26 (edytowany przez Cezary 2024-04-03 08:05:55)

Odp: Redmi AX6000

Zapomniałem. Pokazywałeś to mi chyba.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Cześć,

dwie sprawy, próbowałem przez "Nadzorowany Sysupgrade" zaktualizować luci-23.05-snapshot-r23780-6f70e09a00 do luci-23.05-snapshot-r23821-77b7c10884 i router załapał bootloop'a w czym może być problem? Lepiej aktualizować przez sysupgrade na przyszłość?

Musiałem przywrócić oryginalny firmware przez MIWIFIRepairTool i jeszcze raz wgrywać openwrt.

druga sprawa, jak wchodzę w /cgi-bin/luci/admin/status/realtime/connections nic nie pokazuje i po chwili wyskakuje sesja wygasła.

28 (edytowany przez Cezary 2024-04-07 21:12:58)

Skoro wgrałeś soft to wgraj jeszcze raz przez nadzorowany sysupgrade i zobacz czy da radę.

A błędy związane z luci zgłaszasz tutaj: https://github.com/openwrt/luci/issues

EDIT: nie, nie potwierdzam tego, normalnie działają wykresy od połączeń i wyświetla się to.

29

Sporo osób w ostatnim miesiącu kupiło Redmi AX6000 i już co najmniej 4 osoby uwaliły router patrząc po forum openwrt, gdzie jak twierdzą sugerowali się oficjalną instrukcją, w której linki prowadzi do openwrt w wersji uboot, nie stock layout.

Pewnie dużo osób tutaj będzie zaglądać, więc korzystając z xmir-patcher i kolejno kroków 1,2,7 w siódmym: powinno się na początek wgrywać stock layout INITRAMFS-FACTORY.UBI, link do obrazów Cezarego pod stock layout: https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … 6000-stock

30

Hej, ostatnio zainstalowałem na tym routerze oficjalny snapshot OpenWrt i łącząc go z Funboxem 6 w trybie klienta szybkość wifi odstaje od spodziewanej. Szybkość linku w dół skacze od 2200 do 3800 Mbps, a w górę w miarę stabilnie siedzi na 1150 Mbps. Prędkość w górę nie poprawia się nawet, jeśli routery są pół metra od siebie. Xiaomi AX3000T nie ma tego problemu: szybkość linku w obie strony wskakuje na 2400 mbps i zostaje na niej. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną?

31 (edytowany przez PiotrekK 2024-05-18 20:05:15)

A czy Packet Steering, Software flow offloading i irqbalance masz włączone?

Korzystam z: MF286D; r32225 Kernel 6.12.60 i AW1000; r34043 Kernel 6.12.80
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

32

Wszystko poza irqbalance mam aktywne. Wydaje mi się jednak, że nie ma to na tym etapie znaczenia. Mój problem nie dotyczy rzeczywistych transferów, a samej szybkości linku WiFi. Obecnie połączenie ma parametry typu:

RX: 3061.8 Mbit/s, 160 MHz, HE-MCS 10, HE-NSS 3, HE-GI 1
TX: 1152.9 Mbit/s, 160 MHz, HE-MCS 3, HE-NSS 4

Oczekiwałbym, że radio wskoczy na MCS 11 lub coś bliskiego, co w TX nie ma miejsca

33 (edytowany przez ZbiG 2024-05-18 22:32:25)

mradalbert napisał/a:

... Ma ktoś pomysł co może być przyczyną?

Może WiFi w Funbox6 i twój router się gryzą? Może wyłącz WiFi w Funboxie? Może nawet wyłącz Funboxa z sieci, o ile możesz? Ja tak mam od zawsze.
Edit: A tak na marginesie to OpenWRT ma/miało kłopoty z radiami w Xiaomi. Dopiero po kilku miesiącach prac nad wersjami OpenWRT na te urządzenia, radia zaczęły działać w miarę poprawnie. Może to przypadłość "wieku dziecięcego"?

