Temat: BPi-R3 i trochę info o PWM FAN, karcie SD, zasilaczu
Postanowiłem opisać dla przyszłych użytkowników trochę 'mojej walki' ze stabilnym działaniem BPi-R3.
Płytka jest całkiem poczciwa ale wymaga jak zwykle takie DYI trochę dopieszczenia.
Ja kupiłem na Ali cały zestaw: BPi-R3 + obudowa + oryginalny radiator z fan od Sinovoip, karta SD i zasilacz 12V 2A.
Ogólnie mogło by się wydawać , że jest wszystko dobre ale nie do końca ...
1.) Problemy z oryginalnym coolerem FAN 5V z PWM.
Dostałem radiator + fan oryginalny od Sinovoip. W zestawie są tylko dwa thermopady, 4 chipy nie są przewidziane do chłodzenia (moim zdaniem bez sensu jak radiator obejmuje całość powierzchni na wszystkie). Ja postanowiłem zakupić dodatkowe, aby thermopady były na wszystkie chipy, dla zainteresowanych, potrzebne są:
- thermopad 0.5mm np. Gelid GP-ULTIMATE Thermopad 0.5mm 120x20mm 15W/mK
- thermopad 1.5mm np. Gelid GP-ULTIMATE Thermopad 1.5mm 120x20mm 15W/mK
i trzeba je podocinać na wymiar chipów. Są plastyczne i ładnie dolegają po dokręceniu radiatora.
Ogólnie bez podłączonego wentylatorka PWM przy takim pasywnym chłodzeniu temperatury nie są złe i urządzenie pracuje stabilnie.
U mnie temperatury wewnątrz przy zamkniętej obudowie i przy pokojowej temperaturze 22.5 st. C są:
root@BananaPi_BPi-R3 /root [#]# sensors
sfp_1-isa-0000
Adapter: ISA adapter
VCC: 3.30 V (crit min = +3.04 V, min = +3.04 V)
(max = +3.46 V, crit max = +3.46 V)
temperature: +54.8°C (low = -40.0°C, high = +85.0°C)
(crit low = -40.0°C, crit = +85.0°C)
TX_power: 0.00 W (max = 3.20 mW, min = 1.12 mW) ALARM (MIN, LCRIT)
(lcrit = 1.12 mW, crit = 3.20 mW)
RX_power: 0.00 W (max = 160.00 uW, min = 2.00 uW) ALARM (MIN, LCRIT)
(lcrit = 2.00 uW, crit = 160.00 uW)
bias: 7.00 mA (crit min = +0.00 A, min = +0.00 A)
(max = +0.04 A, crit max = +0.04 A)
mt7915_phy0-isa-18000000
temp1: +64.0°C (high = +120.0°C, crit = +110.0°C)
cpu_thermal-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +54.6°C (crit = +125.0°C)
mt7915_phy1-isa-18000000
temp1: +63.0°C (high = +120.0°C, crit = +110.0°C)
root@BananaPi_BPi-R3 /root [#]#czyli wkładka SFP GPON: 54-55 st. C, CPU: 54-55 st. C, WiFi 2.4GHz: 63-64 st. C, WiFi 5Ghz: 64-66 st. C, stabilne i po kilku godzinach pracy routera.
Mi trafił się uszkodzony wiatraczek w radiatorze. Nie dość, że przyszedł wiatraczek jak na foto poniżej na 12V to wogóle nie działa, jest uszkodzony. Zamówiłem inne (na 5V i 12V) i opiszę uruchomienie z PWM na 5V w złączu 3pin FAN 5V i 12V na złączu SATA (jak dotrą). Wiatraczki są średnicy śmigła 47mm i rozstawem rastera montażowego 39mm x 39mm x 39mm oraz 10mm grubości (jak w kartach VGA).
