Temat: Waiting for root device PARTUUID=4F31...

Jakiś czas temu zainstalowałem  na AOpen DE3250 system OpenWrt  -x86-64-generic-squashfs-combined.img by Cezary. Działało bardzo dobrze, ale ciekawość motorem zmian.  Próby zainstalowania nowszej wersji (zarówno tutejszej jak i własnej kompilacji)  zawsze prowadzą do zwiechy podczas uruchomienia.   Dysk wewnętrzny (mSATA, 2GB) formatowałem wielokrotnie, wywalałem tablicę partycji i nic. EFI schell dostępny z BIOSu jest mocno okrojony, nie jestem w nim obeznany. Dzisiejszy obraz Cezarego nie wniósł nic nowego w tym problemie. Proszę o wskazówkę jak to popchnąć dalej.

2

Odp: Waiting for root device PARTUUID=4F31...

Zainstaluj obraz z efi a nie zwykły?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zainstalowałem obraz z efi, ale efekt jest taki sam.  Instalacja (chyba bez efi) na innym dysku  podpiętym do USB była skuteczna.  Lecz  taka opcja mnie nie zadawala.

4

Pokaż cały komunikat po starcie systemu (zrób zdjęcie telefonem).

Może być tak że ten twój AOpen DE3250 ma inny kontroler dysku którego obsługi nie ma standardowo w obrazie więc nie potrafi kernel go uruchomić i tyle. A powinno bez problemu uruchomić z usb, a co dziwniejsze piszesz że jakiś poprzedni obraz działał.

Pokaż fotę z uruchamiania.

5

Zdjęcia posłałem pocztą, tu nie potrafię ich wstawić. Jeżeli Ty możesz je zamieścić- to bardzo proszę.

6

Wstawiasz na dowolny zewnętrzny sewis i dajesz tu linka do nich.

On w ogóle nie wykrywa partycji, przy pierwszym ATA masz cały czas failed przy jego wykrywaniu i ostatecznie masz disabled. Dowolny inny linuks chodzi na tym?

7

MX Linux (live) widzi dysk , potrafi założyć partycje, widzi te partycje, może wgrać obraz OpenWrt. Dysk ma tylko 2GB,  Co zainstalowac na nim trwale? Znane mi dystrybucje mają większe wymagania.

8

Jak okroisz takiego debiana ze wszystkiego co możliwe to się zmieści. Ale to już nie temat na to forum.

Wracając do openwrt: która wersja poprzednio chodziła?

9

Instalowałem z Twojego obrazu pobranego w/przed 16.04.2023; z tego dnia mam pierwszy plik konfiguracji. Obraz był pobrany bezpośrednio przed instalacją. Czy Twoje statystyki obejmują też numer wersji? To chyba jedyne takie urządzenie na liście.

10

Obejmuje, ale jak wiesz był pad dysku i wszystko poleciało. Zbierają się ponownie od miesiąca.

Jeżeli miałeś obraz z kwietnia to nie był to 23.05 tylko 22.03 jak już. Weź i zobacz czy działa.

11

Nie mam już tego pliku; gdzie mogę go pobrać? Ne widzę starszych wersji.

12

Wersji z kwietnia nie ma, ja nie nie przechowuję archiwum. Masz ostatnią wersję 22.03 i jej użyj.

13

Obraz  luci-22.03-snapshot-r20194-056742885e-x86-64-generic-squashfs-combined.img  wstał w parę sekund.  Luci zgłasza się w przeglądarce.

14

Więc zmieniło się coś w kernelu. Teraz zobacz ten obraz: https://downloads.openwrt.org/releases/ … ts/x86/64/ jeżeli nie działa to zgłaszaj na https://github.com/openwrt/openwrt/issues

15

Wskazany obraz  (openwrt-23.05.0-rc3-x86-64-generic-squashfs-combined.img z dnia 21.08.2023 11:25:51) też nie działa. System zatrzymuje się w tym samym miejscu. Pod wieczór założę konto na github i (jeżeli przebrnę) zgłoszę problem.
A na marginesie: czy wygenerowane archiwum konfiguracji ma zaszyty  numer wersji?

16

Nie, nie ma.

Przy zgłoszeniu błędu podaj koniecznie nazwę i model kontrolera który tam siedzi.

17

Kontrolnie uruchamiałem swoje obrazy na HP T630 i system podnosił się poprawnie.

18

kipronar napisał/a:

Kontrolnie uruchamiałem swoje obrazy na HP T630 i system podnosił się poprawnie.

Na kilku różnych  maszynach X86 ktre posiadam też działa.

19 (edytowany przez kipronar 2023-09-01 18:12:42)

Korzystając z tego żródła: https://github.com/coudu/openwrt/tree/x86-6.1 i pomocy @tmn505 z GitHub skompilowałem obraz, który działa.
Na jądro 6.1 w OpenWrt przyjdzie trochę poczekać, ale chyba nie ma wyjścia.