Odp: ZTE MF286D - Openwrt
Różni autorzy podają różne wersje. Na jakim złączu jest tutaj modem M.2 czy miniPCIe ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Strony Poprzednia 1 … 101 102 103 104 105 … 158 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Różni autorzy podają różne wersje. Na jakim złączu jest tutaj modem M.2 czy miniPCIe ?
A który autor podaje m.2 ? To jest mPCIe.
Pytanie mam odnośnie lokowania bandów komendami AT z pierwszej strony
Czy te komendy to jest poprostu ustawienie jakich bandów ma używać modem, czy jednak wymusza korzystanie z 3 jeśli jest taka możliwość? Różni się to w jakiś sposób od tego, co mogę ustawić w Luci modemband?
Sytuacja u mnie wygląda tak, że na pasmach B1, B3, B7 osiągam niezłe wyniki - ping rzędu 20-30ms, prędkości po 40-80Mb/s(na pojedynczym paśmie), ale router nie chce agregować tych pasm, rzadko widzę że są zagregowane. Ogólnie słabo chyba idzie agregowanie pasm w tym routerze
modemband robi dokładnie to samo - ustawia w modemie jakie pasma może używać. A czy ich użyje, czy będzie na nich agregacja i na na których - to już zależy od warunków i operatora. Te polecenia to nic innego jak tylko ograniczenie pasm których modem może używać. Ale nie masz wpływu czy i jak ich będzie używał.
Pytanie mam odnośnie lokowania bandów komendami AT z pierwszej strony
Czy te komendy to jest poprostu ustawienie jakich bandów ma używać modem, czy jednak wymusza korzystanie z 3 jeśli jest taka możliwość? Różni się to w jakiś sposób od tego, co mogę ustawić w Luci modemband?Sytuacja u mnie wygląda tak, że na pasmach B1, B3, B7 osiągam niezłe wyniki - ping rzędu 20-30ms, prędkości po 40-80Mb/s(na pojedynczym paśmie), ale router nie chce agregować tych pasm, rzadko widzę że są zagregowane. Ogólnie słabo chyba idzie agregowanie pasm w tym routerze
A czy wszystkie stacje wokół Ciebie maja te trzy pasma? Zakładam, że nie.
Ustawiłeś właściwy "AT+ZLOCKCELL"?
Łączę się tylko z jednym BTS w praktyce(sprawdzam ID w easyconfig), więc nie blokowałem na konkretny nadajnik. BTS sam w sobie nieźle wyposażony - 800, 1800, 2100, 2600. Może jeszcze poeksperymentuję z pasmem 800Mhz, które aktualnie mam wyłączone
Przy okazji pytanie - czy anteny wbudowane są na froncie urządzenia(tam co kontrolki), czy z tyłu, tam co porty? Warto ustawiać router odpowiednią stroną do BTS?
Są na krawędzi płytki i mają raczej doogólną charakterystykę
Agregacja w tym routerze działa bardzo dobrze, tylko że agregacja załączy się dopiero jak zaczniesz korzystać z internetu.
Na czuwaniu będzie działał tylko na jednym bandzie.
Nie jest to prawdą. W tmobile trzyma non stop 3 bandy
Nie jest to prawdą. W tmobile trzyma non stop 3 bandy
Nie wiem, czy to do mnie miało być, czy jak, ale agregację zestawia BTS, a nie router, więc jeżeli agregację masz 24/h, 365 dni w roku, niezależnie od tego, czy korzystasz z internetu, czy też nie, to tak zestawił to BTS i masz też automatycznie wyższe rachunki za prąd. I nie tylko użytkownik ma wyższe rachunki za prąd ale operator również.
Dlatego są BTSy gdzie operatorzy wyłączają agregację w nocy aby zaoszczędzić na prądzie.
Możliwe, że jest tak jak napisałeś ale trzymanie jałowej agregacji z punktu widzenia operatora jak i użytkownika jest nieekonomiczne.
Nie wiem też dlaczego miałoby być to "nie prawdą" skoro nie wspominałem nic o jakiego operatora chodzi.
Korzysta, czy nie, to raczej trudno będzie udowodnić na naszym "eksperckim poziomie".
