjścia HDMI pod Proxmox dla VM z win11? Próbowałem już chyba wszystkich poradników i żaden nie działa, ekran robi się czarny po włączeniu maszyny.

96 (edytowany przez IreuN 2025-02-23 19:00:13)

Tak co do dysku, mam wersję Firebat T8 Pro Plus (16 + 512) od marca 2024, i dalej nie chce paść na całe szczęście smile
PS: Te dyski z nich zawsze pokazują, że mają 40 stopni.

SMART Attributes Data Structure revision number: 1
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
  1 Raw_Read_Error_Rate     0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       0
  5 Reallocated_Sector_Ct   0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       0
  9 Power_On_Hours          0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       7850
 12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       123
160 Unknown_Attribute       0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       0
161 Unknown_Attribute       0x0033   100   100   050    Pre-fail  Always       -       100
163 Unknown_Attribute       0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       14
164 Unknown_Attribute       0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       53741
165 Unknown_Attribute       0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       105
166 Unknown_Attribute       0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       7
167 Unknown_Attribute       0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       45
168 Unknown_Attribute       0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       5050
169 Unknown_Attribute       0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       100
175 Program_Fail_Count_Chip 0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       0
176 Erase_Fail_Count_Chip   0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       0
177 Wear_Leveling_Count     0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       0
178 Used_Rsvd_Blk_Cnt_Chip  0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       0
181 Program_Fail_Cnt_Total  0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       0
182 Erase_Fail_Count_Total  0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       0
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       91
194 Temperature_Celsius     0x0022   100   100   050    Old_age   Always       -       40
195 Hardware_ECC_Recovered  0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       0
196 Reallocated_Event_Count 0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       0
197 Current_Pending_Sector  0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       0
198 Offline_Uncorrectable   0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       0
199 UDMA_CRC_Error_Count    0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       0
232 Available_Reservd_Space 0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       100
241 Total_LBAs_Written      0x0030   100   100   050    Old_age   Offline      -       260266
242 Total_LBAs_Read         0x0030   100   100   050    Old_age   Offline      -       1874025
245 Unknown_Attribute       0x0032   100   100   050    Old_age   Always       -       618686

Tak mnie zastanawia czy szło by z tej maszynki zrobić NASa jakiegoś.
https://i.imgur.com/ZhrLjqC.png
Takie coś kupić u chińskich kolegów, zamontować zamiast karty Wifi, przykręcić, a dysk powyżej spiąć do tego, bo śruba która go przycisnąć jest na drodze tasiemki.
Wiem, że ten slot to tylko x1, ale powinno i tak wystarczyć na zwykłe HDDki, wsadzić to do jakiejś małej obudowy z zatokami, tylko nie wiem jak rozwiązać zasilanie HDD, macie jakieś sugestie?

Ja wiem, że to Frankenstein, it's just for fun smile

97

Właśnie przepustowość pci będzie tu kluczem, bo dyski podepniesz tylko odczyt z nich będzie limitowany.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

98 (edytowany przez IreuN 2025-02-23 22:05:54)

No ale gdyby nie to, to przecież przepustowość Ethernetu byłaby limitem. Wydaje mi się. że to jest 3.0 x1, czyli (teoretycznie) 7.877 Gb/s - a Ethernet to 1 Gb/s, czy coś źle o tym myślę? No chyba że jakieś link aggregation by się dało na tym odpalić, to 2 * 1 Gb/s

99

Ile fizycznie będzie z takiego adapteru - nie wiem. Licząc teoretycznie to to zapewne tak, ethernet i tak będzie ograniczeniem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

100 (edytowany przez IreuN 2025-04-30 16:15:10)

Odzywam się ponownie, adapter doszedł, trochę walki było także zwracam update, może komuś się przyda. smile

1. Proxmox po instalacji adapteru przestał się uruchamiać, ekran jak z matrixa z niekończącym się ciągiem PCI error - nie wiem czy wina T8 czy adapterka, ale no
2. W GRUB trzeba dodać opcję `pciasm=off`, ewentualnie `pci=noaer` - ale to odradzam = ukrywa problem zamiast go naprawiać
3. Można się z niego bootować, postawiłem na Samsung 850 EVO 256GB WinServ22 bez problemu
4. niestety Windows napierdziela tak samo zdarzeniami o błędach PCI, wyłącznie w ustawieniach energii "Link State Power Management" przyspieszyło transfery ale błędy dalej sypały, i też bardzo wysokie zużycie CPU było pewnie na korekcję tych błędów, także Windowsa totalnie nie polecam z tego względu.
5. Jeśli chodzi o transfery to na tym zbootowanym SSD z Windowsem przez adapter vs ten sam SSD zbootowany przez PC:
- prędkości zapisu gorsze, odczytu lepsze
- benchmark przez adapter tu / benchmark przez PC tu
4. Zrobiłem na Proxmox VM z TrueNAS, karta podana do środka przez passthourgh, podpięty HDD WD6TB zobaczyło bez problemu, transfery zlimitowane na 1GbE, nie testowałem tego jakoś bardzo

Więcej szczegółów z całej zabawy postowałem tutaj

Pozdro! smile