Mój niedziałający FAN 12V: https://ibb.co/5FWXP79
2. Problemy z kartą SD
Dostałem kartę SD SanDisk Ultra 32GB Class A1, U1 HC 1. Spokojnie wystarcza, mogą być swobodnie mniejsze 16GB lub 8GB, ja finalnie używam 8GB (nie trzeba większej). Sam ten typ karty z BPi-R3 działa bardzo dobrze, jednakże ważne jest odpowiednie sformatowanie. Jak zrobiłem formatowanie pod Windows 10 jakimś narzędziem i wgranie image, to były problemy z bootowaniem płytki BPi-R3. Czasem się zbootowała ok, czasem nie, a czasem weszła w tryb recovery ... po reboocie i wystartowała z domyślnego czystego konfiga OpenWRT.
Problem można wyeliminować na dwa sposoby:
- przenieść się z FW OpenWRT do eMMC i tam wgrać co trzeba (wg procedurki na wiki), ustawić jumpery na boot z eMMC - i wówczas po każdym restarcie lub wyłączeniu zasilania BPi-R3 bootuje bezbłędnie
- lub odpowiednio sformatować kartę SD pod OpenWRT: wpierw wgrać image pod Windowsem, zbootować BPi-R3, uruchomić neta, ściągnąć pakiety 'wipefs' i 'lsblk' lub skompilować sobie image już z tymi pakietami i pominąć ten krok:
opkg update
opkg install wipefs lsblknastępnie spod OpenWRT sformatować kartę mmcblk0 (czyszcząc info o partycjach poprzez 'wipefs') i wgrać komendą 'dd' odpowiedni obraz .img np.:
lsblk
umount -a
wipefs -af /dev/mmcblk0
dd if=/tmp/openwrt-e30ba09c1c41-mediatek-filogic-bananapi_bpi-r3-sdcard.img of=/dev/mmcblk0uruchomić ponownie BPi-R3 i skonfigurować. U mnie te dziwne problemy z bootowaniem z SD ustąpiły po tym zabiegu.
3. Problemy z zasilaczem 12V
Oryginalnie w zestawie przyszedł zasilacz 12V, 2A - jakaś chińszczyzna tania (wg wagi od razu widać) i ma krótki kabelek.
Generalnie działa dobrze jak jest sama płytka BPi-R3 bez żadnych akcesoriów. Ja od razu zakładałem, że będę potrzebować innego o wiekszym amperażu i zaopatrzyłem się w zasilacz DC 12V, 3A, konieczne jak do BPi-R3 doposaży się modem LTE-A, wkładkę SFP GPON, wiatraczek FAN, dysk NVME.
- spoko zasilacz 12V 3A, dobrej jakości można kupić np. tu: https://diolut.pl/zasilacz-do-led-12v3a … 31384.html
- jednakże trzeba w nim wymienić wtyk na DC 2.1/5.5mm, np. taki: https://nowyelektronik.pl/index.php?id_ … er=product
Po takiej wymianie zasilacza nie ma problemu z wydajnością prądową zasilacza i dokładaniem akcesoriów do BPi-R3.
Objawy za słabego zasilacza: zwisy sieci WiFi lub restarty, zwis płytki BPi-R3 podczas pracy, przerwane bootowanie, restart modemu LTE (jeśli jest) - to te co ja zauważyłem, mogą być też inne.
4. Antenki LTE-A
Ja zakupiłem modem LTE-A Fibocom L860-GL, działa całkiem dobrze (uruchomienie opisałem w innym wątku). Jednakże koniecznym jest umiejscowienie 4 antenek LTE poza metalową obudową BPi-R3. Jeśli są wewnątrz metalowej obudowy to drastyczne spadają transfery. Dla modemu LTE-A (4G) wyższych kategorii np. CAT16 lub 5G ważny jest mocniejszy zasilacz. Modem dla 4-5 DL CA (agregacji nośnych DL) potrafi 'zjeść' 1.5-2 A przy 3V3 DC a to jakieś 0,5A przy 12V DC (przeliczając mocowo).
Xiaomi AX3600 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Xiaomi AX3000T (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
All OpenWRT compilations from ASU by @Cezary