2,126 (edytowany przez emefde 2023-10-06 21:53:05)

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Czytałem początek. Serio, 8 stron i to jest dość trudny język. Niczego nie było o frameworkach. Ale bardzo chętnie doczytam. Tylko z moją wiedzą może być mi ciężko ustalić gdzie DOKŁADNIE wątek jest już o tym. Czy któryś z Kolegów może jak krowie na rowie mi podesłać konkretną stronę tego wątku z podpisem: "TU CZYTAJ". Nie chcę żebyście zrobili wszystko za mnie ale jestem zagubiony. Jak zaskoczę w tryby, to dalej pójdzie. Ewentualnie jeśli nie ma tutaj omówionej instalacji tą metodą w spójny sposób to może któryś z Was zdecyduje się napisać w punktach?
Mam wersję: Nordic_MF286D_B12

2,127

Post wyżej link i tam masz framework + openwrt.
Do wyboru jest Play to Nordic lub Nordic to Nordic.
Któryś z tych jest do Twojego routera.
Pobierasz i uruchamiasz ZTE_Sales_Update_Framework
Chyba prosto wytłumaczyłem.

Tylko, że modem zrzuci z B12 do B02 ale da się ponownie zrobić do B12.

2,128

Cezary napisał/a:

Możesz zaktualizować modem B12 jak miałeś nordica i wgrać backup od B12 - jest u mnie na dl.eko.one.pl

Niestety u mnie był firmware z Trójki UK z modemem B03. Nie wiem czy framework by tu coś mógł zdziałać.

Tymczasowo używam OpenWRT i działa - podwójny NAT faktycznie nie przeszkadza, no chyba że dzieciom - nie wiem na ile wydłuża on latency.
Zainstalowałem warchcat i świetnie działa - problemy z brakiem internetu się skończyły - watchcat resetuje modem jak tylko pingi zaczynają się gubić.

Dziwnym objawem jest błąd który zauważyłem w logu systemowym - możliwe że to właśnie ten błąd jest przyczyną tego, że po jakimś czasie modem się blokuje i wymaga resetu.

Błąd następujący:

Fri Oct  6 19:39:07 2023 kern.warn kernel: [250199.732417] xhci-hcd xhci-hcd.0.auto: ERROR unknown event type 37

2,129

Jak byś wgrał Nordica ,tak jak Cezary napisał , to Framework Nordic to Nordic zaktualizowałby Ci modem do Nordic...

A ten warn podobno jest standardowym przy USB.Było już o tym.

2,130

Post wyżej link i tam masz framework + openwrt.
Do wyboru jest Play to Nordic lub Nordic to Nordic.
Któryś z tych jest do Twojego routera.
Pobierasz i uruchamiasz ZTE_Sales_Update_Framework
Chyba prosto wytłumaczyłem.

Tylko, że modem zrzuci z B12 do B02 ale da się ponownie zrobić do B12.

Dziękuję, ale chyba na ten moment odpuszczę. Dla ludzi z branży to jest wszystko oczywiste. A takim jak ja to trzeba jak dziecku.

Pozostaje pytanie odnośnie IMEI i TTL. Jak zmienić IMEI (mam telefon uszkodzony i mogę nadać IMEI taki jak w telefonie?) oraz podbić TTL?

2,131

amikot napisał/a:

Błąd następujący:

Fri Oct  6 19:39:07 2023 kern.warn kernel: [250199.732417] xhci-hcd xhci-hcd.0.auto: ERROR unknown event type 37

Przepełnienie bufora. Zignoruj, pojawia się od wielu wersji kernela i nie wywalili tego komunikatu ani nie zmienili go na info.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,132

emefde napisał/a:

Pozostaje pytanie odnośnie IMEI i TTL. Jak zmienić IMEI (mam telefon uszkodzony i mogę nadać IMEI taki jak w telefonie?) oraz podbić TTL?

Nie możesz (nie znamy polecenia AT na to), chyba że chcesz się bawić niskopoziomo i flashować modem. Znajdziesz tu cały wątek (tak, po polsku, napisane jak dla dziecka) o reanimacji modemu: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21790 jak przczytasz to tam w którymś momencie jest wpisane własnego IMEI. Zmiana IMEI jest chyba nawet lekko nielegalna.