3ginfo-lite podaje, że jest podpięty do tych trzech pasm i tyle. Jedno z nich jest Primary band i inne "w pogotowiu". A faktycznie w nocy przełączają na 3G np. w sieci PLUS.
matibu06 podaje, że ma tylko jednego BTS i pewnie zrzuca go z tych trzech pasm skoro ma innych do obsłużenia. Nie zmusi BTSa, żeby robił, to co ruter chce.
Agregacja w tym routerze działa bardzo dobrze, tylko że agregacja załączy się dopiero jak zaczniesz korzystać z internetu.
Na czuwaniu będzie działał tylko na jednym bandzie.
Nie jestem przekonany że to rzeczywiście tak działa. Jak definiujemy korzystanie z internetu? Da się tym ręcznie sterować?
Odrazu podpowiem że pobieranie pliku 1GB wgetem zrobiło kompletnie nic - router twardo trzyma się pasma 2600Mhz, przy dostępnych 1800, 2100, 2600(za pomocą modemband). Zrobiłem próbę telefonem, tuż obok routera, i praktycznie od ręki zagregował te 3 pasma, podczas gdy MF286D trzyma jedno.
@PiotrekK - rzecz w tym że w ciągu blisko 3 lat robiłem wiele prób, i z każdej wynika że ten BTS jest mało obciążony, czy to możliwe żeby z tego powodu mnie zrzucał?
Bez jakichkolwiek anten zewnętrznych łapię stabilny sygnał 2600Mhz z ~9km na dowolnym routerze lub telefonie, osiągając ping 20-30ms i prędkości 60-80Mb/s download, 20-30Mb/s upload, wszystko na pojedynczym 2600Mhz
W 99% przypadkach jak nic nie transmituj to spada do zwykłego LTE. Wystarczą dwa pingi żeby weszło znów na agregację (przykład z teraz kiedy jestem połączony przez LBR20 - nic nie robi siedzi tylko na B7, coś robi to wskakuje agregacja czterech pasm).
Tak działa, choć nie oznacza że zawsze, na każdym BTSie i u każdego operatora.
@PiotrekK - rzecz w tym że w ciągu blisko 3 lat robiłem wiele prób, i z każdej wynika że ten BTS jest mało obciążony, czy to możliwe żeby z tego powodu mnie zrzucał?
Bez jakichkolwiek anten zewnętrznych łapię stabilny sygnał 2600Mhz z ~9km na dowolnym routerze lub telefonie, osiągając ping 20-30ms i prędkości 60-80Mb/s download, 20-30Mb/s upload, wszystko na pojedynczym 2600Mhz
Dobry masz ten transfer. Warto kombinować?
A może warto kupić internet na kartę w innej sieci i sprawdzić jak to działa na tym ruterze.
Ja mam cały czas w sieci Polkomtela trzy pasma, zrzuca tylko w nocy. Mam dodatkowo zalokowany jeden BTS, żeby nie chodził na innym, który ma tylko dwa bandy. I tak w nocy robi co chce. Więc operator ma dużo do powiedzenia i dlatego może nie warto kopać się z koniem.
matibu06 napisał/a:@PiotrekK - rzecz w tym że w ciągu blisko 3 lat robiłem wiele prób, i z każdej wynika że ten BTS jest mało obciążony, czy to możliwe żeby z tego powodu mnie zrzucał?
Bez jakichkolwiek anten zewnętrznych łapię stabilny sygnał 2600Mhz z ~9km na dowolnym routerze lub telefonie, osiągając ping 20-30ms i prędkości 60-80Mb/s download, 20-30Mb/s upload, wszystko na pojedynczym 2600MhzDobry masz ten transfer. Warto kombinować?
A może warto kupić internet na kartę w innej sieci i sprawdzić jak to działa na tym ruterze.
Ja mam cały czas w sieci Polkomtela trzy pasma, zrzuca tylko w nocy. Mam dodatkowo zalokowany jeden BTS, żeby nie chodził na innym, który ma tylko dwa bandy. I tak w nocy robi co chce. Więc operator ma dużo do powiedzenia i dlatego może nie warto kopać się z koniem.