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

34

Tez jest ciekawe, ze stockowy soft Xiaomi oraz np. Gli.net mediateka używają innego firmware radia niż openwrt. Jakby można byłoby pożenić openwrt z innym firmwarem byłoby ciekawe.
Mój Ax3000t jeszcze się buntuje, ale może od oficjalnego buildu będzie lepiej z wifi.
Pozdrawiam

35

Oni używają SDK mediateka bazujące na openwrt, więc zwykle tak, jest inne.

36

Po odrobinie testów okazuje się, że problem niweluje się, przy mocy TX 13-14 dbm, chociaż 1 dbm więcej i MCS-y lecą w dół. Czytałem, że może to być problem ze wzmacniaczem, bo tracą one liniowość przy większych mocach. Dziwne jest jednak, że ax3000t nie wykazuje tego problemu nawet na maksymalnej mocy.

37

Nie , to nie jest dziwne ,że ax3000t nie wykazuje tego problemu , tylko ,że ax6000 ma taki problem smile
Może to kwestia jakiegoś złego przeskalowania... Przy tych 13dbm zasięg też jest mniejszy od ax3000t ?

38

Czy znajdę gdzieś poradnik jak wgrać OpenWrt za pomocą xmir patcher do Redmi AX6000?

39

seberty napisał/a:

Czy znajdę gdzieś poradnik jak wgrać OpenWrt za pomocą xmir patcher do Redmi AX6000?

Pierwszy link w googlach? https://forum.openwrt.org/t/adding-open … 111085/938

40

Na razie mi działa. OpenWrt 23.05 i Gargoyle 1.15. Na "Stock Layout" i tego na razie nie zamierzam ruszać (chociaż może niesłusznie?). Ale tak na zapas chciałbym zapytać o działanie "na wypadek awarii".

1. Jak zmienię konfigurację na taką, że urządzenie zniknie mi z sieci, to jak przywrócić "OpenWrt Factory Settings"?

Pewnie standardowo, czyli jakaś igła/spinacz i trzeba przycisnąć i przytrzymać kilkanaście sekund ten guzik RESET z tyłu obudowy?? Potem 192.168.1.1 i konfiguracja od nowa, albo wgranie ustawień z kopii zapasowej?

2. Jeżeli nie wstanie po sysupgrade, to co dalej? Mam "Stock Layout" to pewnie jakieś procedury Xiaomi obowiązują? Ktoś był zmuszony przetetestować i mógłby opisać jak się do tego zabrać? Domyślam się, że wrócę do oprogramowania Xiaomi i przejście na OpenWrt od początku, ale to już tylko drobna niedogodność smile

41

1. Dokładnie. Dopóki nie zepsujesz uboota i systemu to możesz w ten sposób doprowadzić do ustawień fabrycznych.
2. Jeżeli nie wstanie po sysupgrade to masz tylko działający bootloader więc musisz po prostu wgrać wszystko od nowa w taki lub inny sposób.

42

Genialna cena jak za AX z 512MB RAM:
https://www.pepper.pl/share-deal-from-app/880543

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

43

Hej! Mam kilka pytań, bo w temacie jestem kompletnie zielony. Lecą do mnie dwie sztuki, chcę wgrać na nie OpenWRT przez xmir patcher.
1. Jaki obraz wybrać? Xiaomi Redmi Router AX6000 (OpenWrt U-Boot layout) czy Xiaomi Redmi Router AX6000 (stock layout), jaka jest różnica? Co do wersji zakładam najnowsze dostępne OpenWrt 23.05 z LuCI.
2. Który konkretnie obraz? Zakładam, że INITRAMFS-FACTORY.UBI.
3. Ewentualny update - wykonujemy z poziomu GUI z wykorzystaniem nowszego obrazu SYSUPGRADE? Tak zrozumiałem ze strony openwrt, ale chciałbym się upewnić.
4. Jak zrobić rollback do stockowego firmware routera? Zakładam opcję, że nie ogarnę konfiguracji i się poddam, wtedy chciałbym przywrócić wszystko do stanu pierwotnego i dokonać zwrotu.
https://openwrt.org/toh/xiaomi/redmi_ax … ock_layout - tutaj jest teoretycznie sekcja opisująca 'recovery tool for the stock layout' ale nie do końca rozumiem czy to jest jakaś operacja naprawcza jeśli jesteśmy na firmware Xiaomi, czy może właśnie opcja umożliwiająca powrót z OpenWRT na oryginalny firmware? Czy może 'stock' odnosi się do wersji OpenWRT która będzie wrzucona? Ktoś jeszcze pisze o całej sekcji Debricking, ale nic z tego nie rozumiem.

44

1. stock, bo na tym openwrt nie wrócisz do oryginału
2. w punkcie 4 podałeś sam link do wiki. Tak, initramfs-factory.ubi, ale trzymaj się opisu
3. Tak, obrazem sysupgrade. Inne już wtedy cię nie interesują
4. Przez tftp, ale masz tam link do MiWiFiRepaitTool którym możesz przywrócić soft. Pod warunkiem że masz oryginalnego bootloadera.

45

2. Tak tak, czytałem wiki, ale z tego co rozumiem to xmir patcher robi wszystko za mnie, natomiast nie bardzo widzę opisy/instrukcje do niego
4.
a. "Pod warunkiem że masz oryginalnego bootloadera" - tj. OpenWRT w wersji stock?
b. Czyli MiWiFiRepairTool robi to samo co ręczna 'zabawa' z TFTP?
c. Póki co ścieżki z tftp nie będę drążyć, wrócę ewentualnie w razie problemów, ale z tego co rozumiem to trzeba (na Windowsie) przygotować serwer poprzez tftpd64 ze stockowym firmware, natomiast nie do końca rozumiem wszystkie kroki + w jakim trybie router będzie sam próbować załadować firmware z takiego serwera, chyba nie będziemy chcieli specjalnie go wprowadzić w tryb soft-brick?

Dziękuję za odpowiedź!

46

2. Pewnie znajdziesz na YT jak poszukasz
4a stock layout, nie openwrt layout
4b tak
4c "Unplug the power, press and hold the reset button, plug the power back while still holding the button."

47

Dziękuję jeszcze raz! Mam nadzieję że to ostatnie pytanie, bo 99% wątpliwości rozwiałeś smile .
4a - stock layout zamiast u-boot layout - ale cały czas mówimy o tym, że na routerze siedzi OpenWRT i próbujemy wrzucić tam oryginalny MiWiFi firmware poprzez MiWiFiRepairTool?

Podsumowując - jeśli najpierw wrzucę Xiaomi Redmi Router AX6000 (stock layout) przez xmir patcher, to normalnie zyskuję firmware OpenWRT z LuCI i mogę korzystać z jego benefitów (jako minus tracę trochę miejsca w porównaniu do u-boot), a w przypadku chęci powrotu do oryginalnego firmware - robię to za pomocą MiWiFiRepairTool?

48

Cały czas mówimy o openwrt, ale z innym bootloaderem. Ten stock to oryginalny taki jak ci przyszedł z urządzeniem. Pod openwrt możesz sobie zmienić go na inny dzięki czemu możesz zyskać trochę miejsca, ale jak chcesz/być może masz zamiar wrócić do oryginału to tego nie robisz.

49

Hej właśnie znalazłem ten wątek, chyba kupiliśmy hardware z tej samej oferty. Dziś dostałem i od razu zacząłem grzebać zgodnie z instrukcją z [https://openwrt.org/toh/xiaomi/redmi_ax6000], utknąłem na kroku "Enable ssh access". Po przejrzeniu wątku chyba nie potrzebne porywam się z takim kalibrem, gdy opcja przez xmir jest dużo łatwiejsza.

Daj znać jak ci poszło i czy instrukcja gdzieś była niejasna.