Dzień dobry!
Wczorajszego wieczoru odebrałem zakupiony przez internet router Huawei HG553 od Vodafone, straciłem całą noc na próbach jego odpowiedniej konfiguracji. Dlatego właśnie postanowiłem zapytać się ekspertów, założyłem tu konto i proszę o pomoc w mojej sprawie. Nie chciałem zakładać osobnego postu więc piszę tu, gdzie było już wiele problemów związanych z tym routerem.
Posiadam wyżej wspomniany router, a także modem ZTE MF823 (Plus/CP), w którym docelowo ma funkcjonować karta plusa, jednakże nie mam jej przy sobie, więc do konfiguracji posłużyła karta aero2.
W chwili obecnej znajduję się w akademiku, gdzie mamy gniazdo do internetu w każdym pokoju, a połączenie z siecią wymaga jednorazowej rejestracji za pomocą specjalnego formularza, dzięki któremu wiążemy dane urządzenie z uczelnianym kontem pocztowym.
Gdy pierwszy raz podłączyłem router ukazał mi się OpenWrt odpowiednio zmodyfikowany przez pewną firmę sprzedającą sprzęt elektroniczny na literkę J (nie zamierzam robić kryptoreklamy).
Jako, że nie udało mi się skonfigurować routera, google zaprowadziło mnie na forum elektrody, gdzie radzono przywrócenie oryginalnego firmware Vodafonu. Gdy to uczyniłem, w pięknym hiszpańskim języku zostałem poinformowany, że nie wykrywa mojego urządzenia HSPA.
Idąc dalej w las, zgrałem firmare D-Link i gdy już czułem, że może się udać, wpisawszy odpowiednie ID, D-Link stwierdził, że nie mogę się połączyć, gdyż nie można znaleźć urządzenia pod ttyUSB0 (próbowałem wpisywać każdą cyfrę od 0 do 9).
Ostatecznie wróciłem do OpenWrt 15.05 LuCI (choć i były z tym problemy, ale to raczej z przyczyny, że była już 4 rano a ja powoli wyłączałem myślenie), jednakże zauważyłem, że jest to surowa wersja, nie ma wielu funkcji w porównaniu do wersji którą miałem na samym początku (chociażby możliwość dodania interfejsu WAN 3g).
Mam nadzieję, że dostatecznie opisałem co i jak wygląda.
Teraz problemy które dostrzegam:
1. Nie mogę połączyć się z internetem przez router. Nie mogę skonfigurować modemu ZTE MF823. Nie potrafię także wymusić przez router zalogowania się do sieci akademickiej (w innym routerze TP-Link wystarczyło wpiąć kabel do portu WAN i spróbować połączyć się z jakąś stroną, automatycznie przekierowywało do formularza).
2. W związku z problem pierwszym, nie mogę pobrać aktualizacji i pakietów dla OpenWrt, najłatwiej byłoby mi gdybym miał już kompletną paczkę do pobrania na komputer, a następnie uaktualnienie routeru, ale jeśli ktoś mi pomoże z pierwszym problemem, to powinno już być gładko, bo czuję, że utknąłem w martwym punkcie, dlatego właśnie piszę tu na forum o pomoc.
PS Przepraszam, że nie opisałem problemu w żołnierskich słowach, ale mam nadzieję, że jako zielonemu w tych sprawach, równie łopatologicznie wytłumaczy się rozwiązanie.