Szczerze to te transfery w 95% są w pełni wystarczające, jedynie jak coś większego pobieram to bym odczuł różnice. Dlatego też nie zdecydowałem się inwestować w jakieś anteny, czy droższy sprzęt. Tylko dziwi mnie to że telefon znacznie lepiej sobie radzi z łapaniem pasm i ich agregacją. Jeszcze jeden pomysł mam do sprawdzenia - zamiana kart w telefonie i routerze(jedno i drugie Orange)
Sprawdzenie innego operatora to też dobry pomysł, w moim przypadku to byłby Play. Ogólnie taka sytuacja jest ze mam na wschód od swojej lokalizacji nadajniki Play i Orange(praktycznie obok siebie), odległość około 5km, i z tych dwóch wygrywa Play(mniej obciążony)
Jednak na strychu domu Orange łapie nadajnik z 9km, co mnie cieszy, bo jest mniej obciążony i lepiej wyposażony. No nic, czas na testy
Swoją drogą kojarzy ktoś może czy easyconfig/Luci modemband ma opcje logowania danych dotyczących połączenia, tzn pasmo, ID BTS? Ewentualnie użyje jakiegoś skryptu który co określony czas wykona jakąś komendę
Nie, nie ma logowania, choć oczywiście łatwo to sobie możesz zrobić jakimś skryptem.
Pozytywne zaskoczenie z speedtestu sprzed chwili, B1+B3+B7:
https://www.speedtest.net/result/c/66b7 … 8a2908ba5f
Zrobiłem prosty skrypt, puszczę na noc co pół godziny, jestem ciekaw wyników
A może macie jakiś speedtest który mogę uruchomić na OpenWRT z konsoli i wynik jest bardziej przejrzysty niż speedtest CLI od Ookla? Optymalnie byłoby w jednej linii, wynik DL, UL, może ping i tyle
Możesz sobie obrobić taki wynik skryptem...
A może macie jakiś speedtest który mogę uruchomić na OpenWRT z konsoli i wynik jest bardziej przejrzysty niż speedtest CLI od Ookla? Optymalnie byłoby w jednej linii, wynik DL, UL, może ping i tyle
Pobierz sobie speedtest na ruter i kombinuj. Ja tak zrobiłem i skryptem zrobisz co chcesz.
https://install.speedtest.net/app/cli/o … -armel.tgz
EDIT: Sorry, chyba właśnie zauważyłem, że Ci się to nie podoba :-)
matibu06 napisał/a:A może macie jakiś speedtest który mogę uruchomić na OpenWRT z konsoli i wynik jest bardziej przejrzysty niż speedtest CLI od Ookla? Optymalnie byłoby w jednej linii, wynik DL, UL, może ping i tyle
Pobierz sobie speedtest na ruter i kombinuj. Ja tak zrobiłem i skryptem zrobisz co chcesz.
https://install.speedtest.net/app/cli/o … -armel.tgzEDIT: Sorry, chyba właśnie zauważyłem, że Ci się to nie podoba :-)
Niby nie, ale nie pomyślałem o najprostszym, a o czym wspomniał Cezary - czyli żeby w bashu to wyciąć
Mam teraz coś takiego, na moje potrzeby w zupełności wystarczy, a w razie potrzeby to bardziej sobie rozbuduje:
START
Data: Tue 06 Feb 2024 09:41:04 PM CET
Bands: 1 3 7
Idle Latency: 23.06 ms (jitter: 2.77ms, low: 21.83ms, high: 25.85ms)
Download: 118.14 Mbps (data used: 77.1 MB)
Upload: 20.72 Mbps (data used: 29.6 MB)
Ładnie...
Ciekawe - albo wyłączenie B20 na routerze, albo przypadek(albo operator) sprawił że przez noc, właściwie to nawet teraz, ale mam stale B1+B3+B7
Speedtest, robiony co pół godziny dawał 130-170 Mb/s pobierania, 20-30Mb/s wysyłania, przy pingu ~25ms. Wynik moim zdaniem niezły
Bardzo ładnie! A jakie pasma (w MHz) podaje w tych bandach B1, B3 i B7?
B7(podstawowe) 15Mhz, B3 10Mhz, B1 15Mhz
Operator Orange
U mnie jest 5MHz więcej i nie wyciągam w ciągu dnia więcej niż 60Mb/s. W nocy kiedyś wyciągnął 155Mb/s. Także masz fajne osiągi.
Strony Poprzednia 1 … 101 102 103 104 105 … 158 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc