2,451

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

dobrze wiedziec ze możesz go postawić. Puki co sproboje frameworka z VMki czystej. W razie W bede pisal na priv

2,452 (edytowany przez Focus 2023-11-06 23:06:44)

pawol napisał/a:

Chcesz mi powiedziec ze majac modem B03 od Playa pojda na nim delty po adb od Nordika? Wątpię

Według instrukcji to powinno pójść z B03 ale z wgranym OpenWrt.
Najpierw wgrywasz OpenWrt do routera i jeżeli modem jest B03 to zaczynasz podnoszenie modemu od B03, a nie B02.
Jeżeli masz Playa lub Nordica to ta instrukcja tego nie dotyczy.

Edit. Ja nie twierdzę, że to jest rozwiązanie Twojego problemu,
Po prostu jeżeli masz wgrany OpenWrt to można spróbować podnieść modem do B12.
Może coś się odblokuje i zacznie działać jak trzeba.

A jak to nie pomoże to @smereka opisał co trzeba zrobić.

2,453 (edytowany przez pawol 2023-11-06 23:15:47)

B03 nordik to nie to samo co b03 play. Gwarantuje w ciemno. Modem puki tą jedną anomalią pracuje perfekcyjnie lecz swiezbi mnie aby było jak wcześniej.

2,454

Przecież jak wgrasz OpenWrt to to nie ma znaczenia, czy tam był wcześniej Play, czy Nordic.
Po wgraniu OpenWrt będzie OpenWrt, a nie Play lub Nordic.
Modem to modem, a router to router.

Z kolei jeżeli zwalony masz modem to nie ma znaczenia co masz.

2,455

Zrozum. Delty od Nordik nie nadają sie do modemu Play bo nie mogą. I koniec

2,456 (edytowany przez Focus 2023-11-07 00:13:21)

pawol napisał/a:

To trzeba pisać do @PiotrekK żeby zmienił instrukcję, bo według @pawol delty od Nordic nie nadają sie do modemu Play.
Edit. Ja cały czas piszę o OpenWrt i nie wiem dlaczego @pawol pisze o Nordic i Play skoro instrukcja dotyczy OpenWrt, a nie Play, czy Nordic.

2,457

pawol napisał/a:

Nie testowałam na Play'u i nie mogę tutaj nic podpowiedzieć. A mógłbyś sprawdzić jaki będzie rezultat tych dwóch komend
z instrukcji? Jest okazja to sprawdzić i dopisać jako komentarz do instrukcji.

at+fotactr=0
+FOTACTR: 0,0 <-- if 0, the modem see the update package

at+fotactr=1
+FOTACTR: 1,0 <-- if 0, validation is ok, 1 is failed, 2 is waiting
Korzystam z: MF286D; r32225 Kernel 6.12.60 i AW1000; r34043 Kernel 6.12.80
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

2,458

Focus napisał/a:
pawol napisał/a:

To trzeba pisać do @PiotrekK żeby zmienił instrukcję, bo według @pawol delty od Nordic nie nadają sie do modemu Play.
Edit. Ja cały czas piszę o OpenWrt i nie wiem dlaczego @pawol pisze o Nordic i Play skoro instrukcja dotyczy OpenWrt, a nie Play, czy Nordic.

Bo ty piszesz o oprogramowaniu routera a pawol o oprogramowaniu modemu w routerze. Miał soft play w routerze i w modemie. Wgral openwrt do routera ale to co wgrał do routera nie wpływa na modem, tam zostalo firmware od Playa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,459

A ja przyszedłem się przywitać i z miejsca podziękować z ogrom pracy i wsparcia wink

Śledzę temat od dłuższego czasu, lecz dopiero wczoraj zdecydowałem się na "upgrejd" na moim MF286D T-Mobile.
Poszło OpenWrt + firmware modemu z b02 na b12.
Bez problemancji, frameworkiem.

Dzięki smile

2,460

Jaka wersje softu miales na tmobile? B01, 02 czy 03?

2,461 (edytowany przez Gatsu 2023-11-08 10:21:02)

B02 big_smile
dokładniej nie powiem, bo myślałem że zrobiłem sobie screena z wersją firmware, ale niestety tylko IMEI się załapał hmm

2,462

A widzisz tez widziałem b02 u siebie i nagle okazało sie ze na modemie jest B03 smile

2,463 (edytowany przez pawol 2023-11-10 11:15:58)

Ok. Mam i ja Nordic B12

Framework poszedł na patencie z VMką zbridzowaną do kabla. Na służbowym lapku namotane jest z firewalami i innymi blokadami wiec tylko mi VM przyszła do głowy.

A wiec wracając na soft Playa okazało się że na gui wyświetla wersję CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02 a sam modem zwracał komendą ATI wersję modemu BD_MF286DMODULEV1.0.0B03.
Kto w sumie powiedział, że numerki systemu i modemu mają być te same.

Co do pracy frameworka to natknąłem się na niewielki problem przy przechodzeniu Play -> Nordic, że framework stanął na 99% wyświetlając informację że trwa finalny reboot routera. W sumie mnie to nie dziwi bo Play ma podsiec domyślną 192.168.0.0/24 a Nordik 192.168.32.0/24 i stąd wyniknął problem. Na kolanie wynalezione hasło przez nv show|grep -i password nie pasowało do gui nordika a chciałem na szybciora zmienic podsieć na właściwą. Ostatecznie olałem to i zatrzymałem frameworka. Nic złego się nie stało.

Wniosek. przy przechodzeniu frameworkiem Play -> Nordic ustawić w Playu podsiec 192.168.32.0/24 i nie będzie tego problemu.