Podbicie ttl: zależy od wersji softu (openwrt) które używasz, dla starszych: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … niettlttl1 dla nowszych: https://forum.openwrt.org/t/working-nft … 3/144838/4

Nie zajmujemy się tu oryginalnym softem producenta, jeżeli nie chcesz zmienić softu na OpenWrt to jesteś zdany na support producenta danego routera.

2,133 (edytowany przez emefde 2023-10-07 09:56:42)

Zmiana IMEI nielegalna? Oo to mnie Kolega teraz uświadomił. Oczywistym jest dla mnie, że taka zmiana jest niewłaściwa, jeśli ktoś chciałby "ulegalnić" jakieś urządzenie pochodzące z przestępstwa. Ale nieuczciwości nie bierzemy w ogóle pod uwagę. Myślałem, że jednak jeśli jestem właścicielem jakiegoś urządzenia, to mogę sobie coś tam kombinować choćby w celach edukacyjnych.
Ciężki temat. Nie znam przepisów, które by tego zakazywały, ale może masz rację.
Pomijając tę kwestię, to poradnik dotyczący naprawy modemu jest czymś genialnym i takie coś powinno powstać w kwestii ogarnięcia Openwrt oraz powrotu do oryginalnego softu. Właśnie takie krok po kroku za rękę ze screeneami dla ludzi nie mających dużej wiedzy. Genialne. Ubolewam, że nie ma czegoś takiego, bo chętnie bym spróbował, a jak by mi się nie spodobało, to wrócił do oryginału korzystając właśnie z takiej instrukcji. Może kiedyś ktoś się pokusi o popełnienie takiego poradnika? Chyba, że jest, ale ja nie widziałem?

2,134 (edytowany przez Cezary 2023-10-07 08:19:57)

Pomijając tę kwestię, to poradnik dotyczący naprawy modemu jest czymś, co powinno powstać w kwestii ogarnięcia Openwrt oraz powrotu do oryginalnego softu. Właśnie takie krok po kroku za rękę ze screeneami dla ludzi nie mających dużej wiedzy. Genialne. Ubolewam, że nie ma czegoś takiego, bo chętnie bym spróbował, a jak by mi się nie spodobało, to wrócił do oryginału korzystając właśnie z takiej instrukcji. Może kiedyś ktoś się pokusi o popełnienie takiego poradnika? Chyba, że jest, ale ja nie widziałem?

Przecież jest poradnik naprawy modemu ze screenshotami. Krok po kroku. Kliknąłeś w ogóle w tego linka?

Co do zmiany imei - zobacz np. https://gsmonline.pl/artykuly/zmiana-im … zestepstwo

2,135

Bez rozbierania i lutowania opcja jak dla dziecka to framework.
Potrzebujesz albo Play to Nordic albo Nordic to Nordic.
Masz do wyboru tylko dwie opcje i tylko jedna z nich zadziała.
Wyżej jak i na pierwszej stronie masz link do frameworka.
Jeżeli link nie działa przez przeglądarkę jak wczoraj wieczorem to uruchamiasz link w aplikacji mega lub czekasz aż link zacznie działać.
Jak nie chcesz bawić się w kopiowanie plików z OpenWrt do frameworka to dla takich jak Ty mam przygotowane
Nordic to Nordic + OpenWrt lub
Play to Nordic + OpenWrt
i następnie uruchamiasz ZTE_Sales_Update_Framework.exe

Opisałem to jak dla dziecka, więc
krok 1 pobierasz,
krok 2 podłączasz się do routera kabelkiem LAN,
krok 3 uruchamiasz ZTE_Sales_Update_Framework.exe
koniec.
Chyba prościej się nie da.

2,136

Przecież jest poradnik naprawy modemu ze screenshotami. Krok po kroku. Kliknąłeś w ogóle w tego linka?

Nie zrozumiałeś mnie, ale to przez złą moją składnię. Zaraz poprawię. Miałem na myśli, że taki sam poradnik jak w kwestii naprawy modemu, powinien powstać w kwestii uruchomienia Openwrt oraz powrotu do oryginalnego softu (na wypadek, gdyby komuś nie podpasowało). Taka instrukcja krok po kroku z tłumaczeniem rzeczy (dla Was) podstawowych (bo dla reszty to są co chwila głazy na drodze, które się nawarstwiają i wielu z nas odpuszcza, bo się zaczyna bać).

Co do zmiany imei - zobacz np. https://gsmonline.pl/artykuly/zmiana-im … zestepstwo

Mowa o kradzionym urządzeniu i zmiana IMEI ma jeden cel: "ulegalnić". Czy tak samo się ma sprawa jeśli to jest zabawa z własnym, uczciwie zakupionym urządzeniem? Poza tym zawsze można wrócić do oryginalnego IMEI. Idąc takim tokiem to instalacja Openwrt też nie powinna być legalna, bo instaluje się system jaki nie był od nowości dający możliwość wpływania na parametry pracy jakich nie przewidział producent.

Opisałem to jak dla dziecka, więc
krok 1 pobierasz,
krok 2 podłączasz się do routera kabelkiem LAN,
krok 3 uruchamiasz ZTE_Sales_Update_Framework.exe
koniec.
Chyba prościej się nie da.

No tak ale pozostaje jeszcze kwestia upgread'u modemu do B12 jeśli Cię dobrze zrozumiałem i ewentualny powrót do oryginalnego softu. Sorry, że tak męczę, ale właśnie ten poradnik obrazkowy jest takim kompendium wiedzy bo raz że są opisy a dwa są screenshoty i idzie laikowi łatwiej się ogarnąć. Chciałbym spróbować i Twoje wytłumaczenie mnie do tego przybliża, ale albo jeszcze coś dopiszesz w wyżej wymienionych kwestiach albo sam jakoś zdołam się doedukować (nie wiem czy podołam - spróbuję).

2,137

To co ja opisałem to przejście z oryginalnego softu na OpenWrt bez rozbierania routera, bez lutowania, bez dodatkowych programów.
Po prostu uruchamiasz i masz OpenWrt.
Do podniesienia modemu do B12 i powrotu do oryginału potrzebujesz 2 programów np. PuTTy i WinSCP.
Czyli mając już OpenWrt i jak chcesz podnieść modem do B12 to robisz według tego https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899

Powrót do oryginału to jest podmiana mtd8 i mtd9.

2,138

Dziękuję za chęć pomocy. Jak to czytam to PRAWIE to kumam. Ale właśnie to PRAWIE jest kluczowe. Myślę, że wisienką na torcie byłoby zrobienie czegoś takiego co zrobił Kolega smereka. Bo On właśnie opisał uwzględniając brak skrótów myślowych i jeszcze dodatkowo dużo można się domyślić ze screenshotów. Wydaje mi się, że wiele osób odpuszcza Openwrt właśnie przez to. OK może instalacja faktycznie banalna. Ale podniesienie wersji modemu już wymaga większego zachodu. Powrót to samo. Podmiana mtd8 i mtd9 to dla Ciebie oczywistość jak się domyślam a dla mnie nie. Kojarzy mi się coś z linuxem ale tu nie ma się kojarzyć tylko trzeba wiedzieć jaki program, gdzie kliknąć, co podłączyć, co wpisać itd. To żadne pretensje. Poświęcacie na to swój czas i Wasza wola czy zechcecie stworzyć takie coś czy nie. Jak tak to z góry dziękuję. Jak nie to też dziękuję za dotychczasową pomoc. Być może ktoś oblatany bardziej niż ja z tych porad jakie do mnie wystosowaliście już sobie dopowie resztę i wykona, co chce. Nie odbierzcie mnie negatywnie. Bo mogę tak zabrzmieć. Ale to nie jest moją intencją. Wyobraźcie sobie człowieka, którego korci coś zrobić ale mimo, że mu tłumaczycie powołując się na wpisy doświadczonych userów on nadal tkwi w martwym punkcie. To właśnie ja. Dużo dobrego!

PS Szacun za taką postawę z Waszej strony, bo brakuje miejsc w sieci gdzie żółtodziób jest traktowany z szacunkiem. Aż mi dziwnie.

2,139

Czytać, czytać i czytać. Powrót to oryginału: m.in kilka postów wyżej: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 46#p290346 a czym przegrać pliki - masz w faq na górze tej strony, bo już tyle razy to było że znalazło się ostatecznie w jednym miejsciu. I od czytania FAQ powienieneś zaczynać.

2,140

emefde napisał/a:

Dziękuję za chęć pomocy. Jak to czytam to PRAWIE to kumam. Ale właśnie to PRAWIE jest kluczowe. Myślę, że wisienką na torcie byłoby zrobienie czegoś takiego co zrobił Kolega smereka. Bo On właśnie opisał uwzględniając brak skrótów myślowych i jeszcze dodatkowo dużo można się domyślić ze screenshotów. Wydaje mi się, że wiele osób odpuszcza Openwrt właśnie przez to. OK może instalacja faktycznie banalna. Ale podniesienie wersji modemu już wymaga większego zachodu. Powrót to samo. Podmiana mtd8 i mtd9 to dla Ciebie oczywistość jak się domyślam a dla mnie nie. Kojarzy mi się coś z linuxem ale tu nie ma się kojarzyć tylko trzeba wiedzieć jaki program, gdzie kliknąć, co podłączyć, co wpisać itd. To żadne pretensje. Poświęcacie na to swój czas i Wasza wola czy zechcecie stworzyć takie coś czy nie. Jak tak to z góry dziękuję. Jak nie to też dziękuję za dotychczasową pomoc. Być może ktoś oblatany bardziej niż ja z tych porad jakie do mnie wystosowaliście już sobie dopowie resztę i wykona, co chce. Nie odbierzcie mnie negatywnie. Bo mogę tak zabrzmieć. Ale to nie jest moją intencją. Wyobraźcie sobie człowieka, którego korci coś zrobić ale mimo, że mu tłumaczycie powołując się na wpisy doświadczonych userów on nadal tkwi w martwym punkcie. To właśnie ja. Dużo dobrego!

PS Szacun za taką postawę z Waszej strony, bo brakuje miejsc w sieci gdzie żółtodziób jest traktowany z szacunkiem. Aż mi dziwnie.

Przecież podałem jakie programy potrzebujesz. Więc o jakim programie teraz piszesz?
Do frameworka nie potrzebujesz żadnych programów oprócz samego frameworka.

2,141 (edytowany przez emefde 2023-10-07 15:20:13)

Skoro dopytujesz i nie irytuje Cię to, że nie rozumiem, to OK. Na bazie tej instrukcji pokażę Ci jak wielu rzeczy nie rozumie człowiek, który nie widzi screenów i nie ma łopatologicznie opisanego "co do czego". Wiem, że Tobie może być to ciężko pojąć, bo dla Ciebie są to podstawy, ale to co dla Ciebie jest banałem dla kogoś jest historią "nie klejącą się" jeśli tylko czyta (nie widział choć raz jak się to robi) teksty często ze skrótami myślowymi lub z pominięciem oczywistości (dla Was) takich jak: podepnij kabel sieciowy lub musisz się wlutować. Tu użyj PuTTy a tu WinSCP itd. to tylko przykłady.

Instrukcja aktualizacji firmware'u modemu MDM9250 wbudowanego w MF286D za pomocą OpenWRT od wersji np.: B02 do B12.
(sprawdzone na OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r20165-ce32068bf2)

Ruter może być cały czas włączony aż do ostatniego etapu i nie trzeba go ciągle uruchamiać ponownie po każdej aktualizacji. Karta SIM też może być cały czas włożona.

Jeżeli jesteś ciekaw jaka będzie różnica w szybkości łącza (o ile będzie, może warto sprawdzić), to sprawdź przed aktualizacją:

root@openwrt:~# iperf3 -c speedtest.serverius.net -p 5002 -R --get-server-output
Gdzie się to wpisuje?

Aby się dowiedzieć jaka jest wersja aktualnie na modemie należy użyć instrukcji

root@openwrt:~# picocom -b 115200 /dev/ttyUSB2  (ttyUSBX w zależności od tego, na którym porcie jest modem)
Jak użyć instrukcji?

a następnie wpisać komendę:
ATI
A jak użyć komendy? To w tym samym oknie/programie, który będę pewnie miał gdzieś w Openwrt czy to w różnych miejscach? Właśnie screeny być może by rozwiały wątpliwości i nie byłoby głupich pytań.

W efekcie otrzymamy:

Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_TELIAMF286DV1.0.0B02
SVN: 01
IMEI: 966754040106191
+GCAP: +CGSM

Co w tym przypadku oznacza, że modem ma wersję B02.

Potrzebne pliki różnicowe dla Nordic są w katalogu Nordic Modem Update (up to B12)
link:
https://mega.nz/folder/exQHlRKA#Dv9sxWFdUgd_Omy9UjOPkA

Instrukcja w j.angielskim jest w pliku update_modem_with_openwrt.txt

Poniżej dla celów m.in. archiwalnych po polsku.

Aktualizacja powinna być wykonywana jedna po drugiej, więc jeśli twój modem ma B03, musisz zaktualizować do B04, następnie B05 i tak dalej.

Wyodrębnij każdy plik o nazwie imageB0XnaB0Y (gdzie X to bieżąca kompilacja, a Y to wersja docelowa). Jeśli twój modem jest w wersji 1.0.0B03, powinieneś użyć plików wewnątrz imageB03naB06 i tak dalej. Skopiuj dwa pliki o nazwach „delta.package” i „delta.signature” do folderu /tmp routera OpenWRT (powinieneś mieć również zainstalowany pakiet ADB -> adb-enablemodem)
Jak skopiować? Podpięcie nadal LAN czy już lutowanie? Jakim programem? Jak zainstalować pakiet ADB?

SSH do routera, a następnie skopiuj te dwa pliki do folderu /cache modemu za pomocą:

root@openwrt:~# adb push /tmp/delta.package /cache/
root@openwrt:~# adb push /tmp/delta.signature /cache/
Kabel LAN? Mogę się tylko domyślać że PuTTy?

Następnie otwórz ponownie sesję z picocom do /dev/ttyUSB2 i użyj poniższych poleceń:
Łat? To jest to o czym pisałem. Dla Was to oczywiste a ja czytam i się gubię. Pewnie to banał. Nigdy nie widziałem jednak filmu po polsku w którym ktoś to wyjaśnia lub toutoriala ze screenshotami które pozwalają się odnaleźć. A takie branżowe szybkie zdania są dla Was czytelne ale kombinator bez doświadczenia zwyczajnie wymięka.

at+fotactr=0
+FOTACTR: 0,0 <-- jeśli 0, to modem widzi pakiet aktualizacji

at+fotactr=1
+FOTACTR: 1,0 <-- jeśli 0, walidacja poprawna, 1 walidacja niepoprawna, 2 oczekiwanie

at+fotactr=5
+FOTACTR: 5,486202 <-- ta ostatnia liczba wskazuje rozmiar pakietu aktualizacyjnego w bajtach (tutaj jest to 486kB dla B11)

!!!! TA KOMENDA POWINNA BYĆ UŻYTA PRZY KAŻDEJ AKTUALIZACJI !!!!
Która? Ta powyżej czy poniżej? Dla mnie jak nie widzę screenshotów to tych kilka linijek jest niejasne. Nie wiem co te komendy robią więc jeśli ktoś tego nie objaśni to mogę albo ryzykować albo odpuścić z braku wiedzy.

at+fotactr=8
+FOTACTR: 8,0 <-- jeśli 0, to usunie stary plik *.flg z katalogu /cache (może się wyświetlić także +FOTACTR: 8,-1)
Jak usunie to dobrze czy źle. Jak się wyświetli -1 to dobrze czy źle?

Jeśli wszystko jest w porządku, wydanie poniższego polecenia rozpocznie aktualizację
Kiedy jest "wszystko w porządku"?

at+fotactr=2

Pojawi się po chwili (restart modemu)

FATAL: read zero bytes from port
term_exitfunc: reset failed for dev UNKNOWN: Not a tty

Po chwili (trzeba obserwować np. panel LuCI gdzie widać czas pracy modemu (uptime), jak pokaże się licznik od zera, oznacza, że modem wznowił działanie. Jak nie, to odczekać ok. 5 minut pomiędzy aktualizacjami) modem zrestartuje się i ponownie uruchomi.

(powtarzamy procedurę dla kolejnych wersji)

Na koniec, po ostatniej już aktualizacji, czyli po B12, konieczne jest wykonanie „reboot” rutera, który zaktualizuje dane wyjściowe polecenia „ATI” i wyczyści pliki tymczasowe.
Reboot w opcjach czy jakąś komendą specjalną?

