26

Odp: BPi-R3 i trochę info o PWM FAN, karcie SD, zasilaczu

W sumie to nie. Po podłączeniu nowej płyty przyciski działały. Po uzbrojeniu w obudowę, anteny i dysk nvme już nie. Po podłączeniu starej gołej działały. Wychodzi chyba na to, że po podłączeniu dysku nvme są chyba odłączane, w związku z tym połączeniem resetu i gniazda m2.

27 (edytowany przez Payti 2024-03-11 17:37:14)

Wiatraczek 12V w złączu 4pin SATA CN34 -> model Protechnic MAGIC MGT5012LR-W10 DC 12V 0.08A
działa także bardzo dobrze.

Sposób uruchomienia przy pomocy skryptu bash lub pakietu soft_pwm opisano:

--> https://www.androidpimp.com/embedded/ba … _Heat_Sink

Działają poprawnie oba sposoby, nie będę powielał tu opisu, zainteresowani mogą sięgnąć do źródła j/w.

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Xiaomi AX3600 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Xiaomi AX3000T (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
All OpenWRT compilations from ASU by @Cezary

28

yunek11 napisał/a:

W sumie to nie. Po podłączeniu nowej płyty przyciski działały. Po uzbrojeniu w obudowę, anteny i dysk nvme już nie. Po podłączeniu starej gołej działały. Wychodzi chyba na to, że po podłączeniu dysku nvme są chyba odłączane, w związku z tym połączeniem resetu i gniazda m2.

Wygląda, że masz rację. Nie potrzebowałem guzików to nie sprawdzałem wcześniej ale u mnie też nie działają. Zero reakcji.
Też podpięty dysk nvme.

29 (edytowany przez sienios 2024-03-12 00:03:31)

sienios napisał/a:

@Payti

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i sporo wiedzy którą przkazujesz. Super smile

Tak mam wiatraczek z PWMem.
Potestuję w weekend (bo chwilowo brak czasu), zobaczymy jak mi pójdzie.

Z opóźnieniem ale obsługa PWM potestowana i ustawiona. Jeszcze raz dzięki.

BTW: Ciekawe czemu ustawili, że na trip_point_1 wiatraczek zwalnia a nie zostaje na "very fast"

30 (edytowany przez Payti 2024-03-11 23:29:39)

sienios napisał/a:

BTW: Ciekawe czemu ustawili, że na trip_point_1 wiatraczek zwalnia a nie zostaje na "very fast"

Pewnie chodzi o to, że jak wiatraczek nie wydoli na 'trip_point_2' i przekroczy CPU temperaturę krytyczną tego punktu to aby jak najszybciej doprowadzić do reboot systemu ...

Pozdr,

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)

31 (edytowany przez Payti 2024-03-20 16:03:33)

Ok, dotarł wiatraczek po wymianie niedziałającego od chińczyka -> aidecoolr - FF5010H12SH Brushless FAN DC 12V 0.08A
Jest to oryginalny co sprzedaje Sinovoip z radiatorami.

Ten działa jak trzeba. Jednakże prędkość obrotowa na złączu 5V 3PIN to ok 40% wiatraczka na 5V (opisanego przeze mnie wcześniej). Jest także bezgłośny.

Pozdrawiam,

32 (edytowany przez Payti 2024-03-31 19:58:08)

@Cezary mam pytanie.
Aktualnie mam wszystko skonfigurowane i zainstalowane jak chciałem w BPI-R3 a chciałbym zrobić backup po partycjach całości firmware do jednego pliku firmware .img w razie szybkiego powrotu do wgrania na kartę SD. Jest aktualnie:

root@BananaPi_BPi-R3 /root [#]# df -h
Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
/dev/root                11.8M     11.8M         0 100% /rom
tmpfs                   996.2M      1.6M    994.7M   0% /tmp
/dev/fitrw               76.0M      1.2M     68.7M   2% /overlay
overlayfs:/overlay       76.0M      1.2M     68.7M   2% /
tmpfs                   512.0K         0    512.0K   0% /dev

root@BananaPi_BPi-R3 /root [#]# cat /proc/mtd
dev:    size   erasesize  name
mtd0: 07e00000 00020000 "ubi"
mtd1: 00200000 00020000 "bl2"

root@BananaPi_BPi-R3 /root [#]# mount
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime,errors=continue)
proc on /proc type proc (rw,nosuid,nodev,noexec,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,noatime)
cgroup2 on /sys/fs/cgroup type cgroup2 (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,nsdelegate)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime)
/dev/fitrw on /overlay type ext4 (rw,noatime)
overlayfs:/overlay on / type overlay (rw,noatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay/upper,workdir=/overlay/work,xino=off)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,nosuid,noexec,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,noatime,mode=600,ptmxmode=000)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,noatime)
bpffs on /sys/fs/bpf type bpf (rw,nosuid,nodev,noexec,noatime,mode=700)
pstore on /sys/fs/pstore type pstore (rw,noatime)
root@BananaPi_BPi-R3 /root [#]#

Jak zrobić taki backup? Po prostu:

cat /dev/mtd0 > /tmp/mtd0_ubi_backup.img

Czy jakoś inaczej ... ? Czy mtd1 również i jakoś pliki .img połączyć ? Jeśli tak to jak .img połączyć?

Prośba o podpowiedź.
Dzięki.

33

Jak chcesz mieć szybki powrót na kartę to po prostu trzeba tą kartę "sklonować" , jest dużo opisów do Rpi jak to robić.

34

Ale teraz nie masz systemu na karcie. Możesz zagrać tylko partycje ubi a później ja nagrać ponownie mając jakiś działający system.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

35 (edytowany przez Payti 2024-03-31 21:50:29)

MiG25 napisał/a:

Jak chcesz mieć szybki powrót na kartę to po prostu trzeba tą kartę "sklonować" , jest dużo opisów do Rpi jak to robić.

To rozumiem, tylko że programiki do robienia image z karty SD zawsze zrzucają całą pojemność karty SD np. 8GB.
Da się zrobić jakimś narzędziem tylko tyle danych co trzeba? Ktoś coś podpowie jak?

Cezary napisał/a:

Ale teraz nie masz systemu na karcie. Możesz zagrać tylko partycje ubi a później ja nagrać ponownie mając jakiś działający system.

To jak zgrać całość skonfigurowanego firmware do pliku .img  aby poprostu w razie 'w' wgrać taki plik .img na kartę SD jak pliki 'czystego' fw OpenWRT (.img) ?

36

Albo zgrywasz całą partycje albo po prostu kopiujesz z niej pliki. Nie możesz skopiować samego 'zajmowanego miejsca", taki przypadek to po prostu kopiowanie plikow.

37

Albo zgrywasz całą partycje albo po prostu kopiujesz z niej pliki. Nie możesz skopiować samego 'zajmowanego miejsca".

38

Chyba nie ma dedykowanego narzędzia do robienia backupów UBI. Tutaj jakiś przykład: https://gist.github.com/Lanchon/fbfbb98 … 5021c5f25d

39

Payti napisał/a:

To rozumiem, tylko że programiki do robienia image z karty SD zawsze zrzucają całą pojemność karty SD np. 8GB.
Da się zrobić jakimś narzędziem tylko tyle danych co trzeba? Ktoś coś podpowie jak?

No i taki 8GB zrzut karty kompresujesz  (choćby zipem) I masz wielkość realną do zajmowanych danych....

40 (edytowany przez Payti 2024-04-01 14:46:46)

BPi-R3_1Gbps

Dla zainteresowanych, tak obciąża transfer 1Gbit/s procka w BPi-R3 przy wyłączonych opcjach 'Sterowanie pakietami'  w 'Globalne opcje sieciowe' oraz 'Programowy flow offloading'.

41

Payti napisał/a:

BPi-R3_1Gbps

Dla zainteresowanych, tak obciąża transfer 1Gbit/s procka w BPi-R3.

Transfer czego ?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

42 (edytowany przez Payti 2024-04-01 14:49:03)

ambrozy5 napisał/a:

Transfer czego ?

Transfer na WAN (via SFP w porcie eth1) za NAT (ustawienia domyślne NAT'a) i przy wyłączonych opcjach 'Programowy flow offloading' oraz 'Sterowanie pakietami' w 'Globalne opcje sieciowe'.

43

Payti napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:

Transfer czego ?

Transfer na WAN (via SFP w porcie eth1) za NAT (ustawienia domyślne NAT'a) i przy wyłączonych opcjach 'Programowy flow offloading' oraz 'Sterowanie pakietami' w 'Globalne opcje sieciowe'.

Przeciez tam na tym mediateku działa hw offload i powinien zamykać 2.4Gbps z kilkuprocentowym obciążeniem cpu , w r4 jest taka sama sytuacja, hw offload zamyka 10Gbps na oficjalnym buildzie . Chyba, że o tym nie wiesz i sobie tam coś śturasz  .

