Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 23.05
Od miesiąca i paru dni, więc "od dawna". 23.05.2 jest wydaniem stabilnym, kolejnym z serii 23.05.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 23.05
Strony Poprzednia 1 … 22 23 24 25 26 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Od miesiąca i paru dni, więc "od dawna". 23.05.2 jest wydaniem stabilnym, kolejnym z serii 23.05.
@Cezary Od paru dni dostępny jest kernel 6.1 dla x86 SNAPSHOT. Kilka tygodni temu kompilowałem SNAPSHOT r24537-889a50e266 z jądrem testowym 6.1.63 i mój problem opisywany tu https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23238 przestał istnieć. AOPEN DE3250 biegnie dwudziestą dobę bez potknięcia. Uzbrajam się w cierpliwość i czekam na Twoje nowe obrazy.
Uzbrajam się w cierpliwość i czekam na Twoje nowe obrazy.
Ja nie kompiluję snapshota (main/master). Ja kompiluję gałąź wydania stabilnego, 23.05-snapshot. Zanim z bieżącego snapshota powstanie wersja stabilna (czyli następnie wydanie 24.xx) to minie pewnie następne pół roku jak nie więcej.
@Cezary można prosić o dodanie sterowników do karty ethernetowych marvella? Chodzi mi np o 88E8057 w netgear readynas pro duo. Dziękuję
kmod-sky2 ?
kmod-sky2 ?
Na to wygląda.
Nie planuje już żadnych nowych obrazów w tym roku, stwierdziłem że lepiej żebyście spokojnie spędzili święta i tak będziecie siedzieć na wifi, niż przed świętami robić upgrade i później kombinować że coś nie działa. Więc - nowe będzie dopiero po świętach.
Już po świętach. Jesteśmy gotowi ![]()
Cezary napisał/a:Nie planuje już żadnych nowych obrazów w tym roku, stwierdziłem że lepiej żebyście spokojnie spędzili święta i tak będziecie siedzieć na wifi, niż przed świętami robić upgrade i później kombinować że coś nie działa. Więc - nowe będzie dopiero po świętach.
Już po świętach. Jesteśmy gotowi
Cezary nie napisał po których świętach ![]()
6 stycznia jest kolejne święto.
7 stycznia Prawosławni obchodzą swoje święta.![]()
Można wyliczać w nieskończoność
Na weekend pewnie będą. I znów nie napisałem na który weekend.
Mam problem z Netgear6220, czasami wywala WiFi, reset routera pomaga.
Obecnie mam oprogramowanie OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r19776-f579b8538b
Czy waszym zdaniem się trochę wstrzymać i poczekać na nowe obrazy @Cezary i updatować soft?
Obejdzie się bez resetu ustawień?
Szklana kula mówi "załącz logi bo za mało danych"
Mam problem z Netgear6220, czasami wywala WiFi, reset routera pomaga.
Obecnie mam oprogramowanie OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r19776-f579b8538b
Czy waszym zdaniem się trochę wstrzymać i poczekać na nowe obrazy @Cezary i updatować soft?
Obejdzie się bez resetu ustawień?
Poza tym to chyba trochę nie ten wątek.
kipronar napisał/a:Uzbrajam się w cierpliwość i czekam na Twoje nowe obrazy.
Ja nie kompiluję snapshota (main/master). Ja kompiluję gałąź wydania stabilnego, 23.05-snapshot. Zanim z bieżącego snapshota powstanie wersja stabilna (czyli następnie wydanie 24.xx) to minie pewnie następne pół roku jak nie więcej.
A kiedy można się spodziewać, że w tej gałęzi nastąpi przejście na kernel w wersji 6.1.x?
W wydaniu 23.05? Nigdy. Następne wydanie stabilne 24.xx będzie miało ten kernel.
Ok, myślałem że twoje SNAPSHOTY są wersją bardziej rozwojową (coś al'a "testing" w Debianie).
Tym sposobem zbudowałem swój obraz z kernelem 6.1 i testuję go od kilku godzin. ![]()
Są dokładnie tym co napisałeś, ale to jest gałąź wydania 23.05. Tam nie zachodzą jakieś radykalne zmiany; następne wydanie będzie miało swoją oddzielną gałąź 24.XX-snapshot gdzie to będzie. Tak od początku świata wygląda podział openwrt...
Nowy rok, pierwsza kompilacja OpenWrt w tym roku.
Zmiany są w obrazach LuCI:
- dla routerów z większą ilością pamięci flash dodałem standardowo dwie aplikacje: luci-app-nlbwmon (można znaleźć go w menu Usługi -> Monitor przepustowości), jest to system zliczający transfer użytkowników o którym już pisałem na eko.one.pl oraz luci-app-statistics (można znaleźć to w menu Statystyka) - kryje się pod tym zapomniany trochę zestaw modułów od collectd zbierający różne informacje. Modułów do colectd jest cała masa i można to dostosować do własnych potrzeb, ja standardowo umieściłem te najważniejsze jak cpu, pamięci oraz sensory związane z hardware (o ile są w ogóle dostępne).
Oba systemy trzymają dane w /tmp (pamięć ram), więc dane te zginą po restarcie routera. Należy samodzielnie je skonfigurować żeby dane przetrwały restart systemu. Jak zawsze w openwrt...
Oba systemy można także zatrzymać lub/i odinstalować - są to procesy nlbwmon oraz collectd.
Z w/w powodu zmieniłem nazwę swojego pluginu który nazywa się teraz "eko.one.pl - Statystyka" (jest w menu Usługi na pierwszej pozycji) - żeby nie kolidowało z nazwą od statystyk systemowych.
Dla niektórych urządzeń (kirkwood/nas, x86/64) aplikacja luci-app-disk-info zmieniła swoją pozycję i jest teraz w menu Status: Urządzenia dyskowe (i to już nie moja sprawka tylko dewelopera pakietu).
Dostępność aplikacji w LuCI generalnie uzależniona jest od danej architektury (np. ath79 które maja zwykle 8MB nie ma w obrazie tych pakietów). Więc to czy widzicie w/w aplikacje czy nie to zależy czego używacie. Jak macie miejsce we flash to oczywiście można to samodzielnie doinstalować.
PS. @Leo-PL maczał palce w ramipsie, inaczej zrobiona procedura resetu podsystemu ethernetu. Gratulacje.
Plus jeszcze poprawa buga odnośnie zapisu ustawień na flashu w gratach Ubiquiti XW i WA :-P
...wróć, to nie zostało zbackportowane, a powinno.
https://github.com/openwrt/openwrt/pull/14237
Wieczorem spróbuję wystawić PR z backportem, to powinien być prosty cherry-pick.
Nowy rok, pierwsza kompilacja OpenWrt w tym roku.
Oba systemy trzymają dane w /tmp (pamięć ram), więc dane te zginą po restarcie routera. Należy samodzielnie je skonfigurować żeby dane przetrwały restart systemu. Jak zawsze w openwrt...
Oba systemy można także zatrzymać lub/i odinstalować - są to procesy nlbwmon oraz collectd.
A ja się zastanawiam dla czego w logach widziałem odwołania do rrd skoro już dawno nie używałem tego pakietu. Teraz już wszystko jasne ????
No i wystawiłem: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/14361
Zadam może głupie pytanie-Coś się zmieniło w 23.05 w firewallu? Po aktualizacji nie mogę zalogować się po WAN, jak to naprawić?
Nie, nie zmieniło się. Nigdy nie można było zalogować się po wanie, domyślnie jest wszystko zamknięte. Jeżeli mogłeś to dlatego że wstałeś regułę od tego lub zmieniłeś domyślną politykę na wanie.
Wstaw odpowiednią regułę.
Skąd mogę ściągnąć poprzednia wersję softu? Na najnowszym ausu ax53u coś wywala WiFi i stubby wariuje.
Skąd mogę ściągnąć poprzednia wersję softu? Na najnowszym ausu ax53u coś wywala WiFi i stubby wariuje.
https://dl.eko.one.pl/wyszukiwarka_firmware
https://downloads.openwrt.org/releases
Strony Poprzednia 1 … 22 23 24 25 26 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 23.05
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc