Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 23.05
OK, dzięki.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 23.05
Strony Poprzednia 1 … 25 26 27 28 29 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
OK, dzięki.
Dysk podzielony na dwie partycje jedna swap druga , exFAT.
Oprogramowanie luci-23.05-snapshot-r23743-b79583c975-ramips-mt7621-netgear_r6220-squashfs-sysupgrade .
Zakładka udział sieciowy, konfiguracja : interfejs( nieokreślony), grupa robocza WORKGROUP. Opis Ksmbd on OpenWrt, nazwa ( sieciowy) ścieżka 192.168.1.1 pozostałe dwa pola nie zaznaczone ,użytkownik z prawem dostępu (jan). zezwól gościom zaznaczone. właściciel dziedziczący ( nie zaznaczone) ,ukryj pliki zaczynające się od kropki (odznaczone), utwórz maskę (0666) .katalog maski (0777) zapisane zmiany.
Przechodzę do mapowania dysku sieciowego , wpisuje //192.168.1.1 /sieciowy .
Windows nie przyjmuje tego - wskazuje ręczni sieć i dysk który jest widoczny, ale nie mogę go otworzyć. Coś trzeba zaznaczyć jeszcze?
Musisz poczekać do kolejnych buildów, bo w tych ksmbd nie wyświetla katalogów.
Ponad to - musisz ręcznie zrobić użytkownika dla samby bo luci nie ma takiej możliwości.
Jak zrobić ręcznie użytkownika dla samby ?
Czytaj https://eko.one.pl/?p=openwrt-samba#ksmbd
Cezary, czy w plikach DTS dla 3600-16M i 4300-16M dla bezpieczeństwa nie powinna być zmieniona sekcja compatible:
model = "TP-Link TL-WDR4300 v1 (16M)";
compatible = "tplink,tl-wdr4300-v1", "qca,ar9344";na np.:
model = "TP-Link TL-WDR4300 v1 (16M)";
compatible = "tplink,tl-wdr4300-v1-16M", "qca,ar9344";I drugie pytanie: Dlaczego w sekcji compatible przyjęło się pisać wszystko małymi literami?
Małe m trochę tu nie pasuje bo w układzie SI znaczy mili a przecież jest mega czyli wielka litera M.
Cezary, czy w plikach DTS dla 3600-16M i 4300-16M dla bezpieczeństwa nie powinna być zmieniona sekcja compatible:
model = "TP-Link TL-WDR4300 v1 (16M)"; compatible = "tplink,tl-wdr4300-v1", "qca,ar9344";na np.:
model = "TP-Link TL-WDR4300 v1 (16M)"; compatible = "tplink,tl-wdr4300-v1-16M", "qca,ar9344";I drugie pytanie: Dlaczego w sekcji compatible przyjęło się pisać wszystko małymi literami?
Małe m trochę tu nie pasuje bo w układzie SI znaczy mili a przecież jest mega czyli wielka litera M.
Nie ma "dla bezpieczeństwa". Zdecydowałem się robić jednak te obrazy (szczegóły w poprzednich postach) i szczerze mówiąc jeżeli użytkownik zdecyduje się wgrać tego obrazy do niezmodyfikowanego routera to nic go nie powstrzyma i będzie to jego własny wybór.
A jeżeli chodzi o compatible - to nie jest rozmiar flash i jednostki w SI tylko dowolny napis będący identyfikatorem modelu. Mogłbyś tam umieścić "ala-ma-2-koty-i-500g-karmy-dla-gekona" i zapewne też by było dobrze. Ot, dowolny napis.
Cezary: miałem w końcu sposobność wgrać obraz na U6+, od wczoraj sprawuje się bez zarzutu. Dziękuję za przygotowanie, poszła kawa ![]()
Dzięki.
Cezary, planujesz może nowe kompilacje na ten weekend?
Tak.
Cezary, czy planujesz jakieś buildy zrobić z nowszym kernelem? Jakie są Twoje opinie na temat kernela 6.x?
