1 (edytowany przez Kebap 2023-07-07 06:44:58)

Temat: anteny do huawei E3372

Może ktoś polecić jakieś antenki do tego modemu, w orange mam dość słaby zasięg, ale cenowo wychodzi najkorzystniej, więc nie chcę zmieniać sieci, mam jakieś chińskie antenki, ale one nic nie poprawiają/pogarszają, nie oczekuję cudów że nagle będzie full zasięg, ale trochę polepszyć żeby chociaż było tak jak na telefonie, tj 3 krechy, żeby nie gubić pakietów...

Ewentualnie czy jakbym kupił przejściówkę dla anteny wifi, to by taka antena się nadała?

2

Odp: anteny do huawei E3372

Ja bym Cię raczej skierował na forum bez-kabli.pl, tam już nie jedną antenę objechali za jakość...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Kiedyś używałem https://all-ant.pl/antena-do-LTE-4g-3g- … pa-zasiegu w warunkach, gdy Play w środku miasta ~50k ludzi rwał co rusz wewnątrz budynku (na E3372). Kupiłem z polecenia znajomego, na bez-kabli nie pytałem.
Jakby co, to mogę pożyczyć do testów, jeśli jesteś z okolicy.

4

sqoorch napisał/a:

Kiedyś używałem https://all-ant.pl/antena-do-LTE-4g-3g- … pa-zasiegu w warunkach, gdy Play w środku miasta ~50k ludzi rwał co rusz wewnątrz budynku (na E3372). Kupiłem z polecenia znajomego, na bez-kabli nie pytałem.
Jakby co, to mogę pożyczyć do testów, jeśli jesteś z okolicy.

Ta antena droższa niż wartość tego modemu smile
Ja zastosowałem dwie igły wpięte bezpośrednio w gniazda modemu + sitko metalowe kuchenne jako ekran.

5 (edytowany przez jzef 2023-12-02 08:21:15)

@kebap
I jak tam z jakością połączenia? Dałeś jakąś antenę?

Ja też w wakacje bawiłem się w polepszenie sygnału. Chodziłem po domu ze smartfonem i szukałem najlepszego miejsca z pomocą aplikacji Network Cell Info. Po znalezieniu takiego postawiłem tam tymczasowo router OpenWrt z E3372 i za nic modem nie potrafi wyciągnąć więcej niż około 7.40Mb/s download. To samo zresztą jest w innych miejscach gdzie sygnał jest słabszy.

O dziwo jak podłączyłem modem do laptopa z Windows to wszędzie mam też nie więcej niż 7.40Mb/s z wyjątkiem tego miejsca gdzie sygnał lepszy - tam udało mi się wyciągnąć około 22Mb/s download tylko, że to złe miejsce aby na stałe postawić tam router. Ale dzięki temu wiem iż to nie wina wersji firmware modemu powoduje to ograniczenie.

Wróciłem do miejsca poprzedniego i zauważyłem iż w trybie 3G mam wszystkie kreski - najlepszy sygnał i też zawsze praktycznie te 7.40Mb/s

Więc od wakacji aż do dziś jechałem na wymuszonym 3G. Teraz zauważyłem iż coś słabo to działa i mam down jakieś 3Mb/s więc przełączyłem na Auto i wskakuje na LTE i mam coś około 5Mb/s down

Nie wiem czy antena by coś dała - jak coś to pewnie jakaś droższa niż ten modem bo jakiegoś g...a nie ma co kupować.

Ja bym spróbował postawić router z modemem w innym miejscu gdzie jest lepszy sygnał - nie wiem np. na parapecie okna i dać kawałek przedłużacza USB aby sam modem wyżej przymocować.

Prawdopodobnie mogła by pomóc też zmiana routera. Nie wiem czemu zawsze max to 7.40Mb/s - jakieś ograniczenie OpenWrt?

6

Przecież podstawowe HSPA to właśnie te ~7.2Mbps. Technologia nie openwrt.

7 (edytowany przez jzef 2023-12-02 08:30:36)

@Cezary
Tak, ale ja testy robiłem na LTE i miałem zawsze max 7.40Mb/s gdy miałem tylko 3 kreski sygnał. Często miałem download słabszy np. 3 lub 5Mb/s i wtedy dopiero zauważyłem - jak zacząłem wymuszać pasma w ustawieniach, że w trybie 3G mam praktycznie stałe 7.40Mb/s a do tego sygnał lepszej jakości - wszystkie kreski na zielono.
Więc chyba oczywiste iż wybrałem 3G ze stałym 7.40Mb/s niż LTE które waha się od 3 do 7 i często cięło np. buforowanie przy oglądaniu YT.
Podejrzewam iż dlatego iż mało kto używał 3G i dlatego zawsze miałem praktycznie max prędkość a LTE to było w zależności od pory dnia - ilu użytkowników w danej chwili korzysta z BTS'a

A dzisiaj coś się chyba zmieniło bo tak jak napisałem coś nie mam tego 7.40 na 3G - może zaczynają wyłączać i od nowego roku już nie będzie 3G tylko samo LTE?

8

Nie wnikam co wybierasz i jak ustawiasz. Odpowiedziałem tylko na pytanie skąd się bierze te 7Mbps.

9 (edytowany przez jzef 2023-12-02 08:37:00)

@Cezary ale nadal chyba nie zrozumiałeś. Ja nawet jak przełączę teraz na LTE - wymuszę jakieś pasmo LTE to max mam 7.40Mb/s

Rozumiem iż na 3G to jest oczywista prędkość ale na LTE powinno być chyba lepiej?
Przypominam iż ten sam modem, to samo firmware tylko laptop z Windows zamiast OpenWrt i router i udało mi się wyciągnąć 22Mb/s w tym dobrym miejscu co pisałem.

10

To zależy od operatora nie tego co wymusisz na modemie. Tak, powinno, ale w wielu przypadkach w mniejszych miejscowościach okazywało się że na HSPA działa lepiej i szybciej niż na wymuszonym LTE. Tak więc samo wymuszenie LTE nic nie determinuje.

11

No tak, ale dlaczego mam na wymuszonym LTE 22Mb/s z tym samym modemem tylko w laptopie zamiast w routerze? Jednak coś ogranicza ten modem w routerze bo na pewno nie firmware modemu.

12

Ogranicza też przepustowość złącza usb lub wysycenie procka routerze. Zwłaszcza jak to jest słabszy router.

13

Też mi się wydaje iż to wina samego routera - może z tym procesorem co piszesz bo chyba niemożliwe aby OpenWrt ograniczało prędkość. Co do przepustowości USB to raczej nie a jeśli tak to nie jest zgodne ze standardem USB 2.0 bo w laptopie też mam USB 2.0 a jest szybciej.

14

Standard USB 2.0 w routerze jest tylko na papierze. Jeszcze do niedawno trudno było z usb 2.0 wyciągnąć te 300Mbps gdzie teoretyczna przepustowość usb 2.0 to 480. Jak wyciągało się te 10-15MB/s (czyli te 100Mbps) to było fajnie.

15 (edytowany przez jzef 2023-12-02 09:29:42)

Też racja z tym USB na papierze ale wrzuciłem w google zapytanie "HG553 slow" lub "HG553 speed" i wychodzi mi iż z tego co pisali ludzie ten router z OpenWrt z tym samym lub innym modemem potrafi dać download większą niż te 7.40Mb/s co u mnie:
15Mb/s > https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 95#p156995
16Mb/s > https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt … 1#19617651
20Mb/s > https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 38#p159738

a u mnie teraz na LTE 2100 mam tak:
https://i.ibb.co/LShVHNj/LTE-2100.png

16

Więc tylko pokazałeś że nie jest to wina OpenWrt bo możliwe jest wyciągnięcie więcej.

17

salceson napisał/a:

Mam E3372h hilink podłączony do WNDR4300. Stoi to na wiosce. W nocy na 2600 lte wyciągam po wifi 5 GHz ponad 70 megabitów. To jest tak stary sprzęt, że po prostu  cieszę się, że nie wyrzuciłem i działa.

No normalnie nie wierzę - 70Mb/s ?! No ale to porządny router - ostatnio kosztował coś w okolicach 300zł. Jaką masz na tym wersję OpenWrt i jak daleko masz do nadajnika BTS?

18 (edytowany przez jzef 2023-12-02 12:57:24)

Ano właśnie - jak już dawać 300zł to lepiej router z modemem. Sprawdzę jeszcze modem na przedłużaczu USB i pasowałoby sprawdzić na nowszym OpenWrt 23 - może jak raz coś lepiej by było tylko nie chce mi się zmieniać bo teraz mam wszystko skonfigurowane - serwery PXE itp. i
dużo roboty z tym by było a coś czuję w kościach, że to nic a nic by nie pomogło.

Sprawdziłem na przedłużaczu i to samo jak bez przedłużacza - down około 6 Mb/s obojętnie czy wymuszę LTE 1800, 2100 czy 3G (UMTS/HSPA+). Różnica jest tylko taka iż 3G - 5 kresek, LTE 1800 - 4 kreski, LTE 2100 - 3 kreski
https://i.ibb.co/kmYWWdh/umts.png

19

Nom, też bym wolał mieć nadal OpenWrt bo jak kupować takie coś to po co OpenWrt ale 400zł to i tak sporo.

20

Kupiłem jakieś antenki z aliexpress za dwa złote, podłączyłem i jakość połączenia jest o wiele lepsza, wiadomo że 4k netflixa na tym nie pociągnie, ale ogólnie komfort użytkowania się bardzo polepszył.

21

@jzef W jednej lokalizacji mam net z modemu, E3372 HiLink, bez żadnych anten. Do BTS jakieś 300-500m, widoczność optyczna, środek miasta. Ostatnio musiałem przy tym podziałać, download poniżej 10mbps mnie powalał hmm Ale jak wpiąłem aktywny hub między router (wdr3600) a modem - skoczyło do 30-50mbit.
Nie jest to żadna nowość, że wydajność prądowa gniazdka USB może być słaba w stosunku do zapotrzebowania modemu - może sprawdź?

22

Co to za model dokładnie ten hub? Kiedyś miałem jeden hub - niby aktywny bo mogłem podpiąć mu zasilanie na różne sposoby - przez zasilacz zewnętrzny 5V, przez 5V z wtyczki mini-molex od napędu dyskietek (czerwony kabelek) ale uznałem, że to jakiś bubel i wypier......m w h.. bo nic a nic nie pomagał - kupiłem go bo mi dysk przenośny "cykał" - nie mogły rozpędzić się talerze.
Więc jeśli miałbym coś takiego kupować to musi być sprawdzony.

23

Z tymi "sprawdzonymi" to chyba jest ciężko, bo co Chińczyk wrzuci w środek, a co nadrukuje na pudełku - to chyba zależy głównie od woli importera smile
Mój ma ID 05e3:0608. A co jest na obudowie - to jutro będę mógł spojrzeć.