Następny wniosek jest z pracy przy podnoszeniu B02 Nordic do B12. Raczej nie odpalać wtedy gui openwrt aby podglądać na 3ginfo stan modemu bo gryzie się to z picocomem. Po prostu 2 apki próbują do jednego zasobu się dobrać.

Kolejny wniosek to, że przy kolejnych podbiciach modemu i jego rebootach, jego port USB lubi sobie zmienić numerek np. ttyUSB1 na ttyUSB2.

I to w sumie wszystko. Poszło składnie. Na B12 wróciło QMI w openwrt w starej formie - pisałem o dziwnym zjawisku stronę wcześniej

2,464

Ja robiłem frameworkiem Play to Nordic, później Nordic to Nordic z OpenWrt i nie zmieniałem adresu IP routera ani karty siecowej i nawet nie robiłem żadnych rebootów przy podnoszeniu modemu do B12 i robiłem to przez WiFi. Jedynie ostatni raz zrobiłem reboot aby zaktualizowało się z B11 na B12.

2,465

Miedzio napisał/a:
Focus napisał/a:
IceG napisał/a:

Chyba musze częściej zaglądać na forum i czytać ten wątek, serio nie wiedzialem że aż tak Wszyscy narzekajo na moje obrazy i że jest aż tak dluga lista neutral.

Bylem przekonany że to kwestia tego, co kto potrzebuje (w obrazie). Ja nikogo usilnie nie namawiam do uzywania moich kompilacji.

Zalecam instalować obrazy od Cezarego, a moje traktować jako ciekawostke.

Ja nic nie mam do Twoich kompilacji smile tylko, że @Miedzio pisał, że to są jego początki z OpenWrt i zwyczajnie informuję, że Twoje obrazy są w wersji rozwojowej. Chcę tylko aby zrozumiał jakie są różnice i z czym to się wiąże.
Nic poza tym.

Dzięki za informację smile

Na razie wszystko działa i jestem zadowolony, ale prawda jest taka, że moje wymagania też nie są zbyt duże.
W razie problemów, nie będę narzekać, tylko wrócę do obrazu Cezarego wink

Dzięki za Waszą pracę!

Wracam po kilku miesiącach z pewnym pytaniem. Obecnie potrzebuję łączyć się z VPN z pracy. Niestety, pojawia się błąd i prawdopodobnie chodzi o możliwość włączenia na routerze VPN passthrough. Jeśli dobrze doczytałem potrzebuję teraz pakietu "kmod-nf-nathelper-extra". Czy jestem w stanie jakoś rozwiązać ten problem samodzielnie będąc dalej na obrazie IceG czy to właśnie ten moment, kiedy powinienem skorzystać z obrazu Cezarego, żeby bez problemów doinstalować ten pakiet?

2,466

Może zacznij od tego - jaki to VPN? Dla pptp potrzebujesz, dla openvpn czy wireguard już nie bardzo.

2,467

Cezary napisał/a:

Może zacznij od tego - jaki to VPN? Dla pptp potrzebujesz, dla openvpn czy wireguard już nie bardzo.

Tak, to PPTP.

2,468

Więc potrzebujesz ten pakiet

opkg install kmod-nf-nathelper-extra
echo "net.netfilter.nf_conntrack_helper = 1" >> /etc/sysctl.d/local.conf

2,469 (edytowany przez Andrzejz78 2023-11-13 16:46:28)

Focus napisał/a:

Ja robiłem frameworkiem Play to Nordic, później Nordic to Nordic z OpenWrt i nie zmieniałem adresu IP routera ani karty siecowej i nawet nie robiłem żadnych rebootów przy podnoszeniu modemu do B12 i robiłem to przez WiFi. Jedynie ostatni raz zrobiłem reboot aby zaktualizowało się z B11 na B12.

Gdzie znaleźć odpowiednie pliki do tej samej procedury tylko do wersji "A"?

Już się pogubiłem w forach i tematach więc lecę na łatwiznę
Co prawda założę temat na bez-kabli.pl ale może tu ktoś coś

Chciałbym złożyć ten router i zrobić porównanie bo na wspomnianym forum piszą że na wersji "D" powinienem więcej mieć niż 200Mbit/s w mojej lokalizacji (taki test w terenie z dwoma routerami i laptopem po nocy wink )

Edit

Dodam że oryginale fw tele2 nie chce zaskoczyc z OpenWRT więc zmieniłem na T-Mobile ale to wywala połaczenie po jakimś czasie więc chcę zmienić na inne itd

Cezary przepraszam za OT

2,470 (edytowany przez pawol 2023-11-13 18:25:02)

Nie ma takich plików dla A i R. Tylko dla D. Opis procedury też jest wyłącznie dla D.

2,471

Cezary napisał/a:

Więc potrzebujesz ten pakiet

opkg install kmod-nf-nathelper-extra
echo "net.netfilter.nf_conntrack_helper = 1" >> /etc/sysctl.d/local.conf

Rozumiem, że ze względu na specyfikę obrazu IceG (próba wgrania powyższego pakietu owocuje błędem wersji kernel), nie jestem w stanie nic z tym zrobić i najlepiej będzie zmienić obraz?

2,472

Tak.

2,473

@Miedzio tylko tego pakietu kmod-nf-nathelper-extra brakuje, czy trzeba więcej zainstalowac?

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

2,474

@IceG jeśli dobrze rozumiem, to brakować będzie jeszcze "kmod-lib-textsearch".

2,475

Miedzio napisał/a:

@IceG jeśli dobrze rozumiem, to brakować będzie jeszcze "kmod-lib-textsearch".

Ok, to jutro zrobie nową kompilacje, nowy obraz z tymi pakietami. Już dawno nie robilem obrazu dla tego routera, więc poleci aktualizacja pakietow plus dodam te.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę