@kebap
I jak tam z jakością połączenia? Dałeś jakąś antenę?
Ja też w wakacje bawiłem się w polepszenie sygnału. Chodziłem po domu ze smartfonem i szukałem najlepszego miejsca z pomocą aplikacji Network Cell Info. Po znalezieniu takiego postawiłem tam tymczasowo router OpenWrt z E3372 i za nic modem nie potrafi wyciągnąć więcej niż około 7.40Mb/s download. To samo zresztą jest w innych miejscach gdzie sygnał jest słabszy.
O dziwo jak podłączyłem modem do laptopa z Windows to wszędzie mam też nie więcej niż 7.40Mb/s z wyjątkiem tego miejsca gdzie sygnał lepszy - tam udało mi się wyciągnąć około 22Mb/s download tylko, że to złe miejsce aby na stałe postawić tam router. Ale dzięki temu wiem iż to nie wina wersji firmware modemu powoduje to ograniczenie.
Wróciłem do miejsca poprzedniego i zauważyłem iż w trybie 3G mam wszystkie kreski - najlepszy sygnał i też zawsze praktycznie te 7.40Mb/s
Więc od wakacji aż do dziś jechałem na wymuszonym 3G. Teraz zauważyłem iż coś słabo to działa i mam down jakieś 3Mb/s więc przełączyłem na Auto i wskakuje na LTE i mam coś około 5Mb/s down
Nie wiem czy antena by coś dała - jak coś to pewnie jakaś droższa niż ten modem bo jakiegoś g...a nie ma co kupować.
Ja bym spróbował postawić router z modemem w innym miejscu gdzie jest lepszy sygnał - nie wiem np. na parapecie okna i dać kawałek przedłużacza USB aby sam modem wyżej przymocować.
Prawdopodobnie mogła by pomóc też zmiana routera. Nie wiem czemu zawsze max to 7.40Mb/s - jakieś ograniczenie OpenWrt?