Po restarcie rutera i wykonaniu komendy ATI otrzymamy:

Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_TELIAMF286DV1.0.0B12
SVN: 12
IMEI: 966754040106191
+GCAP: +CGSM

Po zakończonej aktualizacji, warto także sprawdzić aktualizacje pakietów OpenWRT. W moim wypadku się pojawiły.
Jak sprawdzić?

Po aktualizacji uaktywniła się komenda AT+ZULCA? i wskazuje AT+ZULCA=1

Jeżeli ktoś zauważył więcej zmian, to proszę o info.

Chciałem już zakończyć ten wątek, aby nie być odebranym negatywnie i nie irytować pytaniami. Zwracam uwagę na to, że nie jest to wszystko objaśnione dla laika. Jeśli Openwrt ma trafić też do takich ludzi którzy się uczą podstaw podstaw, to trzeba to wszystko doprecyzowywać. Ale z drugiej strony rozumiem, że możecie Koledzy nie chcieć żeby tego uczyły się osoby mające aż tak małą wiedzę lub zwyczajnie nie macie czasu na tworzenie aż tak szczegółowych instrukcji. I ze wszystkim się zgadzam. Tak jak pisałem ja nie chciałem już tego ciągnąć, bo wiem jak może to zostać odebrane. Skoro jednak pytałeś to pokazałem co mnie nurtuje. A to pewnie bez szczegółowej instrukcji dopiero początek, bo nawet nie wiem co mnie po drodze by jeszcze spotkało. Nie piszę nawet o powrocie do oryginału bo tego też nie wiem jak zrobić mimo że dla Ciebie to pewnie banał.
To chyba tyle.

2,142

To jest update modemu do B12 ale jak nie masz OpenWrt to ta opcja Cie w ogóle nie dotyczy.
Więc niepotrzebnie zawracasz sobie głowę czymś, czego na chwilę obecną nie potrzebujesz.
Bez update modemu do B12 router też będzie działał.
Do tego potrzebujesz już PuTTy i WinSCP.

2,143

Więc niepotrzebnie zawracasz sobie głowę czymś, czego na chwilę obecną nie potrzebujesz.
Potrzebnie. Bez sensu jest zaczynać i w połowie zaniechać, bo temat za trudny lub nie miało się świadomości, że w kolejnym kroku potrzebne jest coś czym nie dysponuję. Najpierw chcę zrozumieć.
Do tego potrzebujesz już PuTTy i WinSCP.
Czyli lutowanie i interface?

2,144

Od samego początku piszę, że nie ma żadnego rozkręcania routera i lutowania.
Programy które podałem, czyli PuTTy i WinSCP są potrzebne jak w każdym innym OpenWrt.
Więc te programy to podstawowe narzędzia i dotyczą każdego OpenWrt, a nie tylko MF286D.

To, że jesteś zielony z OpenWrt to jeszcze rozumiem, ale chyba potrafisz wpisać do wyszukiwarki google nazwy tych programów i przeczytać do czego służą?
Nawet na Wikipedii masz opisane po polsku do czego to służy.
W PuTTy do OpenWrt logujesz się adresem routera przez SSH, a przez WinSCP również adresem routera ale protokołem SCP.

2,145 (edytowany przez emefde 2023-10-07 15:17:43)

