Skoro dopytujesz i nie irytuje Cię to, że nie rozumiem, to OK. Na bazie tej instrukcji pokażę Ci jak wielu rzeczy nie rozumie człowiek, który nie widzi screenów i nie ma łopatologicznie opisanego "co do czego". Wiem, że Tobie może być to ciężko pojąć, bo dla Ciebie są to podstawy, ale to co dla Ciebie jest banałem dla kogoś jest historią "nie klejącą się" jeśli tylko czyta (nie widział choć raz jak się to robi) teksty często ze skrótami myślowymi lub z pominięciem oczywistości (dla Was) takich jak: podepnij kabel sieciowy lub musisz się wlutować. Tu użyj PuTTy a tu WinSCP itd. to tylko przykłady.
Instrukcja aktualizacji firmware'u modemu MDM9250 wbudowanego w MF286D za pomocą OpenWRT od wersji np.: B02 do B12.
(sprawdzone na OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r20165-ce32068bf2)
Ruter może być cały czas włączony aż do ostatniego etapu i nie trzeba go ciągle uruchamiać ponownie po każdej aktualizacji. Karta SIM też może być cały czas włożona.
Jeżeli jesteś ciekaw jaka będzie różnica w szybkości łącza (o ile będzie, może warto sprawdzić), to sprawdź przed aktualizacją:
root@openwrt:~# iperf3 -c speedtest.serverius.net -p 5002 -R --get-server-output
Gdzie się to wpisuje?
Aby się dowiedzieć jaka jest wersja aktualnie na modemie należy użyć instrukcji
root@openwrt:~# picocom -b 115200 /dev/ttyUSB2 (ttyUSBX w zależności od tego, na którym porcie jest modem)
Jak użyć instrukcji?
a następnie wpisać komendę:
ATI
A jak użyć komendy? To w tym samym oknie/programie, który będę pewnie miał gdzieś w Openwrt czy to w różnych miejscach? Właśnie screeny być może by rozwiały wątpliwości i nie byłoby głupich pytań.
W efekcie otrzymamy:
Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_TELIAMF286DV1.0.0B02
SVN: 01
IMEI: 966754040106191
+GCAP: +CGSM
Co w tym przypadku oznacza, że modem ma wersję B02.
Potrzebne pliki różnicowe dla Nordic są w katalogu Nordic Modem Update (up to B12)
link:
https://mega.nz/folder/exQHlRKA#Dv9sxWFdUgd_Omy9UjOPkA
Instrukcja w j.angielskim jest w pliku update_modem_with_openwrt.txt
Poniżej dla celów m.in. archiwalnych po polsku.
Aktualizacja powinna być wykonywana jedna po drugiej, więc jeśli twój modem ma B03, musisz zaktualizować do B04, następnie B05 i tak dalej.
Wyodrębnij każdy plik o nazwie imageB0XnaB0Y (gdzie X to bieżąca kompilacja, a Y to wersja docelowa). Jeśli twój modem jest w wersji 1.0.0B03, powinieneś użyć plików wewnątrz imageB03naB06 i tak dalej. Skopiuj dwa pliki o nazwach „delta.package” i „delta.signature” do folderu /tmp routera OpenWRT (powinieneś mieć również zainstalowany pakiet ADB -> adb-enablemodem)
Jak skopiować? Podpięcie nadal LAN czy już lutowanie? Jakim programem? Jak zainstalować pakiet ADB?
SSH do routera, a następnie skopiuj te dwa pliki do folderu /cache modemu za pomocą:
root@openwrt:~# adb push /tmp/delta.package /cache/
root@openwrt:~# adb push /tmp/delta.signature /cache/
Kabel LAN? Mogę się tylko domyślać że PuTTy?
Następnie otwórz ponownie sesję z picocom do /dev/ttyUSB2 i użyj poniższych poleceń:
Łat? To jest to o czym pisałem. Dla Was to oczywiste a ja czytam i się gubię. Pewnie to banał. Nigdy nie widziałem jednak filmu po polsku w którym ktoś to wyjaśnia lub toutoriala ze screenshotami które pozwalają się odnaleźć. A takie branżowe szybkie zdania są dla Was czytelne ale kombinator bez doświadczenia zwyczajnie wymięka.
at+fotactr=0
+FOTACTR: 0,0 <-- jeśli 0, to modem widzi pakiet aktualizacji
at+fotactr=1
+FOTACTR: 1,0 <-- jeśli 0, walidacja poprawna, 1 walidacja niepoprawna, 2 oczekiwanie
at+fotactr=5
+FOTACTR: 5,486202 <-- ta ostatnia liczba wskazuje rozmiar pakietu aktualizacyjnego w bajtach (tutaj jest to 486kB dla B11)
!!!! TA KOMENDA POWINNA BYĆ UŻYTA PRZY KAŻDEJ AKTUALIZACJI !!!!
Która? Ta powyżej czy poniżej? Dla mnie jak nie widzę screenshotów to tych kilka linijek jest niejasne. Nie wiem co te komendy robią więc jeśli ktoś tego nie objaśni to mogę albo ryzykować albo odpuścić z braku wiedzy.
at+fotactr=8
+FOTACTR: 8,0 <-- jeśli 0, to usunie stary plik *.flg z katalogu /cache (może się wyświetlić także +FOTACTR: 8,-1)
Jak usunie to dobrze czy źle. Jak się wyświetli -1 to dobrze czy źle?
Jeśli wszystko jest w porządku, wydanie poniższego polecenia rozpocznie aktualizację
Kiedy jest "wszystko w porządku"?
at+fotactr=2
Pojawi się po chwili (restart modemu)
FATAL: read zero bytes from port
term_exitfunc: reset failed for dev UNKNOWN: Not a tty
Po chwili (trzeba obserwować np. panel LuCI gdzie widać czas pracy modemu (uptime), jak pokaże się licznik od zera, oznacza, że modem wznowił działanie. Jak nie, to odczekać ok. 5 minut pomiędzy aktualizacjami) modem zrestartuje się i ponownie uruchomi.
(powtarzamy procedurę dla kolejnych wersji)
Na koniec, po ostatniej już aktualizacji, czyli po B12, konieczne jest wykonanie „reboot” rutera, który zaktualizuje dane wyjściowe polecenia „ATI” i wyczyści pliki tymczasowe.
Reboot w opcjach czy jakąś komendą specjalną?
Po restarcie rutera i wykonaniu komendy ATI otrzymamy:
Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_TELIAMF286DV1.0.0B12
SVN: 12
IMEI: 966754040106191
+GCAP: +CGSM
Po zakończonej aktualizacji, warto także sprawdzić aktualizacje pakietów OpenWRT. W moim wypadku się pojawiły.
Jak sprawdzić?
Po aktualizacji uaktywniła się komenda AT+ZULCA? i wskazuje AT+ZULCA=1
Jeżeli ktoś zauważył więcej zmian, to proszę o info.
Chciałem już zakończyć ten wątek, aby nie być odebranym negatywnie i nie irytować pytaniami. Zwracam uwagę na to, że nie jest to wszystko objaśnione dla laika. Jeśli Openwrt ma trafić też do takich ludzi którzy się uczą podstaw podstaw, to trzeba to wszystko doprecyzowywać. Ale z drugiej strony rozumiem, że możecie Koledzy nie chcieć żeby tego uczyły się osoby mające aż tak małą wiedzę lub zwyczajnie nie macie czasu na tworzenie aż tak szczegółowych instrukcji. I ze wszystkim się zgadzam. Tak jak pisałem ja nie chciałem już tego ciągnąć, bo wiem jak może to zostać odebrane. Skoro jednak pytałeś to pokazałem co mnie nurtuje. A to pewnie bez szczegółowej instrukcji dopiero początek, bo nawet nie wiem co mnie po drodze by jeszcze spotkało. Nie piszę nawet o powrocie do oryginału bo tego też nie wiem jak zrobić mimo że dla Ciebie to pewnie banał.
To chyba tyle.