201

Odp: huawei hg553 / vodafone /

Którą wersję Twojego softa wgrać i jak to może wpłynąć na rozwiązanie problemu?
Nie zapytałem od razu, a powinienem - czy z Huawei hg553 da się zrobić AP? Wydawało mi się, że tak, więc zakupiłem.
Jeszcze jedna rzecz - mimo że nie mam dostępu do internetu, ikonka Wifi w prawym dolnym roku w Win7 nie ma żółtego ostrzeżenia. Jest normalna i po kliknięciu jestem poinformowany, że mam dostęp do internetu.
Być może błahostka, ale pierwszy raz mi się coś takiego przytrafia.

202

Domyślnie jest AP, tak, działa bez problemu. Ja mam tylko jedną wersję dla HG553. Dlaczego moja? Bo wiem że na 100% ona działa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

203 (edytowany przez adch12 2016-01-09 17:25:59)

Cezary napisał/a:

Sieci/interfejsy/wan edycja, wybierasz umts i dalej wiesz co wpisać. Lepiej z konsoli: http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g

Witam. Próbuję na razie z modemem Vodafone K4505 (Huawei 182?) z kartą Orange Free.
W w/w lokalizacji ustawiam:

- protokół - UMTS/GPRS/EV-DO

- modem - /dev/tty/USB1

- APN - internet

- PIN -

- nazwa użytkownika PAP/CHAP - internet

- hasło PAP/CHAP - internet

- dial number - *99***1# (nie można edytować, zawsze miałem - *99#)

Co jest i gdzie wpisane źle? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

OK. Źle wybrane USB - powinno być  - /dev/tty/USB0

Działa.

204

No właśnie smile

205

A ja tak z innej beczki. Czy na HG553 z CC 15.05 można wpisać skrypt który po odpaleniu zblokuje modem E3372 w tryb tylko LTE? Wyszukałem że ktoś gdzieś męczył się z tym i poradziłem sobie jednak po kazdym ifdown / ifup /restart routera z powrotem przełącza mi na HSPA+ a tylko w LTE mam po przekroczeniu limitu 30GB dostępną prędkość 30Mbps (Orange). Dodatkowo w czym moze byc problem że połączenie na kompie 30Mbit pełne zaś przez router tylko 10Mbit.
Z góry dzięki za pomoc.

E3372 + mg533 (MR3420v2 w odwodzie)

206

Jaki masz typ połączenia? Jeżeli ncm to nic nie wpisując w konfigu system nie dotyka tego. Więc raz ustawione w modemie np. przez windows będzie w lte cały czas.

207

Hah. to powiedz co i jak mam ci pokazać a od razu przeklejam

208

uci show network

209 (edytowany przez Naitsyrk 2016-01-13 20:42:22)

Mówisz masz:

root@OpenWrt:~# uci show network

network.loopback=interface
network.loopback.ifname='lo'
network.loopback.proto='static'
network.loopback.ipaddr='127.0.0.1'
network.loopback.netmask='255.0.0.0'
network.globals=globals
network.globals.ula_prefix='fd17:5451:0d1f::/48'
network.lan=interface
network.lan.ifname='eth0.1'
network.lan.force_link='1'
network.lan.type='bridge'
network.lan.proto='static'
network.lan.ipaddr='192.168.1.1'
network.lan.netmask='255.255.255.0'
network.lan.ip6assign='60'
network.wan=interface
network.wan._orig_ifname='eth0.2'
network.wan._orig_bridge='false'
network.wan.proto='3g'
network.wan.apn='internet'
network.wan.pincode='****'
network.wan.device='/dev/ttyUSB1'
network.wan.service='lte'
network.wan.username='internet'
network.wan.password='internet'
network.wan6=interface
network.wan6.ifname='eth0.2'
network.wan6.proto='dhcpv6'
network.@switch[0]=switch
network.@switch[0].name='eth0'
network.@switch[0].reset='1'
network.@switch[0].enable_vlan='1'
network.@switch_vlan[0]=switch_vlan
network.@switch_vlan[0].device='eth0'
network.@switch_vlan[0].vlan='1'
network.@switch_vlan[0].ports='0 1 2 4 5t'
network.@switch_vlan[1]=switch_vlan
network.@switch_vlan[1].device='eth0'
network.@switch_vlan[1].vlan='2'
network.@switch_vlan[1].ports='3 5t'

210

Używasz zwykłego 3g. Na ncm się przełącz.

211

hm a jak? i gdzie?

212

http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugamodemwwtrybiencm

PS - pod warunkiem że używasz mojego softu.

213 (edytowany przez Naitsyrk 2016-01-13 20:58:17)

tak mam soft z eko.one.pl, tak kupiłem od kolesi którzy brandują twój soft ale juz go zamieniłem na sprawdzony produkt.

Dzięki działa tylko jeszcze kwestia prędkości czy to wina routera ze z 30mbit mam to:
http://www.speedtest.net/result/4994342912.png

214

Jeszcze możesz spróbować odsunąć modem od samego routera na metr.

215

To już zrobiłem dawno przez aktywnego huba. zobacze co będzie po odnowieniu limitu niestety synek między świętami na youtubie ponad 30GB wszamał i się limit skończył wiec teraz mam ograniczenie do 30Mbit co działa perfekt po wpięciu w komputer ....

216

To teraz jeszcze sprawdź czy modem faktycznie na lte jedzie. Albo wymuś lte po prostu jeżeli faktycznie jesteś w zasięgu. option mode lte w konfigu.

217 (edytowany przez Naitsyrk 2016-01-13 23:01:28)

Sprawdziłem i jest może przez porę takie przycięcie. Dzięki bardzo za pomoc w razie czego jeszcze się odezwę. A propos wyślę ci wiadomość na priva .
Ach juz wiem to przez wifi na lan mam tak
http://www.speedtest.net/result/4994633357.png
Zatem dziękuję cezaremu za pomoc,

218 (edytowany przez Doramon 2016-01-16 13:10:53)

Dzień dobry!

Wczorajszego wieczoru odebrałem zakupiony przez internet router Huawei HG553 od Vodafone, straciłem całą noc na próbach jego odpowiedniej konfiguracji. Dlatego właśnie postanowiłem zapytać się ekspertów, założyłem tu konto i proszę o pomoc w mojej sprawie. Nie chciałem zakładać osobnego postu więc piszę tu, gdzie było już wiele problemów związanych z tym routerem.

Posiadam wyżej wspomniany router, a także modem ZTE MF823 (Plus/CP), w którym docelowo ma funkcjonować karta plusa, jednakże nie mam jej przy sobie, więc do konfiguracji posłużyła karta aero2.
W chwili obecnej znajduję się w akademiku, gdzie mamy gniazdo do internetu w każdym pokoju, a połączenie z siecią wymaga jednorazowej rejestracji za pomocą specjalnego formularza, dzięki któremu wiążemy dane urządzenie z uczelnianym kontem pocztowym.

Gdy pierwszy raz podłączyłem router ukazał mi się OpenWrt odpowiednio zmodyfikowany przez pewną firmę sprzedającą sprzęt elektroniczny na literkę J (nie zamierzam robić kryptoreklamy).
Jako, że nie udało mi się skonfigurować routera, google zaprowadziło mnie na forum elektrody, gdzie radzono przywrócenie oryginalnego firmware Vodafonu. Gdy to uczyniłem, w pięknym hiszpańskim języku zostałem poinformowany, że nie wykrywa mojego urządzenia HSPA.
Idąc dalej w las, zgrałem firmare D-Link i gdy już czułem, że może się udać, wpisawszy odpowiednie ID, D-Link stwierdził, że nie mogę się połączyć, gdyż nie można znaleźć urządzenia pod ttyUSB0 (próbowałem wpisywać każdą cyfrę od 0 do 9).
Ostatecznie wróciłem do OpenWrt 15.05 LuCI (choć i były z tym problemy, ale to raczej z przyczyny, że była już 4 rano a ja powoli wyłączałem myślenie), jednakże zauważyłem, że jest to surowa wersja, nie ma wielu funkcji w porównaniu do wersji którą miałem na samym początku (chociażby możliwość dodania interfejsu WAN 3g).

Mam nadzieję, że dostatecznie opisałem co i jak wygląda.
Teraz problemy które dostrzegam:
1. Nie mogę połączyć się z internetem przez router. Nie mogę skonfigurować modemu ZTE MF823. Nie potrafię także wymusić przez router zalogowania się do sieci akademickiej (w innym routerze TP-Link wystarczyło wpiąć kabel do portu WAN i spróbować połączyć się z jakąś stroną, automatycznie przekierowywało do formularza).
2. W związku z problem pierwszym, nie mogę pobrać aktualizacji i pakietów dla OpenWrt, najłatwiej byłoby mi gdybym miał już kompletną paczkę do pobrania na komputer, a następnie uaktualnienie routeru, ale jeśli ktoś mi pomoże z pierwszym problemem, to powinno już być gładko, bo czuję, że utknąłem w martwym punkcie, dlatego właśnie piszę tu na forum o pomoc.

PS Przepraszam, że nie opisałem problemu w żołnierskich słowach, ale mam nadzieję, że jako zielonemu w tych sprawach, równie łopatologicznie wytłumaczy się rozwiązanie.

219

Zainstaluj moją wersję tu z eko.one.pl. Obsługa modemu to siec/interfejsy/wan zmień interfejs na usb0 (nie eth0.2 jak jest domyślnie). Wszystko.

220

Na wypadek gdyby ktoś kiedykolwiek miał ten sam problem.
Przypomnę - hg553 niedziałający jako AP (klient podłączony kablem OK, przez wifi nie działa).

Otóż... wróciłem do oryginalnego firmware, wyłączyłem DHCP (NAT itd.), przypisałem statyczny adres IP i działa.
Do tej pory nie wiem, co blokowało działanie wifi na OpenWRT.
Oczywiście wolałbym OpenWRT, ale miałem pilną potrzebę, żeby uruchomić APki. Mam 3 osobne SSID, do każdej muszę uwierzytelniać się osobno. Rozwiązanie nieoptymalne - o roamingu mogę zapomnieć.

221

Doramon napisał/a:

Dzień dobry!

Wczorajszego wieczoru odebrałem zakupiony przez internet router Huawei HG553 od Vodafone, straciłem całą noc na próbach jego odpowiedniej konfiguracji. Dlatego właśnie postanowiłem zapytać się ekspertów, założyłem tu konto i proszę o pomoc w mojej sprawie. Nie chciałem zakładać osobnego postu więc piszę tu, gdzie było już wiele problemów związanych z tym routerem.

Posiadam wyżej wspomniany router, a także modem ZTE MF823 (Plus/CP), w którym docelowo ma funkcjonować karta plusa, jednakże nie mam jej przy sobie, więc do konfiguracji posłużyła karta aero2.
W chwili obecnej znajduję się w akademiku, gdzie mamy gniazdo do internetu w każdym pokoju, a połączenie z siecią wymaga jednorazowej rejestracji za pomocą specjalnego formularza, dzięki któremu wiążemy dane urządzenie z uczelnianym kontem pocztowym.

Gdy pierwszy raz podłączyłem router ukazał mi się OpenWrt odpowiednio zmodyfikowany przez pewną firmę sprzedającą sprzęt elektroniczny na literkę J (nie zamierzam robić kryptoreklamy).
Jako, że nie udało mi się skonfigurować routera, google zaprowadziło mnie na forum elektrody, gdzie radzono przywrócenie oryginalnego firmware Vodafonu. Gdy to uczyniłem, w pięknym hiszpańskim języku zostałem poinformowany, że nie wykrywa mojego urządzenia HSPA.
Idąc dalej w las, zgrałem firmare D-Link i gdy już czułem, że może się udać, wpisawszy odpowiednie ID, D-Link stwierdził, że nie mogę się połączyć, gdyż nie można znaleźć urządzenia pod ttyUSB0 (próbowałem wpisywać każdą cyfrę od 0 do 9).
Ostatecznie wróciłem do OpenWrt 15.05 LuCI (choć i były z tym problemy, ale to raczej z przyczyny, że była już 4 rano a ja powoli wyłączałem myślenie), jednakże zauważyłem, że jest to surowa wersja, nie ma wielu funkcji w porównaniu do wersji którą miałem na samym początku (chociażby możliwość dodania interfejsu WAN 3g).

Mam nadzieję, że dostatecznie opisałem co i jak wygląda.
Teraz problemy które dostrzegam:
1. Nie mogę połączyć się z internetem przez router. Nie mogę skonfigurować modemu ZTE MF823. Nie potrafię także wymusić przez router zalogowania się do sieci akademickiej (w innym routerze TP-Link wystarczyło wpiąć kabel do portu WAN i spróbować połączyć się z jakąś stroną, automatycznie przekierowywało do formularza).
2. W związku z problem pierwszym, nie mogę pobrać aktualizacji i pakietów dla OpenWrt, najłatwiej byłoby mi gdybym miał już kompletną paczkę do pobrania na komputer, a następnie uaktualnienie routeru, ale jeśli ktoś mi pomoże z pierwszym problemem, to powinno już być gładko, bo czuję, że utknąłem w martwym punkcie, dlatego właśnie piszę tu na forum o pomoc.

PS Przepraszam, że nie opisałem problemu w żołnierskich słowach, ale mam nadzieję, że jako zielonemu w tych sprawach, równie łopatologicznie wytłumaczy się rozwiązanie.

MF823 żre dużo prądu. USB w HG553 nie wyrabiało w moim przypadku.Albo zmień modem albo kup aktywny HUB

222

pakisantos napisał/a:

Na wypadek gdyby ktoś kiedykolwiek miał ten sam problem.
Przypomnę - hg553 niedziałający jako AP (klient podłączony kablem OK, przez wifi nie działa).

Otóż... wróciłem do oryginalnego firmware, wyłączyłem DHCP (NAT itd.), przypisałem statyczny adres IP i działa.
Do tej pory nie wiem, co blokowało działanie wifi na OpenWRT.
Oczywiście wolałbym OpenWRT, ale miałem pilną potrzebę, żeby uruchomić APki. Mam 3 osobne SSID, do każdej muszę uwierzytelniać się osobno. Rozwiązanie nieoptymalne - o roamingu mogę zapomnieć.

Witam, mam ten sam problem ( i sprzęt ) co powyżej,  tzn. blokowanie działania Wi Fi na Open WRT w ruterze HG 553 Vodofone.
Nie chce jednak wgrywać żadnego nowego softu.
Co zrobić żeby Wi Fi ruszyło na  wgranym obecnie OpenWrt Chaos Calmer 15.05?

223

Wyniki poleceń

uci show wireless
ifconfig -a
iwinfo
logread

pokaż.

224

Hm, gdzie to się wpisuje? Sorki, ale jestem laikiem w tych sprawach.

225

Konsola, patrz faq na górze strony.