Pokaż mi gdzie napisałeś, że do wgrania B12 nie trzeba rozkręcać i lutować? I do zmiany na ori, że nie trzeba? Nie napisałeś. Napisałeś tak tylko w kwestii wgrania Openwrt. Reszta uznałeś, że jest oczywista, ale ponownie podkreślam, że jest oczywista dla Ciebie, bo to znasz.
Oczywiście na Wiki jest opisane, co to za programy, ale nie jest tam napisane, że do łączności używa się LAN. Być może inne stwierdzenia to determinują, ale ponownie jest to rzecz oczywista dla Ciebie. A skąd ja mam wiedzieć czy te programy są używane idealnie jak zostały stworzone skoro mają posłużyć do wrzucenia na router oprogramowania do jakiego nie został stworzony? Cenię sobie Kolego Twoją pomoc i rozjaśniłeś mi ponownie, ale nie zmienia to faktu, że brakuje całościowej instrukcji. Od początku piszę, że instrukcja taka jak od Kolegi smereka byłaby idealna. A Ty próbujesz mi co post mówić, że od samego początku coś piszesz. No OK. Tylko, że zrozum, że mówisz do mnie w obcym języku. Co z tego że mówisz? Możesz teraz powtórzyć to jeszcze 20 razy, że mówisz, i co z tego? Ja chcę Cię zrozumieć, ale to nie takie proste. I wolałem to zakończyć, żeby nie drążyć tego, bo wiem, że internet nie lubi ludzi, którzy nie rozumieją. I chciałem po prostu cierpliwie czekać, aż może ktoś zdecyduje się to opisać bardziej zrozumiałym językiem. Nie mówię o instalacji Openwrt, bo to faktycznie okazuje się chyba banalne, ale o całej reszcie, co wyłuszczyłem powyżej. Myślę, że nie jestem jedyny, który tak to odbiera. Część ludzi, którzy mnie przewyższają wiedzą czy IQ zwyczajnie dadzą radę z tego co tu jest coś wywnioskować. A tacy ludzie jak ja albo dostaną dokładniejszą instrukcję albo wymiękną. I nic w tym złego. Dzięki temu ludzie z Waszej branży mogą dobrze zarabiać wink

2,146

@emefde
Trzeba mieć nerwy aby sprostać Twoim wymaganiom smile
Oczekujesz jakiejś instrukcji, której nie ma i odrzucasz każdą możliwą pomoc, bo według Ciebie to nie jest instrukcja.
Zaraz okaże się że wszystko jest opisane od A do Z ale według Ciebie to znowu będzie zła instrukcja, bo nikt nie napisał, że trzeba router lub komputer włączyć i że trzeba było Enter nacisnąć i użyć lewej strony myszki, a nie prawej.

2,147

Mijasz się z prawdą. To Ty ciągnąłeś wątek. Ja owszem chciałem coś ustalić. Zauważyłem, że nie doskakuję poziomem i chciałem się wycofać. Jeśli ciągnąłeś wątek tylko po to, żeby teraz obwinić mnie, to gratuluję. Powiedziałem jak to wygląda z mojej perspektywy. Powiedziałem też że instrukcja jednego Kolegi jest właśnie dla takich spóźnionych jak ja. Więc nie mam jakiejś roszczeniowej postawy. Myślę, że jesteś nieco pochopny w swojej ocenie, ale to Twoje prawo. Miłego weekendu wink

2,148

emefde napisał/a:

Skoro dopytujesz i nie irytuje Cię to, że nie rozumiem, to OK. Na bazie tej instrukcji pokażę Ci jak wielu rzeczy nie rozumie człowiek, który nie widzi screenów i nie ma łopatologicznie opisanego "co do czego". (...)

Cenne uwagi. Zerknij czy już jest trochę jaśniej.

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.89 r34469
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

2,149

Kolego @PiotrekK bardzo Ci dziękuję. Opis serio teraz tworzy mi bardziej spójny obraz. A czy jesteś w stanie dodać jeszcze do tego posta info jak cofnąć wszystkie zmiany i wrócić do oryginału? Jak już będę to wiedział, to chyba po tym opisie zrobię próbę. Nie wiem czy z moim poziomem wiedzy Openwrt coś da, więc chciałbym mieć możliwość powrotu do ori jednak. Dobrej nocy dla każdego z Was!

2,150

emefde napisał/a:

Kolego @PiotrekK bardzo Ci dziękuję. Opis serio teraz tworzy mi bardziej spójny obraz. A czy jesteś w stanie dodać jeszcze do tego posta info jak cofnąć wszystkie zmiany i wrócić do oryginału? Jak już będę to wiedział, to chyba po tym opisie zrobię próbę. Nie wiem czy z moim poziomem wiedzy Openwrt coś da, więc chciałbym mieć możliwość powrotu do ori jednak. Dobrej nocy dla każdego z Was!

Przecież dostałeś już odpowiedź jak powrócić do oryginału ode mnie, że trzeba podmienić mtd8 i mtd9, tak samo od Cezarego https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 81#p290581
Tu masz opisane co trzeba zrobić https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 46#p290346