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

44

ambrozy5 napisał/a:

Przeciez tam na tym mediateku działa hw offload i powinien zamykać 2.4Gbps z kilkuprocentowym obciążeniem cpu , w r4 jest taka sama sytuacja, hw offload zamyka 10Gbps na oficjalnym buildzie . Chyba, że o tym nie wiesz i sobie tam coś śturasz  .

Zgadza się, ale to co wstawiłem miało na celu pokazać dla zainteresowanych (ktoś kto prosił) jak sobie BPI-R3 radzi bez HW OFFLOAD i bez opcji 'Packet steering' wink

45 (edytowany przez RafalB 2024-04-03 15:05:07)

ambrozy5 napisał/a:

w r4 jest taka sama sytuacja, hw offload zamyka 10Gbps na oficjalnym buildzie . Chyba, że o tym nie wiesz i sobie tam coś śturasz  .

Możesz wskazać palcem? Mam odmienne doświadczenie tj hw offload nie działa, maks co idzie to 3.5-5gbps, zaskoczyło mnie to co napisałeś

46

Hej,
nie chce zakładać nowego wątku.
Mam właśnie banana pi r3 od "Pana Chińczyka" i zastanawiam się co jeszcze można zrobić a trochę mnie filmy Rafała zainspirowały.
Postawiłem OPEN Wrt, zmieniłem nastawy wentylatorka, dodałem nano, protokół SFTP, htop, uruchomiłem wifi na 5ghz i 2.4.(co mnie siwych włosów przyprawiło to moje - wypadłem już z zabawy w takie klocki xD) planuje jeszcze kupić ssd nvme i uruchomić sambę. po tym etapie wrzucę go juz do sieci domowej (jestem w upc, ale planuje zmianę na oragne lub netię i leox-a - ale to w przyszłym roku).

Szukam informacji czy jestem w stanie ubić reklamy najlepiej na YT - ma ktoś jakieś doświadczenie w temacie??

Co jeszcze można na tym potworku odpalić?? jakieś pomysły?? obecnie się bawię ale nie bd chciał grzebać przy tym jak już bd w sieci i przepnę wszystko na wifi banany pi

47

Nie ubijesz. Adbloki routerowe bazują na blokowaniu określonych domen, a reklamy na YT obecnie lecą z tej samej domeny co filmy. Więc używaj adblocków, ale także adbloki przeglądarkowe, bo router nic na to nie poradzi.

Przeczytaj https://eko.one.pl/?p=openwrt-features choć to mały wycinek możliwości. Raczej nie wkładaj na hura wszystko co tam znajdziesz tylko faktycznie to co będziesz używał.

48

Directx91 napisał/a:

Szukam informacji czy jestem w stanie ubić reklamy najlepiej na YT - ma ktoś jakieś doświadczenie w temacie??

A na jakiej platformie chcesz blokować reklamy. Są różne możliwości.

49

Cezary napisał/a:

Nie ubijesz. Adbloki routerowe bazują na blokowaniu określonych domen, a reklamy na YT obecnie lecą z tej samej domeny co filmy. Więc używaj adblocków, ale także adbloki przeglądarkowe, bo router nic na to nie poradzi.

szkoda. Przed ostatnim przetasowaniem reklam na YT kolega mi to przyblokował i na wszystkich sprzętach sie zachowywało jak bym miał premium. Ale po updatecie ze str YT znów nie działa i jade na laptopie z adblockiem, ale na tv to jest tragedia sad

fruits napisał/a:

A na jakiej platformie chcesz blokować reklamy. Są różne możliwości.

wszystko co możliwe. Do szału mnie doprowadzają wszsytkie okienka wyskakujące na telefonie sad

Cezary napisał/a:

Przeczytaj https://eko.one.pl/?p=openwrt-features choć to mały wycinek możliwości. Raczej nie wkładaj na hura wszystko co tam znajdziesz tylko faktycznie to co będziesz używał.

poczytam, chyba gdzies to zgubiłem

50

Z tym blokowaniem reklam na YT to chyba jest nie w temacie.
Na Androida z poza Sklepu Play jest takie coś jak Blokada 5.
Nie wiem, czy obecnie blokuje reklamy na YT ale blokuje reklamy w aplikacjach.
Info. To nie będzie działało z automatu, bo trzeba wyłączyć w ustawieniach smartfona prywatny DNS i zezwolić na VPN Blokada 5.