Hmmm... Mnie uczono, że bocznik służy do pomiarów dużych prądów, gdy amperomierz nie ma takiego zakresu, a nie do pomiarów małych prądów.
Ewentualnie , jak nie masz amperomierza to możesz woltomierzem mierzyć prąd z prawa Ohma ( w uproszczeniu) ale żeby wpinać bocznik, żeby zmierzyć prąd.... Całe życie myślałem, że wystarczy wpiąć w szereg amperomierz z odpowiednim zakresem pomiarowym... No cóż widocznie źle mierzyliśmy na elektrotechnice i na elektronice TTL i CMOS....
Fakt elektrykiem nie jestem.... Prędzej mi do elektronika cyfrowego i automatyka z racji wyuczonego zawodu...
Teraz piszesz, że odnosisz się do moich pomiarów względem swoich, a do tej pory próbowałeś mi wmówić, że moje pomiary są z dupy... Jak pomiary połowy ludzi na świecie.
Nie pisałeś, że chcesz porównywać moje wskazania ze swoimi, tylko że moje pomiary są złe, bo mierze przed zasilaczem na AC a nie na DC. No to pytam się, jak chcesz poznać ile watów pobiera cały zestaw? Mierząc tylko wyjście zasilacza?
Na marginesie, co Ci da pomiar każdego z nas prądu z zasilacza, jak znowu masz różne multimetry i klasy dokładności? To co Ci po nich?? Znowu napiszesz, że to rzucanie liczb...
Co do klasy takiego watomierza, to masz podane, że np. dla pomiarów do 100W masz dokładność +-2%. Dużo mało? Pozostawiam Tobie do interpretacji.
Jeśli czytam specyfikację i producent podaje, że w typowym obciążeniu taki mini pc pobiera 25W, a w głębokim uśpieniu ok 5 W i ja to widzę na moim watomierzu, to widocznie producent też źle mierzy i źle podaje.
Co do moich pytań ile pobiera taki t-bao. No myślę, że nawet najgorszy watomierz daje jakiś pkt. odniesienia....
Nie chcę się z Tobą wdawać w niepotrzebna polemikę. Bo to bez sensu, masz swój pkt widzenia i to szanuję.
Ale nie zarzucaj mi, że nie wiem jak mierzyć prąd...
Tak jak pisał wyżej Bertekk nie ma dokładności do mW ale jest jakiś pkt odniesienia i to wystarcza.
Jeśli kupiłeś i w specyfikacji masz 5W a pobiera Ci 50W to zaczynasz się zastanawiać co jest nie tak... Ale jeśli masz 5W i widzisz na pomiarze okolice tych 5W to chyba jest ok. Nie wiem jak Cię mam przekonać...
Uważam że okolice 1W błędu jestem w stanie przeboleć.
Ale tak jak pisałem wyżej.
Wpinam igel na trzech zasilaczach i widzę 8.4W, 7.5W i 7.3W i na każdym powtarzam pomiar po dwa razy po wejściu w głęboki idlee, to chyba mam jakieś odniesienie nawet na tym z dupy watomierzu, że dany zasilacz ma lepszą lub gorsza sprawność.