Pozdrawiam serdecznie
Wersja stabilna nie została wydana z kernelem 6.x, dopiero następne wydanie (jak dobrze pójdzie za miesiąc czy dwa) będzie je miało.
6.6 to dosc mocno experimental...
@amrozy5, bardzo niestabilne?
@amrozy5, bardzo niestabilne?
Pacjent dynalink , build z nss offload problemy z polaczeniem wifi, problemy z dhcp, problemy z zamieraniem transmisji po lan i wifi, problemy z restartami, jak podpialem tylko wanem pod moja wewnętrzna siec domowa to zrobil sie jakas petla i zamiast pakiety isc na lan dynalinka lataly od strony wanu , nagle w mojej sieci dostaly adresacje z dhcp dynalinka - to pewnie ten problem z dhcp , podobno go naprawili ale ja nie mam dostepu zeby to sprawdzic teraz. Jakos tak systematycznie zacząłem usuwać urządzenia z openwrt z mojej sieci domowej... Np ten zyxel nwa50ax pro lepiej działa na sofcie zyxela... Gui jest i dziala jak trzeba...ja mam takie wrażenie, że idea tworzenia openwrt to zboczyła z celu i teraz to jakby chcą twórcy nadodawać supportu do wszystkiego na co się da ale działanie openwrt i funkcjonalność spada...
To faktycznie póki co nie ma co instalować. Chociaż mnie korciło ![]()
Niestety jeśli chodzi o jakość kodu to nie tylko w OpenWRT można zanotować spadek jego jakości. Taki smutny znak czasu.
@ambrozy5, czy sytuacja się poprawiła / ustabilizowała? ![]()
@ambrozy5, czy sytuacja się poprawiła / ustabilizowała?
Nie wiem, nie uzywam , stoi w domu i się kurzy bo żaden z niego pożytek... Cos tam dłubią więc jak masz dostęp i chęci to sprawdzaj. Na forum openwrt jakieś specjalne buildy robią.
Na forum OpenWrt ktoś ma zupełnie inne zdanie: https://forum.openwrt.org/t/qualcommax- … 48529/2538
Wszystko sprowadza się do tego w jaki sposób wykorzystuje się sprzęty.
Na forum OpenWrt ktoś ma zupełnie inne zdanie: https://forum.openwrt.org/t/qualcommax- … 48529/2538
Wszystko sprowadza się do tego w jaki sposób wykorzystuje się sprzęty.
Moze faktycznie nie umią ludzie uzywac routerów, może jakiś tutorial zrobisz? Ktoś na pewno skorzysta.
No i namówiłeś. Zainstalowałem najnowszy snapshot z kernelem 6.6.29. System wstał, internet był, Wi-Fi działało, wszystko ogólnie wyglądało obiecująco. Niestety po restarcie wszystkie zainstalowane pakiety i ustawienia znikały. Pewnie coś z uprawnieniami partycji. Nie chciało mi się z tym walczyć, więc wróciłem na obraz Cezarego.
Moze faktycznie nie umią ludzie uzywac routerów, może jakiś tutorial zrobisz? Ktoś na pewno skorzysta.
Myślę, że wystarczającą ilość poradników napisał już @Cezary.
No i namówiłeś. Zainstalowałem najnowszy snapshot z kernelem 6.6.29. System wstał, internet był, Wi-Fi działało, wszystko ogólnie wyglądało obiecująco. Niestety po restarcie wszystkie zainstalowane pakiety i ustawienia znikały. Pewnie coś z uprawnieniami partycji. Nie chciało mi się z tym walczyć, więc wróciłem na obraz Cezarego.
Warto zgłosić taki problem.
Pewnie warto, ale nie mam na to czasu i dostępu do logów.
Zresztą ten błąd pewnie dotknął nie tylko mnie i został już wyłapany.
Pewnie warto, ale nie mam na to czasu i dostępu do logów.
Zresztą ten błąd pewnie dotknął nie tylko mnie i został już wyłapany.
Jeśli chodzi o Qnap'a to nie widać takich zgłoszeń.
Strony Poprzednia 1 … 25 26 27 28 29 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 23.05
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc